• No results found

Enbart  man/män   Kvinnor  &  män

6.4   Analys  av  artiklar

Nedan redovisar vi analysen av de 40 artiklar vi har undersökt från de åtta olika nummer av tidningen, som vi nämnde i materialkapitlet. Vi har delvis slumpartat och utan någon rangordning, valt ut fem artiklar från var nummer.

Amelia NR 9, 2012:09

Artikel 1- ”Nej, det är inte synd om Jennifer” är skriven om skådespelerskan Jennifer

Aniston. Hon är singel, barnlös och för gammal med sina 43 år, men en av Hollywoods bäst                                                                                                                          

57 Hirdman, A (2001) Tilltalande bilder - genus, sexualitet och publiksyn i Veckorevyn och Fib aktuellt. Avhandlingsmanus, Stockholm. Sid 53

58 Kleberg, M (2006) Genusperspektiv på medie- och kommunikationsvetenskap, Högskoleverket, Stockholm. Sid 8

59 Kleberg, M (2006) Genusperspektiv på medie- och kommunikationsvetenskap, Högskoleverket, Stockholm. Sid 26

betalda därför det är inte synd om henne, menar Amelia. Artikeln består av fem sidor med både text och bild. Läsarna får ta del av Anistons tuffa barndom, vännerna som älskar henne, karriären som går lysande, samt männen i hennes liv. Artikeln har en röd tråd rakt igenom, läsaren får en bild av en ödmjuk och jordnära kvinna, som sätter kärleken före karriären. Hon beskrivs vara mer framgångsrik och lyckligare än någonsin. Förutom Aniston finns fakta och bilder på hennes mamma, vänner och tidigare män. På samtliga bilder är människorna glada, ler in i kameran och är stylade. Målgruppen kan vara Amelias samtliga läsare som vill läsa om ett liv i strålkastarna i Hollywood. Starka ord som återkommer i artikeln är kärlek och karriär.

Artikel 2- ”Det är vi som är Solsidan” Amelias Solsidan - tävling är utformad på fyra sidor.

Tidningen har sökt i Sverige efter karaktärerna från Tv-serien, existerar karaktärerna på riktigt? Fredde fanns i Göteborg vid namn Martin. Anna fann Amelia i Mariestad, hon heter Jessica. Karaktären Ove finns med i artikeln men ingår inte i tävlingen. Tävlingen går ut på att karaktärerna Fredde och Anna vunnit varsin weekend på Grand Hotell i Saltsjöbaden. Där får de testa Solsidanlivet på riktigt tillsammans med sina respektive och bäst av allt, Hotellet påstås vara Ove-fritt. Artikeln består av text och fakta i intervjuform om Martin och Jessica, samt läsarnas egna Ove-historier. En del bilder ingår i reportaget, på både män och kvinnor, alla ler, är minimalt stylade och ser rakt in i kameran. Denna artikel innehåller lika mycket manligt som kvinnligt och kan därför upplevas som könsneutral ur en aspekt. Artikeln kan till viss del upplevas vara karriärinriktad, då ”överklasslivet” i viss mån överrepresenteras vilket kan medföra att Amelia inte når ut till en så stor målgrupp som de egentligen skulle kunnat ha gjort, med detta reportage då läsaren i ett tidigt skede inser humoraspekten i det.

Artikel 3 - ”Livet runt 30” är baserat på drömmar, kriser och nya val som kvinnor kan ha

och vill göra i livet runt 30-års åldern, reportaget är skrivet på sju sidor. Läsarna får ta del av åtta kvinnors liv i åldrarna 29-34 år. Samtliga berättar om hur ungdomsdrömmarna såg ut, samt hur de utföll i livet efter 30. Kvinnorna har olika bakgrund, kontext och yrkeserfarenhet. Amelia skriver att i 20-års ålder ligger livets alla möjligheter framför dig och vid trettio är du vuxen på riktigt, har gjort viktiga val, ser tillbaka och gör en första sammanfattning av livet. Det är det enda som tidningen själva skrivit i artikeln förutom kvinnornas berättelser, det finns ingen sammanfattning vad tidningen resulterade i eller vad de vill förmedla till sina läsare. Vilket gör det svårt att tolka vad budskapet och syftet är eller kan vara med denna artikel. Vid varje kvinnas berättelse finns tillhörande faktaruta med bild där samtliga personer ler, ser in i kameran och är välstylade. Syftet med artikeln kan vara att alla människors liv kan se olika ut och att läsaren i viss mån uppmanas att följa sina drömmar. Artikeln riktar sig till alla

kvinnor, vilket gör att det blir en bred målgrupp. I denna artikel kan läsaren få en känsla av att man redan i 30-års ålder måste ha lyckas i livet.

Artikel 4 - ”Mer kärlek tack” vänder sig lika mycket till kvinnor som män, både singlar och

de som redan lever i en relation. Det gör att Amelia kan nå ut till en bred målgrupp. Den bygger på vikten av att visa och ge sin partner passion och kyssar för att tina upp

”vardagspirret”. Amelias syfte och budskap här är, att jobba lite för att rädda sexlivet i vardagen. Här delges läsaren tips på hur hon blir ett superproffs på att ragga, hitta romantik och lust, samt att gå en kurs för att slippa slentriansex. Tidningen har testat olika dejtingsajter, där läsaren kan öka sin möjlighet att träffa rätt med de olika nischade sajterna som finns idag. Texten innehåller berättelser av både kvinnor och män i 35-45 års ålder, tips på hur läsaren blir ett flirt-proffs, samt hur man kan lyckas hitta kärleken på nätet. Bilderna i artikeln innehåller både kvinnor och män, en del med kläder och en del avklädda. Samtliga personer ser lyckliga ut och läsaren kan få uppfattningen om att detta är en enkel sak i vardagslivet. Genusperspektivet i denna artikel är helt neutral då den vänder sig till både män och kvinnor, samt att de båda könen förekommer i samma utsträckning. Starka ord som kärlek och sex är återkommande i hela reportaget.

Artikel 5 - ”Hippie, High Glamour” är ett modereportage och innehåller hippiemode som

endast riktar sig till kvinnor. Reportaget sträcker sig över åtta sidor, där kläder och

accessoarer i dova toner till våren presenteras. Det är samma kvinnliga modell på samtliga bilder, hon ler sensuellt, ser in i kameran och hennes kroppsform är lång och smal. Amelias syfte med detta reportage kan vara att visa vad som är mode riktigt och ”rätt stil” i vår för en kvinna. Sidorna består i helhet av modebilder, samt en text i faktaform så att läsaren vet var kläderna kan inhandlas och i vilken priskategori. Tidningen har även flikat in på varannan sida ”Ha koll på”, som är ett tips till läsaren vad som gäller i vår för att just du ska vara inne och trendig. Samtliga kläder och accessoarer i reportaget, är av varierande priskategori, vilket medför att den här typen av modereportage kan vända sig till en bred kvinnlig målgrupp som tilltalar tidningens modeintresserade läsare. Genusperspektivet här är tydligt fokuserat på kvinnor.

Amelia NR, 19 2012:19

Artikel 1 - ”Jag kan inte sluta…” är en artikel som sträcker sig över fem sidor, där Amelia

har träffat tre kvinnor, 34-36 år som inte kan säga nej till vissa saker. Reportaget härrör över dessa kvinnor som vill ha ut allt av det goda i livet, shoppa, köpa hus och kroppskonst.

Läsarna får ta del av kvinnornas begär, samt hur de erhållit hjälp för att minska sin konsumtion. Texten i artikeln är skriven i intervjuform och samtliga kvinnor deltar på en helkroppsbild, de ler, är stylade och ser direkt in i kameran. Bredvid varje bild finns en textruta som innehåller kortfattad fakta om var kvinna. Amelia själva har inte skrivit någon tillhörande text, där läsarna exempelvis kan ta del av råd för att inte hamna i typ av ”lyxfälla”. Syftet med denna artikel kan vara att uppmana läsarna att se över sin konsumtion innan den har urartat på något sätt. Läsaren kan ana en självsäkerhet hos alla kvinnorna, samt att de är tillfredsställda med sitt liv. Målgruppen här är en bred publik, fler än man ana kan vara i samma situation och kan ta del av detta reportage och erhålla hjälp. Starka ord som återkommer i hela artikeln är lyx och pengar.

Artikel 2 - ”Ingen ska någonsin mer få fängsla min själ” skådespelaren och komikern

Zinat Pirzadeh 44 år presenteras. Reportaget är skrivet om hennes destruktiva före detta relationer. Läsarna kan ta del av hennes berättelse om tvångsgifte och våldsamma relation till exmaken. Zinat blev bortgift redan som 16 åring i Iran och flydde till Sverige efter ett par år. Hon inledde en relation med en ny man i Sverige som visade sig vara våldsam. Idag har hon gift om sig med sitt livs kärlek, samt erhållit den hjälp hon behövt för att komma vidare i livet. Artikeln innehåller bilder på Zinat där hon ler, är lycklig och ser in i kameran, hennes nuvarande man finns också med på ett flertal bilder. Läsaren får här känslan av en jordnära och självsäker kvinna som vågar stå upp och som har lyckats i livet, trots många motgångar. Syftet Amelia vill förmedla i denna typ av artikel, kan vara att du som kvinna inte ska tolerera våld i en nära relation och att det inte är dig det är fel på. Artikeln börjar med att Zinat var lycklig med en man och den avslutas på samma sätt.

Artikel 3 - ”Mer & härligare mode i amelia” är ett reportage om mode skrivet på 26 sidor.

Syftet med detta reportage är att tidningen vill inspirera, guida och peppa läsaren att vara vardagssnygg. Det är mode, stylingtips och accessoarer som vänder sig till enbart kvinnor. Målgruppen här är bred, då innehållet av kläder och accessoarer finns i alla olika prisklasser. Många bilder förekommer i reportaget, samtliga kvinnor som är med på bilderna ler, är stylade, samt ser självsäkra ut. Intill var bild finns en faktatext där det framgår var kläderna kan köpas och priset. En mindre intervju av Amelias moderedaktör ingår i reportaget, där delar hon med sig av sina tre bästa modeköp och sin favoritdesigner. Starka ord som

förekommer sammantaget i reportaget är mode, trend och stil. Artikeln börjar med modetips och avslutas med detsamma.

Artikel 4 - ”Maxa din modighet!” är en artikel skriven på sex sidor, den uppmuntrar läsaren

att öva upp sitt mod. Den innehåller hur läsaren kan bli modigare i vardagen,

modighetsinspiration och modighetsövningar. Artikeln riktar sig direkt till kvinnor, då det endast är kvinnor som omnämns i texten, den enda manliga tendens artikeln innehåller, är Fredrik Livheim legitimerad psykolog som berättar hur det blir lättare att hantera den obehagliga känslan rädsla. En mindre porträttbild på honom finns med i samband med hans råd. Det läsaren kan koppla samman med artikeln, är att det bara är vi kvinnor som inte vågar trotsa våra rädslor och måste bli modigare. Ord som är återkommande i artikeln är modighet och våga. Texten består av berättelser från två kvinnor, om förändringar de gjort för att bli modigare. Amelias fakta med pepp och råd för dig som vill våga mer, samt testa något nytt ingår också i artikeln. Samtliga bilder utom en innehåller kvinnor som ser fundersamma ut, men förmedlar samtidigt en viss känsla av självsäkerhet till läsaren. Syftet med denna artikel är just att läsaren ska erhålla en bättre självkänsla och att våga ta för sig mer i livet.

Genusperspektivet här är fokuserat ur en kvinnlig aspekt.

Artikel 5 - ”Han får göra allt kul…och 4 andra jobbgräl” innehåller tre sidor med tips om

hur läsaren hanterar jobbiga situationer på din arbetsplats. Kerstin Ljungström,

organisationskonsult tillsammans med Amelia berättar hur du löser olika konflikter som är vanliga. Artikeln utgörs av att män och kvinnor blir behandlade på olika sätt på sin

arbetsplats, trots att de har samma utbildning och erfarenhet. Syftet med detta tycks vara att Amelia vill berätta att konflikter finns på alla arbetsplatser och att de är energitömmande. Av de bilder som finns med i reportaget förekommer en man på en av bilderna. Ur

genusperspektiv är denna artikel mer riktad mot kvinnor än mot män, då artikeln är baserad på att män ses ha en viss förtur på ”roligare” arbetsuppgifter än vad kvinnor har. Artikeln riktar sig till kvinnor i karriären och här kan läsaren erhålla en av känsla att vi kvinnor är värda mindre än vad männen är på en arbetsplats. Tidningen avslutar artikeln med sju smarta sätt att förebygga konflikter och inleder den med att uppmärksamma läsaren med fem problem som kan uppstå på arbetet, samt lösningen på dessa. Läsaren får där en röd tråd genom hela artikeln med återkommande starka ord som jobb och pengar. Målgruppen här kan vara begränsad, då den i första hand riktar sig till kvinnor i karriären.

Amelia NR:23, 2012:10

Artikel 1 – ”Smittad av skilsmässofeber” artikeln handlar om risken att skilja sig ökar med

Syftet med artikeln tycks vara att påvisa att det kan anas en viss trend inom skilsmässo – området. Att se en väninna eller en granne bryta upp från sitt äktenskap kan vara kicken som behövs för att själv våga ta steget ur en mångårig relation som inte längre upplevs som blomstrande. Tidningen har en bild till artikeln på två kvinnoöverkroppar som det är målade ”utslag” på, inga ansikten syns på kvinnorna. Inte heller några intervjuer förekommer till denna artikel, den kan istället upplevas som en ren faktaartikel för läsaren. Det framgår i texten att det oftast är kvinnan som tar initiativet till skilsmässa, vilket tidningen menar kan ha en koppling till att kvinnor i större utsträckning än män delger sitt innersta och det mer privata till sina vänner. Därför vet kvinnor oftare hur andra kvinnor känner, vilket kan medföra att skilsmässor smittar när fler kvinnor sitter och diskuterar sin relation med varandra. I denna artikel är genusperspektivet endast fokuserat på kvinnor. Då kvinnor förekommer på bild till artikeln, tidningen skriver artikeln ur en kvinnas synvinkel, samt att innehållet i texten är riktat till kvinnor i första hand.

Artikel 2 – ”Klä fram din bästa figur” i denna artikel ger tidningen tips på hur läsaren fixar

de vanligaste figurproblemen kvinnor kan ha när de ska klä sig - ”Muffinsmidjan”, ”Mer form & figur, tack” och ”Alla stövlar är trånga i skaftet”. Bredvid artikelrubriken finns en

helkroppsbild på en kvinna, som ler och ser in i kameran. Kvinnan är välsminkad, har en smal figur och är stylad i håret. Huruvida detta är kopplat till artikelns huvudfokus, att klä fram sin bästa figur (för att vi bör vara mån om vårt yttre som tidningen påpekar i artikeln) kan vi inte påvisa, men det kan ge läsaren den indikationen. Genusperspektivet här är tydligt betonad till kvinnans fördel, ingen man förekommer i artikeln vare sig i text eller på bild. Samtliga plagg och skor som visas upp i artikeln, kan ge känslan hos läsaren att de endast kan användas av kvinnor då ett flertal klänningar uppvisades och skornas storlek endast uppgick till storlek 40, många män har större fötter än så och inte många män klär sig i klänning, därför drar vi den slutsatsen av artikeln.

Artikel 3 – ”Snabbt fixad med snyggräddarna i nöden” tidningen tipsar läsaren om

skönhetsprodukter – smink, hår- och hudvårdsprodukter som ska göra läsaren ”snygg på nolltid”. Det är en tre sidor lång artikel innehållande en kvinna som pryder samtliga uppslag, kvinnan är kraftigt sminkad och endast hennes ansikte och hår syns på bilderna. Tidningen har testat fram den ”bästa” helhetslösningen för en kvinnas sminkväska. De tipsar om

inköpsställen för samtliga produkter de testat och alla produkter förekommer i bild och text bredvid kvinnans ansikte. De visar tydligt hur makeup ska läggas för att ge bäst effekter för läsaren, samt vad som kan vara bra att konsumera om läsaren önskar likna kvinnan på bilden

på något sätt. Denna artikel är endast riktad till kvinnor, så genusperspektivet här är inte svårt att bedöma. Texten är skriven för kvinnor, det nämns ingenstans i artikeln att dessa

skönhetsprodukter även kan konsumeras av män, därför gör vi den kopplingen. Syftet med artikeln kan vara att ”hjälpa” läsaren i skönhetsdjungeln, men läsarens tolkningsförmåga kan smalna av en aning då hon läser texten, då det framgår att det givetvis finns andra liknande produkter som kan konsumeras än just de produkter tidningen visar här.

Artikel 4 – ”- Jag var fixerad vid hur ful jag var” i artikeln förekommer en intervju med en

ung kvinna som har lidit av sjukdomen, BDD, Body Dysmorphic Disorder, en psykisk störning som ofta drabbar tonåringar. Det innebär att personen har en bild av sig själv som inte stämmer med omgivningens uppfattning, de upplever att något i sitt utseende eller hela utseendet är uppseendeväckande anstötande och fult. De drar sig undan omgivningen. Kvinnan finns på bild intill texten till reportaget och faktarutan om sjukdomen, honberättar om sin tid som sjuk, hur hon såg på sig själv, om sin KBT- terapi och nu om hennes ”friska” liv efter sjukdomen. En bra konstrast för läsaren att denna artikel kommer efter ett flertal mode- och skönhetsreportage. Det är en viktig aspekt av landets största tidning att visa flera sidor av livet, enligt dem själva.60 Genusaspekten här är könsneutral, även då en kvinna förekommer i reportaget, då det tydligt framgår i textens faktadel att lika stora andelar män och kvinnor drabbas av denna sjukdom.

Artikel 5 – ”Din vardag, lite bättre” i denna artikel presenterar tidningen fem snabba

”mellistips” som läsaren kan använda sig av i sin vardag för att göra den nyttigare och lättare. Vilket också kan anas är Amelias syfte till sina läsare, en nyttigare vardag för att må bättre. Samtliga mellanmål är för alla, men två av dem är mer effektiva att dricka och äta efter ett träningspass än de övriga tre. Det förekommer endast bilder på mellanmålen och dess ingredienser, inga personer syns på bilderna. Vilket medför att vi gör tolkningen att denna artikel ska kunna upplevas som könsneutral, varken manligt eller kvinnligt ur någon aspekt. Målgruppen Amelia riktar sig till i denna artikel blir då väldigt bred, detta är något alla kan ta del av. Artikeln är skriven på en sida.

Amelia NR 24 2012:24

Artikel 1 – ”Bästissystrar” handlar om Svenska artisten Sara Varga och hennes syster,

Malin. De är två systrar som alltid har stått varandra nära och är varandras största trygghet. Denna artikel är en av tre som handlar om relationer i detta nummer av Amelia. Texten består                                                                                                                          

av de båda kvinnornas berättelse, om deras liv och uppväxt tillsammans. Det är skrivet av en kvinna för kvinnor, det nämns ingenting om män eller hur det är att ha en bror i texten. Bilderna som förekommer i artikeln är av både helkropps- och porträttform, där de båda kvinnorna ser in i kameran, ler, samt är välstylade. Båda kvinnorna utstrålar en självsäkerhet och här kan läsaren få en känsla av att allt är enkelt och att samtliga systerrelationer ser ut såhär. Vi tolkar detta som att Amelias målgrupp här är endast kvinnor, dock mer intressant för de läsare som har en syster. Genusperspektivet är inte svårt att tolka i denna artikel som är skriven över tre sidor, det är inriktat på kvinnor. Artikeln avslutas med fyra tips från systrarna för en tajtare systerrelation.

Artikel 2 – ”After Work ikväll igen?” är en artikel skriven på tre sidor som handlar om att

After Work kvällarna blir ett mer vanligare socialt smörjmedel på arbetsplatserna. Det kan vara riktigt roligt med en AW, ta några glas vin, lite avslappnat småprat och till och med vara bra för karriären skriver Amelia. Tidningens syfte här är nog att ta upp problem som, att alla på arbetsplatsen inte får ta del av AW eller dricks det för mycket alkohol – så pass att det påverkar arbetet dagen efter? Texten består av fakta från karriärcoachen och författaren Nina Jansdotter samt ett antal kvinnor som berättar hur det ser på deras arbetsplats gällande AW. Målgruppen här skulle kunna vara könsneutral men det förekommer bara berättelser i texten ifrån kvinnor. Läsaren kan då ana att artikeln riktar sig något mer till det kvinnor. Bilderna som förekommer i artikeln representerar både män och kvinnor som är glada, stylade och dricker alkohol. Starka ord som återkommer i hela artikeln är alkohol och karriär.

Artikel 3 – ” Så här ser helvetet ut” är en artikel som är skriven om en av Bangladeshs

största bordeller. Där lever fler än 700 kvinnor och barn. En väldigt stark artikel som kan beröra läsaren in i minsta detalj. Texten består av fakta om bordellen, kvinnornas berättelser och ett hjälparbete som Amelia representerar i Bangladesh. Syftet med denna artikel kan vara att få läsarna att förstå det massiva och utbredda problemet som existerar där, samt att deras vilja att hjälpa dessa flickor i Bangladesh ska väckas. För var sålt exemplar av detta

Related documents