• No results found

Förvarings- Förvarings-utrymmen

3.2.2 ANALYS AV INTERVJUPERSONERNA

Michele

När det kommer till förvaring och smarta lösningar pratade Michele för att smarta lösningar behövs när man bor litet. Hen tog upp att det är gynnsamt med smarta lösningar för att bostaden blir mer praktisk att använda.

Hen menar att den också blir mer effektiv då den känns mer genomtänkt. Hen hade inga smarta lösningar i sin bostad vad jag såg under observationen, bosten var enkelt möblerad och hen upplevdes inte som en person som behöver mycket förvaring vilket hen inte påstod men hen tog ändå upp vikten för förvaring och smarta lösningar. Michele tog upp att man kan utnyttja höjden för att kunna få mer förvaringsmöjlighet genom att exempelvis kunna ha sängen ovanför vilket skapar mer plats för förvaring under. Trots att Michele inte har något av det som hen tog upp under intervjun var hen ändå en idé-spridare om vad som kan förbättras, dock inte tvungetvis för sin egen bostad men generellt för små bostäder. När det kommer till takhöjden ansåg Michele att om man har högre takhöjd än snittet känns bostaden mer rymlig när man bor litet. Det förstår man genom att göra volymen större om själva ytan är mindre. Det var också en anledning till hens förslag om att utnyttja höjden.

När vi pratade om vad som gav mest hemmakänsla i bostaden samt positiva och negativa aspekter berättade Michele att hen tycker att bostaden är hyfsat uppdelad och att det är avskilt men trots det finns det inte mycket yta för hobby och fritidsaktiviteter vilket Michele tycker är negativt. När det är en så liten boyta anser Michele att det är mer rimligt med en öppen planlösning. Där kök och vardagsrum flyter samman så att hela bostaden känns mer öppen men att sovrummet ska vara för sig. Michele har en relativt öppen planlösning men möblerna står lite i vägen för att kunna få plats med sådana aktiviteter. Även om hen inte tog upp det själv finns det potential i bostaden att få en öppen planlösning. Michele berättar att hen är nöjd med sin sovalkov som skiljer av sängen från vardagsrummet. Hen har även sett bostäder där det inte har varit en tydlig gräns mellan sovplats och vardagsrum. Hen berättar att personerna som bodde i dem bostäderna hade valt att bygga en egen sovalkov med flyttbara avskiljare. Detta tyder extra tydligt på att sängen anses vara en “privat zon” för många och

PLANRITNING: MICHELE, 30kvm Planritningarna är ritade av vardera intervjuperson som visar deras bostad i en planlösning samt

på ett ungefär hur de rör sig därinne.

Perspektivritningarna är en valfri perspektiv-vy som intervjupersonerna fick rita av. De fick välja själva vad de ville rita. Texten under varje perspektiv visar vad personerna har svarat efter att ha fått frågan av varför de valde att rita just det perspektivet av sin bostad.

Michele: ”För att man ska se hur det ser ut från första personperspektiv. Jag gillar att ligga i soffan och kolla på tv”

Michele berättade att hen inte är en person som ofta lagar mat men om köket hade varit större än vad det är nu så hade hen använt köket mer. Michele tyder på om det hade varit ett stort fokus på köket i bostaden så hade det även varit en stor del av vardagen. Eftersom köket nu är litet så uppfattas det att man även inte ska vara där mycket. En anledning till att köken i små bostäder ofta är små de också kan vara att de är anpassade till bostadens storlek men även det som Michele säger att köken är gjorda för att man ska göra snabb och enkel mat.

Oavsett är det alternativ två som Michele upplever.

När vi pratar om trivsel berättade Michele att hen tycker sig trivas i sin bostad. Hen säger att det är lite av en mysfaktor när det är litet men att det som verkligen gör att hen känner sig hemma är att bostaden har alla grundläggande delar som hen behöver. Michele säger även att det är i soffan som hen trivs som mest för att man kan vila och kolla på tv men om soffan inte hade fått plats så hade hen ändå försökt skapa plats till det. Detta visar på att trots om Michele inte hade haft det som hen mest gör sig hemma mest med så hade hen ändå försökt få in en soffa för att trivseln ska bli bättre. Det följdes upp när hen började prata om inställning. Michele tog för givet att hen skulle trivas i sin bostad när hen flyttade in. Hen anser att det handlar mycket om vad man har för inställning, Michele berättar att hen hade en positiv inställning vilket även gjorde att hen trivs i sin bostad idag.

Hen menar att om man tycker att det ska bli roligt och att man kommer att trivas så blir det enklare att man även gör det. Här anser hen att en bostad inte kan tillföra trivsel på helt egen hand utan att det även har mycket med en själv att göra. Med andra ord, tillåter man inte trivsel får man ingen trivsel. Michele visar här på att man inte bara har bostaden att skylla på om man inte trivs utan att man även behöver ha inställningen för att trivas.

Michele berättade att det är mer gynnsamt att designa små bostäder så att det ändå går att bo två personer. Hen menar att många bor två och två vilket gör att det är bättre att anpassa så att två stycken ska kunna bo där även om det är byggt för en person. Michele bor själv i sin bostad men kände ändå att bostaden hade underlättat om man kan bo två stycken. Trots att Michele bor i en 30 kvadrat bostad fick man upplevelsen att det blir svårt att bo två stycken eftersom det var uppenbart att den var gjord för en person.

Jag frågade Michele hur hen såg på balkonger och om hen hade önskat att det fanns i bostaden vilket Michele svarade på att ju mindre bostad man har desto viktigare är det att det finns en balkong. Hen menar att om man har en stor bostad, är det mindre viktigt eftersom ytan redan är stor. Michele berättar att hen själv önskade att

PERSPEKTIVRITNING: MICHELE

hen hade en balkong. Om man är mer i behov av en balkong när man bor litet än när man bor stort är svårt att säga men generellt är förmodligen de flesta i behov av någon form av uteplats. Man förstår ändå Micheles tanke, när man bor litet kan det kännas instängt och därmed vill ha tillgång till en balkong. Vi kom även in på ljusinsläpp i samtalet och Michele ansåg att det var viktigt för att man inte skulle få en klaustrofobisk känsla. Att det lätt kan kännas instängt i små bostäder, att det då är viktigt med stora fönster och mycket ljusinsläpp ansåg Michele. Hen har inte jättestora fönster i sin bostad vilket gjorde det enkelt att förstå vad hen menade, både med stora fönster samt tillgång till balkong.

Lee

När vi diskuterade vad Lee var missnöjd över med sin bostad berättade hen att det borde varit bättre förvaringsmöjligheter i bostaden. Lee förklarade att hen inte får plats med alla sina kläder för att

förvaringsutrymmet är så litet utan behöver ha hälften av dem hos sina föräldrar. När Lee förklarade det förstod jag att det kan vara en avgörande faktor till att man känner att sin bostad är tillfällig, när man inte får plats med alla sina saker men framförallt kläder. Lee var en av de som bor minst av alla intervjupersoner och det är förståeligt att hen tycker att förvaringen i bostaden är dålig. Den garderoben hen har är platsbyggd och det finns ingen plats till att ha en till garderob för då hade matbordet inte fått plats.

Lee har en del hyllor utan skåp i sin bostad och önskade att det fanns mer stängda hyllor med luckor så man inte ser allting som finns på hyllorna. Genom att ha mer öppna hyllplan blir det även mer att damma anser Lee.

På grund av den anledningen använder inte Lee alla hyllplan trots att hen hade behövt det på grund av bristen på förvaring. När jag själv observerade bostaden var det bland det första jag la märke till. Lee har inte mycket saker på hyllorna men det kändes ändå stökigt på ett sätt då man såg allting i samma vy. Hyllorna kändes inte anpassade efter själva bostaden utan fanns mest där för möjligheten att kunna förvara undan saker. Min upplevelse av det blev inte bättre men speciellt inte för Lee som behöver leva med det. Lee tyckte ändå om att det fanns hyllor eftersom bostaden har högt i tak. Hen tyckte som Michele som även beskrev att bostaden känns mer rymlig när det är högt i tak.

Lee berättade att hen inte gillar att sängen befinner sig så pass nära köksdelen för att det fastnar matos i sängkläderna. Hen förklarar att hen har en skiljevägg mellan köket och sängen men tycker att den inte gör tillräckligt. Den skiljeväggen som Lee har upplevdes inte så mycket till skiljevägg när jag såg den, nästan som att den inte riktigt fyllde någon funktion.

Lee fortsatte att berätta att hen är en person som gillar miljöombyten. Hen varierar plugg ställen eftersom hen gillar variation men i sin bostad finns det inte mycket till variation och att det är en anledning till att Lee inte känner sig hemma. Första intrycket jag fick av Lees bostad var att alla delar befann sig på samma plats, sängen, matbordet och köket. Lee tar upp tanken om skiljeväggar som man kan dra ut och dela av rummet med när det behövs för att sedan kunna skjuta in i väggen när de inte behövs. Det gör att man kan variera planlösningen,

Lee tycker att man ska skilja på det privata delarna i en liten bostad så som sängen från de mer sociala delarna såsom köket. Att kunna dra ut skiljeväggar hade fungerat bra i Lees bostad då det även hade varit en lösning på hens problem med att sängen är så nära köket.

PLANRITNING: LEE, 21kvm

När jag frågade om vad som är negativt med bostaden svarade Lee att hen är väldigt missnöjd med köket för att det är för litet. Lee säger att hen gillar att laga mat men att det inte är lika roligt längre på grund av att att köket är så litet och att bänkytan inte räcker till. Hen tar även upp det som Michele var inne på att köket mest är gjort för att matlagningen ska gå fort. Lee önskade att det fanns mer bänkyta och tycker att köket är en av de mest negativa delarna i bostaden. Lee tycker att även om bostaden är liten borde det ändå finnas plats att laga mat tillsammans med någon. Jag själv kollade på köket när Lee berättade och förstod vad hen menade. Det är det som både Michele och Lee tog upp att köket är gjort för snabb matlagning som även inte kräver mycket arbetsyta eftersom bänkytan inte existerar i köket.

När jag frågar Lee om hur hen trivs och vad som får hen att känna sig hemma påpekade hen att det är skillnad på att trivas och att känna sig hemma. Hen tycker att bostaden är trivsam överlag men att det inte känns som hemma. Lee menar att hemma för hen är hos sina föräldrar eftersom hen kommer flytta tillbaka dit när studierna är klara. Här förklarar Lee något som inte har tagits upp eller hittats i litteratur. Detta gav en ny insikt i att de två känslorna inte har samma betydelse. Lee berättade att hen trivs som bäst när hen spelar musik på sin högtalare, lagar en god middag och tar hand om sina växter. För Lee tillbringar bostaden inte jättemycket trivsel utan hen försöker göra det själv med saker som hen gillar men ångrar dock att hen inte gjorde bostaden mer personlig med exempelvis tavlor. När Lee berättade detta, fick jag en tankeställare, hen berättar att trivseln i bostaden finns där men inte hemmakänslan. Lee fortsätter sin förklaring med att man inte ska lära sig att trivas utan att man verkligen känner det. Hen har inte känt sig hemma i sin bostad för att det är en tillfällig bostad. Lee säger också att hen hade en negativ inställning redan från början och tror att inställningen är en av anledningarna till varför hen inte har trivts i sin bostad. Hen ville med andra ord inte tillåta sig att känna sig hemma vilket gjorde att det inte endast handlade om att bostaden inte var bra utan att Lee inte ville vara där. Detta visar på att bostaden bara var en av två delar till att hen inte känner sig hemma.

Lee tog upp det mesta som även Michele var inne på att bostäder som är gjorda för en person borde fungera att bo två personer i. Detta visar på att det finns en efterfrågan på att bo två stycken i en bostad trots att den är gjord för en person, att möjligheten ändå borde finns där.

Utan att jag behövde fråga tog Lee upp att hen önskade att det fanns en balkong i bostade så att man kan få komma ut. Precis som Michele berättade. Lee tycker att det gör mycket med en egen uteplats. Eftersom Lee har en såpass liten bostad hade det verkligen inte skadat med att det fanns en balkong. Det hade tillfört mycket för bostaden men berättade att trots avsaknad av balkong att hen har mycket ljusinsläpp tack vare de stora fönsterna. Lee har tre stora fönster som når nästan hela vägen upp till taket och de skapar en illusion att bostaden känns mer luftig än vad den egentligen är. Lee berättade att fönsterna är den mest positiva delen av bostaden och det kan jag inte att ifrågasätta.

PERSPEKTIVRITNING: LEE

Lee: ”Jag gillar när det är mycket ljusinsläpp och högt i tak. Dessutom gör mina växter så att jag trivs bättre i lägenheten.”

Alexis

Alexis var de som hade ett eget litet förråd/ extra garderob i sin bostad. Hen känner inte att det saknas förvaring och är nöjd över att ha en plats att förvara sina saker i än att ha de i resten av bostaden. Det blir på ett sätt mer undangömt och hen gillar att ha ett sådant rum i sin bostad. Eftersom Alexis har mycket förvaringsutrymmen pratade hen mer om smarta lösningar för olika arbetsytor när vi diskuterade förvaring. Första tanken jag fick av att se förvaringsrummet var att det inte var så stort men att det fick plats med mycket kläder och saker.

När vi pratar om smarta lösningar berättade Alexis att om man använder smarta lösningar kan man använda så mycket av ytan som möjligt och för att försöka trivas i en liten bostad behöver man använda sig av smarta lösningar. Sådana smarta lösningar hade Lee behövt i sin bostad men Lee tog upp med flyttbara skiljeväggar.

Alexis menar att smarta lösningar även behöver vara enkla och smidiga att använda för om det är komplicerat kommer man inte använda det lika mycket eller inte alls. Exempelvis visar Alexis att hen har en extra bänkyta som man kan fälla upp och ner, hen är väldigt nöjd över den. Hen anser att det behövs mer sådana funktioner som man tar fram när man använder de och fäller tillbaka när man inte längre behöver dem. Själv har jag sett ett antal sådana arbetsytor men det förvånade mig där och då att det inte är mer vanligt och att fler borde ha det.

När jag frågade Alexis om att utnyttja höjden, sa hen att man inte ska ha för mycket på väggarna då rummet skulle upplevas som mindre. Alexis har hyllor i hallen och ovanför skrivbordet och tycker att det duger.

Personligen tyckte hen att det blir sämre med för mycket på väggarna och att det är skönt att ha fria väggar som det är nu. Trots att Alexis inte har speciellt högt i tak kändes bostaden ändå väldigt rymlig, vet dock inte själv om det berodde på att det inte var speciellt mycket hyllor på väggarna men jag kollade runt i bostaden när hen pratade om det och det kändes som att hen hade en poäng i det resonemanget.

Vi började prata om att Alexis bor i en färdig möblerad bostad. Det som hen känner som är negativt med det är att man inte kan möblera om. Hen hade gärna testat sig fram hur det bäst skulle fungera och hur hen trivs som bäst. Genom att ha det färdigmöblerat kan hen inte skapa sitt eget och bostaden blir inte jätte personlig. Alexis har idéer om hur det skulle kunna se ut om man hade kunnat flytta runt på möblerna som redan fanns i bostaden och menar att trivselfaktorn hade isåfall varit större. Alexis menar dock, om en bostad ska vara möblerad

behöver det vara platsbyggt för att det ska kännas mer genomtänkt då det inte gör det nu. Nu är inte utrymmet nyttjat till sin fulla potential. Det är som Alexis säger att om en bostad ska vara färdigmöblerad behöver det vara platsbyggda möbler för när jag observerade hens bostad kändes möblerna ditklistrade. Skrivbordet bland annat får egentligen inte plats där den står nu då balkongdörren slår emot skrivbordet när man öppnar dörren. Då hade det varit bättre att bostaden var omöblerad så man hade kunnat köpa ett eget skrivbord som får plats.

PLANRITNING: ALEXIS, 28kvm

Alexis tycker som Lee att köket är litet men talar mer för hur man kan lösa det. Alexis tar upp att man kan fälla upp en extra arbetsyta som man har när man behöver den. Hen menar att köket inte kommer upplevas som lika litet och trångt när det finns sådana smarta lösningar. Eftersom arbetsytan är det som oftast har saknats när jag har observerat alla bostäderna är detta som Alexis tar upp en väldigt bra och smart lösning. Alexis tycker att det är begränsande när det är så litet, speciellt när man ska vara mer än en person som lagar mat. Hen menar att man behöver gå i skift om man lagar mat tillsammans med någon för att man inte får plats. Alexis tycker att matlagning är något gemensamt och trevligt, hen är van vid ett stort kök och att det blev en stor kontrast till det köket hen har nu. När man är student är det inte ovanligt att man är hemma hos varandra och när man ska laga mat tillsammans blir det problematiskt när köket inte tillåter fler än en person åt gången. Bortsett från köket tycker Alexis att det fungerar bra att ha personer över på besök generellt och att det är skönt att bostaden inte begränsar det.

Alexis menar på liknande faktorer som Lee att själva bostaden inte tillför trivsel utan Alexis har också behövt skapa det själv. Hen har personliga saker som påminner om att vara hemma. Hen tar också upp att det är trevligt med växtlighet i bostaden så att man får in naturen på ett sätt. Eftersom Alexis bor i en färdig möblerad bostad kändes personliga saker extra viktigt för att man skulle känna sig hemma. Hen påpekar också det som Michele antydde att det är viktigt med alla de verktyg som bostaden behöver ha för att man ska trivas som exempelvis

Alexis menar på liknande faktorer som Lee att själva bostaden inte tillför trivsel utan Alexis har också behövt skapa det själv. Hen har personliga saker som påminner om att vara hemma. Hen tar också upp att det är trevligt med växtlighet i bostaden så att man får in naturen på ett sätt. Eftersom Alexis bor i en färdig möblerad bostad kändes personliga saker extra viktigt för att man skulle känna sig hemma. Hen påpekar också det som Michele antydde att det är viktigt med alla de verktyg som bostaden behöver ha för att man ska trivas som exempelvis

Related documents