• No results found

För att göra en koppling mellan teori och vårt råmaterial beskrivs ordet konflikt i teorin som en oförenlig handling mellan individer, grupper, organisationer och situationer. Där konflikten kan innebära att vi måste göra vissa val, såsom mellan två attraktiva mål eller mellan en bra eller en dålig handling eller inte göra något val alls. Konflikter är val som vi måste göra för att komma vidare, de upplevs oftast som negativa men som några respondenter skrev är konflikter nödvändiga för att vi skall komma vidare. Ordet innovation är ett ord som i teorin förklaras med förnyelse, ny uppfinning, nyhet samt kreativitet. Ett ord som syns mer och mer i massmedia och som allmänt inte förekom särskilt ofta för tio år sedan.

5.3.1 Vilken uppfattning har individer samt teorier egentligen gällande förändringar? Angelöw (1999) beskriver dagens samhälle med många förändringar, ny konkurrens, nya regler, olika anpassningar samt politiska beslut som individer hela tiden måste ta hänsyn till. Förändringar kan både vara hatade och välkomna, positiva eller negativa. Vi har alla olika erfarenheter av förändringar. För att vi bättre skall klara av alla förändringar är det bra att kunna kartlägga alla sina förändringar och se dem som erfarenheter. Utifrån det kan vi sedan analysera förändringarna och se om det finns något mönster hur vi har reagerat på de olika förändringarna. Det är då viktigt att vi tar oss tiden att reflektera över förändringarna. När vi vet hur vi reagerar är nästa steg att tänka över hur vi vill reagera och agera i kommande förändringar.

Robbins (1997) menar att de som lyckas är de människor som kan hantera och kommunicera med sitt inre och vända utmaningar och motgångar till något positivt samt de som misslyckas är de personer som tar utmaningar och motgångar som en bekräftelse på sin begränsning. Respondent 8 säger att ”Som chef tror man att man informerar och kommunicerar tillräckligt men ändå är det aldrig tillräckligt, dessutom är det viktigt att ta sig tid till att lyssna på varje enskild medarbetare och även känna in medarbetarens behov och känslor”.

När vi gör medvetna förändringar har vi en förväntan om att det skall bli bättre, men trots detta kan konflikter uppstå. På arbetsplatser förekommer det förändringar både positiva och negativa. Det beror på vem som tillfrågas och på vilket sätt den inblandade personen drabbats av förändringen. Att säga upp medarbetare är negativt för den som blir uppsagd men kan vara positiv för företaget.

5.3.2 Vilken uppfattning har individer samt teorier egentligen gällande konflikter? Att konflikter kan vara både positiva och negativa känner vi alla till. Det handlar om hur konflikten uppstått, hur den artat sig samt hur den lösts som påverkar oss hur vi senare upplever konflikter, både vad gäller i det privata livet men framförallt kanske på arbetet.

Respondent 8 säger ”Beroende på konfliktens art kan en konflikt både vara positiv och negativ.

Figur 6: Konfliktteori utifrån teori. Egen bearbetad bild utifrån vad teorierna säger.

Positiva saker med konflikter kan vara att de kan leda till förbättringar och nya idéer och nya möjligheter. I konflikter finns det möjligheter som att vi lär känna varandra men även oss själva, menar Nilsson (2001). Konflikter kan leda till lärdom och ge möjlighet till att förändra saker till det bättre, enligt Van Slyke (2001). Bohm och Laurell (2003) beskriver att grupper kan bli stärkta av en konflikt. Bra ur ekonomiska- och arbetsmiljömässiga skäl för att företag skall arbeta förebyggande med konflikter. Edelmann (2009) anser att den positiva effekten som en konflikt kan ha är att de kan stärka arbetsrelationerna, ge en ökad förståelse, en ökad tillit samt ett ökat förtroende. När konflikter blir lösta på ett positivt sätt ökar även självkänslan mellan individerna. Det ökar även de inblandades kreativitet och produktivitet vilket leder till en arbetstillfredsställelse.

Negativa saker med konflikter kan vara, enligt Bohm och Laurell (2003), att grupper presterar sämre eller splittras vid konflikter. Motivationen minskar och att konflikter är en bidragande orsak till sjukskrivning och även till byte av arbete. Enligt Chambers (1990) leder ofta olösta konflikter till negativ inställning och dålig arbetsprestation och obehagskänslor, splittring och att situationen ”vi och dom”-känsla uppstår kan även leda till spionage, sabotage, förstörelse, förseningar och frånvaro.

Figur 7: Konfliktteori utifrån empiri. Egen bearbetad bild utifrån empirins resultat.

Sammanfattningsvis skulle vi kunna dela upp konfliktteorin i positiva och negativa påståenden, enligt bilder ovan, vilket ger oss att de positiva sakerna är övervägande flera. Om vi ser på intervjuerna associerar de flesta respondenter konflikter med bråk, men flera av dem kunde även se att konflikter kan leda till något bra och att det dessutom kan leda till någon form av utveckling. Enkätundersökningen visade även den på att konflikter upplevs som något negativt men ändå som något som kan bli lärorikt, nödvändigt och ge nya perspektiv. Uppfattningen om konflikter utifrån den här studien är att det är jobbigt men att det kan vara värt att gå igenom en konflikt för att det i sin tur kan leda till utveckling, kanske någon form av innovation. Individer behöver lära sig att hantera konflikter med öppna sinnen och med en förståelse för andras uppfattningar. Vi behöver också lära oss att granska konflikterna på ett mera opartiskt sätt.

6. Diskussion

Vi anser att man kan dra slutsatsen att det finns ett samband mellan förändring, konflikt och innovation. Dels i litteratur som vi använt men också i såväl intervjuundersökningen som enkätundersökningen som vi genomfört. Eftersom vi påstår att konflikter har ett samband med innovationer ställer vi oss frågan hur vi på bästa sätt kan dra nytta av olika konfliktsituationer. När vi hamnar i konflikter uppstår flera olika känslor som styr vårt tyckande och som får oss att agera eller handla på olika sätt. Våra känslor och tankar blir hinder eller möjligheter, beroende på om känslorna är negativa eller positiva. Om vi kan tolka, analysera och förstå våra känslor som styr oss kan en konflikt bli motiverande och ge ett kreativt resultat, vilket kan få oss att tänka nytt vilket är en innovation. I denna studie har vi sett att det kan finnas ett samband mellan konflikter och innovationer.

Related documents