• No results found

Analys av värdeflöde, lantbruk

5. RESULTAT OCH ANALYS

5.7 Analys av värdeflöde, lantbruk

Visualisering av värdeskapande aktiviteter. Se figur 8.

Figur 8. Värdeflödesanalys lantbruk (Gran & Thunberg 2020) Inleverans

- Inleverans skedde den 27:e februari år 2019 (27/02/2019) Utleverans

- Utleverans skedde den 27:e februari år 2019 (27/02/2019)

Hub - Inleverans till Mariestad hub den 27:e februari år 2019 (27/02/2019) Installation

- Installations-start den 7:e mars år 2019 (7/03/2019)

- Installationens förklarades färdig den 29:e mars år 2019 (29/03/2019)

- Installationen utfördes på 273 timmar och beräknad installationstid var satt till 367 timmar. Detta är 94 timmar alternativt 26 procent snabbare än prognostiserad instationstid.

Avslut

- Faktura skickad den 17:e april år 2019 (17/04/2019) - Faktura betald den 8:e maj år 2019 (08/05/2019) Processtid beräknas till 40 procent av total projekttid.

21 5.8 Analys av värdeflöde, företag

Visualisering av värdeskapande aktiviteter. Se figur 9.

Figur 9. Värdeflödesanalys företag (Gran & Thunberg 2020) Inleverans

- Inleverans skedde den 31:e maj år 2019 (31/05/2019) Utleverans

- Utleverans skedde den 31:e maj år 2019 (31/05/2019) Hub - Utleveransen gick direkt till kund.

Installation

- Extra grävning behövdes vid installation.

- Installations-start den 4:e juni år 2019 (8/05/2019)

- Installationens förklarades färdig den 27:e september år 2019 (27/09/2019) - Installationen utfördes på 861 timmar och beräknad installationstid var satt till 535

timmar. Detta är 326 timmar alternativt 61 procent långsammare än prognostiserad instationstid.

Avslut

- Faktura skickad den 14:e oktober år 2019 (14/10/2019) - Faktura betald den 31:e oktober år 2019 (31/10/2019) Processtid beräknas till 31 procent av total projekttid.

22

6. DISKUSSION

Denna del fokuserar i första hand på grenspecifikt upplägg enligt tidigare för att sedan gå mot en mer generell bild. Diskussionen lyfter och diskuterar delarna i resultat samt analys och ger en inblick av vad vi kan konstatera är problem i värdeflödet samt vilka lösningar vi föreslår till förbättring. Förslag till fortsatt forskning och fortsatta studier finns även representerat i avsnittet.

Privat

Den privata installationen utfördes på en snabbare tid än beräknat, vilket vi ser som ett stort lyft för både kunden och företaget. Vi har analyserat detta till att installationens förberedelser har gjort att installationen haft en jämnare gång och endast mindre problem har uppstått under installationstiden. Dock ställer vi oss frågan om den som räknar på installationen verkligen gjort ett bra arbete om installationen kan utföras på 29 % snabbare tid än beräknat. Vi önskar att företaget gör en grundlig analys av vad som har gått bra i detta fall, då vi upplever att det är en stor fördel att likaväl som att analysera sina fel är det viktigt att analysera de delar som gått väl. En takomläggning innebär inte bara en mer säker installation utan även att taket är mer förberett för en solcellsinstallation som ställer belastningskrav på taket, som är underlaget som solcellerna står på. Vi föreslår fem varför för att komma till grunden med varför det tagit så mycket kortare tid än beräknat.

Den privata sektorn ser vi som ett mycket viktig segment för företaget och tillhör en stor del av den befintliga kundbasen. Som inledningen säger så förespråkar Svea Solar enkelhet och är utåt sett en partner som inger förtroende och önskar kundnära relationer. Vi anser att det finns en risk att kunder kan uppleva en alltför dyr faktura som missvisande och kan innebära att kunden faktiskt väljer en annan leverantör som är billigare och mer precis.

Lantbruk

Precis som föregående installation ser vi att installationstiden är klart kortare än beräknad och vi önskar att ställa likadana frågor som ovan (se privat).

Installationer för lantbruk är särskilt intressant då det ofta innebär att installatörerna arbetar på en större takarea och kan sätta upp ett större antal solceller på samma tak. För att behålla konkurrensvärdet och inte tappa kunder kan företaget göra platsbesök där en försäljare åker ut på den angivna adressen och gör ett beräkningsarbete på plats. Detta kan skapa en bättre relation mellan kund och företag.

Företag

Vid installationen är den beräknade tiden till skillnad från privat installation hela 61 % längre.

Extra gräv-entreprenad talar om en eventuell försämring av arbetsförhållandena och detta kan ha påverkat utgångstiden. Ännu en gång vill vi ställa frågan om beräkningen av arbetstiden verkligen är rätt utförd och vad det är som har hänt under installationens gång. Som tidigare nämnt är orsak-verkan-diagram ett ypperligt verktyg för att sammanställa flera olika åtgärder samtidigt som man visuellt kan se vad som gäller för den specifika installationen.

Frågor om vem som gör beräkningarna för den totala arbetstiden och varför det i så fall skiljer så mycket från fall till fall är svåra att undvika. Det kan vara till företagets fördel att samla ihop olika avdelningar för att diskutera frågorna tillsammans, exempelvis att försäljnings-, administrations- och installationschef möter ledningen för att komma till botten med problemet.

23

Installationer för företag kan innebära en större takyta, då bostadsbolag eller andra företag med stor takarea önskar få solceller installerade och företaget kan därför med fördel projektera mer i detalj i samband med eventuellt platsbesök.

På en mer generell nivå kan vi konstatera en rad förbättringsmöjligheter på Svea Solar. På makronivå hittar vi problem i försörjningskedjan redan från start, vid tillverkningen. Ojämna leveranser av solceller till företaget lyckas inte överensstämma med utlovad beställningsfrekvens.

Vi är övertygade om att företaget kan hitta stor förbättringspotential i kravspecifikationen som berör transporter av solceller till huvudlager.

Platsbrist är en stor del av problematiken vid hanteringen av gods och i synnerhet på företagets huvudkontor där platsbristen är ett dagligt problem för lagerpersonalen som tvingas göra förflyttningar och omplacering av gods för att kunna komma åt rätt solceller eller rätt material.

Detta är enligt värdeflödet ovan en helt onödig process och platsbristen behöver hanteras omgående. Avdelningen för lagerhantering har påpekat att just platsbristen är ett problem som endast kan lösas med mer yta, tillsammans med smartare användning av befintlig yta. Eftersom företaget befinner sig i en tillväxtfas. Till detta hanterar avdelningen för inköp ordrar manuellt vilket inte bara är enormt tidskrävande utan ökar risken för mänskliga misstag och vi konstaterar att ett affärssystem för sammanställning och delning av information verkligen är på sin plats och skulle vara en god investering för företagets fortsatta tillväxt.

Problematiken på lagret fortsätter då lagerpersonalen hävdar att gaffeltruckens gafflar inte når hela vägen in i en lastbil vid lastning för transport. Här kan vi inget annat än att göra företaget införstådd med att det behöver göras förbättringar och nya gafflar alternativt längre gafflar för montering på befintliga kan vara ett rimligt förslag.

Spårbarhet för företagets gods saknas helt. Företaget har alltså ingen koll på vart solcellerna är efter att de transporterats från huvudkontoret till kund eller hub. Detta kan skapa stora problem om det skulle hända något längs med transportsträckan eller om det exempelvis skulle vara fel på en eller flera solceller. Vi anser att spårbarheten kan förbättras med hjälp av utbildning i företagets administrativa program NAV och detta behöver då implementeras i de olika hubbarna som företaget äger. När denna uppgradering är genomförd borde företaget enklare kunna spåra sina solceller. Vi föreslår även här ett affärssystem som via RFID eller annan teknik kan kopplas ihop med företagets befintliga administrationsprogram som möjliggör spårbarhet för alla företagets instanser. Då kan godset spåras hela vägen från huvudkontor till kund, alternativt längre om det går att samköra systemen med företagets leverantörer. Även här kan vi föreslå fortsatt forskning.

Vi vill tillägga att lagföringen står för en mycket stor del av den totala tiden i värdeflödet och har således en stor inverkan.

Vi kan se att solceller står placerade på hubbar i väntan på leverans till kund. Detta ser vi som stora och ibland onödiga kostnader och skulle avdelningschefen för en hub inte hinna med att administrera lagerhanteringen är detta ett ytterligare incitament för spårbarhet.

Detta system för spårbarhet kan gynna andra företag med liknande problem. Problemen och de föreslagna lösningarna är inte unika till företaget omskrivet i denna rapport utan vi bjuder in liknande installations- och elföretag att ta del av uppgifterna upprättade i denna rapport för att kunna strömlinjeforma sin affärsmodell. Att växa ur sina befintliga lager är ett problem som kan vara svårt att räkna med, men som vi ändå anser borde vara med i beräkningarna så tidigt som möjligt – varför man borde göra en uppskattning om när man kan anser sig växa ur sina egna lager och ta höjd för dessa problem redan i ett tidigt skede. Detta kan också innebära geografisk placering av lager, eventuell lagerpersonal, val av leverantörer etc.

24

Problemen är ofta inte en enskild orsak utan är en summa av en rad händelser. Det krävs mycket avstämning och samarbeten mellan företagets olika instanser för att verkligen hålla en riktigt bra koll på sitt flöde av material. Felberäkningar från försäljare kan ha ödesdigra konsekvenser på ett lager, varför även beräkningsunderlag och installationens utfall behöver stämma överens. Detta är inte heller unikt för företaget beskrivet i denna rapport. En kedja av företagsinstanser med många inblandade kräver en högre grad av avstämning och delande av information för att hållas i schack.

25

7. SLUTSATS

Denna studie har syftat till att se över värdeflödet gällande tre olika installationer för solceller.

Syftet har både diskuterats och visualiserats enligt ovan, även en rad förbättringsmöjligheter har presenterats följt av förslag till fortsatt forskning.

Dem aktiviteterna som tar solcellerna från företagets huvudlager till kunderna är följande:

Inleverans, utleverans, hub, installation och avslut. Dessa aktiviteter fanns med i två av tre installationer då solcellerna till installationen som var nära huvudlagret inte passerade en hub.

Under varje huvudaktivitet fanns det mellan två och fem delaktiviteter som tillsammans bidrog till att administrera eller förflytta solcellerna närmare dem olika slutkunderna.

Vidare ser vi att Svea Solar befinner sig i en kraftig tillväxt. Detta medför en rad problem, framför allt vid lagerhantering och lagerföring. Företaget växer snabbt ur sina befintliga lagerlokaler och hinner inte tillsätta personal i tid. Alternativt får befintlig personal göra mer än de är kapabla till, då dem inte hinner med. Vi ser stor förbättringspotential genom implementering av affärssystem, stödsystem, system för spårbarhet, större lager och smartare användning av sin befintliga lageryta.

Vi tror detta verkligen kan hjälpa företaget att minska ledtider och få ett bättre flöde genom hela värdekedjan, även för utomstående partners såsom leverantörer samt samarbetspartners och kunder.

REFERENSER

Energimyndigheten (2018), kraftig ökning i nätanslutna solcellsanläggningar

https://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2018/kraftig-okning-i-natanslutna-solcellsanlaggningar/ [2020-01-23]

Ekonomifakta (2020), användning av förnybara energikällor https://www.ekonomifakta.se/fakta/energi/energibalans-i-sverige/anvandning-av-fornybara-energikallor/ [2020-05-04]

Sveriges miljömål (2017), förnybar energi

http://www.sverigesmiljomal.se/miljomalen/generationsmalet/fornybar-energi/ [2020-01-23]

Regeringen (2019), 500 miljoner kronor mer till solcellstödet i höständringsbudgeten https://www.regeringen.se/artiklar/2019/09/500-miljoner-kronor-mer-till-solcellsstodet-i-hostandringsbudgeten/ [2020-01-23]

Rask Lean Solutions (2020), visualisering

http://www.leansolutions.nu/lean-principer-och-ledarskap/visualisering/ [2020-01-23]

Blücher, D. Öjmertz, B. (2004), Utmana dina processer: resurseffektiva tankesätt och principer:

en introduktion till Lean produktion. Mölndal: IVF Industriforskning och utveckling, ss. 0349-0653, (s. 10-11).

Bryman Alan (2011), Samhällsetenskapliga metoder, Liber bokförlag, ISBN: 9789147112067 Chebolu-Subramanian, V. Sule, N. Sharma, R. Mistry, N. (2019) A time motion study of

community mental health workers in rural India. BMC Health Services Research, 19(878), ss. 1-7 Cudney A. Elisabeth, Dietrich David, and Sandra Furterer (2013), Lean Systems: Applications and Case Studies in Manufacturing, Service, and Healthcare, Taylor & Framcis Group

Frendall, L. Thürer, M. (2016) An introduction to Lean Work design: Standard Practices and Tools of Lean, Volume II, Business Express Press, 1(1), ss. 2156-8189 (s. x)

Kovács Gyöngyi, Spens M. Karen (2005), Abductive reasoning in logistics research, International Journal of Physical Distribution & Logistics

Lecerda Pedra António, Xambre Raquel Ana, Alvelos Maria Helena (2015), Applying Value Stream Mapping to eliminate waste: a case study of an original equipment manufacturer for the automotive industry, International Journal of Production Research

Marzouk, M. Bakry, I. El-Said, M. (2012), Assessing design process in engineering consultancy firms using lean principles, SAGE journals, 88(12), ss. 1522-1536.

Meyer Patric (2010), Understanding Measurement: Reliability, Oxford Scholarship Online, ISBN-13: 9780195380361

Naturvårdsverket (2018), Sveriges Miljömål - en introduktion, Arkitektkopia, ss. 978-91-620-8821

Preshant, G. (2019) , A systematic approach to root cause analysis using 3 x 5 why’s technique, International Journal of Lean Six Sigma, ss. 2040-4166

Shou Wenchi, Wu Peng, Xiangyu Wang, Heap-Yih Chon (2017), A cross-sector review on the use of value stream mapping, International Journal of Production Research

Tyagi Satish, ChoudharyAlok, Xianming Cai, Yang Kai (2015), Value stream mapping to reduce the lead-time of a product development process, International Journal of Production Economics Vinod, S. (2011), Supply Chain Management, Pearson, India, ISBN: 9789332516700

Welty, G (2013), Quality assurance, Woodhead Publishing, ss. 2050-0289 (s. 41-42)

BILAGOR

Bilaga A- Vanliga symboler vid värdeflödesanalys

Bilaga B- exempel på visualisering av värdeflöde

Bilaga B - Intervjuguide

Alla intervjupersoner svarade på samma frågor. Då intervjuerna var semistrukturerade fanns det avvikelser i följden av frågorna. Då strukturen på intervjuerna var

semistrukturerade tillkom ett antal följdfrågor som varierade beroende på vilken avdelning frågorna ställdes till.

Syfte med intervjuerna: Identifiera värdeflödet och hitta förbättringspotential i hela flödeskedjan samt vart förbättringspotentialen är störst.

Intervjufrågor:

Vad är din avdelnings ansvar i flödet av en solcell?

Vilka aktiviteter utför din avdelning i flödet av en solcell?

Vart finns störst förbättringspotential inom din avdelning?

Vart finns störst förbättringspotential mellan din och andra avdelningar?

Hur lång tid tar det att hantera 1, 10, 100 och 1000 solceller i din avdelning?

Besöksadress: Allégatan 1 · Postadress: 501 90 Borås · Tfn: 033-435 40 00 · E-post: registrator@hb.se · Webb: www.hb.se

Related documents