• No results found

Denna analysdel handlar om hur examensarbetet genomfördes i både metodiskt och teoretiskt. Enkätundersökningen var uppställd med sju frågor och skickades genom webbsundersökningen av MonkeySurvey till frivilliga respondenter. Under analysdelen finns även en beskrivning av reflektion analys.

5.1 Resultatanalys från identifiering av användarbehov

Antalet respondenter är 12 personer som svarade på frågor och svaren skapades i både kvantitativa data i form av procent och kvalitativa data i form av motiveringar. Fråga 1, fick respondenterna svara på deras titel inom sjukvård där 41,6% jobbade som undersköterska, och 33,3% jobbar som sjuksköterska och ytterligare 25,0% angav övrig. Anledning till denna fråga är att undersöka om användare måste vara utbildad för att kunna genomföra inställningen.

Begränsningar i användning av nuvarande sittdyna som förebygger trycksår

Till den här frågeställningen har studien använt resultaten från frågeformulären 4 och 7. Där frågan 4 var om deltagaren hade problem med användning av sittdyna. Där 83,3% hade svarat att inte hade problem med användning av sittdyna och resten 16,7% svarade ja att de hade haft problem. I frågan skulle respondenterna även motivera om de hade svarat ja och beskriva med egna ord vad problemet med användningen var.

Motiveringar från fråga 4:

● Kan ibland vara svårt för assistenter och anhöriga att hantera dynan. ● Att ställa in så det blir individuellt anpassade

Frågan 7 fick respondenterna svara om de största problemen som respondenterna upplevde vid användningen av befintliga produkter. 66,6% svarade att det var ergonomi, 44,4% har de svarade inställning/justering och 33,3% svarade att det var säkerhet.

Utifrån resultatet visade att svårighet med användning av luftsittdyna uppstod när assistenter och anhöriga skulle justera luften i sittdynan åt rullstolsburen med förutsättningar att trycket i luftsittdyna måste vara anpassad för varje individen. Denna studie har syfte att hitta en konceptuell lösning som modernisera befintlig luftsittdyna och öka användarvänlighet samt flexibilitet i användningen. För att undersöka behovet av produktutvecklingen har studien använt resultatet från frågeformulären 5 och 6 som stödjer studiens syfte.

I fråga 5 handlade om tekniklösning för luftsittdyna där respondenterna fick svara om de skulle vilja använda luftsittdyna med hjälp av tryckmätningssensor, där resultatet visade att 100% ville använda ny tekniklösningen.

Fråga 6 var en öppen fråga där respondenterna skulle svara och motivera om tryckmätningssensor som kommer att förbättra användningen av luftsittdyna med egna ord. Det var 83,3% av respondenterna som svarade.

Motiveringar från fråga 6

● ja varför inte, man får mer kontroll över sittdyna så att det passar ens behov/behag. ● Jag tror att det kommer att förbättra användningen av luftsittdyna om det går att justera

själva lufttryck. Själv har jag inte använt mig av luftsittdyna men skulle kunna tänka mig att det släpps ut luft till slut med användning i längden.

● Ja, det tror jag att det kommer att förbättra i framtiden. ● Ja, eftersom höga tryck ökar risken för trycksår.

● Ja, blir bättre om blodcirkulationen.

● Om det är något patient och anhörig kan hantera så tror jag det kan vara värdefullt. ● För brukare, tveksamt men den kan ev hjälpa vårdpersonal att se tryckfördelningen för att

få bästa positioneringsresultat, samt underlätta att kontrollera dynans livslängd eller när den behöver bytas ut.

● Det kan bli lätt att hjälpa människor som används att justera deras dyna och sitta säkert

och rätt sett.

● Ja, man borde kunna få med exakta värde när det gäller trycket. ● Vet ej

Utifrån svaren från respondenterna visade att de flesta hade motiverat att med hjälp av ett hjälpmedel skulle underlätta deras arbete och det skulle vara användbar för precisionerna av lufttryck inställningen.

5.2 Tekniklösning för luftsittdynan

Till detta påstående har studien använt resultaten frågeformulären frågan 7 som grunden till utvecklingen av produkten för att öka användarvänligheten samt flexibilitet. Resultatet visade problemområden som respondenterna upplevde vid användningen av befintliga produkter. För att underlätta användning av luftsittdyna behöver en förbättring av dessa problemområden:

● Ergonomi

● Inställning/justering ● Säkerhet

Utifrån svaren från respondenterna visade att de flesta tycker att det var viktig med ergonom därefter inställningen och säkerhet.

5.3 Reflektion analys

Med diskussionen har examensarbetet varit svårt i början på grund av min uppfattning om hur examensarbetet skulle bildas om vilka aspekter av produktutvecklingen som skildes sig åt mellan förbättring av sittdyna och utveckling av en befintlig sittdyna med ny tekniklösning. Att hitta information och kunskaper tidigt om användarna, deras arbetsmiljö och förutsättningar spelar en mycket viktig roll för att bidra till en utveckling för befintlig produkt. Examensarbetet blev inte exakt enligt planerad, eftersom många delar genomfördes med egna studier på grund av viruspandemin som avgränsade informationskällor, till exempel från sjukvårdspersonal och äldreboende. Emellertid tycktes projektet ändå har mött de krav och förväntningarna på slutresultatet som uppfyllde respondenternas behov.

Perlkvist, et al., (2013) påstår att uppkomsten av trycksår orsakar stort lidande för personen och även stor kostnad för vården. Detta eftersom sjukdomen kräver långa vårdtider, vilket innebär en ökning av vårdkostnaderna. Utifrån den empiriska datainsamling och slutresultatet har examensarbetet lyckats att skapa ett slutkoncept som skulle kunna vara lösning för problemet. Konceptet har i funktion att förebygga trycksår på detta sätt kan man minska onödiga kostnaderna inom vården och lidande för patienten, vilket skulle vara en stor nytta för samhället. Ur etiska aspekter kan detta nytänkta koncept att individuell anpassad och alla kan använda i och med individuell anpassad oavsett kön.

Resultatet från enkäten och experten visade att befintliga produkter i marknaden har begränsningar i användandet. Det visade att användarna, vårdpersonal önskar förbättring av ergonomi, inställning och säkerhet. Med slutligt koncept skulle det kunna bemöta de önskemålen genom att användarna kan ställa in lufttrycket med tryckindikering och se korrekta siffror på lufttrycket. Detta kan ersätta nuvarande luftsittdyna där användarna ställer in lufttrycket genom att känna av trycket med händerna och korrigerar med sin egen uppfattning av luftnivån.

Efter marknadsundersökningen och informationssökningen från internet har arbetet inte kunnat hitta tidigare studie om att kombinera andra tekniska delar på samma sätt som detta examenarbete. På detta sätt tycker jag personligen att det försvårar jämförelse av konceptet som skapas i detta examenarbete och även försvårar sökningen av forskningsinformation som stödjer min teori och idé. Däremot finns många studier inom trycksår och vikten att förebygga trycksår till exempel denna studie ” A Randomized Clinical Trial on Preventing Pressure Ulcers With Wheelchair Seat

Cushions” från Brienza, et al., 2010, där brister i förebyggande av trycksår för rullstolsburna

benämns. Detta medför en minskning av livskvalitet, då en tredjedel av rullstolsburna har upplevt besvär av att sitta i sin rullstol.

Related documents