• No results found

I följande avsnitt domineras materialet av en av de intervjuade pedagogerna, Mattias. Hur kan ett undersökande arbetssätt ta sig uttryck i verksamheten på förskolan? Vad anser pedagogerna är viktigt? Vad är deras tankar om naturvetenskap? Vi har intervjuat de tre pedagogerna, Inger, Sara och Mattias om deras tankar och reflektioner, där fokus har legat på de problemformuleringar som vi har som grund i vårt examensarbete. Mattias besvarar frågorna grundligt och motiverar det han säger med exempel utifrån verksamheten. Inger och

35

Sara svarar mer kortfattat, där vi kan se att de har diskuterat och reflekterat sinsemellan, men snarare skrivit upp små stödord som de kommit fram till under deras diskussion. Samtliga betonar vikten av att ta tillvara på barnens intressen, se ur deras perspektiv och lyssna på de frågor och idéer som barnen har. Även att låta lärandeprocessen ta tid, ge barnen den tid och det utrymme som behövs för att komma fram till olika lösningar, anser de vara betydelsefullt i ett undersökande arbetssätt.

6.2.1 Pedagogernas naturvetenskapliga kunskap

Vi fick reda på att ingen av pedagogerna på Humlan hade någon ämnesdidaktisk naturvetenskaplig utbildning. När vi ställer frågan om vad deras tankar kring naturvetenskap är, får vi olika svar. Mattias berättar att han har mycket dåliga erfarenheter av naturvetenskap från sin egen skolgång, vilket gör att han inte ser sig själv som en naturvetenskapsmänniska, och inte heller tänker i naturvetenskapliga banor när avdelningen har utedagar. Men ändå är han övertygad om att de får med den biten eftersom han menar att barnens upptäckter och utforskande leder in på naturvetenskap. Inger och Sara är mer konkreta i sina svar, ger exempel på hur de använder naturen som resurs, och verkar ha en positiv inställning till naturvetenskap som didaktiskt ämne. Ideland och Malmberg (2009) skriver att fler och fler förskolor profilerar sig mot att arbeta med miljöfrågor och/eller naturvetenskap samtidigt som de menar att pedagogernas kompetens på området alltför sällan är tillräcklig inom det specifika området. Vidare skriver Elfström m.fl. (2008) att det är viktigt att man som pedagog har den rätta kompetensen som krävs inom naturvetenskap för att man tillsammans med barnen ska kunna synliggöra naturvetenskapliga fenomen och benämna dem vid dess rätta ämnestermer. I förslaget till ny läroplan för förskolan (bil. 1) kommer fokus att ligga på naturvetenskap och teknik och det innebär att det kommer att ställas högre krav på naturvetenskapliga ämneskunskaper hos pedagogerna i förskolan. Förutom ämneskunskaperna bör pedagogerna även ha intresse av att arbeta med naturvetenskap och ett utforskande arbetssätt för att kunna ge barnen bra grundkunskaper att bygga vidare på när de börjar skolan.

Även om Mattias säger sig inte tänka naturvetenskap, kan vi ändå se att han har på sig de ”naturvetenskapliga glasögonen”, när han utforskar tillsammans med barnen. Mattias kopplar naturvetenskap till kretslopp eftersom deras senaste projekt var inriktad på detta. Det handlar även om hållbar utveckling då han beskriver hur de på avdelningen har diskuterat med barnen

36

vad som händer när man slänger skräp i naturen. Detta gäller även Inger och Sara som menar att naturvetenskap för dem är att utforska inne såväl som ute och när man tar material från naturen in i verksamheten, vilket vi bl.a. har kunnat se bland leksakerna inne på förskolan.

6.2.2 Pedagogerna och barns nyfikenhet

Inger och Sara säger att det är viktigt att låta hela processen ta tid i ett undersökande arbetssätt. Allt från upptäckt till reflektion. Sara menar att ett undersökande arbetssätt för henne är när hon inte har de färdiga svaren och att hon tillsammans med barnen hjälps åt att komma fram till olika lösningar. Vygotskij (1995) hävdar att barn lär i samspel med andra genom att undersöka saker som är okända för dem. Han menar att barn behöver tid att tänka och fundera över det som de har utforskat. Mattias säger att han tror att barn är nyfikna och att deras nyfikenhet leder till upptäckarlust. Han tar tillvara på deras nyfikenhet och upptäckarlust genom att möta barnen på deras nivå och utmana och inspirera dem att utforska vidare. Mattias menar att ett undersökande arbetssätt präglas av att man som pedagog presenterar situationer istället för fakta och utmanar och inspirerar barnen att upptäcka själva. ”Istället för att berätta att daggmaskar lever i jorden så låter vi barnen gräva och på så vis själva upptäcka detta”.

Elfström m.fl. (2008) menar att när barn upptäcker något väcks deras intresse och nyfikenhet och det är viktigt att de vuxna tillsammans med barnen formulerar en fråga som kan leda vidare till ett naturvetenskapligt lärande. Då har man tagit tillvara på barnens intresse och följt deras tankespår såsom Mattias beskriver i intervjun. Att finna svaren tillsammans med barnen kan vara roligt och minst lika lärorikt. Johnston (2005) anser att det är viktigt att man som pedagog är uppmärksam på barns olika erfarenheter och att man utvecklar dessa. Hon menar att detta ger barnen en god förberedelse inför den kommande skolgången.

6.2.3 Det pedagogiska förhållningssättet

I samtalen mellan barnen och pedagogerna på förskolan kan man se ett samspel, samt en öppen och tillåtande dialog, d.v.s. att barnens tankar och funderingar kring aktiviteterna tas tillvara och byggs vidare på. Barnens erfarenheter och begreppsvärld tas på allvar. När pedagogen Sara frågar barnen vilken färg det ska vara ovanför den gröna skogen som barnen

37

har målat så säger hon inte att det är en himmel hon menar utan lämnar över åt barnen att fundera ut vad färgen ska stå för. Hon har redan i förväg tagit fram den blå färgen men säger ingenting om vad den representerar. Hon har sina ramar, sina stödstrukturer men lämnar åt barnen att fundera över vad och hur inom dessa ramar. När Viktor säger att den blå färgen är MFF, så är det så självklart för honom eftersom det i hans hemmiljö är fotboll och främst då MFF som är centralt. Det är självklart för honom att blått är MFF och inte himmel som den blå färgen egentligen var tänkt att symbolisera. Johnston (2005) menar att det är viktigt att ta tillvara på barns egna idéer, kunskaper och erfarenheter i verksamheten. Samtliga pedagoger anser att det är viktigt att ta tillvara på barnens nyfikenhet och upptäckarlust. De menar att det är angeläget att de som pedagoger möter barnen på deras nivå och upptäcker tillsammans med barnen. ”Vara nyfikna tillsammans”, som de uttrycker det. För att synliggöra barnens utforskande och lärande dokumenterar de sådant som barnen gör och säger under processens gång.

Related documents