• No results found

För att se i vilken utsträckning miljökrav ställs vid offentlig upphandling genomför Naturvårdsverket för andra gången en enkätundersökning av offentliga organisa- tioners miljömässiga agerande vid upphandlingar. Sammanlagt inkom svar från 229 kommuner, 17 landsting och 181 myndigheter. Detta ger att svarsfrekvensen i årets undersökning överstiger 80 procent. Den höga svarsfrekvensen och relativt många telefonkontakter till ARS vittnar om ett stort engagemang för dessa frågor bland upphandlingsansvariga inom den offentliga sektorn.

Stort miljöengagemang

Miljöaspekterna i upphandlingsverksamhet tycks numera vara mycket viktiga. 8 av 10 organisationer uppger att de har en miljöpolicy och nästan lika många att de har en policy eller riktlinjer för att miljöhänsyn ska tas vid upphandling. I jämförelse med 2004 kan vi se en kraftig ökning av andelen organisationer som svarar att de har olika system eller agerar för att ta miljöhänsyn ska tas vid upphandlingar. I jämförelse med 2004 har andelen som genomgått en utbildning i miljöanpassad upphandling också ökat, från 34 procent till 45 procent i år. Över hälften av organi- sationerna svarar att de Alltid eller Oftast ställer miljökrav vid upphandling och det är nästan en fjärdedel som svarar att de Alltid eller Oftast ställer miljökrav vid direktupphandling. Ett annat sätt att se att intresset för miljöaspekterna vi offentliga upphandlingar och organisationernas medvetenhet är att andelen som svarar att organisationen inte är bra på miljöfrågor vid upphandlingar har ökat sedan mät- ningen 2004.

Policy och riktlinjer påverkar

Vi ser att de organisationer som har riktlinjer och policies, mål och de organisatio- ner där upphandlingspersonalen har gått utbildning i miljöanpassad upphandling samt de organisationer som använder EKU-verktyget i högre grad än andra organi- sationer också ställer miljökrav vid upphandlingar.

När det gäller de organisationer som har en policy eller riktlinjer för upphandling så har detta störst betydelse för hur man svarar på frågorna. 55 procent av dem med riktlinjer för upphandling har mål för miljöhänsyn och 20 procent av dem utan. Personalen har i större omfattning genomgått utbildning i miljöanpassad upphand- ling (50 procent med, 25 procent utan), ställer i större utsträckning miljökrav vid

riktlinjer följer även i större utsträckning upp genomförda upphandlingar ur miljö- synpunkt (13 procent med, 4 procent utan) och begär i större utsträckning in någon form av dokumentation/verifikation vid uppföljningen (45 procent med, 22 procent utan). 30 procent av dem som har en policy eller riktlinjer för upphandling anser att deras organisation är bra på miljöanpassad upphandling och endast 5 procent av dem utan riktlinjer.

Kostnaden ett hinder

Det största hindret för miljöanpassad upphandling som de svarande upplever är bristande kunskap och erfarenhet om hur man ställer miljökrav. Andra hinder är krångliga regler och lagstiftning, samt att det finns ett bristande intresse inom or- ganisationerna. Det finns också kostnadsaspekter, det vill säga det kostar mer och tar längre tid. De ekonomiska aspekterna är kanske svåra att ”komma runt”. Det är fakta. Men med ökad utbildning kan såväl de övriga hindren och ointresset över- vinnas och kanske kan man inom organisationerna se på kostnaderna med andra ögon om kunskapen är större.

Landstingen

Även i år är det landstingen som tycks vara de som har kommit längst. Landstingen har en inköpsvolym på i genomsnitt 2 296 mkr. Oftast är upphandlingsarbetet cent- raliserat och man gör oftast egna upphandlingar/ramavtal. Samtliga landsting har en miljöpolicy och en policy eller riktlinjer för att miljöhänsyn ska tas vid upp- handling. Landstingen har i stor utsträckning mål för miljöhänsyn, personalen som har hand om upphandlingarna har i stor utsträckning genomgått en utbildning i miljöanpassad upphandling och samtliga landsting använder EKU-verktyget. De goda resultaten bekräftas av att 7 av 10 landsting svarar att deras organisation är bra på miljöanpassad upphandling. Det största hindret för miljöanpassad upphand- ling är enligt landstingen att miljöanpassad upphandling kostar mer.

Kommunerna

Kommunerna är de som kommit näst längst i arbetet med miljöanpassad upphand- ling. Upphandlingsfunktionen är organiserad på olika sätt, men det vanligaste är att det är både centraliserat och decentraliserat och man gör oftast egna upphandling- ar/ramavtal eller avrop på ramavtal. 7 av 10 kommuner har en miljöpolicy, 8 av 10 har en policy eller riktlinjer för att miljöhänsyn ska tas vid upphandling och drygt hälften av kommunerna har mål för miljöhänsyn. Vi kan dock konstatera att endast 19 procent av kommunerna har ett miljöledningssystem. Drygt hälften av persona- len som sköter upphandlingarna har genomgått en utbildning i miljöanpassad upp- handling och 7 av 10 kommuner använder EKU-verktyget. Ungefär en fjärdedel av kommunerna anser att deras organisation är bra på miljöanpassad upphandling. Det största hindret för miljöanpassad upphandling är enligt kommunerna bristande kunskap och erfarenhet om hur man ställer miljökrav.

Myndigheterna

Myndigheterna är den grupp som tycks ha kommit kortast bit på vägen i arbetet med att få en miljöanpassad upphandling. Men många myndigheter är relativt små organisationer. Bland myndigheterna är upphandlingsarbetet organiserat på olika sätt. Det vanligaste är dock att organisationen både är centraliserad och decentrali- serad och den vanligaste anskaffningsmetoden är avrop på ramavtal. 94 procent har en miljöpolicy, 76 procent av myndigheterna har ett miljöledningssystem och 72 procent har en policy eller riktlinjer för att miljöhänsyn ska tas vid upphandling. Så långt är allting bra. Det vi sedan ser är att endast 38 procent har mål för miljöhän- syn vid upphandling, knappt en tredjedel av personalen som sköter upphandlingar- na har genomgått en utbildning i miljöanpassad upphandling och endast 21 procent använder EKU-verktyget. Av myndigheterna är det 22 procent om anser att deras organisation är bra på miljöanpassad upphandling. Det största hindret för miljöan- passad upphandling är även enligt myndigheterna bristande kunskap och erfarenhet om hur man ställer miljökrav.

Related documents