• No results found

8. Analys

8.1 Analys av kostnader och byggtider

Detta delkapitel behandlar en analys i form av kostnads-och tidsdiagram samt ett procentuellt diagram över kostnader och tider.

8.1.1 Kostnads- och tidskalkyler för järnvägstunnel

Figur 8.1 visar en översiktlig bild över kostnader bland enkelspårig järnvägstunnel, en utökning direkt vid nybyggnation till dubbelspårig järnvägstunnel och en utökning senare i framtiden till en till enkelspårig järnvägstunnel som går parallell med befintliga.

Att bygga större byggnadsverk på en gång vid nybyggnation kostar 77 115 393,94 kr d.v.s. 48 197,12

kr/ m i tillkommande investering för järnvägstunneln som är förutsatt vara 1600 m lång. Utökning av

byggnadsverket kostar 265 853 296,97 kr d.v.s. 166 158,31 kr/ m i tillkommande investering i framtiden.

Figur 8.1 Kostnader i att bygga en järnvägstunnel vid olika fall**

Figuren nedan visar endast skillnaden mellan att utöka vid nybyggnation och att utöka i framtiden Det kostar 29 % i tillkommande investering i att utöka direkt då däremot det kostar 100 % mer i att bygga en till enkelspårigjärnvägstunnel i framtiden.

Figur 8.2 Procentuella kostnadsskillnaden mellan att utöka vid nybyggnation och i framtiden**

Differensen i kostnaden mellan dubbelspårigt byggnadsverk vid nybyggnation och i framtiden är

188 737 903,03 kr d.v.s. 117 961,19 kr/m besparing om en utökning av järnvägstunnel sker vid

Figur 8.3 visar en översiktlig bild över tider som läggs ner vid byggnation av järnvägstunnel vid enkelspår, en utökning i samband med nybyggnation och en utökning i framtiden.

Det tar 4,7 månader mer att utföra utökningen av järnvägstunnel vid nybyggnation i förhållande till enkelspårig tunnelns tids kalkyl medan det tar 7,3 månader mer att utföra utökningen i framtiden d.v.s. att tiden fördubblas i och med att samma process för att bygga enkelspårig järnvägstunnel äger rum igen senare i framtiden.

Figur 8.3 Byggtider att bygga en järnvägstunnel vid olika fall**

Figuren nedan visar endast tidsskillnaden mellan att utöka direkt och att utöka i framtiden Det är 64 % i tillkommande byggtid i att utöka direkt medan det tar 100 % mer i att bygga en till enkelspårigjärnvägstunnel i framtiden d.v.s. en fördubbling.

Figur 8.4 Procentuella byggtidsskillnader mellan att utöka vid nybyggnation och i framtiden**

___________________________________________________________________________

**Enkel betyder enkelspårig järnvägstunnel, dubbel nu innebär dubbelspårig järnvägstunnel och dubbel senare innebär en parallell

8.1.2 Kostnads och tidskalkyl för järnvägsbro

Figur 8.5 visar en översiktlig bild över kostnader bland enkelspårig järnvägsbro, en utökning vid nybyggnation till dubbelspårig järnvägsbro och en utökning i framtiden till en extra parallell

enkelspårig järnvägsbro till den befintliga enkelspåriga järnvägsbron. Att bygga större på en gång vid nybyggnation kostar 2 007 804,59 kr d.v.s. 40 479,93 kr/ m i tillkommande investering för

järnvägstunneln som är förutsatt vara 49,6 m lång. Utökning av byggnadsverket kostar 5 450 261 ,21

kr d.v.s. 109 884,30 kr/ m i tillkommande investering i framtiden.

Figur 8.5 Kostnader i att bygga en järnvägsbro vid olika fall***

Figuren nedan visar endast skillnaden mellan att utöka direkt och att utöka i framtiden

Det kostar 37 % i tillkommande investering i att utöka byggnadsverket i samband med nybyggnation medan det kostar 100 % mer att bygga en till enkelspårigjärnvägsbro i framtiden.

Figur 8.6 Procentuella kostnadsskillnaden mellan att utöka nybyggnation och i framtiden***

Differensen i kostnaden mellan dubbelspårigt byggnadsverk i samband med nybyggnation och senare är 3 442 456,62 kr d.v.s. 69 404,37 kr/m besparing om järnvägsbron utbyggs nu direkt vid

nybyggnation.

Figur 8.7 visar en bild över byggtider som läggs ner vid byggnation av järnvägsbro vid enkelspår, en utökning i samband med nybyggnation och en utökning senare.

Det tar 3,2 månader mer att utföra utökningen av järnvägsbro direkt vid nybyggnation i förhållande till enkelspårig brons tids kalkyl medan det tar 6,1 månader mer att utföra utökningen i framtiden d.v.s. att tiden fördubblas i och md att samma process för att bygga enkelspårig järnvägsbro sker igen i

Figur 8.7 Byggtider i att bygga en järnvägstunnel vid olika fall***

Figuren nedan visar endast tidsskillnaden mellan att utöka direkt och att utöka i framtiden. Det är 53 % i tillkommande byggtid i att utöka i samband med nybyggnation medan det tar 100 % mer i att bygga en till enkelspårigjärnvägsbro i framtiden d.v.s. en fördubbling.

Figur 8.8 Procentuella byggtidsskillnader mellan att utöka vid nybyggnation och i framtiden***

8.1.3 Totala kostnader och tider för både järnvägs-tunnel och bro

Figur 8.9 visar en översiktlig bild över totala kostnader gemensamt för enkelspårig järnvägstunnel och järnvägsbro för tre olika fall.

Att bygga större på en gång vid nybyggnation kostar sammanlagt 79 123 198,53 kr

d.v.s. 47 965,08 kr/m i tillkommande investering för både järnvägstunneln och järnvägsbro. Utökning av byggnadsverket kostar 271 303 558,18 kr d.v.s. 164 466,27 kr/m i tillkommande investering i framtiden.

_________________________________________________________________________________

***Enkel betyder enkelspårig järnvägsbro, dubbel nu innebär dubbelspårig järnvägsbro och dubbel senare innebär en parallell enkelspårig järnvägsbro i framtiden

Figur 8.9 Totala investeringskostnader för järnvägs-tunnel och bro****

Figuren nedan visar endast skillnaden mellan att utöka vid nybyggnation och att utöka i framtiden. Det kostar 29 % i tillkommande investering i att utöka direkt däremot då det kostar 100 % mer i att bygga en till enkelspårigjärnvägs-tunnel och bro i framtiden.

Figur 8.10 Totala procentuella kostnadsskillnaden mellan att utöka nybyggnation och i framtiden ****

Differensen i kostnaden mellan dubbelspårig direkt och senare är 192 180 359,65 kr d.v.s. 116 501,19

kr/m besparing om en utökning av järnvägstunnel sker vid nybyggnation.

Figur 8.11 visar en översiktlig bild över totala byggtider för järnvägs-tunnel och bro vid olika fall. Det tar 7,9 månader mer att utföra utökningen av järnvägstunnel och järnvägsbro vid nybyggnation i förhållande till enkelspårig tunnelns och bros tids kalkyl medan det tar 13,5 månader mer att utföra utökningen i framtiden d.v.s. att tiden fördubblas i och md att samma process för att bygga enkelspårig järnvägs-tunnel och bro äger rum igen i framtiden.

Figuren nedan visar endast tidsskillnaden mellan att utöka vid nybyggnation och att utöka i framtiden. Det är 59 % i tillkommande byggtid i att utöka vid nybyggnation medan det tar 100 % mer i att bygga en till enkelspårig järnvägs-tunnel och bro i framtiden d.v.s. en fördubbling.

Figur 8.12 Totala procentuella tidsskillnaden mellan att utöka vid nybyggnation och i framtiden****

Anledningen till att det blir dubbla tider och kostnader i framtiden i både järnvägs-tunnel och bro byggnation är att enligt samtliga intervjuerna och samlade erfarenheter från tidigare och liknande projekt så är det svårt att utöka byggdverk för både järnvägs-tunnel och bro i framtiden utan den bästa lösningen till detta är att bygga en till enkel spårig järnvägs-tunnel och bro som går i linje med den befintliga. Detta tyder till att exakt samma arbetsmoment måste upprepas en till gång i framtiden. Störningar att påverka andra trafikanter kan göra att byggtiden blir betydligt mer och denna störning har inte tagits med i kalkylberäkningen.

Fasta kostnader blir det samma om det byggs ett dubbelspårigt byggnadsverk i samband med nybyggnation jämfört med om det byggs i framtiden och detta är det primära anledning till att kostnaden skiljer sig. En till anledning till att kostnaden skiljer sig är att ytan på byggnadsverk blir större om det byggs ett enkelspårigt byggnadsverk som går parallell med den befintliga Se Tabell 7.1 och tabell 7.2. En till post som gör att kostnad skiljer sig är även arbetsmoment som blir i vissa fall det samma om det byggs enkelt eller dubbelt byggnadsverk i samband med nybyggnation men det blir dubbla om det byggs i framtiden.

Analysen över kostnader och tider visar begriplig att utökning av byggnadsverk i samband med nybyggnation för både järnvägs-tunnlar och broar är den effektivaste alternativ. Kostnaderna och tidsberäkning skiljer avsevärt mellan att utöka direkt vid nybyggnation och att utöka i framtiden. Det är ekonomisk och tidsmässigt lönsammare om en utökning sker i samband med nybyggnation.

_________________________________________________________________________________

****Enkel betyder enkelspårig järnvägs-tunnel och bro, dubbel nu innebär dubbelspårig järnvägs-tunnel och bro och dubbel senare innebär en parallell enkelspårig järnvägs-tunnel och bro i framtiden

8.2 Miljöeffekter

Sammanslagning av miljöeffekter från kap. 7.1.2 och 7.2.2 visas i tabell 8.1 Miljöpåverkan i fall 2 är större än fall 1. Om ett parallellt enkelt spår byggs i framtiden påverkas miljön engång till vilket innebär större påverkan än fall 2. Analysen över detta visar att det är miljövänligare att bygga ett större byggnadsverk i samband med nybyggnation eftersom miljön påverkas en gång.

Tabell 8.1 Miljöeffekter för byggnation av järnvägs-tunnel och bro för tre olika fall. Enkelspårigt

byggnadsverk vid nybyggnation, dubbelspårigt byggnadsverk vid nybyggnation, dubbelspårigt byggnadsverk i framtiden.

Fall.1 Enkelspår nybyggnation nybyggnation Fall.2 Dubbel Fall.3 Parallellt enkelspår

1. Avfallshantering 2. Farliga ämnen 3. Transport 4. Materialanvändning 5. Buller 6. Utsläpp

Mindre påverkan Större påverkan

Related documents