• No results found

Analys av resultat

Eftersom undersökningen fokuserar på Projekt STUDIO Malmö, måste även resultatet för fallstudien tolkas efter de förutsättningar som gavs för just detta projekt eller liknande. Förutsättningarna är att det ska vara ett komplext projekt med trångt utrymme, flera våningar och som utförs som totalentreprenad.

4.7.1 APD-planering

Produktionschefen, projekteringsledaren, arbetsledaren och BIM-koordinatorn uppfattades ha lite olika synpunkter gällande APD-planen. Detta kan bero på att de hade skilda positioner i projektet samt olika arbetsuppgifter. Dock hade de en gemensam tanke och det var att om projektörer och produktionspersonal tillsammans kan arbeta med upprättandet av APD- planen, så skulle det definitivt medföra förbättring av produktionen, logistiken, säkerheten och arbetsmiljön på byggarbetsplatsen.

25

Produktionschefen är oftast den som ansvarar för APD-planen och som ska se till att den upprättas. APD-planen är inte endast en ritning, utan även en plan som fungerar som kommunikationsverktyg mellan de inblandade i projektet. Därför kan det vara viktigt för berörda att vara med och delta i planeringen av arbetsplatsen. Som resultatet visar var intervjupersonerna överens om att en produktionschef och en arbetsledare bör vara delaktiga i arbetet. Utöver det tyckte projekteringsledaren att även en projekteringsledare, som han själv, och BAS-P bör vara med. Produktionschefen och BIM-koordinatorn menade att en projektingenjör kan vara till stor hjälp. Arbetsledaren däremot, ansåg att man kunde få stor nytta av en installationssamordnare. Även BAS-U nämndes någon gång. Detta tyder på att det inte är enbart produktionsgruppen som kan vara delaktig i planeringen av APD-planen, utan det finns även utrymme för andra från bland annat projekteringen.

Svaret på frågan om när APD-planeringen bör påbörjas överensstämde i stor utsträckning, då alla intervjuade menade att det är viktigt att ha någon preliminär version redan under projekteringsskedet eller till och med tidigare i förstudien.

APD-planen kräver bra underlag för att den ska kunna vara tydlig och ha rätt information, således behövs en situationsplan från kommunen som bland annat visar byggnader och vägar som arbetsplatsen omringas av. Det är också viktigt att veta vad som kommer att behövas under produktionen för att kunna planera in allt hjälpmedel, kranar, containrar, bodar etc. Eftersom APD-planen oftast är levande under hela byggskedet, kan olika verktyg vara till stor hjälp, såsom Google Maps och 3D-scanner av flygfoton. Produktionschefen tycker att en APD-plan som uppdateras löpande är till stor nytta, för om man missar någonting blir det enkelt att lägga till det. Dock anser arbetsledaren att det är bäst om man kan ta fram en APD- plan som kan användas under så lång tid som möjligt för att slippa extra kostnader.

Vad för sorts information som skulle vara bra att ha med på APD-planen var också en fråga som ställdes. På den frågan skiljde sig svaren en aning. Från produktionschefens sida fick man som svar att dagens APD-planer redan är relativt kompletta. Arbetsledaren, å andra sidan, önskar om trafikanordningsplanen kunde integreras med APD-planen. Projekteringsledaren tycker att man ska använda BIM-modeller i större utsträckning och BIM-koordinator menar att man bör lägga ihop projekteringsmodellerna med kommunens inmätningsmodeller samt annat befintligt, i APD-planen, istället för att skissa in dem.

4.7.2 Projektering

För projektet STUDIO Malmö har BIM-modellering samt visuell projektering använts under produktbestämningsfasen, vilka båda anses ha underlättat projekteringen samt planeringen av arbetet. I den visuella projekteringen har risker kopplade till produktionen förtydligats samt diskuterats. BIM-modelleringen, å andra sidan, har gjort det lättare att genomföra kollisionskontroller samt identifiera fel i 3D-modellerna.

Eftersom man tidigt in projektet tog fram 3D-modeller där man integrerade arkitektens modell med situationsplanen, kunde man redan under projekteringen tänka ut placeringen av kranarna och upptäcka att de först placerades med en liten marginal ifrån fasaden. Utnyttjandet av

26

BIM-modelleringen har alltså varit ett fungerande hjälpmedel. Som det tolkas så har BIM- modelleringen även öppnat en dörr för framtagandet av en APD-plan i 3D i samarbete med BIM-koordinator samt produktionschef. Detta för att skapa en tydligare bild av hur arbetsplatsen skulle se ut i ett så trångt utrymme som det var för STUDIO.

De granskade bygghandlingarna, specifikt de Administrativa Föreskrifterna påvisar inte något om hur byggarbetsplatsen ska utformas, dock endast vem som bär ansvar för upprättandet av APD-planen och vid vilka situationer entreprenören ska komplettera den.

4.7.3 Utveckling av länken mellan projektering och APD-planering

Intervjupersonerna kom själva på några förslag över hur de två grupperna på något sätt kan skapa starkare band mellan varandra för att få en så välplanerad och genomtänkt APD-plan som möjligt. Deras förslag var att produktionsgruppen ska gripa tag i och bevaka intresset för APD-planen bland projektörerna samt andra yrkesgrupper, se till att projektörer uppmärksammar sådana problem som kan uppstå under byggskedet, utbyte av checklistor med förutsättningar från både grupperna och sist men inte minst skapa en ny roll med namnet ”produktionsprojektör”. De var även enade om att verktyg, hjälpmedel och potential finns men som inte utnyttjas för tillfället för just det här syftet. Det rör sig om kommunikation och samarbete mellan projekteringsgruppen och produktionsledningen.

Från fallet i Projekt STUDIO kan man förstå att arbetsmetod, önskemål från arkitekt och andra projektörer, utrymme på arbetsplatsen och placering är några av de faktorer som kan forma samt begränsa ett byggprojekt. Produktionsledningen bör alltså samla information från olika håll för att kunna planera arbetsplatsen på ett bra sätt, där olika förutsättningar och önskemål inte krockar. BIM-koordinatorn tyckte att det hade varit en bra idé om någon från produktionsledningen tidigt i systemhandlingsskedet kunde delta i ett möte med projekteringsgruppen och lyfta in viktiga aspekter från produktionen. Produktionschefen nämner också något liknande och menar att projekteringsgruppen bör vara med i APD- planeringen eller åtminstone få APD-planen presenterad för sig.

27

5 DISKUSSION

I detta avsnitt diskuteras metodvalet, resultatet av intervjuerna samt förslagen för förbättring med stöd av egna reflektioner, tidigare studier och även vår litteraturstudie.

Related documents