• No results found

Analys, resultat och tolkning

Det som framkom i arbetsplatsintervjuerna hos JM (John Mattson) är att de verkar ligga långt framme i utvecklandet av uppvärmning före fysiskt ansträngande arbete. Redan i början på 90-talet anställdes Christin Nilsson som ansvarig för friskvård och rehabilitering.

Som Christin Nilsson säger i Byggchefen23 3/2004 ur en artikel: Bara vinnare när JM satsar friskt.

När jag kom hit var huvuduppgiften att få ned de allt för höga sjuktalen. Mycket handlade om fall- och förslitningsskador.

Morgonuppvärmningen är ett resultat av aktivt arbete under många år. Den bidrar i hög grad till det minskade antalet skador, säger Christina Nilsson vidare i artikeln (Tiderman, 3/2004:13)

Ett annat projekt är Nova G som också startades i början på 90-talet och nämndes av Mattias Persson. Projekt startades för att förbättra arbetsmiljön, i samband med detta så började man även att hålla morgonuppvärmning.

Jag kan konstatera att på JM är nästan alla positiva till morgonuppvärmningen, det finns någon enstaka som hellre går ut och jobbar än att vara med. Något som man hör på JM är den positiva inställningen till uppvärmningen, från chefer till hantverkare. Det är som Einar säger, man startar inte bilen med att max belasta utan att varmköra, så varför skola det inte gälla oss också. Några negativa uttalanden till morgonuppvärmningen hördes inte på JM:s arbetsplats.

På byggföretaget N-E Perssons arbetsplats i Lund fanns det också enbart positiva röster från chefens sida. Däremot var ungefär hälften av de tillfrågade kollektivare, det vill säga trä- betong-mur-arbetare för och hälften emot uppvärmningen. Detta kan bero på att de bara har hållit på i några år med uppvärmningsgymnastiken och saknar klara resultat där man kan påvisa den positiva effekten av morgonuppvärmningen.

Samtalet med Uno Stenfält, personalchef på N-E Persson gav endast delvis svar på frågan. Han sa att det är svårt att bara peka på morgonuppvärmningen som hälsofrämjande, utan man få se på helheten av åtgärder för hälsan som företaget startade samtidigt, som t.ex. sluta

23

rökning kampanj. Han säger också att de har en ung kår av kollektivanställda i dag där medelåldern är under 40-år. Men de blir också äldre och det är på vägen dit man kommer att se resultatet av det arbetet från i dag. Det jag tänker på samtidigt är vad träarbetaren Gert 63-år säger om fördelen med uppvärmningsgymnastiken. Han som yttrade, att det är ett av det bästa som har hänt i byggbranschen på senare år.

Likaså som platschefen Gert Persson på byggföretaget N-E Persson säger:

”Att det är lika viktigt med morgongymnastik på sommaren eftersom det innehåller även en viss stretching.”

När det gäller anläggningsarbetare och deras morgonuppvärmning så är motståndet större, dock utan särskild anledning. Platschefer ser den ekonomiska biten som ett problem när till exempel maskiner av olika slag står stilla på morgonen. Ett annat problem är att anläggarna byter arbetsplatser, ibland ett par gånger i veckan och då blir det ingen kontinuitet i upp- värmningsgymnastiken, det gör att de tappar intresset för morgonuppvärmning. När det gäller anskaffning av materialet till morgonuppvärmningen som cd-spelare och cd-skivor har det också setts som ett problem.

Dessa problem är dock på väg att lösas hos Peab anläggning Öst med olika åtgärder, som till exempel att sätta maskiner i arbete direkt på morgonen. Det är som Katarina Holm personalsamordnare på företaget Peab region öst anläggning berättade för mig i telefon- intervjun, att Peab har tagit fram ett paket som platsledningen enkelt kan beställa. Paketet innehåller CD-spelare, Aktiv byggares CD-skivor samt t-tröja till ”gympaledare” eller friskvårdsinspiratörer.

För att komma igång med morgonuppvärmning på en byggarbetsplats är det viktigt att utse en ledare som har ansvar för uppvärmningen och för utbildning/instruktioner i hur man håller uppvärmningsgymnastik. Det är som Christin Nilsson på JM som var städigt ute på arbetsplatser gympade, peppade och handplockade gympaledare, säger artikel från Byggchefen 3/2004.

Vidare säger Christin Nilsson i artikeln;

”Målsättningen har varit att när ett nytt bygge startas ska man inte diskutera om man ska ha morgonuppvärmning utan istället vem som skall leda den” (Tiderman, 3/2004:13).

Nästa person som jag sökte på telefon var Christin Nilsson på byggföretaget JM, men hon har flyttat och ersatts av Gunilla Stenback. Gunilla sa då när jag talade med henne i telefon att med stor sannolikhet så gör morgonuppvärmning en positiv inverkan när det gäller arbetssjukdomar, framförallt belastningsskador i muskler och skelett. Hon bygger sitt resonemang på hälsokontrollerna som JM gör i samarbete med Previa. Hon berättar vidare att hälsokontrollerna görs vart annat år och man har lagt till funktions mätningar på leder och muskler. Något som Gunilla berättar vidare i vårt samtal är vikten att han/hon som utses gympaledare/friskvårdsinspiratörer en person med pondus och inte har några andra uppdrag som facklig förtroendeman eller skyddsombud t.ex. Gunilla berättar vidare att man måste ge morgonuppvärmningen tid att rota sig hos de kollektivanställda. För det tar tid att få det som en vana med morgonuppvärmning hos hantverkarna i byggbranschen.

En annan sak när det gäller att behålla kontinuiteten med morgonuppvärmning på bygg- arbetsplatsen är det när ”gympaledaren” lämnar arbetsplatsen att någon ny utses, annars finns det risk att morgonuppvärmningen försvinner. Detta hände när Mattias Persson lämnade byggföretaget Skanskas arbetsplats på Ericsson i Lund. Det är därför Tobias Nordin hos byggföretaget N-E Persson, är så noga med överlämnandet av uppvärmningsmaterialet till en person som får ansvaret att driva morgonuppvärmningen vidare.

Något som också framkom i arbetsplatsintervjuerna var att det tar tid för att få en kontinuitet i morgonuppvärmningen på en byggarbetsplats.

Related documents