• No results found

9.1 Kortsiktig lösning – Anaconda

Nedan beskrivs hur väl detta resultat uppfyller problemformuleringen, direktiven samt hela kravspecifikationen.

Problemformuleringen kan sammanfattas enligt följande punkter: 1. 100% true secondary contained (helt sekundär).

2. Bibehålla den elektriska ledande förbindelsen genom systemet (konduktivitet).

3. Bibehålla det laminära flödet.

4. Uppfylla hållfasthetskrav enligt standard EN14125:2005. 5. Kompakt lösning.

6. Använda befintliga produkter om möjligt. Använda befintliga verktyg om möjligt. Låg utvecklingskostnad.

Låg utvecklingstid. 7. Få skrapningar.

Få svetsningar.

Analys utifrån problemformulering

1. Det sekundära utrymmet bibehålls med hjälp av två 125/75 reduceringar och en böj på 125mm som innesluter den primära svetsmuffen. Detta medger att primärmuffen har gott om utrymme att ligga fritt i det expanderade sekundära utrymmet och därav är böjen helt 100 % true secondary contained, se figur 67.

2. Då det primära systemet i denna lösning bara består av befintliga produkter bibehålls konduktiviteten med den befintliga primärmuffen KP 23-63EC som är en konduktiv böj (EC står för Electrical conductivity). 3. Denna primära böj används mycket ute på marknaden och har även en bra

radie som medger låg turbulens i flödet.

4. Lösningen kommer även uppfylla standarden utan problem då den bara använder sig av befintliga, godkända produkter.

5. Resultatet är kompakt jämfört med befintlig lösning som företaget använder sig av idag, dock gör expanderingen från 75 till 125mm diameter att volymen på produkten blir relativt stor.

6. Lösningen är konstruerad så att befintliga produkter från företagets sortiment används och endast en del är ”ny”. Redan i tidigt skede så uppkom ett önskemål att kombinera deras produkter till något nytt vilket både minskar utvecklings-kostnad och tid tills lansering. Även innefattar lösningen ingen investeringskostnad för nya formsprutningsverktyg då den nya delen går att köpa hos en leverantör.

7. Ur en installatörs perspektiv är det viktigt med antalet skrapningar och svetsningar vilket var önskvärt att hålla så pass reducerat som möjligt. Ifall lösningen lanseras så uppfyller inte den kortsiktiga lösningen detta krav då antalet skrapningar blir sex och antalet svetsningar tre. Tidsåtgången för varje böj vid installation ökar med ca 10 minuter per böj och kan eventuellt uppröra kund och installatör. Jämförelsevis med den befintliga böjen så är det en aning mer komplicerad installation.

Därav måste kund/installatör kompromissa mellan kompakthet och tid för installation vid användning av denna komponent. I vissa fall behöver böjen vara kompakt och då är det mycket bra att denna produkt finns tillgänglig. Den långsiktiga lösningen blir både enklare att installera och mer kompakt.

9.2 Långsiktig lösning – Universal

Nedan beskrivs hur väl detta resultat uppfyller problemformuleringen, direktiven samt hela kravspecifikationen.

Problemformuleringen kan sammanfattas enligt följande punkter 1. 100% true secondary contained (helt sekundär)

2. Bibehålla den elektriska ledande förbindelsen genom systemet (konduktivitet)

3. Bibehålla det laminära flödet.

4. Uppfylla hållfasthetskrav enligt standard EN14125:2005 5. Kompakt lösning

6. Använda befintliga produkter om möjligt Använda befintliga verktyg om möjligt Låg utvecklingskostnad

Låg utvecklingstid 7. Få skrapningar

Få svetsningar

Analys utifrån problemformulering

1. Denna lösning bibehåller det sekundära skiktet genom att det yttre sekundära skiktet formsprutas runt den primära böjen på två kärnor i verktyget, två kärnor som sedan avlägsnas och därav bildas det sekundära utrymmet, se figur 68. Detta sekundära utrymmet bibehålls genom systemet när det två raka true secondary svetsmuffarna används för att koppla samman böjen med befintligt rörsystem, se figur 69.

2. Denna produkt bibehåller systemets konduktivitet genom att det inre skiktet tillverkas av konduktivt PE100, som resterande konduktiva komponenter i KPS sortimentet. Vid montering av de raka svetsmuffarna används en KP CC, se figur 70 och bilaga 12.5, som också är tillverkad i konduktivt PE100 för att sammanbinda de konduktiva lagren i böj och rör och därav även det totala konduktiva systemet.

3. Det turbulenta flödet minimeras genom att den primära böjen har en följsam radie, enligt kravspecifikation, samt att diametern är densamma som i de raka rören, vilket motverkar kraftig turbulens och leder till att flödet håller sig inom de krav som ställts. Simuleringar har genomförts i Flow simulation för att säkerhetsställa att ett bra flöde uppnås.

4. Hållfasthetskraven enligt standard uppfylls då den primära böjen i komponenten använder samma material, diameter och tjocklek som de raka rören i KPS sortiment (enligt kravspecifikation) och som är godkända enligt standard. Det samma gäller även det yttre gröna sekundära skiktet runt om. Dock har självklart simuleringar genomförts för att säkerhetsställa att kraven uppfylls, se bilaga 8.

5. Storleksmässigt är det en kompakt lösning jämfört med den befintliga lösningen som finns idag. Jämförs den mot Anacondan är den likartad i längd och bredd men med en mycket mindre volym vilket medger

6. Den långsiktiga lösningen använder några befintliga produkter men den nya ”böjen” måste tillverkas på företaget. De produkter som används är raka kopplingar för att erbjuda skarvning till nästkommande rör. Direktivet ses då som uppnått då lösningen innefattar färdigtillverkade produkter. Befintliga verktyg kan användas för kopplingarna men nya formsprutningsverktyg måste tas fram för att kunna tillverka böjen. Det kommer dock inte ta så lång tid då produktionsmetoden är känd för företaget. Därför blir utvecklingstiden och utvecklingskostnad högre än den kortsiktiga lösningen men ändå relativt låg.

7. Antalet skrapningar och svetsningar är fyra respektive två vilket är så pass reducerat som det går utan att riskera att sammanfogningen blir dålig. Ur installatörens perspektiv är därför lösningen mycket gynnsam då både installationstiden och svårighetsgraden på installationen är låg. Ute på fält är det viktigt att det går fort att installera då de arbetar efter ett mycket tight tidsschema. Genom att erbjuda denna lösning så kommer tid att besparas och risker för fel minskas eftersom antalet skrapningar är så få som möjligt. Därav anser gruppen att samtliga uppsatta direktiv är uppfyllda för den långsiktiga lösningen.

Checklista utifrån kravspecifikation

Tabell 4 - Checklista utifrån kravspecifikation

Checklistan stärker argumenten om att universallösning är en mer komplett lösning, då den uppfyller fler krav än Anacondan och vissa krav bättre.

Related documents