• No results found

Vår undersökning visar att intervjupersonerna använder sociala medier i stor utsträckning under dagen men med varierande ändamål. Det är således viktigt att skolan kan möta eleverna i denna miljö. Likaså är det viktigt att skolornas huvudmän tillika skolledare satsar på fortbildning och kompetensutveckling för lärare inom det digitala kommunikationsområdet så det inte bara hänger på den enskilda lärarens intresse för nya mediekanaler. Vi har i vår undersökning även sett att det är skillnad på huruvida skolorna satsar på ny teknik eller inte. Vår uppfattning är att alla elever i Sverige borde ha samma förutsättningar och därmed möjlighet till utbildning i en likvärdig skola.

Syftet med vårt arbete var att bidra med kunskap kring hur pojkar i gymnasieåldern använder sociala medier och om man på något sätt kan integrera det i undervisningen.

34

Det kommer ständigt nya sociala medier och äldre medier utvecklas och anpassas till användarna. Ungdomar tar snabbt till sig det senaste och ligger ofta steget före vuxenvärlden. Ungdomar använder olika sociala medier utifrån att de har olika intressen och syften med vad de söker. Vi anser att skolan och dess undervisning måste hålla jämna steg med samhällsutvecklingen. Det som behövs främst initialt är att tid för skolutveckling och alternativa arbetssätt avsätts och att lärarpersonalen ges adekvat fortbildning. Alla lärare måste inte anamma den nya tekniken, vi tror att eleverna uppskattar variation. Samtidigt som diskussionen kring sociala medier och hur man kan använda det i undervisningen pågår, är det viktigt att tänka på att även lärarens roll förändras i den snabba utvecklingen. Vill man som lärare vara tillgänglig 24 timmar om dygnet för att svara på elevernas frågor? Samtidigt framgår det i intervjusvaren att eleverna uppskattar snabb återkoppling från lärarna.

När det gäller frågan hur pojkar i gymnasieskolan använder sociala medier under skoltid, kan vi konstatera att eleverna på Östra skolan som har tillgång till datorer dygnet runt också är mer aktiva på sociala medier. Eleverna på Östra skolan är också mer medvetna om vad sociala medier är jämfört med Södra skolan. Detta kan ju också bero på att eleverna går ett Samhällsprogram med medieinriktning, att de har ett mer utvecklat intresse kring medier och dess möjligheter.

Ska elever och lärare arbeta med sociala medier i undervisningen kräver det tillgång till datorer. Samtidigt ger tillgång till datorer möjlighet att under lektionen ägna sig åt annat än vad som var tänkt. En elev i undersökningen berättar att han lätt klickar över till något annat på datorn om han kör fast i skolarbetet under lektionen.

Mötesplatser på Internet kan aldrig ersätta klassrummet, utan i så fall vara ett komplement, till exempel för att snabbt få ut information till sina elever. Eller om man väljer att publicera elevarbeten, som till exempel filmer som eleverna gjort kan publiceras på Vimeo för att alla i klassen ska kunna ta del av resultatet och kunna inspireras och diskutera, ett sätt att lära genom att se andras arbeten, så som en samhäll/media elev beskrev i intervjun.

35

Allt behöver inte handla om att skapa grupper på Facebook, även om det är ett önskemål från eleverna på Södra skolan.

Klasserna kan till exempel skapa egna bloggar som en del av undervisningen och skapa sin egen information på sidan. Det har jag (Marianne) gjort med eleverna för ett par år sedan. Eleverna fick i uppdrag att skapa olika typer av inlägg kring det vi arbetade med under lektionerna, det kunde till exempel handla om könsroller inom reklam och detta skapade stor debatt på vår bloggsida med många olika inlägg och åsikter kring detta.

Eleverna tyckte detta med blogg var roligt och något som jag kan arbeta vidare med i framtiden.

I framtidens mer flexibla utbildning kan man förvänta sig att lärande sker mer genom sociala nätverk, där lärare kan följa elevernas arbete och snabbt ge kommentarer och feedback, så kallad formativ bedömning. Undervisningen kan göras mer flexibel genom sociala medier, det ska dock finnas ett klart syfte och inte bara användas för det verkar roligt. Det är viktigt att använda de digitala verktygen för att förbättra lärandet, på rätt sätt kan de ge eleverna utmaningar och motivation för lärande.

Flipped classroom är en intressant pedagogisk ansats med tanke på att eleverna har möjlighet att se genomgångar och föreläsningar flera gånger, eller kanske hoppa över momentet om eleven redan har tillgodogjort sig kunskapen på annat sätt. Eftersom det visar sig i undersökningen att samtliga elever dagligen tittar på filmklipp på Youtube så vore olika typer av korta filmer på genomgångar ett mycket bra komplement till undervisningen. Mindre lektionstid läggs på genomgångar och det finns mer tid för personliga möten med eleverna just där de individuellt befinner sig.

I vår undersökning framgår att skillnaden mellan elevernas möjligheter och förutsättningar att ta del av den digitala världen. En-till-en-dator ger således eleven ett försprång att både ta del av och upprätthålla digital kompetens för ett livslångtlärande. Ett steg till likvärdig utbildning är också att det blir nationell och lokal politisk handlingskraft så att alla elever får tillgång till datorstöd i enlighet med Lgy 11. Om detta blir verklighet återstår att se, men det är om möjligt ett steg till

36

att utjämna skillnaderna mellan landets kommuner och skolor och skillnaderna i kvalitet mellan desamma.

Ska man se på vår studie med kritiska ögon så är det uppenbart att en jämförelse mellan ett samhällsprogram med medieinriktning och elever på individuella programmet uppvisar skillnader. Särskilt när Östra skolan med samhällselever gjort satsningen på en-till-en datorer. Men vi anser att även om det är helt olika typer av program och elever och i olika delar av Sverige, så är det viktigt att eleverna ges samma förutsättningar. Självklart kan man tänka sig att elever med medieinriktning är mer intresserade av olika typer av medier men därför desto viktigare att ge elever på individuella programmet samma förutsättningar.

Med tanke på att pojkarna i undersökningen ofta använder sociala medier så anser vi att det finns stora möjligheter att använda det i undervisningen. Lgy11 uppmanar också till detta i de olika kursmålen som finns under respektive program.

Vår roll som lärare förändras i och med den digitala tekniken. Med teknikens utveckling i allmänhet och med Internets utbredning i synnerhet ges möjligheter att förändra pedagogiken och möjligheten för olika möten med elever. Internetbaserat lärande är oberoende av tid och rum. Virtuella lärmiljöer är öppna och tillgängliga för alla som vill och kan delta och detta dygnet runt.

Det är dock viktigt att komma ihåg att det ska finnas ett tydligt syfte om man som lärare vill använda sig av sociala medier i sin undervisning. Vi anser att behovet av pedagogisk digital kompetens ökar i samband med samhällets digitalisering, det är viktigt att stärka elevers förmåga att lära att lära.

Related documents