• No results found

6. Analys

6.4 Analyssammanfattning

Det som sammanfattningsvis framkommit i detta kapitel är följande:

• De arbetssökande känner en hög grad av välbefinnande och trygghet med sina jobbcoacher, vilket leder till en varaktig och friktionsfri jobbcoachningsprocess.

• Det fanns förväntningar, från de arbetssökande, att jobbcoachningen skulle leda dem till ett arbete. I en tämligen liten utsträckning blev så fallet. Detta medförde en tydlig besvikelse hos det arbetssökande.

• En avsaknad anges, av de arbetssökande, över att man inte har kommit i kontakt med arbetsgivare via jobbcoachningen.

• De arbetssökande har främst varit nöjda med själva coachningen i sig och den hjälp de fått med utformningen av CV och personligt brev.

• Totalt sett så är de arbetssökande tämligen nöjda med den jobbcoachningsverksamhet som de deltagit i.

• Ur ett rationalistiskt nyttoperspektiv så framkommer det att jobbcoachningen har både för och nackdelar i sin verksamhet.

7. Diskussion

Syftet vi hade när denna uppsats påbörjades var att få reda på de arbetssökandes åsikter om den externa jobbcoachning som de deltagit i genom Arbetsförmedlingens försorg. Frågeställningarna för studien var: Vilka förväntningar och önskemål hade de arbetssökande innan coachningen påbörjades? Hur upplevdes det att dessa förväntningar och önskemål infriades? Vilka konkreta resultat gav jobbcoachningen, enligt de arbetssökande? På vilket sätt, anser de arbetssökande, att jobbcoachningen skulle kunna utvecklas till det bättre? Vi kommer avslutningsvis, här nedan, resonera över vad vi kommit fram till genom vår studie.

7.1 Resultat

Vi anser att det har inkommit en mängd av intressanta synpunkter från de arbetssökande, som borde vara av intresse för beslutsfattarna inom regering och riksdag, arbetsförmedling, olika jobbcoachningsaktörer och inte minst de arbetssökande själva. Utvärdering av olika verksamheter bör ses positivt, för att dessa skall ha en möjlighet att utvecklas till det bättre. Jobbcoacherna visar sig vara uppskattade i deras förmåga att ta väl hand om de arbetssökande, hjälpa dessa med framställandet av CV och personligt brev. Med andra ord verkar coacherna ha en god förmåga i det renodlade coachandet. Detta har varit uppskattat av de arbetssökande och bör därmed anses som en god verksamhetsgrund för jobbcoacherna att fortsätta med.

Däremot om man skall se till det mer tydligt mätbara resultatet, i form av att de arbetssökande skulle nå en anställning. Så får detta betecknas som ett mer eller mindre misslyckande.

En eventuell möjlighet till att motverka det sistnämnda misslyckandet skulle kunna vara om man följde de arbetssökandes förslag: Att coacherna skulle arrangera möten mellan arbetsgivare och arbetssökande. Vi tolkar att detta förslag skulle leda till att avståndet mellan de båda parterna skulle bli mindre. Frågan är om dessa möten tids- och resursmässigt hade varit möjliga, inom jobbcoachningens hittillsvarande ramar?

Vi ser ett problem i att det förefaller tämligen svårt att resultatmässigt mäta de goda aspekter som jobbcoachningen indirekt kan ha bidragit till. Till exempel kan hjälpen i utformandet av CV och personligt brev på sikt leda till en anställning. Ifall denna anställning skulle ske en tid efter coachningsperiodens utgång, så är det svårt att tillskriva coachningsverksamheten denna positiva effekt.

7.2 Egenkritik

Om vi skall vara självkritiska till vår undersökning och finna omständigheter som gör avkall på tillförlitligheten, så finns det några faktorer som eventuellt kan ha inverkat.

Upprättandet av en enkät till åsiktsundersökningar kräver en genomtänkt rutin. I efterhand förefaller det uppenbart hur en del frågor kunde ha ställts annorlunda. Detta i form av att vissa frågeställningar borde ha fått fasta svarsalternativ istället för öppna, vilket hade kunnat ge mer preciserade svar. Även en del vidareutvecklande följdfrågor hade kunnat ge oss ytterligare information.

Det faktum att vi övervägande har kommit i kontakt med respondenter, som fortfarande är arbetslösa, kan möjligen utfallit i att förhållandevis mer negativa omdömen tillskrivs jobbcoachningsverksamheten. Av praktiska skäl hade det varit tämligen svårare för oss att finna en så pass varierad urvalsgrupp, där individer som erhållit en anställning hade ingått. Antalet, på 38 respondenter, som deltagit i vår enkätundersökning kan möjligen framstå som i aningen minsta laget för att få en statistiks säkerhet. Men eftersom den urvalsgrupp vi undersökte inte gick att komma i kontakt med på ett effektivare sätt än vid spontana möten, så var det praktiskt omöjligt att nå fler deltagare. I annat fall hade vi behövt ha avsevärt mycket mer tid till förfogande, än den som faller inom ramen för en C-uppsats.

7.3 Framtid

Vår studie var inte den första i sitt slag att avhandla arbetssökandes åsikter om jobbcoachning. Rapporter liknande vår har tidigare framkommit, utan att leverera tydliga förslag på lösningar (Södersten, 2010). Jobbcoachningens framtid ser för tillfället oviss ut, men vi utesluter inte att den kommer vara av betydelse även i framtiden.

Frågorna som vi därmed gärna skulle vilja se svar på är:

Hur mäter man de positiva effekterna som jobbcoachningen bidrar med, men som resultatmässigt inte är lika synbara?

Hur lyckas man utforma de efterfrågade mötena mellan arbetssökande och arbetsgivare, inom ramen av jobbcoachningsverksamheten?

Hur gör man det möjlig att, via jobbcoachning, hjälpa fler arbetssökande till en anställning? Detta kan ses som möjliga uppslag till framtida studier och undersökningar.

Referenser

Litteratur:

Berg, Morten Emil. (2010). Coaching – att hjälpa ledare och medarbetare att lyckas. Studentlitteratur, Lund.

Larsen, Ann Kristin. (2009). Metod helt enkelt. Gleerups Utbildning AB. Malmö

Liljeberg, Linus, Martinson, Sara & Thelander, Jonas. (2012). Vad innebär det att bli

coachad? En utvärdering av jobbcoachningen vid Arbetsförmedlingen. IFAU. Uppsala.

Lundahl, Christian & Öquist, Oscar. (2002). Idén om en helhet. Studentlitteratur. Lund.

Peavy, R. Vanace. (1998). Konstruktivistisk vägledning – teori och metod. TRINOM Förlag AB. Stockholm.

Södersten, Camilla. (2010). Jobbcoachning som arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Luleå tekniska universitet.

Elektroniska källor:

http://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Stod-och-service/Nyheter/Nyheter- for-Arbetssokande/9-27-2013-Jobbcoachningen-for-nyarbetslosa-upphor- .html#.Up0h0NgV_IU http://www.codex.vr.se/texts/HSFR.pdf http://www.dn.se/ekonomi/jobbcoacher-gynnar-bemanningsforetag/ http://www.ne.se/lang/kritisk-rationalism?i_h_word=rationalism http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fiasko-for-jobbcoacher_5959491.svd http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5658663

Bilaga

Enkätundersökning

Externa jobbcoacher i Arbetsförmedlingens tjänst

(Utförd på 38 arbetssökande personer i sydvästra Skåne, hösten 2013)

Personfakta

Kön: Kvinna: 17 Man: 21 Ålder: 18 – 24 år: 9 25 – 34 år: 9 35 – 44 år: 8 45 – 54 år: 9 55 – 64 år: 3 Åldersspann: 19 – 59 år Medelålder: 37 år Civilstånd:

Singel: 17 Gift/Sambo: 17 Skild: 4

Högsta utbildning/examen:

Grundskola: 2 Gymnasium/Komvux: 13

Eftergymnasial utbildning: 6 Universitet/Högskola: 17

Tid som inskriven hos Arbetsförmedlingen:

Mindre än 1 månad: 0 Mellan 1 och 3 månader: 10 Mellan 3 och 6 månader: 5 Mellan 6 månader och 1 år: 11 Mer än 1 år: 12

Jobbcoachningen som jag deltar/deltagit i…

Pågår: 3 Är slutförd: 35

Hur många besök har du haft hos en jobbcoach?

1 – 2 besök: 3 3 – 4 besök: 3 5 – 6 besök: 4 7 – 8 besök: 5 9 – 10 besök: 7 11 – 12 besök: 6 13 – 14 besök: 3 15 – 16 besök: 3 17 eller fler besök: 4 Besöksspannet: 2 - 20 Medelantal besök: 10

Markera i vilken grad påståendena stämmer

Stämmer Stämmer Stämmer Stämmer

inte alls någorlunda bra mycket bra

Jag sökte mig till en 18 1 8 11

jobbcoach frivilligt.

Jag rekommenderades 6 3 10 19

jobbcoachning av Arbetsförmedlingen

Jag kände mig 0 2 10 26

välkommen till min jobbcoach

Jag känner/kände mig 2 7 14 15

trygg och komfortabel med min jobbcoach

Jag känner att jag haft 7 7 9 15

möjlighet att göra min åsikt hörd gällande hur min jobbcoachning har utformats

Jag uppfattar min 6 6 10 16

jobbcoach som

professionell och seriös

Jag har övervägt att 24 6 3 5

byta jobbcoach

Jag har övervägt att helt 18 6 7 7

och hållet avbryta mitt deltagande i

jobbcoachningen

Jag fick med mig något 8 12 13 5

som förde mig framåt i jobbsökandet

Jag känner att jag 15 13 6 4

utvecklats som person genom jobbcoachningen

Jag skulle rekommendera 12 8 11 7 andra arbetssökande att

genomgå jobbcoachning

Öppna Frågor - Dina reflektioner och tankar om jobbcoachning

Hur ofta träffar/träffade du din jobbcoach?

Obs! På grund av att denna fråga inte ställdes tillräckligt preciserat, så har svaren angivits med så pass varierande tidsangivelsebegrepp, att dessa inte går att kategoriseras på ett rättvisande sätt.

Hur lång tid (i minuter) tar/tog varje möte med din jobbcoach?

10 – 19 min: 1 20 – 29 min: 1 30 – 39 min: 13

40 – 49 min: 3 50 – 60 min: 18 mer än 60 min: 1 Bortfall: 1 Tidsspann per möte: 15 – 90 min Medeltid per möte: 45 minuter

Vilka förväntningar hade du på jobbcoachningen innan den påbörjades?

Ospecificerat goda eller positiva förväntningar: 5 Ospecificerat inga eller negativa förväntningar: 10 Förväntningar att få hjälp med CV/personligt brev: 2 Förväntningar om att finna ett arbete: 14

Förväntningar om både hjälp med CV/personligt brev och finna arbete: 4 Annat: 2

Bortfall: 1

Hur upplever du att dina förväntningar på jobbcoachningen uppfylldes?

De uppfylldes (positivt upplevt): 10 De uppfylldes inte (negativt upplevt): 15

I viss mån uppfylldes och i viss mån uppfylldes inte: 10 Bortfall: 3

Vad är/var du mest nöjd med i jobbcoachningen?

Hjälp med CV och personligt brev: 12 Positiv coachning: 13

Både hjälp med CV/personligt brev och positiv coachning: 1 Inte nöjd med något alls: 5

Annat: 4 Bortfall: 3

Vad är/var du mest missnöjd med i jobbcoachningen?

Upplägget och planen: 9

Oseriöst beteende eller kunskapsbrister: 4 Resulterade inte till arbete/anställning: 7 Inte missnöjd alls: 8

Annat: 6 Bortfall: 4

Hur vill du beskriva det stöd du får/fått av din jobbcoach?

Hjälp med CV och personligt brev: 6 Positiv coachning: 9

Annat (stor variation av svar): 20 Bortfall: 3

Vilka konkreta effekter och resultat ger/gav jobbcoachningen dig?

Ledde till arbete/anställning: 4 Inga effekter eller resultat: 15 Effektivare jobbsökning: 2

Bättre utformning av CV och personligt brev: 3 Upplevd känsla av att bli aktiverad och engagerad: 5 Annat: 6

Vilka förslag/önskemål vill du ange för att jobbcoachningen skulle passa dig bättre?

Ett annat upplägg/utformning: 2 Coacher med bättre kunskaper: 3

Mer kontakter och möten med arbetsgivare: 8 Mer individanpassad verksamhet: 5

Annat: 13 Bortfall: 7

Tror du jobbcoachning leder till jobb för arbetssökande?

Ja: 15 Nej: 15 Annat: 5 Bortfall: 3

Finns det något mer du skulle vilja tillägga när det gäller jobbcoachning?

Obs! På grund av att det finns ett betydande antal av bortfall och därtill vitt spridda svarsangivelser på denna fråga, så har det inte varit möjligt att på ett tillfredställande sätt kategorisera svaren.

Vi tackar för din medverkan och önskar dig lycka till i framtiden!!

Viktoria och Anders

Related documents