• No results found

ANDRA KOMMUNER

In document 2021-06-15 (Page 196-200)

Det sker en omfattande utveckling av antalet kommuner som fattar beslut om att införa LOV i hemtjänsten. Kundval fanns för några år sedan bara i några få kommuner i

storstadskommunerna, men idag tillkommer det hela tiden nya kommuner som beslutat införa LOV, även mindre kommuner och i stort sett i hela landet. Det är också i många kommuner som utredning pågår och beslut kan väntas inom den närmaste framtiden.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL följer utvecklingen och de senaste uppgifterna är från läget i september 2011:

(uppgift 20 mars 2012) Kommuner

(kommuner som har lagt ut förfrågningsunderlag)

Genom att följa utvecklingen av antal förfrågningsunderlag som kommunerna lägger ut på valfrihetswebben kan man se att antalet kontinuerligt ökar. Nu i mars månad 2012 har 151 kommuner fattat beslut om införande av LOV i hemtjänsten och har lagt ut sina

förfrågningsunderlag. Nedan redovisas några exempel på kommuner som infört LOV och som har förfrågningsunderlag utlagda på www.valfrihetswebben.se (obligatoriskt).

13

Nedan redovisas några exempel på kommuner som infört LOV och som har förfrågningsunderlag utlagda på www.valfrihetswebben.se (obligatoriskt).

Kommun Invånare LOV omfattar

Essunga 5 571 Hemvård, service och/eller delegerade sjukvårdsinsatser Kinda ca 10 000 Boservice (städ, tvätt och inköp)

Aneby 6 400 Hemtjänst (både service och omvårdnad) Ulricehamn

(MUST) 10 300-33 000 Service och omvårdnad eller enbart städ

Mellerud 9 100 Hemvård, service och delegerade sjukvårdsinsatser Leksand/Rättvik 15 800/10 200 Hemtjänst (både service, omvårdnad och ledsagning) Markaryd 9 600 Serviceinsatser

Söderhamn 25 600 Serviceinsatser

Bollnäs 26 200 Serviceinsatser och/eller omvårdnadsinsatser Nordanstig 9 600 Serviceinsatser och/eller omvårdnadsinsatser Ovanåker 11 400 Hemtjänst (både service och omvårdnad) Ljusdal 19 000 Serviceinsatser och/eller omvårdnadsinsatser Gävle 95 000 Hemtjänst (både service och omvårdnad)

Som framgår av ovanstående tabell finns det olika varianter på vad de utlagda

hemtjänstinsatserna ska omfatta i upphandlingen. Några kommuner har valt att enbart tillämpa LOV på serviceinsatser, men i de flesta kommunerna förefaller utförarna ha

möjlighet att ansöka om att få leverera antingen service- eller omvårdnadstjänster eller både och.

Kommun Ersättningsmodell Ersättning Övrigt

Essunga Utförd tid 300 kr/200 kr service Utförare kan erbjuda enbart servicetjänster

Kinda Utförd tid 310 kr service Måndag till fredag 07.00-17.00 servicetjänster

Aneby Utförd tid 350 kr-438 kr Timpris utifrån befolkningstäthet i tre områden

Ulricehamn (MUST) Utförd tid/beviljad tid 380 kr inkl moms/ 305 +25%, enbart städ 260kr MUST = Mark, Ulriceh., Svenlj., Tranemo

Mellerud Utförd tid 380 kr inkl momskomp + 24,90 landsbygdstillägg Noggrann beskrivning av prisber. i förfrågn.underlag.

Leksand/Rättvik Utförd tid 375 kr inkl. moms + 16% helgtillägg (435 kr) Obs. särskilt helgtillägg.

Markaryd Utförd tid 300 kr Vardagar 09.00-17.00, enbart service.

Söderhamn Per uppdrag och olika lghstorlek 340 - 580 kr (tillägg i ytterområden) Serviceinsatser med olika prissättning

Bollnäs Utförd tid 398 kr omvårdnad / 292 kr service 36 kr per kund och månad för hyra av IT-utrustning

Nordanstig Utförd tid 419 kr/ 298 kr Tre externa utförare idag

Ovanåker Beviljad timme 371 kr + 9,70 kr i ytterområden 34 kr per kund/månad för mobipen och ProCapita Ljusdal Beviljad tid 345 kr/295 kr + tillägg i vissa ytterområden Ändrar 2012 från beviljad till utförd tid

Gävle Utförd tid 370 kr (2012) TES

Det finns som framgår ovan olika ersättningsmodeller i systemet. De flesta kommunerna i tabellen ersätter de externa utförarna för utförd tid. Ofta anges i förfrågningsunderlagen att utförd tid ska ske inom ramen för den beviljade tiden och att det ska ske en månatlig

197

14

redovisning och avstämning med biståndshandläggarna som fattat besluten. Ersättningarna i kronor per timme varierar också från kommunen till kommun. Vissa kommuner har enbart en ersättningsnivå medan andra har tilläggsersättningar på grund av område/reslängd och olika timersättning för omvårdnads- och serviceinsatser. Några har tillägg för insatser under helgerna.

NÅGRA KOMMUNEXEMPEL FRÅN LÄNET

Ljusdal

Ljusdal har arbetat med LOV, lagen om valfrihet, sedan mitten av maj 2010. Idag har de fem företag som är godkända av kommunen, två är godkända för både omvårdnad och service de andra tre företagen enbart för service.

Det finns idag 365 brukare som är beviljade olika hemtjänstinsatser, exkl. larm och matdistribution. Brukare som har omvårdnad och service är fördelade enligt nedan.

Kommunens egen hemtjänst har 316 brukare Addera Omsorg har 25 brukare

Modus Vivendi har 22 brukare KA Städ, har 1 brukare

Ekh:s hemtjänst 1 brukare

Från hösten 2010 sker kontinuerligt en verksamhetsuppföljning, både för de externa

företagen och kommunens egen hemtjänst. De anger att brukarnas synpunkter är viktiga för att de ska kunna förbättra kvaliteten. Kommunens biståndshandläggare ringer slumpmässigt upp 15 brukare i månaden och ställer ett antal frågor om upplevd kvalitet. Frågorna är både av ja- och nej karaktär samt öppna frågor.

Nordanstig

I februari 2010 beslutade kommunfullmäktige i Nordanstigs kommun att införa valfrihet inom hemtjänst. Det innebär att brukarna ska kunna välja vem som ska utföra den hjälp som de blivit beviljade. Av kommunens hemsida framgår att de idag, utöver kommunen har tre olika utförare av hemtjänstinsatser.

Det är:

Addera Omsorg i Nordanstig AB CORAB Assistans AB

Mitt Liv Omsorgsspecialisten AB

Samtliga tre företag levererar både service och omvårdnadsinsatser.

15

MARKNADSLÄGE

TILL VILKA VERKSAMHETER FINNS DET TILLGÄNGLIGA LEVERANTÖRER I DAGSLÄGET

För att utföra omvårdnads- och serviceinsatser i form av städning, tvätt och inköp finns etablerade företag och kommunala enheter som arbetar med hemtjänst. I närliggande kommuner finns ett antal utförare enligt uppgifter på kommunernas hemsidor. Vissa av dessa utförare är stora vårdföretag, men det finns också många mindre företag.

Gävle har nyligen beslutat införa LOV i hemtjänsten och systemet avses vara i drift från och med våren 2012. Idag har Gävle omsorg konkurrensutsatt verksamheten genom

upphandling av hemtjänsten i olika geografiska områden. Det finns idag tre privata utförare i Gävle som vardera utför hemtjänsten i var sitt område. Det är HSB Omsorg, Carema Care och Förenade Care.

Enligt uppgifter på valfrihetswebben är det fem kommuner i Gävleborgs län som redan infört LOV i hemtjänsten. Det är Söderhamn, Bollnäs, Nordanstig, Ovanåker och Ljusdal. Enligt kommunernas hemsidor verkar i Söderhamn två privata företag, Bollnäs ännu enbart kommunen, Nordanstig tre företag, Ovanåker enbart kommunen och i Ljusdal också tre företag. Det tar tid att etablera en konkurrensmodell och det är viktigt att kommunen är aktiv när det gäller att skapa möjligheter för intresserade företag att etablera sig, men även att vidta åtgärder för att informera och skapa ett intresse t.ex. bland kommunens egen personal att starta eget.

I Ockelbo finns ca 450 företagare, Ockelbo är en utpräglad småföretagarkommun.

Företagen har mellan 1-270 anställda, och finns inom alla branscher, det största företaget sett till andelen anställda är ett personlig assistans företag som är verksamt i hela

Gästrikland. I Ockelbo finns idag 3 företag inom personlig assistans och det finns även företag inom Rut-sektorn.

Ockelbo har den största andelen kvinnliga företagare i länet, 32 % av den totala andelen företagare är kvinnor i Ockelbo (rikssnittet är 28,3%). Antalet nystartade företag under 2010 var 44 st och under 2011 har det startat ca 30 företag. Att Ockelbo är en utpräglad

småföretagarkommun och att andelen kvinnor som driver egna företag, gör steget till att starta eget är lite kortare, företagande föder företagande.

Om kommunen väljer att tillämpa valfrihetssystem enligt LOV kan det skapas nyetableringar antingen genom så kallad ”avknoppning” från egenregiverksamheten eller att nya företag bildas eller att företag som är verksamma inom något av tjänsteområdena utvidgar sin affärsverksamhet. Frågan om nyetablering är också beroende av vilka krav som kommunen anger i förfrågningsunderlaget. Det gäller t.ex. tjänstens omfattning, produktionsvolym som förväntas, geografiska begränsningar och nämndens kvalitetskrav på tjänsten.

199

16

Sammantaget visar beskrivningen att marknadsläget måste beskrivas vara mycket gott för att införa ett kundvalssystem i Ockelbo. Det finns etablerade företag som sannolikt kan starta hemtjänstverksamhet relativt omgående och företagartraditionen gör att fler kan tillkomma, om än med viss startsträcka. Tillsammans med kommunens näringslivsfunktion och företagarna i Ockelbo bör ett arbete inledas för att stimulera till nyföretagande inom hemtjänstbranschen i Ockelbo.

In document 2021-06-15 (Page 196-200)