• No results found

Angränsande projekt

In document Ostlänken, delen Bibana Nyköping (Page 56-59)

I Figur 35 visas angränsande järnvägsplaner. Aktuell sträcka i gult samt de närliggande projekten visas i kartbilden och beskrivs kort i de följande avsnitten.

Figur 35. Angränsande järnvägsplaner med aktuell delsträcka markerad i gult.

3.7.1 Järnvägsplan Sillekrog–Sjösa

Järnvägsplanen för Ostlänken, delen Sillekrog–Sjösa är belägen öster om den aktuella sträckan. Delsträckan är cirka 19 kilometer lång och går genom Nyköpings kommun i Södermanlands län. Järnvägen passerar bland annat Tystberga, Rogstafältet, Holmsjön och Uttersjön.

57

3.7.2 Järnvägsplan Sjösa–Skavsta

Järnvägsplanen för Ostlänken, delen Sjösa–Skavsta angränsar till den aktuella sträckan i norr. Sträckan går genom Nyköpings kommun i Södermanlands län. Järnvägen går på landskapsbro över riksintresset Nyköpingsåns dalgång. På delsträckan finns ett resecentrum vid Skavsta flygplats.

3.7.3 Järnvägsplan Skavsta–Stavsjö

Järnvägsplanen för Ostlänken, delen Skavsta–Stavsjö är belägen väster om den aktuella sträckan. Delsträckan är drygt 22 kilometer lång och går genom Nyköpings kommun i Södermanlands län. Järnvägen passerar bland annat det flacka öppna jordbrukslandskapet i höjd med Stigtomtamalmen och Valingeskogen och går längs stora delar av sträckan

parallellt med E4.

3.7.4 Järnvägsplan Nyköpings resecentrum

Järnvägsplanen för Ostlänken, delen Nyköpings resecentrum knyter ihop de två sträckorna för Bibana Nyköping. Sträckan går genom Nyköpings kommun i Södermanlands län.

Nyköpings resecentrum ligger på bibanan och ska anläggas med konventionell överbyggnad av ballast. Järnvägsplanen är färdigställd och vann laga kraft 2021.

58

4 Den planerade järnvägens lokalisering och utformning med motiv

För delprojekt Nyköping (sträckan Sillekrog–Stavsjö) utgörs Ostlänken av en dubbelspårig ny stambana samt en bibana som ansluter den nya stambanan till den befintliga järnvägen genom Nyköpings tätort. Bibanan är uppdelad i en östlig och en västlig del. Till följd av beslutet om att tågen ska kunna köra i 250 km/tim på Ostlänken i stället för att kunna köra i 320 km/tim samt villkoren i regeringens tillåtlighet har sträckningen för den nya stambanan vid anslutningen till bibanan omvärderats. För att tågen ska kunna köra i 250 km/tim behöver järnvägen utformas med relativt stora kurvradier. Bibanan utförs som konventionell järnväg där tågen ska kunna köra i hastigheter på upp till 160 km/tim.

I Nyköping ersätts den befintliga stationen med ett nytt resecentrum något öster om dagens station. Vid Skavsta anläggs ett nytt resecentrum i anslutning till Skavsta flygplats. Totalt består delprojekt Nyköping av cirka 65 kilometer höghastighetsjärnväg (den nya

stambanan) och 16 kilometer konventionell järnväg (bibanan). Optimeringsprocessen av spårlinjen har pågått under en längre tid och ska resultera i en spårlinje med ett relativt fixerat läge såväl i plan (linjens horisontalgeometri) som i profil (linjens vertikalgeometri).

Mark kommer att tas i anspråk med äganderätt för bland annat järnvägsanläggningens banvall, diken, slänter och teknikhus. Ytor som behövs för trädsäkring och för underhåll av exempelvis dammar och stängsel kommer att tas i anspråk permanent med servitutsrätt. I samband med byggandet kommer ytterligare mark tillfälligt att behöva tas i anspråk för etableringsytor, upplag av material och transportvägar.

Den aktuella delsträckan är totalt drygt 8 kilometer lång och utgörs uteslutande av den bibana som ska koppla ihop resecentrumen i Nyköpings tätort respektive Skavstaområdet med den nya stambanan (se Figur 36). Den varierade topografin medför att järnvägen kommer att växla mellan att gå på bro, i skärning och på bank.

Figur 36. Den nya järnvägsanläggningens sträckning på delsträckan Bibana Nyköping.

59

Längdmätning

Längdangivelserna i form av kilometertal i den här planbeskrivningen avser var på järnvägens sträckning vi befinner oss. För den nya stambanan avser längdmätningen hela Ostlänkens sträckning från Gerstaberg i Södertälje kommun till Linköping, med

nollpunkten förlagd till Gerstaberg. Delsträckan Bibana Nyköping förbinder den nya stambanan med Nyköpings tätort och är uppdelad i två delar, en östlig och en västlig.

Däremellan regleras järnvägens sträckning av järnvägsplanen för Ostlänken, delen Nyköpings resecentrum.

Den östra delen av bibanan viker av från den nya stambanan vid Sjösa i norr och längdmätningen anges här som en fortsättning av den nya stambanans längdmätning – betecknas i detta dokument som kma – fram till anslutningen till den befintliga

Nyköpingsbanan vid Stenkulla där den banans längdmätning – betecknas i detta dokument som kmb – tar vid (se Figur 37 där brytpunkten mellan de två olika längdmätningarna illustreras).

Figur 37. Brytpunkten mellan de två olika längdmätningarna på den östra delen av bibanan.

Längdangivelser som föregås av ett a avser fortsättningen på den nya stambanans längdmätning och längdangivelser som föregås av ett b avser fortsättningen på den befintliga Nyköpingsbanans längdmätning.

Den östra delen av bibanan sträcker sig mellan kma 52+270 och kma 53+913 (den nya stambanans längdmätning) respektive mellan kmb 52+455 och kmb 56+226

(Nyköpingsbanans längdmätning). Observera att anslutningspunkten mellan den nya järnvägen och den befintliga Nyköpingsbanan alltså har två olika längdangivelser, dels kma 53+913 (den nya stambanans längdmätning), dels kmb 52+455 (Nyköpingsbanans längdmätning).

Den västra delen av bibanans längdmätning anges som en fortsättning av den befintliga Nyköpingsbanans längdmätning. Den sträcker sig från km 59+301 i söder till den angränsande järnvägsplanen för Ostlänken, delen Sjösa–Skavsta vid km 62+180.

In document Ostlänken, delen Bibana Nyköping (Page 56-59)