• No results found

Anketní šetření

In document zADl.NÍ orpr,oMovp pn,ÁcE (Page 30-70)

Anketní šetření probíhalo v prosinci 2018 a v lednu 2019. Pro získání relevantních informací bylo předem stanoveno kritérium pro výběr respondentů. Anketa byla distribuována především mezi pedagogy tělesné výchovy, trenéry a studenty pedagogického oboru učitelství tělesné výchovy prioritně ve středočeském kraji. Anketa obsahovala 15 otázek. Anketa byla dostupná po dobu dvou měsíců a mnoha respondentům byl rozeslán odkaz elektronickou poštou nebo přes facebookové stránky.

Návratnost dotazníků byla vysoká, celkem bylo získáno 101 vyplněných dotazníků.

Výsledky této ankety významně pomohly při vlastním vytváření metodických karet.

Hlavním cílem ankety bylo zjistit, zda nynější pedagogové, trenéři a učitelé tělesné výchovy chodí na hodiny tělesné výchovy s přípravou, zda v hodinách rozvíjí obratnost, jakým způsobem, a jak dlouho. Proto byly stanoveny anketní otázky, které primárně směřovaly k tomuto zjišťování. Kromě těchto, obsahoval i otázky zaměřené na osobu respondenta, především byla zjišťována délka praxe a v jakém typu instituce respondent působí.(viz příloha č. 2)

Dále jsou popsány jednotlivé anketní otázky.

Otázka číslo 1 – Pohlaví

Graf otázky č. 1 Pohlaví respondenta

V anketě odpovědělo 86 žen a 15 mužů. Procentní zastoupení odpovídá oficiálním statistikám. http://www.msmt.cz/vzdelavani/skolstvi-v-cr/ekonomika-skolstvi/

U otázky č. 1 bylo předpokladem, že pohybovým aktivitám se raději věnují muži.

Přesto víme, že na školách převažují spíše ženy, zejména na prvním stupni, protože mají k dětem blíže. Do průzkumu by se tato nerovnováha mohla promítnout. Tj.

předpokládané procento mužů ve výuce by mohlo být vyšší, než udávají statistiky ČSÚ a MŠMT, kde je to okolo 14 %. Tento předpoklad nebyl potvrzen. I ve výuce tělesné výchovy převažují ženy

Otázka číslo 2 – Kolik je vám let?

Graf otázky č. 2 Kolik je Vám let?

Ankety se zúčastnilo 23 respondentů ve věku 26-32 let, 19 respondentů ve věku 53 let a více a 19 respondentů ve věku 33-39 let. V ostatních věkových kategoriích bylo méně než 20 respondentů (zbytek zastoupen v míře 18, 13 a 9).

Otázka číslo 3 - Jaká je délka Vaší pedagogické praxe?

Graf otázky č. 3 Jaká je délka Vaší pedagogické praxe?

Třiatřicet respondentů má praxi delší než 20 let, u třinácti respondentů se pohybuje v rozmezí 7-10 let. Ostatní skupiny jsou zastoupeny v podobném poměru (21,19 a 17 odpovídající

Otázka číslo 4 – Pokud učíte, jste učitel/ka na 1. stupni, 2. stupni, víceletém gymnáziu na jiné škole?

Graf otázky č. 4 Pokud učíte, jste učitel/ka na…

Nejvíce respondentů (75) pracuje na základní škole na prvním stupni. Třináct odpovídajících pracuje na druhém stupni, sedm v mateřské škole, zbylí respondenti jsou zaměstnanci speciálních škol a víceletých gymnázií.

Otázka číslo 5 - Učíte tělesnou výchovu?

Graf otázky č. 5 Učíte tělesnou výchovu?

Ankety byly rozesílány mezi učitele tělesné výchovy, trenéry, cvičitele apod. 84 respondentů působí přímo na základních školách, 17 respondentů je z jiného oboru, kde se věnují vedení dětí ke sportu nebo všeobecně k nějaké pohybové aktivitě, proto se nepovažují za učitele těsné výchovy.

Otázka číslo 6 - Chodíte na Vaše hodiny tělesné výchovy s přípravou nebo bez přípravy?

Graf otázky č. 6 Chodíte na Vaše hodiny tělesné výchovy s přípravou nebo bez přípravy?

Z této anketní otázky plyne, že 56 dotazovaných chodí na hodiny TV téměř bez přípravy a 51 dotazovaných s přípravou. U této otázky bylo provedeno dodatečné šetření formou individuálního rozhovoru s dvanácti z respondentů, ve všech případech učitelkami 1. stupně ZŠ s různou délkou praxe. Věkové rozpětí bylo 24 až 61 let.

Zejména otázkou č. 6 jsme se snažili zjistit, zda učitelé při výuce používají písemné přípravy. Při jejím vyhodnocování jsme brali v potaz otázky č. 2 a 3. Vycházeli jsme z hypotézy, že pedagogové s delší praxí čerpají z příprav, které si udělali v prvních letech a žádné materiály do výuky nenosí, mívají je k dispozici v kabinetu, ale při vlastních hodinách tzv. „jedou z hlavy“ nebo se přizpůsobují podmínkám (je hezky, jdeme ven, děti jsou roztěkané, nechám je více běhat, zařadíme vybíjenou atp.), pedagogové s kratší praxí si naopak materiály do výuky nosí a často podle nich pracují.

Z průzkumu a dodatečného šetření vyplynulo, že přípravy na výuku si respondentky nedělají zejména kvůli vysoké časové náročnosti. Některé používají dlouhodobě osvědčené cviky, hry a metody práce se žáky. Další preferují jiné předměty před tělesnou výchovou, např. cizí jazyk, na který se připravují mnohem pečlivěji.

Přípravy na předmět, který není jejich oborovou specializací, považují za ztrátu času.

Zde se nabízí zamyšlení, zda by pedagogové se specializovanou aprobací, měli vyučovat na prvním stupni. Řešení je však vždy na řediteli dané instituce.

Těmto pedagogům by metodické karty měly pomoci s přípravami na výuku, ušetřit jejich čas a dodat jim potřebné nápady, aby své hodiny mohli inovovat a zatraktivnit pro sebe i pro žáky.

Otázka číslo 7 - Ve kterém kraji působíte?

Graf otázky č. 7 Ve kterém kraji působíte?

Skupina respondentů je z celé České republiky. Podařilo se tedy získat dostatečně reprezentativní vzorek, i když nejvíce byli zastoupeni učitelé z Liberecka - 12 respondentů, z Prahy 17 respondentů a středočeského kraje 20 respondentů.

Otázka č. 7 sloužila k ověření, zda byl vzorek respondentů dostatečně široký.

Výhodou bylo, že se nám podařilo zajistit pedagogy z celé republiky. Pokud by totiž většina respondentů byla jen z jednoho či dvou krajů, mohly by být výsledky zkreslené.

Jak uvádí server http://www.msmt.cz/vzdelavani/skolstvi-v-cr/ekonomika-skolstvi/

reforma-financovani-regionalniho-skolstvi, současný systém přidělování financí

„Umožňuje velké rozdíly ve výši krajských normativů, tj. rozdíly ve výši „státní“

finanční podpory na vzdělávání žáka ve stejném oboru vzdělání, mezi jednotlivými kraji.

Výše normativů není dlouhodobě předvídatelná.“ S výší dotací pak souvisí vybavenost škol tělocvičným náčiním a nářadím, což by mohlo ovlivnit vyhodnocení otázky č. 14.

Otázka číslo 8 - Kterou z pohybových schopností preferujete?

Graf otázky č. 8 Kterou z pohybových schopností preferujete?

Z průzkumu je patrné, že děti nejsou při výuce přetěžovány posilovacími cviky a většina pedagogů preferuje právě rozvíjení obratnosti.

Otázkou číslo 8 bylo zjištěno, zda pedagogové berou obratnostní schopnosti jako důležitou součást výuky nebo jen jako doplněk k rozvoji jiných fyzických schopností žáka. Otázka je důležitá pro vytváření metodických karet.

Otázka číslo 9 - Odkud čerpáte inspiraci na hodiny tělesné výchovy?

Graf otázky č. 9 Odkud čerpáte inspiraci na hodiny tělesné výchovy?

Konkrétně 68 respondentů využívá svých vlastních znalostí, 60 pak spoléhá na internet, rady kolegů a literaturu, 18 absolvuje pro načerpání inspirace kurzy a semináře.

Otázka číslo 9 byla použita pro zjišťování, z jakých zdrojů učitelé čerpají, zda používají léta osvědčené zdroje tj. učebnice tělesné výchovy nebo dávají přednost novým, elektronickým zdrojům, které ovšem nemusí být ověřené praxí. Hypotéza předpokládala, že starší učitelé používají spíše učebnice a absolventi pedagogické školy spíše internet.

I u této otázky bylo provedeno doplňující šetření formou individuálního rozhovoru, ze kterého vyplynulo, že učitelé s delší praxí, si již nepotřebují vytvářet nové přípravy. Vše mají v hlavě. Nebrání se však modernějším, novým technologiím a trendům. Naopak učitelé mladí, se snaží dětem výuku TV ozvláštnit a vždy do hodiny vnést nějaký nový impulz, hru nebo minimálně netradiční pomůcky. Když si dělají přípravy, tak jen velice zřídka a pouze několika body na papír. Mladší pedagogové využívají i různé moderní telefonní aplikace. Potřebují daný cvik vidět, jak vypadá, je to pro ně důležité. Pokud si pravidly her po přečtení návodu nejsou jistí, tak vyhledají video-návod na internetu, aby pravidla snáze a lépe pochopili.

Jak ve svém článku konstatují Jakubec, Knajfl, Maněnová, Pavlička (2017, str.

96): „V tělesné výchově jsou podmínky pro používání DT (digitálních technologií) omezenější (zaměření předmětu, přesuny, terénní výuka, nízká časová dotace apod.), nicméně i zde mají v současné době učitelé různé možnosti, jak zařazovat tyto prostředky do vyučovacího procesu. Z ekonomického hlediska je v tomto směru vhodné hledat taková řešení, která budou inovativní, efektivní a snadno dostupná pro široký počet uživatelů a příliš nezatíží školní rozpočty. Z našeho pohledu mají tento potenciál právě MA (mobilní aplikace).“ Použití elektronických zdrojů ztěžuje finanční náročnost tj. nižší dostupnost, křehkost a také jejich přizpůsobení použití ve volném čase.

Pedagogům použití těchto technologií ve výuce ztěžuje i fakt, že nyní neexistuje dostupná kategorizace a popisy aplikací, které by zohlednily vhodnost pro věkové období, vazbu na vzdělávací dokumenty, konkrétní oborovou oblast a další aspekty související s využitím aplikací pro TV (Jakubec, Knajfl, Maněnová, Pavlička, 2017).

Proto je v současné době stále vhodné vytvářet a používat spíše tradiční výukové materiály, jako jsou zde navržené metodické karty, určené konkrétní věkové skupině žáků.

Otázka číslo 10 - Jaké z nabízených metod vám přijdou nejefektivnější pro rozvoj obratnosti?

Graf otázky č. 10 Jaké z nabízených metod vám přijdou nejefektivnější pro rozvoj obratnosti?

Obrázek č. 10: Graf otázky č. 10 Jaké z nabízených metod vám přijdou nejefektivnější pro rozvoj obratnosti?

Netradiční náčiní a pomůcky využívá ve výuce 60 oslovených, 8 oslovených preferuje cvičení pod tlakem, 55 respondentů cvičení s obměnami a 32 oslovených speciální cvičení.

Otázka číslo 11 - Věnujete se rozvoji obratnosti v hodinách tělesné výchovy? Jak dlouho?

Graf otázky č. 11 Věnujete se rozvoji obratnosti v hodinách tělesné výchovy? Jak dlouho?

Z výsledků je zřejmé, že se učitelé rozvoji obratnosti věnují nejvíce 10 minut z celkové časové dotace výukové hodiny tělesné výchovy a to 53 pedagogů, 26 pedagogů se rozvoji obratnosti věnuje po dobu pěti minut, 22 učitelů u dětí rozvíjí obratnost více než 15 minut z celkové časové dotace a dokonce jeden se jí při výuce nevěnuje vůbec.

Přestože je nejvíce preferována právě obratnost, jak vyplývá z otázky č. 8, učitelé se jí věnují nejvýše čtvrtinu celkové časové dotace na výukovou jednotku (což je, v případě zkoumaných respondentů, vždy 45 minut jedna výuková hodina tělesné výchovy).

Otázka číslo 12 - Při rozvoji obratnosti v hodinách tělesné výchovy používáte...?

Graf otázky č. 12 Při rozvoji obratnosti v hodinách tělesné výchovy používáte...?

Z grafu je patrné, že učitelé jsou variabilní a snaží se kombinovat náčiní, nářadí i jiné pomůcky dle potřeby, z celkového množství takto odpovídalo 69 oslovených. Dále se ukazuje, že z dotazovaných pedagogů, dává 9 přednost náčiní před nářadím, a že 9 pedagogů pracuje úplně bez pomůcek.

U otázky č. 12 bylo dodatečným zkoumáním (formou interview a prohlížením internetových stránek škol, kde jsou umístěné fotografie vybavení) zjištěno, že respondenti, kteří se zúčastnili ankety, mají velmi dobré sportovní zázemí, že náčiní a nářadí je nové, školy jej průběžně mění, doplňují a inovují. Některé školy získaly na sportovní vybavení a zřízení sportovišť či školních hřišť dotace. Na některých školách je vybavenost na vysoké úrovni.

Otázka číslo 13 - Obratnost v hodinách tělesné výchovy rozvíjíte...?

Obrázek 1Graf otázky č. 13 Obratnost v hodinách tělesné výchovy rozvíjíte...?

Jen 4 respondenti považují za vhodnější prostředí pro rozvoj obratnosti žáků venkovní prostor nebo přírodu. 69 respondentů se pro místo, kde bude výuka probíhat, rozhoduje na základě počasí a nepreferují žádné z obou možných prostředí. V obou dokáží rozvíjet obratnost žáků. 29 pedagogů však pro rozvíjení obratnosti preferuje prostředí tělocvičny nebo haly.

Otázka číslo 14 - Při rozvoji obratnosti v hodinách tělesné výchovy děti cvičí...?

Graf otázky č. 14 Při rozvoji obratnosti v hodinách tělesné výchovy děti cvičí...?

Z šetření plyne, že pedagogové (59 osob) dávají přednost práci s menší skupinou dětí. Pokud mají výuku pro celou třídu, dělí žáky na menší skupinky spíše, než by zvolili variantu individuálního cvičení (34 respondentů). S celou třídou najednou pracuje jen 8 pedagogů.

Otázka číslo 15 - Považujete za důležité rozvíjet u dětí mladšího školního věku obratnost? Proč ano, proč ne?

Podstatná většina respondentů odpověděla ano, je důležité obratnost u dětí mladšího školního věku rozvíjet. Nejčastěji převažuje názor, že jde o podporu nejen hrubé, ale také jemné motoriky, obratnost má vliv na její správný vývoj. Stejně tak, že obratnost jako taková obohacuje dítě v jeho vývoji kognitivních funkcí a obecně napomáhá k podpoře nabývání znalostí ve škole.1

Otázky deset až patnáct byly využity při vytváření metodických karet. Pomohly nám zvolit vhodnou časovou dotaci cvičení, pomůcky, doporučit motivující prostředí pro jednotlivé cviky atp.

Z výsledků ankety vyplývá, že většina dotazovaných při hodinách TV rozvíjí obratnost, považuje ji za důležitou pro rozvoj dalších nejen sportovních dovedností, ale jen polovina z nich chodí na hodiny TV řádně připravena. Učitelé se nepřipravují na výuku ze dvou hlavních důvodů, za prvé je to příliš časově náročné a za druhé nepovažují tělesnou výchovu za stěžejní předmět. Hlavně z tohoto důvodu, byly vytvořeny metodické karty, které pomohou jednak pedagogům, aby se nemuseli příliš dlouho a složitě na výuku připravovat, a za druhé, celkovému zlepšení tělesné kondice dětí mladšího školního věku, tím, že pedagog bude obratnost rozvíjet správně, účelně a pro děti zábavnou formou. Při ruce totiž bude mít přehlednou pomůcku plnou nápadů, jak s dětmi v hodině pracovat, a ušetřený čas tak bude moci věnovat žákům.

6 METODICKÉ KARTY

Praktická část diplomové práce se zabývá vytvářením metodických karet za účely výuky tělesné výchovy na základní škole se zaměřením na rozvoj obratnosti.

25 metodických karet obsahuje nafocené jednotlivé cvičební tvary, pozice, postoje a hry, které rozvíjí u dětí mladšího školního věku obratnost. Figurantkou pro nafotografování fází cvičebních tvarů a figur byla žákyně 3. ročníku základní školy, která byla zvolena, protože odpovídá věkové skupině a její zálibou je gymnastika.

Dalšími zúčastněnými na fotografiích jsou žáci a žákyně pátého ročníku základní školy v Dobrovici. Fotografování probíhalo v tělocvičně v březnu na téže škole. Fotografie pořizovala autorka sama, jelikož tyto děti sama vyučuje a zná jejich schopnosti a dovednosti.

Pro cvičební polohy a hry s náčiním, nářadím a netradičními pomůckami byly vybírány lehce dostupné, poutavé a nenákladné pomůcky, jako jsou tyče, gymnastické balóny, overbally, pingpongové míčky, nafukovací balónky. Při tvoření byly použity cviky, (polohy) dle vlastní zkušenosti lehce proveditelné, účelné a zábavné. Všechny skupiny žáků na prvním stupni základních škol by neměly mít s těmito cviky (cvičební polohy, hry) problém.

K výrobě metodických karet byl použit bílý papír s gramáží 80g/m2 velikosti A4, laminovací desky, barevná tiskárna a laminovačka. Všechny jsou uloženy ve tvrdých deskách pro jednodušší přenášení do výuky a celkovou manipulaci. Karet je celkem dvacet pět ks. Barevným podkladem je odlišeno, zda cvičí jednotlivec, dvojice nebo celá skupina žáků (viz vysvětlivky v příloze č. 4)2. Pro skupinové cvičení byly vytvořeny převážně hry.

V záhlaví karty je vždy uvedeno, jaké nářadí či náčiní je ke zvládnutí cviku potřeba připravit, kde cvik probíhá, pod fotografiemi fází cviku je uveden přesný popis jednotlivých fází cviku. Vše je přehledně uspořádáno na jedné straně formátu, na zadní straně nejsou žádné doplňující informace, což zjednodušuje práci s kartou.

Metodické karty jsou systematicky rozděleny na cvičební jednotky, orientující se na jednotlivce, dvojice, menší a větší skupinu žáků. Vše je rozděleno barevným rozlišením pro jednodušší orientaci a možné rozšíření. Jde o návrh na budoucí možnou kartotéku, kde bude mít pedagog možnost metodické karty obohacovat o další nové.

Zatímco u cvičení jednotlivců převažují cviky bez použití náčiní či nářadí, u cvičení ve dvojici je naopak vyšší počet cviků s pomocí náčiní či nářadí. Důvodem je, že při procvičování obratnosti se náčiní i nářadí lépe a efektivněji využívá u cviků ve dvou a více žáků.

Vzhledem k různorodosti a množství cvičení je počet a výčet cvičení omezen.

Proto je vhodné jednotlivé typy cviků obměňovat a pro efektivnější rozvíjení koordinace je dobré jej i pozměňovat.

Karty, které se zaměřují na jednotlivce se nejčastěji orientují na cviky, které procvičují udržení statické rovnováhy. Při rozvoji schopnosti rovnováhy se zaměřujeme na zachování rovnováhy statické ve statických polohách či balancování na náčiní ve vratké poloze. Přestože převažují cviky bez náčiní, zajímavé jsou i cvičební polohy, při kterých je zapotřebí například balanční podložky (bosu), gymnastického míče či overballu, jež jsou potřebné k zachování a udržení statické rovnováhy.

Metodické karty určeny pro jednotlivce:

 karta číslo 1: zaměřuje se na zachování statické rovnováhy ve statické poloze;

nutná rovná základová deska; bez pomůcek

 karta číslo 2: zaměřuje se na zachování statické rovnováhy při pohybu těla a rukou; je možné zařadit i do menších skupin formou soutěže; bez pomůcek

 karta číslo 3: zaměřuje se na zachování a udržení statické rovnováhy při pohybu těla a rukou; nutná rovná základová deska; bez pomůcek

 karta číslo 4: zaměřuje se na zachování statické a dynamické rovnováhy těla při pohybu nohou při koordinaci na náčiní; doporučeno provádět ve školní tělocvičně; pomůcka: balanční podložka bosu

 karta čísla 5: zaměřuje se na rozvoj dynamické rovnováhy při pohybu těla, nohou a rukou a balancování na náčiních; doporučeno provádět ve školní tělocvičně; pomůcka: gymnastický míč

 karta číslo 6: zaměřuje se na udržení statické a dynamické rovnováhy těla, rukou a nohou na náčiní; doporučeno provádět ve školní tělocvičně; pomůcka: overball

 karta číslo 7: zaměřuje se na udržení dynamické rovnováhy na náčiní;

doporučeno provádět ve školní tělocvičně; pomůcka: gymnastický míč

 karta číslo 8: zaměřuje se na reakční schopnost, dynamickou rovnováhu rukou, nohou; doporučeno provádět ve školní tělocvičně; pomůcka: lehké plastové tyče určené přímo na tělesnou výchovu a cvičení

Cviky určené pro dvojice jsou zaměřené na rovnováhovou schopnost, orientační schopnost změn poloh těla a na cvičební polohy určené k rozvoji reakčních schopností.

Využívá se zde gymnastického míče, overballu, ale i krátké tyče nebo, jako u cvičení jednotlivců, žádné pomůcky. zaměřené na přesnost provedení daného pohybového úkolu v jednotlivých fázích pohybu; pomůcka: lehká plastová tyč

 karta číslo 12: zaměřuje se na rovnováhové schopnosti a koordinaci nohou a celého těla; pomůcka: overball

 karta číslo 13: zaměřuje se na zachování statické rovnováhy na náčiní, které je nutné koordinačně ovládat; doporučeno provádět ve školní tělocvičně; pomůcka:

gymnastický míč

 karta číslo 14: zaměřuje se na rovnováhovou schopnost s balancováním a pohybem těla a tím rozvíjí i dynamickou schopnost; pomůcka: lavička

 karta číslo 15: zaměřuje se na reakční schopnosti při změně polohy těla a rychlosti pohybu; provádí se na žíněnce nebo koberci v tělocvičně; bez pomůcek

 karta číslo 16: zaměřuje se na rytmickou schopnost, střídání tempa a přizpůsobení se danému rytmu pohybu; pomůcka: švihadlo

 karta číslo 17: zaměřuje se na rozvoj koordinace a rovnováhy těla při pohybu;

pomůcka: lavička

 karta číslo 18: zaměřuje se na rozvoj rychlosti reakce a přesnost provedení pohybového úkolu; zaměřeno na výměnu poloh dvou cvičenců; pomůcka: lehké plastové tyče

Třetí oddíl zahrnuje cviky určené pro skupiny, které jsou zacíleny na rovnováhové a reakční schopnosti, zachování statické rovnováhy při balancování na nářadí a rozvoj orientační schopnosti, rotační cvičení a změny poloh v prostoru v souladu s pohybujícím se náčiním, dále na diferenciační schopnost: přesnost provedení daného pohybového úkolu. Zde jsou zastoupeny také metodické karty pojímány jako hry, nikoliv pouze cvičební polohy. Nejlépe však je možnost je cílit formou soutěže.

Vždy je ale nutné dodržovat didaktickou zásadu přiměřenosti.

Vždy je ale nutné dodržovat didaktickou zásadu přiměřenosti.

In document zADl.NÍ orpr,oMovp pn,ÁcE (Page 30-70)

Related documents