• No results found

anledning av covid-19

Bildningsnämndens beslut

1. Bildningsnämnden förlänger tidigare beslut kring tillfällig stängning av Vara Badhus och Nästegårdsbadet.

Följande grupper undantas från beslutet:

- Barn och ungdomar födda 2002 eller senare

- Vuxen som sällskapar barn under 12 år (max 1 vuxen per barn)

Fritidschef ges rätt att begränsa antalet besökare, fördelning av dessa samt öppettider i syfte att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Beslutet gäller från och med 31 maj 2021 till och med 13 juni 2021.

2. Bildningsnämnden förlänger tidigare beslut kring tillfällig stängning av kommunala idrottshallar.

Följande aktiviteter undantas från beslutet:

- Föreningsorganiserad träning för barn och ungdomar födda 2002 och senare Beslutet gäller från och med 31 maj 2021 till och med 13 juni 2021.

3. Bildningsnämnden stänger delvis samtliga kommunala fritidsgårdar.

Följande aktiviteter undantas från beslutet:

- Fritidsklubben på Torsbo fritidsgård

- Skolöppet för elever från Alléskolan på Torsbo fritidsgård

Fritidschef ges rätt att öppna samtliga fritidsgårdar under begränsade tider och dagar. Under dessa dagar får verksamheten även rätt att begränsa antalet besökare samt fördelning av dessa i syfte att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Beslutet gäller från och med 31 maj 2021 till och med 13 juni 2021.

4. Bildningsnämnden begränsar allmänhetens besök på samtliga folkbibliotek till kortare besök (max 20 minuter).

Kulturchef ges rätt att begränsa antalet besökare samt öppettider i syfte att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Beslutet gäller från och med 31 maj 2021 till och med 13 juni 2021.

Justerare Utdragsbestyrkande

5. Bildningsnämnden ger kulturchef rätt att anpassa undervisningen i kulturskolan i syfte att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Anpassningen får ske genom följande åtgärder:

- Fjärr- eller distansundervisning - Inställda lektioner och grupper - Senareläggning av undervisningsstart

Beslutet gäller från och med 31 maj 2021 till och med 13 juni 2021.

Bedömning

Alla verksamheter i Västra Götalands län ska följa de rekommendationer och råd som

Folkhälsomyndigheten utfärdar i allmänna råd. Det finns även ett krav att följa de förordningar som regeringen har utfärdat för samtliga i Sverige.

I och med de nya allmänna råd som gäller för sportanläggningar samt badhus behöver dessa säkerställa att alla besökare ständigt har minst 10 kvadratmeter till sitt förfogande. För att säkerställa detta behöver ett antal restriktioner ske för allmänhetens tillgång till lokalerna.

När det gäller kommunens bibliotek och fritidsgårdar har kommunen fortfarande ett ansvar att vidta lämpliga åtgärder för att förhindra smittspridning. Att endast delvis öppna upp

allmänhetens tillgång till dessa lokaler ger kommunen möjlighet att säkerställa de Folkhälsomyndighetens allmänna råd kan hållas.

För kommunens kulturskola behöver det också genomföras åtgärder för att minska

smittspridningen i syfte att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Hur dessa åtgärder ska genomföras bedöms bäst av verksamheten men Folkhälsomyndighetens nuvarande

rekommendationer ger stöd åt omställning av undervisningen samt inställning eller senareläggning av aktiviteter.

Sammanfattning av ärendet

Bildningsnämnden har, genom brådskande ordförandebeslut, den 14 maj 2021 beslutat om en fortsatt delvis tillfällig stängning av ett antal kultur- och fritidsverksamheter inom dess

ansvarsområden för allmänheten. Anledningen till beslutet var de rådande allmänna råden som Folkhälsomyndigheten utfärdat med anledning av pågående pandemi av viruset covid-19.

Flera av kommunens kultur- och fritidsverksamheter har varit stängda för allmänheten i olika utsträckning sedan november 2020 med anledning av covid-19.

Med anledning av fortsatta rekommendationer finns det ett behov att förlänga tidigare beslut om delvisa stängningar och anpassningar av verksamheter.

31

begräsningar.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring covid-19 återfinns i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:12) om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 m.m.

Enligt föreskriften ska alla verksamheter i Sverige, inklusive kommuner, säkerställa att de vidtar lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning av covid-19 i enlighet med rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Åtgärder kan exempelvis bestå av erbjudandet av digitala alternativ, maxantal som vistas i lokaler samt anpassning av öppettider.

Föreskriften rekommenderar även att enskilda avstår från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum och kollektivtrafik.

När det gäller idrotts- och fritidsaktiviteter ska de ske på ett sätt som minimerar risken för smitta, exempelvis genom att de genomförs utomhus eller i mindre grupper. Anordnandet av läger, matcher, cuper och andra tävlingar (förutom de som riktar sig till barn födda 2002 eller senare) ska även avstås från att genomföras. Föreningar generellt bör skjuta upp årsmöten och andra samlingar eller genomföra dessa digitalt.

Folkhälsomyndigheten har även utfärdat allmänna råd (HSLF-FS 2021:2) kring kompletterande bestämmelser kring gym- och sportanläggningar samt badhus. Enligt dessa råd ska denna typ av verksamhet säkerställa att varje besökare har minst 10 kvadratmeter av den tillgängliga ytan i lokalen.

Beslutsunderlag

- Protokollsutdrag från bildningsnämndens arbetsutskott, dokumentid 113889 Beslutet ska skickas till

- Bildningschef

- Verksamhetschef kultur/fritid - Fritidschef

Justerare Utdragsbestyrkande

§ 99 Diarienummer BIN 2020/58

Delvis fjärr- och distansundervisning på Lagmansgymnasiet v. 22-23

Bildningsnämndens beslut

Bildningsnämnden beslutar om delvis fjärrundervisning/distansundervisning för gymnasieskolan Lagmansgymnasiet.

Fjärr-/distansundervisningen på skolan ska delvis kombineras med maximalt 100 procent närundervisning. Rektor får rätt att besluta om hur kombinationen av fjärr-/distansundervisning och närundervisning ska kombineras för eleverna.

Beslutet gäller från och med den 31 maj 2021 till och med den 13 juni 2021.

Bedömning

Smittskydd Västra Götaland rekommendation om att ha högst två tredjedelar av

gymnasieskolans elever bör vara på plats samtidigt i lokalerna har slutat gälla. Det finns alltså möjlighet för att 100 procent av eleverna kan vara på plats på Lagmansgymnasiet igen.

Samtidigt finns det dock generella rekommendationer som syftar till att minska smittspridningen kvar. Smittskydd Västra Götaland har även rekommenderat att behovsstyrda insatser kan

genomföras i form av lokalt anpassad distansundervisning.

Förändringar i smittspridningen kan ske hastigt. Även om ambitionen är att 100 procent av eleverna ska vara på plats behövs därför en flexibilitet för att uppfylla gällande

rekommendationer. Rektor behöver därför under vissa omständigheter kunna besluta om att färre än 100 procent av eleverna är på plats samtidigt under vissa omständigheter för att uppfylla gällande rekommendationer.

Sammanfattning av ärendet

Bildningsnämnden har efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Skaraborg bedrivit distans-/fjärrundervisning på Lagmansgymnasiet i olika grad från den 7 december 2020 fram till och med den 30 maj 2021.

Folkhälsomyndigheten har inte längre någon nationell rekommendation om delvis fjärr- och distansundervisning. Även Smittskydd Västra Götaland har beslutat att inte förlänga sin rekommendation om delvis distansundervisning på gymnasiet. Smittskydd Västra Götalands senaste rekommendation om att högst två tredjedelar av gymnasieskolans elever bör vara på plats samtidigt i skolans lokaler slutade att gälla den 17 maj 2021. Smittskyddet har dock fortfarande rekommenderat att behovsstyrda insatser kan behövas, exempelvis lokalt anpassad

distansundervisning.

33

verksamhet enligt skollagen, meddela de föreskrifter som behövs för att tillförsäkra barn och elever den utbildning och annan verksamhet som de har rätt till enligt skollagen. I sådana föreskrifter får undantag göras från bestämmelser om utbildningens utformning, omfattning och förläggning. Föreskrifterna ska vara tidsbegränsade.

Med stöd i ovanstående lag har regeringen utfärdat förordning (2020:115) om utbildning i vissa skolformer i skolväsendet vid spridning av viss smitta.

Enligt förordningens 11b § får en huvudman som håller en skola öppen bedriva distans- och fjärrundervisning i gymnasieskolan om det behövs för att huvudmannen ska kunna anpassa utbildningens utformning, omfattning eller förläggning för att lärare och elever ska kunna följa föreskrifter, allmänna råd eller rekommendationer från Folkhälsomyndigheten som avser sjukdomen covid-19 och som rör kollektivtrafiken och andra allmänna färdmedel.

Enligt 11 c § får huvudmannen även bedriva distans- och fjärrundervisning i gymnasieskolan om antalet elever som är samtidigt närvarande i skolenhetens lokaler behöver begränsas för att huvudmannen ska kunna följa föreskrifter, allmänna råd eller rekommendationer från Folkhälsomyndigheten som avser sjukdomen covid-19.

Under förutsättning att 11 b och 11 c §§ är uppfyllda har alltså huvudmannen för en

gymnasieskola rätt att enligt 7 § besluta att elever ska ges undervisning där läraren och eleven antingen är åtskilda i rum men inte i tid (fjärrundervisning) alternativt åtskilda både i rum och tid (distansundervisning).

Huvudmannens beslut enligt förordningen kan enligt 20 § inte överklagas.

Beslutsunderlag

- Tjänsteskrivelse från utredningssekreterare, dokumentid 114143 Beslutet ska skickas till

- Verksamhetschef gymnasiet - Rektorer gymnasiet

Justerare Utdragsbestyrkande

§ 100 Diarienummer BIN 2021/53

Related documents