• No results found

- Anmälan enligt miljöbalken om fortsatt mellanlagring mm av avfall på Orjasjärvi Återvinningscentral

Beslut

Miljö- och byggnadsnämnden förelägger Övertorneå kommun om följande försiktighetsmått:

1. Området utanför anläggningen skall städas av årligen senast 1 juni.

2. Områdets stängsel ska hållas intakt för att hindra obehöriga att ta sig in. Trasigt stängsel ska repareras omedelbart efter det att skada har skett.

3. Förvaring av uttjänta motordrivna fordon, ”skrotbilar och bilskrot”

ska ske på hårdgjord och nederbördsskyddad markyta, så att spill av fordonskemikalier kan samlas upp.

Miljö- och byggnadsnämnden förelägger Övertorneå kommun att lämna in följande rapport: Mängderna inkommande och utgående avfall av olika slag för varje kalenderår, senast 31 mars året efter.

En ny anmälan av verksamheten ska göras inom fem (5) år från dagens datum för omprövning av hela verksamheten.

Lagrum: Miljöbalken 2 kap §§ 2-8,

Miljöprövningsförordningen 2013:251, 1 kap 10 §, 29 kap, §§ 2, 5, 7.

Sammanfattning av ärendet

Övertorneå kommun har 2014-03-28, kompletterad 2014-05-06, gett in en anmälan om rubricerad verksamhet.

Anmälan avser dels fortsatt mellanlagring, sortering, och uppläggning av inert avfall för anläggningsändamål samt dels hushållens farliga avfall. Avfall med producentansvar såsom elektriskt/elektroniskt avfall, vitvaror och kyl/frysskåp.

Verksamheterna har koderna

90.40 Anläggning för mellanlagring av annat avfall än farligt avfall om den totala avfallsmängden vid något enskilt tillfälle är större än 10 ton.

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-05-21 sida 65

Justerades sign Utdragsbestyrkande

Mbn § 46 forts Dnr 2014.0037

90.60 Anläggning för mellanlagring av farligt avfall

1. som utgörs av uttjänta motordrivna fordon där mängden avfall inte uppgår till mer än totalt 50 ton farligt avfall, eller

2. om mängden farligt avfall inte vid något tillfälle uppgår till a. mer än 5 ton oljeavfall,

b. mer än 30 ton blybatterier,

c. mer än 50 ton elektriska eller elektroniska produkter, d. mer än 30 ton impregnerat trä, eller

e. mer än 1 ton annat farligt avfall.

90.80 Anläggning för sortering av annat avfall än farligt avfall, om den hanterade avfallsmängden är större än 1 000 ton per kalenderår.

Ärendets handläggning, remisser

Ärende har annonserats i Övertorneå-Nytt och på kommunens hemsida.

Länsstyrelsen har inkommit med yttrande. Anmälan har korrigerats 2014-05-06.

Beredningsgruppen har 2014-05-07 behandlat ärendet. Miljö- och hälso-skyddsinspektörens förslag till beslut godkänns i nämnden utan ändringar.

Upplysning

Avgift för nedlagd handläggningstid faktureras separat.

Bilaga: Hur man överklagar

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-05-21 sida 66

Justerades sign Utdragsbestyrkande

Mbn § 47 Dnr 2014.0019

Uppföljning av föreläggande – Klagomål på olägenhet i bostad på fastigheten Turovaara 1:24

Beslut

Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att föreläggandet skall skickas med mottagningsbevis och vid behov genom delgivningsman.

Sammanfattning av ärendet

Miljö- och byggnadsnämnden har 2014-04-10, § 20 förelagt Stiftelsen Matarengihem att senast 1 maj 2014 vid vite av 50 000 kronor lämna in resultat av undersökning av bostadshuset, inkluderande fuktstatus, som visar att lägenheterna är beboeliga utan risk för boendes hälsa.

Ärendets handläggning

Beredningsgruppen har 2014-05-07 behandlat ärendet. Per-Erik Muskos (s) har inte deltagit i handläggningen av detta ärende på grund av jäv.

Miljö- och byggnadsnämndens beslut från den 10 april 2014 har den 16 april 2014 skickats till Stiftelsen Matarengihem. Delgivningskvitto som bekräftar att försändelsen har tagits emot har inte kommit tillbaka till nämnden.

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-05-21 sida 67

Justerades sign Utdragsbestyrkande

Mbn § 48 Dnr 2012.0107

Fråga om eventuellt överklagande av Miljöprövningsdelegationens beslut om slutliga villkor för stoft – Övertorneå värmeverk,

Turovaara 1:203 Beslut

Miljö- och byggnadsnämnden beslutar enligt miljö- och hälsoskydds-inspektörens förslag att inte överklaga Miljöprövningsdelegationens beslut, dat 2014-05-12, diarienummer 551-115-13.

Miljö- och hälsoskyddsinspektörens förslag till beslut

Undertecknad föreslår nämnden att besluta att inte överklaga Miljöprövningsdelegationens beslut.

Länsstyrelsens beslut

Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsens i Norrbottens läns beslut innefattar ändring av villkor 2 i tillstånd av den 8 maj 2006 samt upphävande av villkor 3.

Det nya villkoret 2 för utsläpp av stoft är att det inte får överstiga 100 mg/Nm3 torr gas vid 13 % CO2-halt från och med 2016-01-01.

Till och med 2015-12-31 får stoftutsläppet uppgå till 150 mg/Nm3 från pannor för fastbränsle och pellets.

Vad gäller nämndens framförda uppfattning att ompröva de övriga villkoren bl a för utsläpp av kvävedioxid och svavel konstaterade delegationen att

detta inte är möjligt inom nu föreliggande prövning. Miljöprövningsdelegationen anser att tillståndsbeslutets rättskraft innebär att beslutet inte kan ändras med anledning av de skäl som nämnden framför.

Miljö- och byggnadsnämndens uppfattning

Nämnden framförde synpunkten att ompröva övriga villkor samtidigt.

Lång tid har förflutit efter tillståndet 2006 och helt nya pannor avses tas i drift under 2015. Helt ny teknik i form av elektrofilter avses installeras.

Ny reningsteknik påverkar även andra utsläpp än stoft och i så fall kan det vara lämpligt att se över de övriga villkoren och besluta om lämpliga försiktighetsmått.

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-05-21 sida 68

Justerades sign Utdragsbestyrkande

Mbn § 48 forts Dnr 2012.0107

Nämnden har själv inte föreslagit exakta villkor eller ändrade sådana för t ex kväveoxid och svavel, framförallt därför att det ligger i bolagets intresse att framföra förslag och yrkanden på eventuella ändringar.

Nu har vi begränsningsvillkoren från 2006 för kväveoxid och svavel, som var anpassade till den gamla pannan, och ska bevaka dessa utsläpp från de nya pannorna.

Miljöprövningsdelegationens beslut att pröva endast stoftvillkoren känns inte bra. Utsläppsvillkor ska ju kunna ändras när tillsynsmyndigheten föreslår det.

Miljöprövningsdelegationen borde ha använt tillfället och omprövat

verksamheten i sin helhet. Att ompröva verksamheter i sin helhet när lång tid har gått, samtidigt som anläggningar genomgår en förändring jämförbar med en nyanläggning är ju en central princip i miljöbalken.

Resultatet att inte göra det - med hänvisning till rättskraft - är att gamla villkor lever kvar men saknar miljöeffekt särskilt som ny teknik kan komma att sänka specifika utsläpp. I ett sådant läge saknar utsläppsvillkoren mening.

De här är motiv för att överklaga men då det inte har någon praktisk stor betydelse såsom betydande skillnad i miljöpåverkan så kan nämnden avstå.

I stället kan tillsynsmyndigheten följa utvecklingen och föreslå ändringar om och när det behövs.

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-05-21 sida 69

Justerades sign Utdragsbestyrkande

Mbn § 49 Delgivningar Beslut

Miljö- och byggnadsnämnden lägger delgivningarna till handlingarna.

1. Miljö- och byggnadsnämnden har till Mark- och miljödomstolen överklagat länsstyrelsens upphävande av nämndens beslut om att inte bevilja positivt förhandsbesked för två fritidshus på fastigheten Pello 7:2.

2. Minoritetsspråksgruppen har beviljat 50 000 kronor till miljö- och byggnadsnämnden vid fördelning av minoritetsspråksmedel 2014.

3. Mark- och miljödomstolen har avslagit överklagandet på att miljö- och byggnadsnämnden inte beviljat total befrielse från sophämtning på fastigheten Kukasjärvi 1:7. Beslutet har vunnit laga kraft.

4. Sveriges Kommuner och Landstings cirkulär 14:15 – Vårpropositionen för år 2014, delar som berör miljö och samhällsplanering.

5. Luleå kommuns inbjudan till samråd om Luleå kommuns åtgärdsprogram för förbättring av luft i Luleå centrum.

6. Länsstyrelsens tillstånd enligt miljöbalken för militär

övningsverksamhet vid Lombens skjutfält med artilleriöar i Kalix, Överkalix och Övertorneå kommuner.

7. Länsstyrelsen har avslagit en överklagan av miljö- och byggnads-nämndens beslut den 20 februari 2014 att påföra byggsanktionsavgift på fastigheten Matarengi 5:28.

Related documents