• No results found

Anmälan om inrättande av värmepumpsanläggning på fastigheten Hillerstorp 3:72

Fastighetsbeteckning: HILLERSTORP 3:72

Adress: ROCKNEVÄGEN 4, 33573 HILLERSTORP

Fastighetsägare: Ågårds Ballhusbyn AB

Adress: ROCKNEVÄGEN 4, 33573 HILLERSTORP

Organisationsnummer: 559265-7489 Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

att medge Ågårds Ballhusbyn AB inrätta bergvärme på fastigheten HILLERSTORP 3:72 under förutsättning att sökanden tar hänsyn till följande försiktighetsmått:

1. Anläggningen skall utföras i överensstämmelse med anmälningshandlingarna och på ett sådant sätt att påverkan på omgivningen minimeras.

2. Verksamheten ej får förorena eller på annat sätt försämra kvalitén på eventuellt omkringliggande vattentäkter.

3. Provtagning av grundvatten avseende klorerade

lösningsmedel skall utföras där energibrunnar kommer att placeras på fastigheten Hillerstorp 3:72. Detta kommer att utföras innan borrning för bergvärme.

Om förorening förekommer skall tätning av borrhålen ske i samband med borrning och ska vara utförd så att föroreningar inte kan ta sig in i borrhålen.

Alternativt kan tätning av borrhålen ske i samband med borrning utan provtagning. Den ska vara utförd så att föroreningar inte kan ta

4. Provtagningsplan skall lämnas in till

Samhällsbyggnadsförvaltningen innan provtagning sker och provtagningen skall utföras av sakkunnig.

5. Hål för bergvärmeanläggning skall inte borras närmare än 10 meter från grannens fastighetsgräns.

6. Skylt som anger typ och mängd av köldmedium skall finnas på värmepumpen.

7. Borrning skall göras enligt Normbrunn 16 och utföras av certifierad brunnsborrare eller borrare som har

motsvarande kvalifikationer.

8. Borrkax skall avslammas från borrvatten innan det släpps ut så att inget finkornigt material från borrningen förorenar vattendrag, täcker lekbottnar eller hamnar i kommunens ledningsnät.

9. Köldbärarkretsen ska vara dimensionerad för ett tryck av minst 600 KPa. Värmepumpens lågtryckspressostat ska vara kopplad till köldbärarpumpen så att den senare stannar vid läckage.

10. Om läckage eller annat fel uppstår på anläggningen skall fastighetsägaren vidta åtgärder så att felet avhjälps och eventuell sanering utförs. Vid läckage och sanering skall Samhällsbyggnadsförvaltningen kontaktas.

11. Vid ägarbyte skall den nye ägaren informeras av innehållet i detta beslut.

Ärendebeskrivning

Ågårds Ballhusbyn AB med organisationsnummer 559265-7489 inkom 2021-05-24 med en anmälan om inrättande av värmepumpsanläggning på fastigheten Hillerstorp 3:72 enligt följande:

Typ av anläggning: Bergvärme 3 borrhål x 180 meter Typ av värmepump: IVT GEO 222 (23 kW)

Köldmedium: R 410 A Mängd: 4,5 kg Köldbärarvätska: Bioetanol 28 % 600 liter

Med anledning av att de planerade borrhålen kommer att placeras i närheten av fastigheten Hillerstorp 3:106 som har klassats som riskklass 1 enligt Naturvårdsverkets metodik för inventering av förorenade områden, remitterades ärendet till Länsstyrelsen i Jönköpings län, för eventuellt yttrande.

Länsstyrelsen i Jönköpings län är tillsynsmyndighet för den

markföroreningen som finns på fastigheten Hillerstorp 3:106, förre detta Pelly Industri AB.

Yttrande har inkommit 2021-06-24 från Länsstyrelsen i Jönköpings län, Miljö och samhällsbyggnadsavdelningen, Förorenade område Pär Nilsson:

”Platsen där energibrunnarna är planerade är belägen ca 150 meter från en GC-tunnel under järnvägen strax norr om Pellys f.d. anläggning där

grundvatten förordnat av trikloretylen pumpas upp i en pumpbrunn för att sedan renas innan det leds ut i ett dagvattendike. Med anledning av detta och att mycket höga halter av trikloretylen påträffats norr om Pellys f.d.

anläggning vill jag framföra följande synpunkter;

Även om tillsynsmyndigheten i detta fall tillstyrker utförande av

bergvärmeinstallationerna, så friskriver detta inte utföraren från ansvaret, i det fall installationerna skulle visa sig förvärra en befintlig

föroreningssituation. Det handlar om en spridningsbenägen förorening (TRI) och det är utföraren av bergvärmeinstallationerna som har kunskapskravet om vad installationerna riskerar att ställa till med.

Länsstyrelsen föreslår att installationerna tillåts, med det kravet att provtagning och eventuella skyddsåtgärder genomförs i samtliga tre borrningar och att utföraren accepterar tillsynsmyndighetens eventuella krav på stopp i det fall förorening påträffas.”

Motivering till beslut

Under förutsättning att ovan nämnda försiktighetsmått följs och utförs i enlighet med miljösamverkan i Jönköpings läns och kommunens Information om bergvärme anser samhällsbyggnadsnämnden att

värmepumpsanläggningen inte utgör någon risk för människors hälsa eller miljö.

Fastigheten Hillerstorp 3:72 ligger i närheten av en gång-och cykel tunnel under järnvägen strax norr om fastigheten Hillerstorp 3:106 där grundvatten förorenat av trikloretylen pumpas upp i en pumpbrunn för att sedan renas innan det leds ut i ett dagvattendike. Med anledning av detta och att mycket höga halter av trikloretylen påträffats norr om fastigheten Hillerstorp 3:106

grundvatten avseende klorerade ämnen innan borrning av energibrunnar på fastigheten Hillerstorp 3:72.

Lagstöd

Enligt 17 § förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och

hälsoskydd är det förbjudet att utan anmälan till den kommunala nämnden inrätta värmepumpsanläggning för utvinning av värme ur mark, ytvatten eller grundvatten. Kommunen får föreskriva att det ska krävas tillstånd för att inrätta en sådan anläggning inom hela eller delar av kommunen, om det behövs för att skydda människors hälsa eller miljön.

Enligt 2 kap 3 § miljöbalken skall alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd utföra de skyddsåtgärder, iaktta de

begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. I samma syfte skall vid yrkesmässig verksamhet användas bästa möjliga teknik.

Beslutsunderlag

Anmälan daterad 2021-05-24 Situationsplan 2021-05-24

Samhällsbyggnadsutskottets protokoll 2021-06-30 § 114 Upplysningar

I samband med anmälan har ni som innehavare av anläggningen informerats om föreskrifter som ni är skyldiga att följa enligt gällande lagstiftning samt rekommendationerna för värmepumpanläggning som utnyttjar grund-, ytvatten eller berg/mark som värmekälla.

Om det vid borrning upptäcks en förorening skall tillsynsmyndigheten enligt 10 kap 11 § miljöbalken genast underrättas. Indikationer på förorening är t.ex. färgskiftning, lukt, avfall, byggrester. Underlåtenhet att meddela tillsynsmyndigheten är straffsanktionerat.

Avgift: 1952 :- (Enligt kommunfullmäktiges taxa) Faktura skickas separat

Beslutet skickas till:

Akten, sökanden, fastighetsägare, installatör, borrföretag

Hur man överklagar

Detta beslut kan överklagas till Länsstyrelsen i Jönköpings län. Ditt

överklagande ska vara skriftligt och skickas till samhällsbyggnadsnämnden, Gnosjö kommun. Överklagandet ska ha inkommit till

samhällsbyggnadsnämnden inom 3 veckor från den dag som ni fick del av beslutet. E-post: samhallsbyggnadsnamnd@gnosjo.se

§ 117 Dnr SBN/2021:600

Bygglov för uppförande av parkering på fastigheten

Related documents