• No results found

Anmälningsärenden från presidiet - Strandstädning i Bohuslän

Vid sammanträdet den 7 maj 2007 beslöt presidiet att översända skrivelse till Miljödepartementet samt Naturvårdsverket och därmed framföra behovet av stöd till strandstädningen i Bohuslän.

- Skrivelse angående Detaljplan för Mölndals centrum, samrådshandling

Vid sammanträdet den 7 maj 2007 beslöt presidiet, pga. den mycket korta samrådstiden, att i skrivelse till Mölndals kommun framföra synpunkter kring Mölndals centrum som en viktig regional knutpunkt.

- Ensamkommande flyktingbarn

Vid sammanträdet den 7 maj 2007 beslöt presidiet att uppdra åt sociala styrgruppen att utreda förutsättningarna för gemensamt mottagande av ensamkommande asylsökande barn samt att arbeta fram förslag till överenskommelse mellan Göteborgsregionens medlemskommuner. Förbundsstyrelsen föreslås besluta

att anteckna anmälningsärendena till protokollet

Göteborg 8 maj 2007 Gunnel Rydberg Anteckningar Förbundsstyrelsen 13 april 2007 Gunnel Rydberg

Minnesanteckningar från regional dialog med

Göteborgs ÖPXX och utveckling av kärnan

Lena Jacobsson, översiktsplanechef i Göteborgs stad, informerar om ÖPXX och utveckling av kärnan. ÖPXX har nu varit ute på samråd och svar ska lämnas före 1 maj. Stadens vision och mål innebär en fortsatt utbyggnad med ca 2000-2500 nya bostäder per år. Dessutom ska resandet med både

kollektivtrafik och cykel öka.

De strategier som har satts för stadens utbyggnad innebär bl.a. att man ska bygga och utveckla centralt, komplettera och blanda, utveckla det göteborgska, stärka kollektivtrafiken samt koncentrera vid knutpunkter. Ytterområden ska sparas för att skapa handlingsfrihet för framtiden. Plats ska skapas för hamn och verksamheter. Bättre kontakt över älven är nödvändigt.

Strategiska frågor framöver blir att arbeta med näringslivets utveckling, Göteborgs roll i en växande region, ett ökat transportbehov, tillgång till kusten samt mångfald, hälsa och rekreation. Göteborg ska ses som Nordens

logistikcentrum. En förändrad handel och särskilda lokaliseringar behövs. Satsningen sker mot hållbar utveckling på lång sikt samt ett robust, tryggt och mänskligt samhälle.

Enligt dokumentet Uthållig tillväxt definieras Göteborgsregionens kärna som de centrala delarna av Göteborg (Centrum, Linnéstaden, Majorna och Norra Älvstranden). Göteborg avser att försöka leva upp till målen med 30 000 nya boende och 40 000 nya arbetande i kärnan fram till 2020.

I diskussionen framhålls bl.a. följande:

• Mölndals centrum, porten mot söder, är en viktig knutpunkt att ha med i diskussionen kring Göteborgs ÖP.

• Kungälvs kommun bör tillsammans med Göteborg föra dialog kring Nordre älv och framtida Kornhallsförbindelse samt ev. spårbunden trafik norröver.

• Tjörn önskar föra dialog om alternativa vägar att ta sig in till kärnan, inte minst över (under) Hakefjorden.

• Dialogen om det långsiktiga transportbehovet på Göta älv och Vänern behöver föras med sjöfartsnäring och hamnar.

• Öckerö kommun lyfter fram behovet av snabbfärja in till kärnan.

• Hamnbanan i nytt läge är centralt, inte minst eftersom vi har norra Europas största hamn.

Steneric Ringqvist, projektledare, informerar. Den strukturella uppbyggnaden av kollektivtrafiken beskrivs i olika Kom-begrepp. KomFort förbinder de olika knutpunkterna med varandra.

Ett alternativ för spårvagnsnätet diskuteras nu med 11 linjer i linjenät.

Storkringen ingår i detta. Strukturen i centrum innefattar bl.a. Storkringen och Bussringen. Samtidigt diskuteras en utvidgad Storkring som förbinder Ringön, Gullbergsvass och Ullevi. Beträffande ny älvförbindelse måste de möjligheter som finns först beskrivas innan man kan börja skissa på lösningar.

Flera möjliga trafiklösningar vad gäller Alléstråket i centrala Göteborg diskuteras. Allégatan kan bli bussväg medan Parkgatan då får biltrafik. Ett annat alternativ är spårvagn i allén. Spårvagn från Ullevi via Folkungagatan mot Gullbergsvass är ett möjligt sätt att binda ihop staden.

Utbyggnad måste ske i etapper. Principerna för trafikering prövas nu i ett pilotprojekt kring väg 155 mot Öckerö och knutpunkten Amhult.

K2020 kommer med sin huvudrapport under sommaren. Ledningsgruppen presenterar en sammanfattning som förbundsstyrelsen får del av i maj. En extern presentation sker den 13 juni enligt särskild inbjudan.

Samtidigt blir det aktuellt att börja identifiera styrmedel och

finansieringsalternativ samt beskriva för- och nackdelar med olika alternativ. En ny arbetsgrupp för dessa frågor inom K2020 föreslås.

Förbundsstyrelsen anser det viktigt att nu börja diskutera styrmedel och olika finansieringsalternativ för de olika förslagen inom K2020.

Förbundsstyrelsen ställer sig därför bakom bildandet av en särskild arbetsgrupp för dessa frågor inom K2020.

I diskussionen framförs bl.a. följande:

• Finns det tankar inom K2020 att inte ha så mycket spårbunden trafik, som innebär stora ingrepp i staden, utan istället satsa på mindre bussar?

Svar: Det är svårt att flytta ut spårvagnstrafiken. Erfarenheterna från andra städer av att blanda spårväg och gående i centrum är goda.

• Kombinationsbiljetter för parkering och kollektivtrafik är önskvärt. • Det saknas en pendelparkering i Mölndal!

• Vi måste tro att vi kan förändra mänskligt beteende. Med små medel kan vi nog få folk att åka kollektivt åtminstone en dag i veckan. Bekvämlighet, punktlighet och närhet är vägen.

• Spårväg till Sävedalen är önskvärt.

• Att få ta med cykel på buss och spårvagn skulle underlätta. • Snabbuss från Öckerö in till kärnan, som inte stannar i Amhult, är

nödvändigt.

Rapport från BRU (Beredningen för regionutveckling)

Jan Hallberg och Bo Aronsson informerar från BRU-mötet den 10 april. Vad gäller inriktningsplaneringen för 2010-2019 diskuterades lämnade synpunkter från kommunalförbunden. Ett samlat regionalt inriktningsunderlag skickas till kommunalförbunden för avstämning den 19 april. Synpunkter ska vara inne 4 maj.

Förslag angående revidering av investeringsplanerna kommer på remiss från VGR 13 april. Synpunkter från kommunerna ska lämnas till GR 25 april för sammanställning och skickas till VGR senast den 4 maj.

Vad gäller infrastrukturen i länet framhålls att kommuner och region tillsammans behöver titta på och lobba för finansiering via en paketlösning parallell med den i Stockholmsregionen. Där åstadkoms nu under ledning av en av regeringen utsedd förhandlingsman ett förslag till samlad trafiklösning som innebär ett åtgärdspaket med bl.a. utökad spårkapacitet och

trängselavgifter. Det innebär att det i december 2007 kommer att finnas en regionalt förankrad överenskommelse avseende prioriteringar och finansiering av investeringar inom infrastrukturen för Stockholms län som helhet.

I diskussionen framhålls även att GRs mandat att företräda kommunerna i infrastrukturfrågor som berör minst två kommuner, enligt ett för flera år sedan fattat beslut, bör aktualiseras och förankras på nytt i medlemskommunerna.

Dnr: 07-81.01 Styrelseärende 22 maj 2007 Till

Förbundsstyrelsen

Bestämmande av tid för förbundsfullmäktiges

Related documents