• No results found

Under 2017 firade Campus Norrköping 20 år, ett jubileum som lördagen den 18 mars uppmärksammades med populärvetenskapliga föreläsningar, guidade turer, öppet hus och filmvisningar. På Campus Norrköpings bibliotek (CNB) visades Sanna drömmar i

kvarteret Oron, Toumo Haapalas film om invigningen av Campus Norrköping i sep-

tember 1998.

Och nog fanns det anledning att fira! Satsningen på ett samlat campus för Linköp- ings universitet (LiU) i Norrköping inleddes med regeringens sysselsättnings- proposition i juni 1996. Tre civilingenjörsutbildningar och tre filosofiska magister- program etablerades nu i Norrköping. Liksom ett nytt campusgemensamt bibliotek. Under åren har LiU:s expansion i Norrköping lett till att antalet studenter vuxit från 1400 vårterminen 1997 till cirka 5000 idag och antalet anställda från 150 till 500, vilket motsvarar en femtedel av verksamheten vid hela Linköpings universitet.

Vad har då kännetecknat Campus Norrköpings bibliotek under de första 20 åren av dess existens?

Bild 35 Campus Norrköping ligger vid Motala ström mitt i centrala Norrköping. Foto: Peter Karlsson.

Tre bibliotek blir ett

Före CNB:s tillkomst fanns tre av universitetets kvartersbibliotek på olika platser i Norrköping: Norrköpingsbiblioteket (NB), Norrköpingsbiblioteket teknik (NBT) och Norrköpingsbiblioteket hälsa (NBH).

Förskollärarutbildningen på Fotbollsgatan 2 och dess bibliotek (NB) hade startat 1977. NBH hade sitt ursprung i biblioteket vid S:t Olofskolan (Vårdhögskolan i Norr-

74

köping) som 1987 blev en del av Hälsouniversitetet vid LiU. Högskoleingenjörsutbild- ningar med därtill hörande bibliotek (NBT) hade funnits i kvarteret Drags sedan 1992.

Sommaren 1998 flyttade NB och NBT in i gemensamma lokaler i Kåkenhus vid LiU:s nya campus. Enligt planerna skulle då en tillbyggnad (Hus 6) mot Skvallertorget genomföras under 1999, där ytterligare lokaler för biblioteket skulle ingå. När dessa planer lades på is fick biblioteket istället växa i befintliga lokaler på plan 4 i Hus 4 och Hus 5.

Sommaren 2000 flyttade även NBH in och personalstyrkan växte därmed ytterlig- are, vilket spädde på behovet av en utökning av bibliotekets kontorsutrymmen. Lokaler och ombyggnationer

Campus Norrköping utgör något av en unik skapelse: ett samlat univer- sitetsområde inrymt i gamla textil- industribyggnader mitt i kärnan av en större stad. Kåkenhus – campus- områdets främsta symbolbyggnad – består av sju separata huskroppar varav den äldsta är från 1890 och den yngsta från 2008. Byggnaden har under sin historia använts för textilproduktion av YFA (Förenade Yllefabrikerna) och för elektronik- tillverkning av Ericsson. Ännu idag sitter väggklockor från Ericsson- tiden kvar i bibliotekets lokaler.

I takt med Campus Norrköpings utveckling har nya lokaler uppförts, befintliga lokaler byggts om och andra har lämnats helt. Ombygg- nationerna har genom åren även omfattat CNB. Sommaren 2002 ut- ökades biblioteket med 200 kvadratmeter och en ny trappa byggdes i bibliotekslokalen för att sammanbinda de båda våningsplanen. Tidigare hade en brandtrappa utnyttjats av per- sonal och användare som behövde ta sig mellan våningarna. År 2006 började äntligen den sedan länge planerade projekteringen för Hus 6 med en tillbyggnad mot Skvaller- torget. De gamla biblioteksritningarna kunde nu realiseras.

I september 2008 flyttade biblioteket in i det nybyggda huset och lämnade helt lokalerna i Hus 4 medan lokalerna i Hus 5 byggdes om. När lokalerna i Hus 5 hade färdigrenoverats invigdes en ny entré till biblioteket den 2 november 2009.

År 2012 inleddes planeringen för en ny ombyggnad av Kåkenhus. I planerna ingick att forskningsinstitutet Acreo skulle flytta in i lokalen utanför bibliotekets entré i Hus

Figur 7 Trappan som sammanbinder våningsplanen på CNB uppfördes 2002. Foto: Peter Karlsson.

Bild 36 Trappan som sammanbinder våningsplanen på CNB uppfördes 2002. Foto: Peter Karlsson.

75

4, där det nu var ett öppet studierum, den så kallade Öknen. Detta medförde en flytt av bibliotekets entré och en ombyggnad av bibliotekets informations- och lånedisk. Den nya entrén öppnades i september 2013, och den officiella nyinvigningen av Kåkenhus ägde rum den 27 januari 2014.

Genom dessa ombyggnationer har verksamheten hela tiden varit tvungen att upp- rätthållas under mindre än optimala omständigheter, vilket ibland frestat på tålamodet hos såväl biblioteksbesökare som personal. Slutresultatet har dock blivit en attraktiv och uppskattad biblioteksmiljö.

Bild 37 Interiör från Campus Norrköping bibliotek. Foto: Peter Karlsson.

Fröbelsamlingen

Campus Norrköping omfattar utbildningar från LiU:s samtliga fakulteter och biblio- tekets samlingar har därför ett brett fokus på vård, teknik, pedagogik och samhälls- vetenskap. CNB är även hem för det bibliotek som härstammar från Norrköpings Fröbelinstitut.

År 1899 startade Maria Moberg (1877–1949) en barnträdgård i sitt hem i Norr- köping inspirerad av den tyske pedagogen Friedrich Fröbel (1782–1852), vars revo- lutionerande barnsyn och tankar om kindergarten fick stort genomslag även i Sverige. I en stad där textilindustrin blomstrade och kvinnor rekryterades som arbetskraft var behovet av barnomsorg stort. Tillsammans med sin syster Ellen (1874–1955) utveckla- de Maria Moberg 1904 verksamheten till Sveriges första folkkindergarten, ”Fröbel- stugan”.

Systrarna Moberg etablerade även en utbildning för kindergartenlärarinnor, Sve- riges äldsta förskollärarutbildning, som kom att drivas av en förening som 1909 antog

76

namnet Fröbelinstitutet. Institutet och dess bibliotek var verksamt fram till 1949, då verksamheten övergick i kommunal regi.

Fröbelsamlingen består av böcker från Fröbelinstitutets bibliotek som i olika om- gångar införlivats i LiUB:s samlingar. Delar av samlingen ingick i NB:s bestånd. År 2006 mottog Campus Norrköpings bibliotek en donation med en stor del av böckerna från det tidigare Fröbelinstitutet. Samlingen ger intressanta inblickar i förskole- pedagogiken under de år institutet var verksamt och omfattar litteratur inom förskole- pedagogik, barnuppfostran, psykologi och religion samt barnböcker. Förutom böcker på svenska ingår framför allt titlar på tyska, men även på engelska, danska, norska och franska.

Arbetet med att katalogisera denna del av Fröbelsamlingen slutfördes 2016. Böck- erna finns idag tillgängliga för läsning på plats i biblioteket. Sommaren 2017 fick CNB även överta omkring 400 barnböcker härstammande från Fröbelinstitutet som tidigare förvarats på Norrköpings stadsarkiv.

Mer om Fröbelinstitutet och dess boksamling går att läsa i Fröbelinstitutets biblio-

tek 1909–1949: 1000 böcker ur Norrköpings förskollärarutbildnings historia av Maj

Klasson och Monika Rudbeck.177 Användare och personal

Ett särskilt kännetecken för CNB är att det betjänar LiU:s samtliga fakulteter, vilket innebär en stor bredd både vad gäller samlingar och användare. Biblioteket har av sin nuvarande chef Kajsa Gustafsson Åman av denna anledning karaktäriserats som ”Campus Norrköpings diversehandel”.178 I augusti 2013 prövades för första gången öppet hus på biblioteket för nya studenter, vilket sedan dess blivit en årligen åter- kommande tradition.

Det centralt belägna CNB är öppet för allmänheten och nyttjas också av Norrköp- ingsbor utan koppling till universitetet. Mellan 2000 och 2007 hade biblioteket ett av- tal med det nyetablerade Integrationsverket, där en halv bibliotekarietjänst veks åt att serva verket med biblioteksservice från CNB och resten av LiUB. Avtalet upphörde i samband med Integrationsverkets nedläggning vid halvårsskiftet 2007.

Vid inflyttningen i Kåkenhus 1998 bestod CNB:s personalstyrka av sju personer. Antalet anställda har därefter successivt ökat för att under senare år minska något. I april 2017 var det 14 personer som arbetade på CNB. Förutom denna personal beman- nas biblioteket även av studentmedhjälpare, som jobbar extra vid sidan av sina studier med bland annat bokuppsättning och bemanning av biblioteket på kvällar och lör- dagar.

Marianne Auby Huddén blev CNB:s första chef vid Campus Norrköpings tillkomst. Steingrimur Jonsson, som närmast kom från Lunds universitetsbibliotek, tillträdde som ny avdelningschef i augusti 2002. Anneli Friberg, som tidigare bland annat hade varit bibliotekschef i Mjölby kommun, var CNB:s chef mellan 2011 och 2012, varefter

177 Maj Klasson & Monika Rudbeck, Fröbelinstitutets bibliotek 1909–1949: 1000 böcker ur

Norrköpings förskollärarutbildnings historia av Maj Klasson & Monika Rudbeck, Linköpings universitetsbibliotek, publikation nr 33 (Linköping, 1982).

77

hon fortsatte inom LiUB:s organisation som funktionsansvarig för användarmötet. Elisabeth Malmhester tjänstgjorde som chef mellan 2013 och oktober 2014. Kajsa Gustafsson Åman, som arbetat vid CNB sedan 1996, tillträdde som ny avdelningschef i december 2014.

79

VERKSAMHETER

En genomgång av användarundervisningens historia, hur