• No results found

4.3 Vad innebär Darknet

4.4.1 Anonym intervju med Darknet användare

Köparen anger att han har erfarenhet inom IT och använt ett flertal olika handelsplatser på Darknet, samt att det existerar en positiv samt negativ påverkan av Darknet. Det positiva indikeras av att droghandeln på internet minskar våldet och att testutrustning medföljer, vilket minskar chansen att droger har beblandats med farliga ämnen. I samband med detta finns även en negativ påverkan, då försäljningen av illegal mjukvara, stulen identifikation och kreditkort samt annan personinformation ökar. Därför förhindras handeln inom Sverige av att främst säkra importen och stänga ned sidor. Dock är nedstängning av sidor kostsamt och en lång procedur som inte har markant påverkan på handeln.

Respondenten tror även att myndigheter i Sverige inte har tillräckligt med resurser, dock kan samarbete med andra länder förhindra kriminella tjänster. Men att juridiken mellan länder kan innebära problem för att komma åt data, vilket kan begränsa myndigheternas arbete. Även användningen av onion routing och kryptering av databaser problematiserar undersökningen, då det försvårar att hitta IP adressen och användare av den olagliga sidan. Information kan dock hämtas med åtkomst till sidan, denna data innehåller användare och kryptoplånbok. Köparen berättar även att en del tjänster bedrivs med krypterade chattprogram som till exempel wickr, whatsapp och messenger.

4..4.2 Intervju med IT-forensiker hos polisen i Halmstad

IT forensikern Jonas har varit verksamt inom IT branschen i cirka 20 år, sedan 2013 har han arbetat som IT forensiker hos polisen. Utifrån erfarenhet är ökningen av Darknet påverkat av teknikanpassningen, som sker av de som säljer produkter och tjänster. Detta kan vara på grund av att infrastrukturen förbättrats, kombinerat med att befolkningens IT vetskap ökar och att mjukvaran för Darknet är i högre grad lätthanterlig. I samband med utvecklingen tror även Jonas att försäljningen av narkotika är en stor del av ökningen, på grund av försäljnings sidorna är simpla att handla på. Därför utförs det handlingar för att identifiera och åtala individer som ansvarar för plattformarna, exempel på detta är flugsvamp.

Polisen hävdar dock att det saknas tillräckligt med resurser för att stoppa illegala aktiviteter på Darknet, då det krävs ett stort antal ytterligare internetspanare. Även att svenska lagstiftningen begränsar, av att lagändringsprocessen inte är tillräckligt uppdaterad angående internetlagrad information. Ytterligare anses det att anonymiteten av Darknet påverkar myndigheternas arbete.

Detta av att data kan sändas över proxyservrar och är krypterad samt användning av kryptovalutor, men även svårigheterna med att identifiera platsen att utföra husrannsakan. Likväl påverkas forensiskt arbete då informationen existerar i moln lagring, data kan då existera var som helst globalt vilket medför att det är svårt att tillgå. Men detta kan förändras i framtiden, eftersom kvantdatorer påverkar krypteringen och säkerheten.

4.4.3 Intervju med IT-forensiker hos polisen i Göteborg

Paul är IT-forensiker och har arbetat inom IT-brott hos polisen i 8 månader. IT-forensikern förklarar att det sker olagliga aktiviteter, till exempel narkotikaförsäljning, vapenhandel, sex och prostitution. För att bekämpa detta utförs kreativt arbete för att kunna sätta dit brottslingar, såsom span vid misstänkta för att få tillräckligt med bevis. Dock sker en ökning under det senaste decenniet, vilket beror på anonymiteten som finns. Till exempel; att inte kunna se webbhistoriken på samma sätt samt att brottslingar undviker risker som säljare då arbetsprocessen sker hemifrån. Det påstås även att Darknet har blivit lättare att använda samt mer tillgänglig för vanliga användare. I samband med ökningen uppfattas det som att Darknet har påverkat det svenska samhället, på grund av att det är lättare för invånare att till skaffa droger, vapen och falska identitetsuppgifter. Den intervjuade svarade även att myndigheterna för tillfället kanske inte har tillräckligt med resurser för att stoppa illegala aktiviteter på Darknet.

Därför bygger polisen ut sin verksamhet med enheter som inriktar sig mot cyberbrott, och att polisen satsar på att sätta ditt många lagbrytare som möjligt. Men det är nästan omöjligt att åka fast ifall personen är aktsam som försäljare på Darknet. Då flertalet som åker fast, sker genom span och vid husrannsakan. Men det finns även begränsningar av svenska lagstiftningen, till exempel att om det hittas en inloggning av polisen till ”flugsvamp”, får det ej användas för att logga in enligt svensk lag. Det får inte loggas in på email eller konton tills en ansökan av en husrannsakan på distans har gått igenom.

Paul anser även att anonymiteten av Darknet påverkar myndigheternas arbete, då betalning med kryptovalutor leder till att handlingar utan att koppla personliga uppgifter utförs. Detta medför att det är svårt med bevisning för att en individ har använt en viss bitcoin-plånbok. Problem vid bevisning är även att kommunikationen på Darknet är krypterad, dock kan det kringgås ifall polisen har tur. Dessvärre kan Darknet även påverka forensiskt arbete, detta på grund av det är svårare att undersöka vad en användare utför på samma sätt som på “vanliga” internet. Men även att det inte är mycket att utgå efter, förutom användarnamn och prettygoodprivacy nyckel. I

framtiden tror Paul att Darknet existerar, då det inte kan förhindras. Även att användnings ökningen försätter, av högre tillgänglighet. Möjligtvis att det inte behövs dator eller TOR för att tillgå Darknet, utan istället en app.

4.4.4 Intervju med internethämtare hos NOA’s nationellt IT-brott centrum.

Den intervjuade vill förbli anonym och är civilanställd internetinhämtare av polisen, med jobb inom nationellt it-brottscentrum sedan två år. Vidare beskrivs det att Darknet är relativt simpelt att ansluta sig till, med jämförelsevis säkra köp av exempelvis narkotika. Detta bidrar till att narkotikahandeln på Darknet ökar, men även av säkerheten samt anonymiteten. Avsaknaden av kännetecken bidrar till att köparen kan beställa varorna till brevlådan. Men även att säljare inte riskerar att utsättas för våldsamma hämndaktioner av konkurrenter. Tillväxten har lett till att polisen utvidgat resurser och kompetens för att förhindra och lagföra individer, som utför kriminella aktiviteter via Darknet.

Dock är utredning av Darknet brott komplext samt, kräver resurser samt internationell samverkan. Av detta kräver utredningar längre tid samt utökade resurser angående globalt samarbete och personal. Utöver detta, begränsar även lagstiftningen att förhindra illegal verksamhet på Darknet. Svensk lagstiftning hanterar främst vad som sker inom landets gränser, medan digital miljö inte är begränsad till detta. Därför krävs uppdatering av lagstiftning, exempelvis att kunna utföra husrannsakan på distans. Ytterligare påverkan är brist på abonnentuppgifter, således påverkas lagföring av skyldiga.

Likväl influerar även anonymiteten av Darknet polisens arbete, med att koppla en fysisk person till Darknet vilket medför högre krav på utredning. Detta av att nuvarande kryptering användning är simpel men i princip ogenomförbar at knäcka, medför att enstaka artefakter existerar för forensisk utredning. Även kryptovalutor kan inverka men det existerar alternativ för att spåra individen. Trots det, förmodar respondenten att det kommer användas en decentraliserad teknik. Vilket använder blockkedjeteknik för att vara värd, exempelvis

marknadsplatser. Teoretiskt är detta omöjligt att sända ned, på grund av att sidor är distribuerade av alla Darknet användare; jämförligt med en kombination av bit-torrent samt bitcoin.

Related documents