• No results found

Det existerar främst två typer av begränsningar för att kunna stoppa den illegala handeln på Darknet, dessa är otillräckliga resurser och svensk lag. Det framstår av polisrespondenterna att det för nuvarande behövs utökad kompetens, globalt samarbete och personal, såsom internetspanare. Denna komplikation för att stoppa handeln är enligt IT forensikern i Göteborg, att om försäljare är försiktig så existerar det en liten chans att anhållas. Däremot framgår det att polisen utökar enheterna som bekämpar cyberbrott. I motsägelse till detta så uppger deskhandläggare på Regionalt IT-brottscentrum, att det existerar tillräcklig kompetens på nationell nivå.

Köparen anger också att resurserna inte är tillräckliga, detta av att det uppstår nya handelsplatser i högre takt än det stängs ned. Men liknande som polisens svar, så anges det att ett större samarbete med andra länder är en fördel för att förhindra olagliga tjänster.

Den andra typen av begränsning är att svensk författning inte är tillräckligt uppdaterad för att kunna hantera Darknet, ett exempel som givits av polisen. Är att inloggningar som identifieras, inte får användas för att komma in på användarens konto enligt svensk författning utan godkänd husrannsakan på distans. Ytterligare orsak är att Darknet existerar utöver landsgränser, men nuvarande lagrum är inriktat till inom Sveriges gränser. I kontrast till vad

polisen angivit, så hävdar advokaten att den nuvarande förordningen inte hämmar utredningar. Skälet som angivits till detta, är att det tillkommit nya författningar som förser nya möjligheter. Exempel på detta, är att myndigheterna nu har möjligheten att plantera trojaner på suspektas IT enheter.

Självklart existerar det en möjlighet att kunna reglera Darknet i mycket högre grad, i form av att bevaka all internettrafik konstant. Dock skulle detta intrång på personers integritet inte kunna motiveras, men det går även att ifrågasätta ifall resurserna för nedstängning av sidor är värt det. Då det etableras i mycket högre takt än det kan förhindras.

Är hypotesen att ”Darknet högst troligt påverkas av svenska samhället men att det existerar begränsningar” korrekt? Intervjuerna indikerar att påverkan existerar inom viss omfattning, av att marknadsplatser kan stängas ned. Däremot, påvisar intervjuerna även att nya marknadsplatser ersätter nedstängda samt att anonymiteten medför att användarna är relativt säkra.

6.0 Slutsats

Slutsats är utifrån resultatet av intervjuer, teoretiska studier samt enkätdata som korrelerar med intervjuerna; vilket förser ett trovärdigare resultat. Kapitlet är uppdelat till två sektioner, vilket hanterar dessa problemformuleringar:

Vad innebär Darknet – Enligt de som jobbar med Darknet, vad innebär termen och vad associeras den med?

För att få bättre förståelse av vad Darknet är, har vetenskapliga källor samt intervjuer använts. Vilket förklarade Darknet som ett krypterat icke indexerat internet, som inte kan nås med den traditionella webbläsaren. Det förklarades även att innehåll kräver etablerad vetskap, eftersom Darknet inte är framställt för allmänheten. Dock bedrivs kriminella aktiviteter på Darknet, som handel av vapen och narkotika. Dessa aktiveter sker via handelssidor och använder escrow system samt kryptovalutor för säker betalning. Medförande, att under det senaste decenniet har användningen av Darknet ökat, beroende på den tekniska utvecklingen i samhället. Vilket har gjort det möjligt att simplare få åtkomst till Darknet. Ytterligare faktor är att köparen och säljaren upplever att vara säkra, då det inte behövs fysisk kontakt. Dock kommer användningen att öka i framtiden, genom att det kommer skapas olika möjligheter; till exempel krypterade mobila applikationer. Även utveckling av utlokaliserat tillvägagångssätt, vilket använder blockkedjeteknik och förser en högre säkerhet mot nedstängning av sidor.

Myndigheternas påverkan mot Darknet samt begränsningar - Vad

gör myndigheterna för att stoppa illegala handlingar via Darknet och påverkas de av den svenska lagstiftningen och budgeten?

Enligt intervju samt litteraturstudie indikeras det att Darknet påverkas av svenska myndigheter. Detta påvisas av att myndigheter försöker stänga ned illegala sidor, spåra ansvariga, säkra importen från utlandet samt använda span vid misstanke. Utifrån enkät anvisas det att myndigheter påverkar Darknet, enligt figur 4. Dock förser nedstängning av sidor inte ett positivt resultat, då det tar lång tid att utföra medan nya sidor påbörjas konstant. Denna påverkan är inte endast nationell, det sker även internationella operationer mot handelsplatser. Det uppvisas statistik att myndigheten inte innehar tillräckligt med resurser, enligt figur 4.

Ytterligare data för att påvisa begränsning, är påverkan av lagstiftningen enligt figur 6. Detta av att lagstiftarna inte följt samma utveckling som internet, men det har tillkommit nya lagar för att hantera problematiken. Dock uppges det att primära problemet är samarbetet mellan myndighet och företag, angående att nå data före det är oanvändarbart.

Referenser

[1] Frida Andersson, Kerstin Nelander Hedqvist, Jonas Ring, Alexandra Skarp, (It-inslag i brottsligheten och rättsväsendets förmåga att hantera dem), Brottsförebyggande rådet, 2016.

[2] Jenny Andersson, (Svenskarna och internet 2019), Internetstiftelsen, 2019.

[3] Pamela Davidsson, Matti Palm och Åsa Melin Mandre, (Svenskarna och internet 2018), Internetstiftelsen, 2018.

[4] Baldur Jón Gústafsson, (Darknet Market Usage Among Swedish Resident), Heilbrigðisvísindasvið Háskóla Íslands, 2016.

[5] Digvijaysinh Rathod, (Darknet Forensics), International Journal of Emerging Trends & Technology in Computer Science, Volume 6, Issue 4, July- August 2017.

[6] Malware Trends on ‘Darknet’ Crypto-markets: Research Review

[7] Mörch, Carl-Maria, Louis-Philippe Cote, Laurent Corthesy-Blondin, Léa Plourde-Léveillé, Luc Dargis, and Brian L. Mishara, (The Darknet and suicide), Journal of affective disorders 241 (2018), sidor 127-132.

[8] Mirea, Mihnea, Victoria Wang, and Jeyong Jung, (The not so dark side of the Darknet: a qualitative study), Security Journal 32, nummer 2 (2019), s.102-118.

[9] Armona, Luis, and Daniel Stackman, (Learning Darknet Markets), Federal Reserve Bank of New York mimeo (2014).

[10] Ball, Matthew, Roderic Broadhurst, Alexander Niven, and Harshit Trivedi, (Data capture and analysis of Darknet markets), SSRN 3344936 (2019).

[11] Chertoff, Michael. "A public policy perspective of the Dark Web." Journal of Cyber Policy 2, nummer 1 (2017), s.26-38.

[12] John Markoff, (What the Dormouse Said: How the Sixties Counterculture Shaped the Personal Computerindustry), Penguin, 2005.

[13] Laurent Gayard, (Darknet: Geopolitics and Uses), Volym 2, ISTE, 2018.

[14] Julia Buxton, Tim Bingham, (The rise and challenge of dark net drog markets pdf), Swansea University, 2015.

[15] Beata Lobert Jones, (The 21st Century Darknet Market: Lessons from the Fall of Silk Road), International Journal of Cyber Criminology, 2016.

[16] Roderic G. Broadhurst, David Rowan Lord, Donald Maxim, Hannah Woodford-Smith, Ho Chung, Corey Johnston, Bryan Matamoros-Marcias, (MALWARE TRENDS ON

‘DARKNET’ CRYPTO-MARKETS RESEARCH REVIEW), Australian National University, 2018.

[17] Frank Wehinger, (The Dark Net Self-Regulation Dynamics of Illegal Online Markets for Identities and Related Services), European Intelligence and Security Informatics Conference, Cologne, 2011.

[18] Daniel Moore, Thomas Rid, (Cryptopolitik and the Darknet), Routledge, 2016.

[19] Rhumorbarbe Damien Staehli Ludovic Bros´eus Julian Rossy Quentin Esseiva Pierre, (Buying drugs on a Darknet market: a better deal? Studying the online illicit drug market through the analysis of digital, physical and chemical data), Elsevier, Volym 267, Sidor 173- 182, 2016.

[20] Van Buskirk, J. Naicker, S. Bruno, R. Burns, L. Breen, C. Roxburgh, (Drugs and The Internet), The National Illicit Drug Indicators Project, Nummer 7, 2016.

[21] Alan Bryman, (Quantity and Quality in Social Research), Loughbrough University, 2004.

[23] Uppsala Tingsrätt, Ansökan om stämning 2019-11-14, mål nr B 3129-19.

[24] Göteborgs tingsrätt, Ansökan om stämning 2016-07-15, mål nr B 498-16.

[25] Stocholms tingsrätt, ansökan om stämning 2020-02-12, mål nr B 13010–18.

[26] Norstedts Juridik, (Sveriges Rikes Lag 2020), Norstedts Juridik AB, Upplaga 141.

[27] Paul Ferguson, Geoff Houston, (What is a VPN?), Ferguson & Huston, 1998.

[28] John Roland, Mark Newcomb, (CCSP Cisco Secure VPN), Cisco Press, 2003.

[29] Ricahrd Deal, (The Complete Cisco VPN Configuration Guide), Cisco Press, 2005.

[30] Victoria Fineberg, (Remote access VPN extranets), U.S Patent 01961.05 A1, Utgavs oktober 16 2003.

Bilagor

Bilagor, intervjuer

Bilaga 1, intervju med IT-forensiker hos polisen i Halmstad. Kan du presentera dig själv?

-Jag heter Jonas och har jobbat med datorer i drygt 20år, både inom IT-support och nätverksadministration. Som IT-forensiker har jag arbetat sedan 2013. Fokus har mer och mer flyttats mot mobila enheter då dessa är så vanliga och de förekommer i stort sett i alla utredningar på något sätt.

Hur definierar du Darknet ?

-För mig är Darknet den del av Internet som inte är indexerad och sökbar med en "vanlig" browser. Jag räknar också allt molnlagrat företagsdata som "Darknet". Det finns där men är inte sökbart.

Vad finns det för olagliga aktiviteter som sker på Darknet ?

-Oj, jag skulle vilja vända på frågan. Det verkar som om ALLT finns att tillgå om du vet hur man letar upp det. Tex vapenförsäljning, narkotikaförsäljning, beställningsmord, människohandel, mm.

Vad görs enligt du för att stoppa den illegala handeln på Darknet?

-På senare tid har ett flertal sajter stängts ner, såsom Pirate Bay, Flugsvamp, så visst genomförs det aktiviteter för att spåra och lagföra ansvariga personer som driftar dessa plattformar.

Hur kommer det sig att användningen av Darknet har ökat under det senaste decenniet?

-Som på alla marknader sker teknik-anpassningar och detta gäller också de kriminella aktörer som säljer sina produkter och tjänster. En bidragande orsak till att det är så "smidigt" kan bero på att vår infrastruktur blivit så mycket bättre (Bredbandsutbyggnad och fibernät). Samtidigt

blir IT-kunskaperna hos gemene man hela tiden högre och de programvaror som behövs för att ansluta mot Darknet mer användarvänliga.

Anser du att användningen har påverkat svenska samhället?

-Jag tror helt klart att försäljningen av narkotika ökat till stor del på grund av de försäljningssajter som finns/funnits. Dessa är uppbyggda som vilken köpsajt som helst och du handlar lika lätt narkotika som en ny mobiltelefon.

Tror du att myndigheterna har tillräckligt med resurser för att kunna bekämpa och stoppa illegala aktiviteter som sker på Darknet ?

-Nej, rent spontant tror jag att det behövs många, många fler Internetspanare.

Tycker du att svenska lagstiftningen begränsar myndigheternas arbete, för att stoppa den illegala verksamheten på Darknet?

-Ja, när det gäller internetlagrad information oavsett om det är Darknet eller "vanliga" Internet anser jag att lagstiftarna inte hunnit med.

Anser du att anonymiteten av Darknet påverkar myndigheternas arbete. Om detta påverkar, vad innebär påverkan?

-Självklart blir det svårare att utreda brott då informationen finns på Darknet. Inte bara att den kan vara krypterad och skickas via ett flertal proxyservrar, utan också att det är svårt att hitta en fysisk plats att genomföra en husrannsakan på.

Påverkar Darknet bevis, som till exempel att informationen är krypterad eller användning av kryptovalutor?

-Ja, det blir svårare, både att upptäcka och utreda brott.

Påverkar anonymiteten att identifiera brottslingar som använder Darknet, eller att få fällande dom?

upp personer i kölvattnet via tex kundlistor, genomförda köp mm.

Vilken typ av olaglig verksamhet är vanligast på Darknet enligt dig?

-Narkotikaförsäljning

-Vilken typ av olaglig verksamhet är ovanligast på Darknet enligt dig?

-Sorry, har inget svar på den ...

Påverkar Darknet forensiskt arbete?

-Som i all brottsutredning, där bevisen finns i molnet, är det svårt att få tillgång till datat, då det kan finnas varhelst i världen. Internet är verkligen en global varelse.

Något mer du kan komma på angående påverkningar av Darknet. Vad tror du om den framtida användningen av Darknet?

-Jag tror att kvantdatorer, när de kommer, kommer att kullkasta allt vad gäller kryptering och säkerhet. Både spännande och skrämmande på samma gång.

Bilaga 2, intervju med IT-Forensiker hos polisen i Göteborg Kan du presentera dig själv?

-Paul Löwenadler, 29 år gammal från Göteborg, jag har jobbat i 8 månader som it forensiker på IT-brott och har innan dess pluggat det it forensiska programmet på Halmstad högskola.

Hur definierar du Darknet ?

-Darknet är ett oindexerat internet. Vanliga internet är indexerat , man kan till exempel söka, hitta grejer, men på Darknet är det inte aktuellt då man måste hitta innehållet till var man ska på egenhand. Med andra ord är Darknet inte för allmänheten.

Vad finns det för olagliga aktiviteter som sker på Darknet ?

-Narkotika, vapen handeln kan även tänka mig att de finns en del inom sex och prostitution, sen har man även hört rykten om annat.

Vad görs enligt du för att stoppa den illegala handeln på Darknet?

-Man sätter ditt en del brottslingar och jobbar kreativt för att göra det. Samt om man får reda på att någon gör försäljning på Darknet så sätter vi span vid misstanke och får brottslingen att åka ditt ifall vi har tillräckligt med bevis.

Hur kommer det sig att användningen av Darknet har ökat under det senaste decenniet?

-Dom som säljer narkotika och vapen vill skydda sig från oss ”polisen”, Darknet är ett bra sätt för dessa brottslingar att göra det genom att man till exempel inte kan se webbhistorik som vanliga internet och att de inte behöver koppla upp sig vilket gör dem mer anonyma. De som säljer narkotika kan göra hela deras arbetsprocess hemifrån tex sälja , ta emot pengar online samt slippa risker som säljare. Darknet har även blivit mer tillgängligt för vanliga användare och lättare att använda sig av.

Anser du att användningen har påverkat svenska samhället?

-Ja då det är lättare för invånare att få tag i vapen samt droger , falska identitetsuppgifter samt att man inte behöver träffa folk för att fullborda en affär.

Tror du att myndigheterna har tillräckligt med resurser för att kunna bekämpa och stoppa illegala aktiviteter som sker på Darknet ?

-Kanske inte just nu men polisen bygger till exempel ut enheter som går mot cyber brott och till exempel ut för att stoppa brott som sker på Darknet. I nuläget så är det kanske inte tillräckligt men vi försöker ta fast så många så möjligt som till exempel sälja narkotika via Darknet men problemet enligt mig är att de händer så mycket brott på Darknet och är man som försäljare försiktigt så är det nästan omöjligt att åka fast. Med försiktig menar jag att man har bra lösenord och skyddar sig bra från att åka fast. De flesta blir oftast tagna genom spann och vid husrannsakan, Men jag tycker också att vad mer vi jobbar med dessa brott, va mer kompetens får vi också inom området.

Extra fråga : Vid försäljning internationellt måste drogerna gå igenom tullen , men om ett köp skulle ske via en säljare i Sverige, kontrolleras då paketen på samma sätt ?

tullkontrollen, oftast är det så att man åkerfast genom att förpackningen är dålig och spricker.

Tycker du att svenska lagstiftningen begränsar myndigheternas arbete, för att stoppa den illegala verksamheten på Darknet?

-Ja, ett exempel är att om vi på polisen hittar en inloggning på flugsvamp ”som är en utav de vanligaste sidorna på Darknet som man säljer narkotika genom”, så får vi inte logga in enligt en svensk lag. Vi får till exempel inte logga in på email eller konton tills en ansökan av en husrannsakan på distans har gått igenom.

(Anser du att anonymiteten av Darknet påverkar myndigheternas arbete. Om detta påverkar, vad innebär påverkan? , Påverkar Darknet bevis, som till exempel att informationen är krypterad eller användning av kryptovalutor? , Påverkar anonymiteten att identifiera brottslingar som använder Darknet, eller att få fällande dom?) (Dessa tre frågor besvarades under intervjun med texten nedanför))

-Ja för att man betalar med kryptovalutor , krypto valutor kan man handla med utan att koppla till personliga uppgifter vilket gör det svårt att fånga kriminella då det till exempel är svårt att bevisa att ”den” personen har använd just denna bitcoin plånboken. Mycket kommunikation är även krypterad och på Darknets används även kommunikations nycklar för att hålla anonymiteten , ifall vi har tur kan vi på polisen komma runt detta men blir ändå ett problem vid att bevisa.

Vilken typ av olaglig verksamhet är vanligast på Darknet enligt dig?

-Narkotika försäljning

Vilken typ av olaglig verksamhet är ovanligast på Darknet enligt dig?

-Vapen sen har man även hört rykten om annat dock inget jag stött på.

Påverkar Darknet forensiskt arbete?

-Ja, genom att man inte kan se webb historiken, inte kan se vad användaren gör på samma sätt när användaren använder Darknet. Man har oftast inte mer än användarnamn , pgpnyckel ”prettygoodprivacy” vilket är de som används för att tillexempel chatta på flugsvamp.

Något mer du kan komma på angående påverkningar av Darknet. Vad tror du om den framtida användningen av Darknet?

-Jag tror allt kommer att finnas kvar och jag vet inte om det verkligen går att stoppa Darknet. jag tror faktiskt det kommer att användningen kommer att försätta att öka som de gjort och bli mer tillgängligt kanske till den graden att man inte behöver en dator eller Tor. Man kanske istället kan använda en app eller annat.

Bilaga 3, intervju med internethämtare hos NOA’s nationellt IT-brott centrum.

Kan du presentera dig själv?

-Jag har jobbat som civilanställd internetinhämtare hos polisen sen 2012. Sen två tillbaka så jobbar jag på nationellt it-brottscentrum.

Hur definierar du Darknet ?

-En sluten och krypterad del av Darknet där det behövs en speciell konfiguration eller programvara för att ansluta till.

Vad finns det för olagliga aktiviteter som sker på Darknet ?

-Det finns alla möjliga. Försäljning av illegala varor som narkotika, vapen, stulna kortuppgifter och kontouppgifter. Det förekommer också spridning av material som rör sexuella övergrepp mot barn, människohandel, penningtvätt, hacking, terror etc.

Vad görs enligt du för att stoppa den illegala handeln på Darknet?

-Polisen har på senare år ökat sina resurser och kompetens för att lagföra och stoppa personer som begår brott på Darknet.

Hur kommer det sig att användningen av Darknet har ökat under det senaste decenniet?

-Det är relativt lätt att ansluta sig till Darknet och tex köp av narkotika kan göras relativt riskfritt.

Anser du att användningen har påverkat svenska samhället?

-Man ser tydliga tecken att narkotikahandeln på Darknet ökar. Det är ett säkrare komplement till gatuhandeln för både köpare och säljare. Anonymiteten är grundläggande och man som köpare behöver tex inte besöka en langare på gatan utan kan i lugn och ro beställa hem varorna till sin brevlåda. Säljare är också säkrare då inte exponeras på samma sätta för konkurrenter och på så sätt riskera våldsamma repressalier.

Tror du att myndigheterna har tillräckligt med resurser för att kunna bekämpa och stoppa illegala aktiviteter som sker på Darknet ?

-Att utreda brott som sker på Darknet är komplicerade och tar mycket resurser samt kräver mycket internationellt sammarbete. Utredningarna tar också lång tid pga av detta. Mer resurser behövs vad gäller personal, kompetens och internationellt sammarbete.

Tycker du att svenska lagstiftningen begränsar myndigheternas arbete, för att stoppa den illegala verksamheten på Darknet?

-En digital miljö känner inte av några landsgränser och detta gäller i synnerhet Darknet. Lagstiftningen idag är inte anpassad till detta landskap utan fokuserar på vad som händer inom vårt lands gränser. Därför blir det ibland svårt att röra sig i en miljö där man ibland inte vet vilket land man opererar i. Lagstiftningen måste uppdateras för att ta hänsyn till detta bla så genom sk husrannsakan på distans.

Avsaknad av lagring av abonnentuppgifter påverkar också till stor grad möjligheten att lagföra gärningspersoner.

Anser du att anonymiteten av Darknet påverkar myndigheternas arbete. Om detta påverkar, vad innebär påverkan?

-All form av anonymitet påverkar polisens arbete att identifiera och knyta en användare på Darknet till en fysisk person. Den kryptering som idag är väldigt lätt att använda är i stort sett omöjlig att knäcka och detta påverkar polisarbetet. Kryptovalutor påverkar i varierande grad spårbarheten men där finns det idag goda möjligheter att identifiera användare.

Påverkar Darknet bevis, som till exempel att informationen är krypterad eller användning av kryptovalutor?

-Se ovan

Påverkar anonymiteten att identifiera brottslingar som använder Darknet, eller att få fällande dom?

-Det ställer större krav på en utredning att knyta en Darknetanvändare till en fysisk person.

Vilken typ av olaglig verksamhet är vanligast på Darknet enligt dig?

-Handel med narkotika och olagliga varor.

Vilken typ av olaglig verksamhet är ovanligast på Darknet enligt dig?

-Svårt att svara på.

Påverkar Darknet forensiskt arbete?

-Ja då kryptering ställer till problem. Darknetanvädning lämnar också få artefakter vid en forensisk undersökning.

Något mer du kan komma på angående påverkningar av Darknet. Vad tror du om den

Related documents