• No results found

Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad och utvändig ändring av enbostadshus, olovligt byggande, Tarstad 5:7

Ärendebeskrivning

Anmälan om olovligt byggande har kommit till kännedom för Bo & bygg.

Efter samtal med och skrivelse till fastighetsägarna avstannade dock arbetena inom skälig tid och bygglovsansökan inkom till Miljö-, byggnads- och

räddnings-nämnden.

I bygglovsansökan ansöker man om att få ändra taket från sadeltak till mansardtak, samt vill fastighetsägarna göra två tillbyggnader.

Bo & bygg har varit på plats och träffat fastighetsägarna och meddelat att detta är en olovlig åtgärd. Byggnadsinspektören har också i samtalet påpekat att sakkunnig omedelbart måste utreda hur eventuella olyckor kan förhindras, då bärigheten på det byggda taket kan ha svagheter. Detta har sedan fastighetsägarna följt och skickat in sakkunnigintyg till Bo & bygg.

Aktuella påföljder

Då åtgärden utförts utan bygglov har sådan överträdelse som avses i 10 kap 1 § plan- och bygglagen (PBL) om påföljder och ingripanden vid olovligt byggande skett. Detta medför att Miljö-, byggnads- och räddningsnämnden har skyldighet att pröva frågan om påföljd i form av byggnadsavgift, tilläggsavgift och särskild avgift. Fastighetsägarna har informerats om möjligheten att enligt plan- och bygglagen 10 kap 5 § göra rättelse. Byggnadsavgift skall inte tas ut, om rättelse sker innan frågan om påföljd eller ingripande enligt detta kapitel tas upp till överläggning vid sammanträde med byggnadsnämnden.

Enligt plan- och bygglagen kap 10:15 får byggnadsnämnden, om någon underlåter att utföra arbete eller vidta någon annan åtgärd som åligger honom enligt denna lag eller enligt någon föreskrift eller något beslut som har meddelats med stöd av lagen, förelägga honom/henne att inom en viss tid vidta åtgärden.

Byggnadsavgift

Nämnden ska i ärendet ta ställning till byggnadsavgiftens storlek eller huruvida byggnadsavgiften helt ska efterges. Sökande har informerats om möjligheten att enligt plan- och bygglagen 10 kap 5 § göra rättelse.

Sökanden uppger som förmildrande omständighet att man inte har varit klar över att bygglov krävs. Omständigheterna i detta fall bedöms sådana att skäl inte finns att efterge byggnadsavgiften. Eventuell nedsättning av byggnadsavgiften bör motiveras av nämnden.

Byggnadsavgift skall, enligt PBL 10 kap 4 § tas ut om någon utan lov utför en åtgärd som kräver bygglov, rivningslov eller marklov. Avgiften skall utgå med en avgift motsvarande 4 x bygglovavgiften, dock minst 500 kr.

I aktuellt fall utgör max byggnadsavgift 4 x 2904 kr= 11 616 kronor.

Byggnadsavgift tas ut av lagfaren ägaren. Enligt plan- och bygglagen 10 kap 9 § skall byggnadsavgiften tas ut av den som när överträdelsen begicks var ägare av den fastighet, byggnad eller anläggning som den olovliga åtgärden avsåg.

Tilläggsavgift

Enligt plan- och bygglagen 10 kap 7 § skall tilläggsavgift tas ut när någon, utan lov, utför en åtgärd som kräver bygglov. Tilläggsavgift tas ut endast för ytor över 10 m2 med ett belopp som motsvarar 500 kronor för varje kvadratmeter bruttoarea som åtgärden har omfattat. Tilläggsavgiften beräknas enligt följande: (38 m2 -10 m2) x 500 kr = 14.000 kr.

Enligt plan- och bygglagen 10 kap 9 § skall tilläggsavgiften tas ut av:

• den som när överträdelsen begicks var ägare av den byggnad som den

• olovliga åtgärden avsåg,

• den som begick överträdelsen,

• den i vars ställe denne var,

• den som har beretts vinning genom överträdelsen.

Förslaget är att tilläggsavgift tas ut av fastighetsägarna i egenskap av lagfaren ägare och den som har beretts vinning genom överträdelsen.

Särskild avgift

Bedömningen är att åtgärden som anordnats på byggnaden är bygganmälans-pliktiga och i sådana fall skall särskild avgift tas ut enligt PBL kap 10:6 eftersom arbetet utförts utan att någon kvalitetsansvarig utsetts eller förslag till kontrollplan inlämnats. Särskild avgift skall bestämmas till minst 200 kronor och högst 1000 kronor.

Särskild avgift är inte aktuellt i detta fall.

Sökande har informerats om möjligheten att enligt Plan- och bygglagen 10 kap 5 § göra rättelse.

Tillämpliga lagrum

8 kap 1 § och 8 kap 12 § med hänvisning till 2 och 3 kap plan- och bygglagen.

Planförhållanden

Fastigheten omfattas inte av detaljplan.

Underrättelse/remiss/samråd

Sökande har själv informerat grannar och inga synpunkter har inkommit.

Beslutsunderlag

Ansökan om bygglov och ritning/beskrivning med ankomstdatum 2009-03-11, Besök på plats.

Yrkanden

Håkan Andersson (C) och Leif Johansson (S): Nämnden delegerar till miljö- och byggnadschef Tommy Samuelsson att fatta positivt beslut om bygglov i efterhand.

Med stöd av plan- och bygglagen 10 kap 4 § uttas en byggnadsavgift på 11 616 (elvatusensexhundrasexton) kronor att betalas av fastighetsägarna i egenskap av lagfarna ägare. Byggnadsavgiften skall inbetalas till Länsstyrelsens i Skåne län postgiro 351 81-7 senast två månader efter att detta beslut vunnit laga kraft.

Nämnden väcker talan hos Länsrätten mot fastighetsägarna om uttag av

tilläggsavgift, med ett belopp av 14 000 (fjortontusen) kronor. Med stöd av plan- och bygglagen 10 kap 6 § ska någon särskild avgift inte tas ut av fastighetsägarna i egenskap av lagfarna ägare. Detta beslut samt besvärshänvisning skickas till

fastighetsägarna i enlighet med Förvaltningslagen 21 §.

Propositionsordning

Ordföranden ställer proposition på Håkan Anderssons (C) m fl yrkanden, och finner att nämnden antar dem.

Miljö-, byggnads- och räddningsnämndens beslut

● Nämnden delegerar till miljö- och byggnadschef Tommy Samuelsson att fatta positivt beslut om bygglov i efterhand.

● Med stöd av plan- och bygglagen 10 kap 4 § uttas en byggnadsavgift på 11 616 (elvatusensexhundrasexton) kronor att betalas av fastighetsägarna i egenskap av lagfarna ägare. Byggnadsavgiften skall inbetalas till Länsstyrelsens i Skåne län postgiro 351 81-7 senast två månader efter att detta beslut vunnit laga kraft.

● Nämnden väcker talan hos Länsrätten mot fastighetsägarna om uttag av tilläggsavgift, med ett belopp av 14 000 (fjortontusen) kronor.

● Med stöd av plan- och bygglagen 10 kap 6 § ska någon särskild avgift inte tas ut av fastighetsägarna i egenskap av lagfarna ägare.

● Detta beslut samt besvärshänvisning skickas till fastighetsägarna i enlighet med Förvaltningslagen 21 §.

Viktiga upplysningar

Miljö-, byggnads- och räddningsnämnden upplyser om att det är sökandes skyldighet att få klarhet i ärendets laga krafts datum.

Miljö-, byggnads- och räddningsnämnden erinrar om att beslutet inte befriar er från skyldigheter enligt annan lagstiftning.

Expediering:

Kommunförvaltningen Bo & Bygg (TSA) Sökanden: pu+handlingar

KART/Inmätning: pu+situationsplan

Länsrätten: ansökan+pu+handlingar+lagfartsutdrag (med personnr), när beslutet vunnit laga kraft

Länsstyrelsen: Pu ang byggnadsavgift Skatteförvaltningen: pu

Arkiv: pu+handl

§ 81 Dnr L 2009-0086

Ansökan om bygglov för tillbyggnad och ändrad användning av

Related documents