• No results found

Dnr 2013/0950

Beslut

1 Bygglov beviljas.

2 För anslutning till Strandgatan krävs tillstånd från Trafikverket. Det ankommer på sökande att ansöka om sådant tillstånd.

3 Som föreskrift meddelas, att träfasader ska målas med vit täckande färg och taket beläggas med rött lertegel.

4 Som kontrollansvarig godkänns Bert Persson.

5 Tekniskt samråd skall hållas innan byggstart. Tid för tekniskt samråd bokas hos plan- och byggavdelningen.

6 Trafikverket ska inbjudas till det tekniska samrådet.

7 Byggnadsarbeten får inte påbörjas förrän startbesked meddelats. Andra arbeten som påverkar Strandgatan med tillhörande konstruktion får inte heller påbörjas förrän startbesked meddelats.

8 Byggnaden får inte tas i bruk förrän slutbesked meddelats.

Planförutsättningar

För fastigheten gäller detaljplan för Klädesholmen (39). I gällande detaljplan är aktuell fastighet betecknad Bg. Det innebär, att fastigheten enligt detaljplanen får användas för bostadsändamål.

Aktuellt område har i kommunens kulturmiljövårdsprogram utpekats som särskilt värdefullt ur kulturmiljövårdssynpunkt.

Ärendebeskrivning

Aktuell tomt har byggrätt och utgör en lucka i den täta bebyggelsen. Tomtens storlek, form och nivåskillnader ställer speciella krav på husets utformning och på hantering av nivåskillnaderna.

Utformningen av huset och tomten har gradvis reviderats.

Inom aktuellt område är de flesta husen uppförda med långfasaden längs gatan i nord-sydlig riktning. Men inom området finns också hus med långfasaden i öst-västlig riktning.

Föreslaget bostadshus överensstämmer med gällande detaljplan.

Murar föreslås placeras närmare tomtgräns mot söder och norr än 3 meter. Detta bedömdes ursprungligen vara planstridigt. Ägare till fastigheten Koholmen 1:21 bereddes därför tillfälle att yttra sig över ansökan.

Forts § 340

Vid närmare kontroll av planbestämmelserna konstateras dock, att

bestämmelsen om minsta avstånd på 3 meter mot tomtgräns gäller byggnad.

Mur definieras som annat byggnadsverk än byggnad, och är inte berörd av bestämmelsen.

Detta innebär att såväl bostadshus som övriga byggnadsverk överensstämmer med gällande detaljplan. Det saknades därmed skäl att bereda någon tillfälle att yttra sig över ansökan.

Från ägare till fastigheten Koholmen 1:21 har genom ombud inkommit erinringar daterade 2014-08-14, 2014-08-18

och 2014-12-03.

Ägare till fastigheten Koholmen 1:34 har på eget initiativ inkommit med skrivelse daterad 2014-08, men bedöms inte vara sakägare i ärendet.

Inkomna erinringar omfattar i huvudsak följande punkter:

 Parkeringsplatsens placering

 Trafikmiljön

 Byggnadens utformning (med hänvisning till Bohusläns museum)

 Beräkning av byggnadens höjd.

Sökande har i skrivelse daterad 2014-12-05 kommenterat inkomna erinringar.

Bohusläns Museum har inte hörts i ärendet av plan- och byggavdelningen.

Bohusläns Museum har dock på annat sätt uppmärksammats på ärendet.

Byggnadsantikvarie Lars Rydbom har som en personlig reflexion yttrat sig i ärendet i skrivelse daterad 2014-07-18. I skrivelsen framförs, att föreslaget bostadshus är otillräckligt anpassat till omgivande bebyggelse.

Viss omarbetning av förslaget skett efter att skrivelsen från Bohusläns museum inkom.

Fastigheten Koholmen 1:209 har 2013-02-22 bildats genom

lantmäteriförrättning (avstyckning från fastigheten Koholmen 1:173). Av förrättningsprotokollet framgår, att utfarter från de två separata

parkeringsplatserna på vardera sidan om bostadshuset bedöms kunna ske på

”angränsande allmän väg” (Strandgatan).

Av förrättningsprotokollet framgår vidare, att Trafikverket har lämnat förhandsbesked om sådan anslutning. Därmed har Trafikverket bedömt, att anslutning till Strandgatan är lämplig med hänsyn till trafikförsörjningen och kravet på god trafikmiljö. Av de handlingar som tillhör lantmäteriärendet framgår att också Vägföreningen och Lantmäteriet ställer sig positiv till anslutningarna till Strandgatan.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Forts § 340

Lantmäteriförrättningen med tillhörande ställningstagande från Trafikverket utgör förutsättning för Samhällsbyggnadsnämndens prövning av fastighetens trafikanslutning.

Samhällsbyggnadsnämnden har i skrivelse daterad 2014-11-11 kommunicerat med Trafikverket beträffande tekniska utförandefrågor i anslutning till

Strandgatan.

Trafikverket har genom trafikplanerare Joakim Karlsson i mail 2014-08-19 framfört, att man vill vara remissinstans för konstruktionsritningar mm samt bli inbjudna till besiktningar före, under och efter byggnationen.

Trafikverket frångår i mailet det tidigare godtagandet av utfarterna mot Strandgatan. I stället förordas anslutning till fastigheten från nordost till

fastighetens nedre nivå i öster och att detta alternativ ska utredas grundligt innan anslutning till Strandgatan utreds vidare.

Eftersom Trafikverkets mail 2014-08-19 innebär ett ändrat ställningstagande, har plan- och byggavdelningen 2014-12-15 per telefon tagit kontakt med trafikplanerare Joakim Karlsson på Trafikverket.

Trafikverket har därefter per mail 2014-12-15 sammantaget meddelat, att man inte längre motsätter sig utfart mot Strandgatan.

Sökande är informerad om, att det krävs tillstånd för anslutningarna.

Bebyggelse och byggnadsverk ska bland annat utformas och placeras på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- och landskapsbilden, natur- och

kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan (2 kap 6 § 1 st plan- och bygglagen).

Bebyggelseområdets särskilda historiska, kulturhistoriska och miljömässiga värden ska skyddas. Ändringar och tillägg ska göras varsamt så att befintliga karaktärsdrag respekteras och tas tillvara (2 kap 6 § 3 st plan- och bygglagen)

Bebyggelse och byggnadsverk får inte lokaliseras, placeras eller utformas så att de eller deras avsedda användning medför fara eller betydande olägenhet för omgivningen (2 kap 9 § plan- och bygglagen).

En byggnad ska ha en god form-, färg och materialverkan (8 kap 1 § plan- och bygglagen).

En byggnad som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt får inte förvanskas. Detta ska enligt 4 punkten också tillämpas på bebyggelseområden (8 kap 13 § plan- och bygglagen).

Forts § 340

Plan- och byggavdelningens synpunkter och förslag till beslut Bostadshuset har utformats med hänsyn till tomtens storlek, form och nivåskillnader. Entréplanets nivå har anpassats till Strandgatan och till kringliggande bostadshus. Bostadshuset har utformats med gaveln mot Strandgatan och med en smal huvudvolym med endast 6,9 meters bredd. Det övre planet får därigenom en begränsad omgivningspåverkan. Det nedre planet (souterrängplanet) innehåller en mindre bostad, men bedöms inte påverka förhållandena inom angränsande tomter annat än marginellt.

Utformningen av bostadshuset bedöms godtagbart anpassad till omgivande bebyggelse beträffande placering, volym och fasadutformning samt färgsättning med vita fasader och rött lertegel.

Fasadutformning mot öster (fönster och räcken) skulle kunna omarbetas, men det har inte bedömts befogat att ställa ytterligare krav på omarbetning.

Föreslaget bostadshus bedöms innebära, att bebyggelseområdets särskilda historiska, kulturhistoriska och miljömässiga värden skyddas tillräckligt och att kravet på varsamhet uppfylls. Inte heller bedöms bebyggelseområdet

förvanskas.

Föreslaget bostadshus bedöms uppfylla kravet på god form-, färg och materialverkan.

Bostadshusets närhet till Strandgatan och dess anpassning till omgivande

bebyggelses entréplan gör att byggnadshöjden ska beräknas utifrån Strandgatans medelnivå längs tomtgränsen mot gatan.

Utfart från biluppställningsplatserna mot Strandgatan måste bedömas utifrån de allmänna trafikförhållandena på Klädesholmen. Plan- och byggavdelningen gör härvid samma bedömning som Trafiksäkerhetsverket och Lantmäteriet.

Anslutning till Strandgatan bedöms lämplig med hänsyn till trafikförsörjningen och kravet på god trafikmiljö.

Med tanke på de begränsade möjligheter som finns för att lösa frågan om biluppställningsplatser, bedöms placering och utformning lämpliga. Detsamma gäller de murar och trappor som föreslås anläggas, för att ta upp tomtens nivåskillnader.

Att ordna tillfart från nordost och biluppställningsplatser i anslutning till tomtens nedre nivå i öster bedöms direkt olämplig, både utifrån gällande detaljplan och områdets framtida användning.

Föreslaget bostadshus med tillhörande parkeringsplatser, murar och trappor bedöms inte medföra betydande olägenhet för omgivningen.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Forts § 340

Kraven i 2 kap 6 och 9 §§ samt 8 kap 1 § och 13 § plan- och bygglagen bedöms uppfyllas.

Förutsättningarna i 9 kap 30 plan- och bygglagen för beviljande av bygglov inom detaljplan bedöms uppfyllas.

Bygglov föreslås beviljas.

Samhällsbyggnadsnämndens bedömning

Samhällsbyggnadsnämnden instämmer i plan- och byggavdelningens synpunkter och förslag till beslut.

Allmänna upplysningar:

Utstakning:

Utstakning av fristående byggnads läge skall utföras av Samhällsbyggnadsnämnden.

Byggnadsinspektör Mikael Malm, tel. 0304-60 14 07, Linus Persson, tel. 0304-60 11 47 ska kontaktas för att avtala lämplig tidpunkt

Bygglov upphör att gälla om åtgärden inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag beslutet vann laga kraft.

Detta beslut kan överklagas hos länsstyrelsen, se bilagd skrivelse.

Delgivning: NN NN För kännedom: NN….

NN

§ 341

Nötsäter 1:314

Ansökan om tidsbegränsat bygglov för ändrat användningssätt

Related documents