• No results found

Ta reda på vad den regionala och lokala strategin innehåller

Varje län har en regional strategi om hur projektstöden ska fördelas för att nå bästa effekt. I Leader-områden finns också en lokal strategi. Strategierna har betydelse för vilka som får stöd. Ansökningar om stöd prioriteras av länsstyrelsen eller av Leaderkontorets styrelse, den så kallade LAG-gruppen.

Ansökningar som bidrar till att uppnå målen för stöden har störst förutsättningar att få stöd.

På din länsstyrelses webbplats kan du läsa om vilka områden som är prioriterade i just ditt län.

Ansökan görs i två steg

Ansökan om projektstöd görs i två steg. Först ansöker du om stöd. Efter att hela eller delar av projektet genomförts ansöker du om utbetalning av stödet.

Ansökan om projektstöd

Du ansöker om projektstöd på blanketten ”Ansökan – projektstöd” eller ”Ansökan – projektstöd inom Leader”. När du ansöker om stöd för att anordna kompetensutveckling inom det skogliga områ-det ska du använda Skogsstyrelsens blanketter.

Du kan ansöka om projektstöd när som helst under året. Tänk på att det är en fördel att ansöka om stöd innan projektet börjar. Då kan du få stöd för alla dina kostnader. Om du får beslut om stöd innan du börjar projektet vet du också hur mycket du kan få stöd för.

Du behöver en projektplan

När du ansöker om stöd behöver du upprätta och bifoga en projektplan. Projektplanen ligger till grund för bedömningen av din ansökan.

Projektplanen ska bland annat innehålla följande:

• en projektidé

• syfte och projektets mål

• genomförandeplan inklusive tidsplan

• kostnadsbudget och finansieringsplan

I samband med slutredovisningen gör länsstyrelsen en uppföljning av projektplanen för att se att den har uppfyllts. Om du inte följer din projektplan kan du få avdrag ditt stöd. Du kan också bli tvungen att betala tillbaka hela eller delar av ditt projektstöd.

I anvisningen till ansökningsblanketten kan du läsa mer om vad projektplanen ska innehålla.

Ansökan om utbetalning av projektstöd

Du ansöker om utbetalning av projektstöd på blanketten ”Ansökan – utbetalning projektstöd” eller

”Ansökan – utbetalning projektstöd inom Leader”. När du ansöker om stöd för att anordna kompe-tensutveckling inom det skogliga området ska du använda Skogsstyrelsens blanketter.

Vid vilken tidpunkt du ska ansöka om utbetalning och hur många utbetalningar du har rätt till står i beslutet om stöd. Kom ihåg att din ansökan om slututbetalning måste ha kommit in till länsstyrelsen senast det datum som anges i ditt beslut om stöd. Om ansökan kommer in för sent får du avdrag på ditt stödbelopp. Avdraget är 1 procent för varje arbetsdag som ansökan kommer in för sent. Om ansökan kommer in mer än 25 kalenderdagar för sent får du inget stöd alls.

Redovisa de kostnader du söker stöd för

För att underlätta redovisningen i samband med utbetalningen ska du särredovisa dina kostnader i bokföringen så att intäkter, kostnader och betalningar kan utläsas separat i redovisningen även om en annan verksamhet pågår samtidigt.

Observera! Det är viktigt att du i ansökan om utbetalning bara redovisar de kostnader som du kan få stöd för. Om du redovisar kostnader som inte ger rätt till stöd får du ett avdrag på din utbetalning.

Hit ska du skicka ansökan

• I de flesta fall – skicka ansökan till din länsstyrelse.

• Om ansökan gäller projektstöd inom Leader – skicka ansökan till ditt lokala Leaderkontor.

• Om ansökan gäller projektstöd för att utbilda och informera om lokala strategier för Leader-områden – skicka ansökan till länsstyrelsen.

• Om ansökan avser projekt som gäller i hela landet – skicka ansökan till Jordbruksverket.

Projektet kontrolleras

Din ansökan och projektet kommer att kontrolleras. Det är i huvudsak länsstyrelsen och Jordbruks-verket som kontrollerar. Om resultatet av kontrollen visar att du inte följer reglerna kan stödet minska genom avdrag. Vid stora avvikelser kan du förlora hela stödet och

även bli tvungen att betala tillbaka stöd som du sedan tidigare fått.

Hör av dig om det blir förändringar

Det är viktigt att du informerar länsstyrelsen eller Leaderkonto-ret om dina planerade satsningar ändras under arbetets gång så att du undviker att göra ändringar som inte ger rätt till stöd.

Du kan hämta eller beställa blanketterna på Jordbruksverkets webbplats

<www.sjv.se>. Du kan också beställa dem hos din

länsstyrelse.

Ordlista

Affärsplan Plan som bland annat innehåller en beskrivning och analys av företagets nuvarande situation och affärsidé, mål och strategi för företagets utveckling och en beskrivning av företagets framtida situation. Ska visa på ekonomisk bärkraft. En affärsplan krävs för att söka företagsstöd.

Balansomslutning Företagets tillgångssumma, det vill säga summan på tillgångssidan i balansräkningen.

Direkt kostnad Faktisk kostnad som direkt och i sin helhet hör till insatsen.

Företagsstöd Stöd till företag för satsningar där stödet endast kommer ditt eget före-tag till nytta.

Förädling Bearbetning av råvaror.

Gröna näringarna Företag och verksamheter inom jordbruk, trädgård, renskötsel, livs-medelsindustri och skogsbruk.

Indirekta kostnader Kostnader som inte kan hänföras till en viss kostnadsbärare, till exem-pel en viss produkt eller en viss kund. Några exemexem-pel på indirekta kost-nader är ägarlöner, administrativa kostkost-nader och lokalkostkost-nader för gemensamma lokaler.

Kompetensutveckling Insats som leder till ökad kunskap. Det kan till exempel vara en kurs.

LAG-grupp Lokal utvecklingsgrupp inom Leader. Grupp av representanter från den ideella, offentliga och privata sektorn i samhället. Tar fram en lokal strategi som gäller för Leaderområdet.

Leader Metod som möjliggör samarbete mellan invånare, företag på landsbyg-den och offentlig sektor med syfte att utveckla landsbyg-den lokala landsbyglandsbyg-den.

Lokal strategi Plan för hur ett leaderområde kan utvecklas. Tas fram av LAG-gruppen (lokal utvecklingsgrupp inom Leader).

Omarrondering Omfördelning av skiften eller att skiftena blir större eller färre.

Overheadpåslag Overheadpåslag är gemensamma kostnader för till exempel olika projekt som är svåra att dela upp. Det kan vara kostnader för personaladmini-stration eller liknande. Overheadpåslag är en indirekt kostnad.

Projektplan Plan med tydligt syfte och ändamål för ett projekt. Krav för att söka projektstöd.

Projektstöd Stöd för projekt och samarbeten där stödet kommer flera personer, organisationer eller företag till nytta.

Primärproduktion Produktion, uppfödning och odling av jordbruks-, trädgårds- och ren-produkter. Det kan till exempel vara mjölkproduktion, köttproduktion, växtodling, odling av energigrödor, biodling, vilt- och hästuppfödning.

Realkapital Produktionsmedel (fabriker, maskiner med mera) som förutom råvara och arbetskraft krävs för att producera en vara.

Regional strategi En verksamhetsplan för hur stöden ska fördelas för att nå bästa effekt i regionen. Den tas fram av varje länsstyrelse och av Sametinget i samråd med näringsliv, ideella organisationer och myndigheter.

Tvärvillkor Regler som du måste följa för att få vissa stöd utbetalda som till exem-pel gårdsstödet. Dessa regler finns inom områdena miljö, folkhälsa, växtskydd, djurskydd och djurvälfärd.

Många stöd att hålla reda på?

Knappa in var du bor och vad du pro-ducerar så visar Stödguiden

informa-tion om de stöd du kan söka.

(Läs mer på <www.sjv.se>)

Related documents