• No results found

Här kan du läsa mer om de olika möjligheterna att få projektstöd.

Projekt som utvecklar andra verksamheter än primär-produktion inom jordbruk, trädgård och renskötsel Du kan få projektstöd om du skapar förutsättningar för företag att utveckla konkurrenskraftiga verksamheter som kompletterar primärproduktionen inom jordbruk, trädgård och renskötsel.

Du kan till exempel få stöd för projekt som bidrar till att förbättra för-utsättningarna för ett ökat antal jordbruks- trädgårds- och renskötselföre-tag med annan verksamhet och som ger fler arbetstimmar eller ökad omsättning.

Projekt som utvecklar företag med färre än 10 årsarbetskrafter Du kan få projektstöd om du skapar förutsättningar

• för utveckling av företag med färre än 10 årsarbetskrafter och med en omsättning eller balansom-slutning som är lägre än 2 miljoner euro (cirka 18 miljoner kronor)

• för entreprenörskap på landsbygden

• för nyetablering av små företag.

Balansomslutning är företagets tillgångssumma, det vill säga summan på tillgångssidan i balans-räkningen.

Du kan till exempel få stöd för projekt som påskyndar utvecklingen av nya affärs- och verksamhetsidéer.

Projekt som utvecklar en konkurrenskraftig turistverksamhet

Du kan få projektstöd om du genomför projekt som förbättrar förutsättningarna för en konkurrens-kraftig besöks- och turistnäring på landsbygden.

Du kan till exempel få stöd för satsningar som ”Bo på lantgård”, hästturism, regional mat eller akti-vitetspaket med jakt eller fiske.

Projekt som förstärker och utvecklar servicen på landsbygden

Du kan få projektstöd för insatser som förstärker eller utvecklar serviceutbudet och kultur- och fritidsaktiviteter på landsbygden för både företagare och konsumenter. Det kan till exempel vara samverkanslösningar av olika slag.

Tänk på att du inte kan få stöd för kostnader som gäller utvecklingsinsatser där ansvar och finansie-ring ligger på kommunen, landstinget eller någon statlig myndighet.

Projekt som förnyar och utvecklar bygden

Du kan få projektstöd för insatser som skapar förutsättningar för lokalt engagemang i arbetet med att förbättra företagande och levnadsvillkor på landsbygden. Det kan till exempel vara att ta fram en utvecklingsplan för hur verksamhet och företagande i bygden kan stimuleras.

Vill du läsa mer?

Projekt som utvecklar nya produkter, tjänster, processer eller tekniker inom de gröna näringarna

Du kan få projektstöd för samarbeten som har för avsikt att utveckla nya produkter, tjänster, processer eller tekniker inom de gröna näringarna. Det kan till exempel vara att ta fram en prototyp eller att bilda nätverk. Minst två parter måste ingå i samarbetet, varav en ska vara primärproducent inom jord- eller skogsbruk. Andra samarbetsparter kan vara förädlare, högskolor, forskningsinstitut eller andra näringslivsfrämjande aktörer. För att du ska få stödet måste det finnas ett samarbetsavtal mellan parterna som bekräftar samarbetet med dess ekonomiska överenskommelser.

Du kan endast få stöd för direkta kostnader. Direkta kostnader är faktiska kostnader som direkt och i sin helhet hör till insatsen. Det innebär att du inte kan få stöd för indirekta kostnader som till exempel overheadpåslag. Det kan till exempel vara administrativa kostnader och lokalkostnader för gemen-samma lokaler.

Förutom de kostnader som står under rubriken ”Vad kan du inte få projektstöd för?” på sidan 23 kan du inte få stöd för eget arbete, eget material, leasingutgifter och investeringar i realkapital. Realka-pital är produktionsmedel (fabriker, maskiner med mera) som förutom råvara och arbetskraft krävs för att producera en vara.

Projekt som utvecklar infrastruktur

Du kan få projektstöd för satsningar som skapar förutsättningar för bra underhåll och utveckling av lokal infrastruktur. Sådana projekt kan vara projektering och planering av enskilda vägar, bildande av vägsamfällighet, planering av lokal energiproduktion, omarrondering med mera. Ett villkor för att få stöd är att det saknas förutsättningar för en utveckling genom renodlade kommersiella initiativ eller genom andra nationella eller kommunala åtaganden från samhällets sida.

De kostnader du kan få stöd för är kostnader för köp av tjänster när du tar hjälp utifrån. Det kan till exempel vara konsultarvoden för planering, projektering och utbildningsinsatser.

Projekt för utbildning och information om lokala strategier för Leaderområden

Du kan få projektstöd när Leaderområden ska förbereda lokala strategier. Du kan bland annat få stöd för studier om det lokala området, spridning av information och utbildning av personer som är verk-samma inom Leader.

Du kan inte få stöd för investeringar.

Projekt för att anordna kompetensutveckling

Du kan få projektstöd om du vill anordna utbildning för och information till personer som är verk-samma inom jordbruk, trädgård, renskötsel, livsmedelsförädling eller skogsbruk. Det kan till exem-pel vara kurser eller rådgivning inom framförallt följande områden:

• företagsutveckling

• förbättring av miljön, landskapet och djurvälfärden

• kunskapsöverföring från forskning och utveckling kopplad till dessa områden

Du kan också få stöd om du anordnar kompetensutveckling för personer som är verksamma inom följande:

• utveckling av annan verksamhet än jordbruk

• utveckling av företag med färre än 10 årsarbetskrafter

• utveckling av turistverksamhet

• utveckling av grundläggande tjänster för ekonomin och befolkningen på landsbygden

• bygdeutveckling

• bevarande och vidareutveckling av natur- och kulturarvet på landsbygden

Du kan inte få stöd för investeringar eller för att anordna kompetensutveckling som ingår i kurser och praktik inom den ordinarie utbildningen på gymnasienivå eller högre. Du kan heller inte få stöd för kostnader för den tid som deltagare avsätter för att gå på en kurs eller delta i annan kompetens-utveckling. Om du anordnar kurser eller annan kompetensutveckling kan du inte få projektstöd för kostnader som täcks av deltagaravgifter.

Tvärvillkorsrådgivning

Det finns möjlighet att söka projektstöd för att anordna enskild rådgivning om tvärvillkor och arbe-tarskydd. Rådgivningen får bara anordnas av aktörer som är godkända av Jordbruksverket. Mer information om hur en aktör blir godkänd finns på vår webbplats <www.sjv.se>.

LEADER

Om du är verksam i ett Leaderområde kan du söka projektstöd via Leader. Leader är en samarbetsmetod som tagits fram i syfte att utveckla den lokala landsbygden inom EU. Inom varje län kan det finnas ett eller flera Leaderområden. I varje område finns ett Leaderkontor som styrs av lokala representanter från ideell, offentlig och privat sektor, en så kallad LAG-grupp (lokal utvecklingsgrupp inom Leader). LAG-gruppen utformar en plan för hur det egna området ska utvecklas, en så kallad lokal strategi.

LAG-gruppen väljer ut vilka projekt som ska få stöd utifrån den lokala strategin som gäller för området.

Vilka projekt kan du få stöd för inom Leader?

Om du är verksam inom ett Leaderområden kan du få stöd om ditt projekt leder till att förbättra för-utsättningarna för någon av dessa mål:

• ökad konkurrenskraft inom jord- och skogsbruket

• förbättrad miljö på landsbygden

• förbättrad livskvalitet och främjad utveckling av landsbygdens ekonomi

Har du en idé som stämmer in på dessa punkter kan du kontakta ditt lokala Leaderkontor för att få reda på om din projektidé passar in på Leaderområdets lokala strategi. Adress och telefonnummer till ditt lokala Leaderkontor kan du få från länsstyrelsen eller från din kommun. Är du osäker på om du är verksam i ett Leaderområde kan du kontakta länsstyrelsen.

Hur ska du ansöka?

Innan du ansöker om projektstöd via Leader ska du kontakta Leaderkontoret för att diskutera din projektidé. Därefter ska du skicka in en ansökan till Leaderkontoret där LAG-gruppen tar ställning till din ansökan.

Vill du veta mer om Leader?

På Jordbruksverket webbplats <www.sjv.se> finns mer information om Leader. Där kan du bland annat läsa om hur det går till att bilda ett Leaderområde.

Läs om hur ansökan går till på sidan 30.

Är du verksam i ett Leaderområde?

Ta kontakt med ditt lokala Leaderkontor innan

du söker stöd.

Syftet är att med stöd av lokal kunskap och lokalt engagemang uppnå

målsättningar för utveck-ling av landsbygden.

1. En förening eller liknande har en projektidé för ett lokalt projekt och tar kontakt med det lokala Leaderkontoret.

2. Ni ansöker om projektstöd hos det lokala Leaderkontoret.

3. Leaderkontoret handlägger och godkänner ansökan.

4. Länsstyrelsen fattar det formella beslutet och skickar ett beslut om stöd till er.

5. Projektet genomförs.

6. Ni ansöker om utbetalning hos länsstyrelsen och redovisar kostnader samt projektets resultat.

Från projektidé till utbetalning – så här går det till när ni söker via Leader

Related documents