• No results found

Anställningsvillkor och arbetsförhållanden

In document Om humanistisk forskning (Page 73-76)

Av de personer som besvarat enkäten har totalt 40 procent uppgett att de har en

tillsvidareanställning. Tillsvidareanställningar ökar också som väntat i takt med antal år efter disputationen.

Figur 28: Procentuell fördelning av tillsvidareanställningar per disputationsår.

0 10 20 30 40 50 60 2002 2003 2004 2005 2006 Disputationsår A

ndel med tillsvidareanställning

Majoriteten av de svarande har heltidstjänster men andelen deltidstjänster är ändå anmärkningsvärt stor och omfattar nästan 40 procent av dem som besvarat enkäten.

Figur 29: Tidsmässig omfattning av nuvarande anställning. Heltid 59% Halvtid eller mindre 18% Mer än halvtid 23%

Det är vanligare med tillsvidareanställningar bland kvinnor än bland män, 47 procent av de kvinnliga nydisputerade humanister som besvarat enkäten har en tillsvidareanställning medan motsvarande siffra bland männen är 30 procent. Däremot är den tidsmässiga omfattningen mer jämnt fördelad mellan könen.

Vid en jämförelse mellan nya och gamla universitet kan intressanta skillnader noteras: 66 procent har tillsvidareanställningar vid unga universitet medan motsvarande siffra är 35 procent vid gamla. Det är också vanligare med heltidstjänster vid unga universitet där 70 procent arbetar heltid i jämförelse med anställda vid gamla universitet där 56 procent arbetar heltid.

Skillnaderna är inte lika tydliga när det gäller vetenskaplig inriktning, men kan ändå anas. Humanister inom teologi/religion samt historisk-filosofiska ämnen tenderar att vara tillsvidareanställda i lägre grad än övriga. Omkring 30 procent inom dessa discipliner har tillsvidareanställning, även omfattningen av anställningen är lägre inom dessa ämnen. Omkring 45 procent har heltidsanställning, för personer inom språkämnena ligger motsvarande siffra på 67 procent.

Den stora mängden visstidsanställningar är något som får mycket kritik i många av de kommentarer som lämnats i enkäten. För många nydisputerade humanister är situationen otrygg och man lever i en tillvaro där ens anställning inte är planerad längre än en termin i

taget. ”Man hankar sig fram”, är en beskrivning av en arbetssituation som många skildrat. ”Sitter just nu på en i raden av 6-månaders deltidsanställningar”, beskriver en respondent. En annan berättar: ”Jag har arbetat här sedan disputationen 10-100%. Tills jag fick pengar från RJ uteslutande med undervisning på grundnivå.” En tredje skriver: ”Går på ständiga vikariat, med kort varsel – ifall det blir en förlängning eller ej.”

Anställningsvillkoren beskrivs också som ett ständigt parerande av villkoren i lagen om anställningsskydd (LAS). ”LAS har gjort mig deltidsarbetslös, då mitt universitet inte längre vågar ge mig tidsbegränsade förordnanden”, skriver en av de svarande. Ytterligare en person skriver:

Pga lagen om anställningsskydd får visstidsanställda vid SU inte arbeta där längre än två år. Detta innebär att vikarier som får nytt förordnande termin för termin slängs ut på gatan efter 2 år. Anser detta vara en mycket märklig bieffekt av lagen och något som bör ses över och åtgärdas på något vis.

Hela 86 procent har angivit att de trivs mycket bra eller ganska bra med sitt arbete vid universitetet. 72 procent har också angivit att arbetet motsvarar förväntningarna i mycket hög grad eller ganska hög grad. Det går inte att urskilja någon kategori som trivs bättre eller sämre med sitt arbete. Detta är glädjande siffror, men också en smula förvånande med tanke på det stora antalet negativa kommentarer i enkäten. Oavsett om det gäller kommentarer av personer som angivit att de trivs eller inte uppmålas en dyster bild av arbetsvillkoren. Det finns gott om beskrivningar av hård konkurrens, oseriösa och otrygga anställningsvillkor, stress, dålig lön, konflikter samt hierarkiska och ”feodala” strukturer. Det är svårt att se skillnad mellan en positiv och en negativ nydisputerad humanist. Hur kan så pass många ange att de trivs med sitt arbete samtidigt som en näst intill nattsvart bild uppmålas av arbetssituationen? Vid båda fokusgruppsamtalen framhölls att arbetet i sig är tillfredsställande, men det är villkoren som är ohållbara. En tydlig källa till oro är bristen på långsiktighet och trygghet i just anställningsvillkoren. Flera kommentarer kan kopplas till brister i den akademiska karriärstrukturen. ”I och för sig trivs jag bra med min nuvarande situation, men den är orealistisk i längden”, beskriver en person i enkätens kommentarer. I Högskoleverkets utvärdering av idé- och lärdomshistoria (2005) beskrevs en ”bedövande pessimism” bland doktoranderna som näst intill tar för givet att de skulle

stå utan arbete efter disputationen. Det råder också enligt rapporten en viss ”snobbism” och motvilja att marknadsföra sig själv och sina kunskaper. Schoug (2003) har också

noterat den pessimism som råder bland humanister. ”De anförda brydsamheterna är många och inte sällan också diffusa, varför de kanske också bör ses som uttryck för allmänna känslor av maktlöshet snarare än enbart diagnoser av faktiska problem”, skriver han. De kommentarer som präglat svaren i vår enkät hörs också från andra håll. Programmet Kaliber vid Sveriges Radio genomförde exempelvis 2006 en enkätundersökning av landets professorer. Det intressanta är att frisvaren i denna enkät är uppseendeväckande lika de kommentarer som lämnats i denna studie. Känslan av en arbetssituation med för lite forskning, för mycket undervisning och administration finns även här. Dessutom anser många professorer trycket på att söka externa medel som orimligt (SR 2006).

Även om de negativa eller pessimistiska kommentarerna dominerar finns det gott om andra inslag. På frågan vad som är det bästa med att vara anställd vid högskolan handlar de flesta svaren om att man arbetar med sina personliga intressen. Många gör liten skillnad mellan arbete och fritid. Friheten och flexibiliteten i arbetet upplevs som mycket positiva. En tredje anledning som framkommer på flera håll är samhällsengagemanget, att få verka för kritiskt tänkande i samhället. Även intellektuell stimulans och inspirerande samtal med kollegor påverkar arbetssituationen positivt. Ett flertal har också nämnt kontakten med studenterna som ett glädjeämne med akademiskt arbete.

In document Om humanistisk forskning (Page 73-76)