• No results found

Antagande av Översiktsplan 2035

Förvaltningens förslag till beslut

Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att upphäva kommunfullmäktiges beslut den 29 november 2021 § 162.

Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att anta Översiktsplan 2035 enligt kommunstyrelsens förslag, daterat den 10 december 2021. Den nya översiktsplanen med tidshorisont 2035 ersätter översiktsplanen antagen av kommunfullmäktige den 1 juni 2006 § 64.

Sammanfattning av ärendet

Efter kommunfullmäktiges antagande av översiktsplan 2035 den 29 november 2021, upptäcktes att textavsnitt med kommunens förhållningssätt till riksintressena för järnväg, luftfart och totalförsvar hade fallit bort i översiktsplanens del 3, vilket det är lagkrav på att en översiktsplan ska innehålla. Kommunstyrelsens arbetsutskott hade den 26 oktober 2021 tillgång till fullständiga handlingar i Word-format. Dessvärre har det i de layoutade versionerna i PDF-erna, som skickades ut till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, tappats bort viktiga stycken i del 3. Förvaltningen har nu uppdaterat del 3 med det innehåll som tappats samt uppdaterat övriga delar med redaktionella rättelser såsom förtydliganden och aktuell statistik samt rättat till ord och meningar.

Genom ett nytt antagande beslut antas översiktsplanen utifrån korrekta handlingar och kommunfullmäktige upphäver därigenom det tidigare beslutet.

Översiktsplanen regleras och utformas enligt 3 kap. i plan- och bygglagen (PBL) och dess funktion är att ange inriktning för den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön inom hela kommunen. Den ska ge vägledning för beslut kring mark- och vattenområden samt hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras.

Planen är vägledande vid hantering av bygglov och detaljplaner, samt vid övriga beslut som rör mark- och vattenanvändning. En översiktsplan beskriver förutsättningar, ställningstaganden och konsekvenser av kommunens långsiktiga planering samt hur

2 (3)

kommunen avser att tillgodose riksintressen och miljökvalitetsnormer. Den är inte juridiskt bindande, men väger tungt i och med att den är förankrad med medborgare och myndigheter.

Översiktsplanen är ett strategiskt dokument för kommunens framtida utveckling med tydliga kopplingar till kommunens vision: ”I Ljungby kommun formar vi framtiden tillsammans. 35 000 invånare år 2035". I Ljungby kommun har översiktsplanen därför år 2035 som målår.

Översiktsplanen är uppdelat i ett antal separata delar, för att förenkla läsbarheten:

- Del 1 behandlar översiktsplanens roll, planprocess, utgångspunkter, lagkrav och olika mål som översiktsplanen har att förhålla sig till.

- Del 2 utgör själva planförslaget. Det innehåller en strategisk del, med strukturbild för kommunens långsiktiga fysiska utveckling och tematiska strategiområden med ställningstaganden, samt en del med förslag på mark- och vattenanvändning för centralorten och serviceorterna Agunnaryd, Hamneda, Lagan, Lidhult och Ryssby.

Förslag pekas ut för både bebyggelse, kommunikationer och grönstruktur. Utöver det finns en redovisning av de tematiska tilläggen för vindkraft och LIS

(landsbygdsutveckling i strandnära lägen) samt mellankommunala frågor.

- Del 3 innehåller en tematiskt indelad nulägesbeskrivning av kommunen, en beskrivning av hur hänsyn tas till allmänna intressen som riksintressen och en redovisning av planeringsunderlag som är relevanta för översiktsplanen.

- Del 4 beskriver hur den löpande översiktliga planeringen ska gå till, vilket är av största betydelse för att kommunens strategiska planering ska vara aktuell och samordnad, och innehåller förslag på kommande strategiska planeringsprojekt.

- Som bilagor finns en hållbarhets- och miljökonsekvensbeskrivning och ett granskningsutlåtande.

Hållbarhets- och miljökonsekvensbeskrivning

Ett huvudsyfte med översiktsplanen är att bidra till en hållbar utveckling. Utifrån Agenda 2030:s globala mål samt de 16 nationella miljökvalitetsmålen har kommunen tagit fram mål för hållbart samhällsbyggande, vilka kommunstyrelsen 2019-01-15 beslutades skulle användas som utgångspunkt för översiktsplanen. I hållbarhets- och miljökonsekvensbeskrivningen redovisas översiktsplanens konsekvenser med

utgångspunkt i de aktuella målen. Den lagstadgade miljökonsekvensbeskrivningen ingår som en del här i.

Granskningsutlåtande

I enlighet med plan- och bygglagen har förslag till ny översiktsplan varit ute på samråd och granskning. I granskningsutlåtandet sammanställs alla inkomna synpunkter med kommunens svar. I tillägg genomfördes tidigt i processen ett programsamråd.

- Programsamråd genomfördes under januari – mars 2018, med syftet att i tidigt skede involvera invånare och olika aktörer i kommunen och genom det säkra ett brett underlag för det fortsatta arbetet.

3 (3)

- Det ordinarie samrådet genomfördes under september – november 2019. Det inkom 230 synpunkter från berörda myndigheter, kommuner, nämnder, förvaltningar samt privatpersoner.

- Under januari – april 2021 var planförslaget utställd för granskning. 49 synpunkter lämnades då in.

- En extra granskning för Agunnaryds del av översiktsplanen genomfördes under juli – augusti 2021. Under den extra granskningen inkom 12 synpunkter.

Förvaltningens bedömning och överväganden

Förvaltningen bedömer att förslag till Översiktsplan 2035 utifrån sin vägledande funktion i förhållande till användning av kommunens mark och vattenområden kommer bidra till att säkra en hållbar utveckling av kommunen i enlighet med visionen och bestämmelser i gällande lagstiftning.

Finansiering

Kostnader i samband med översiktsplanens granskning och antagande hanteras inom miljö- och byggnämndens gällande budget.

Förvaltningens beredning

Planförslaget har tagits fram med stöd av olika faktaunderlag och genom avvägning mellan olika intressen, samt bearbetats utifrån målen för hållbart samhällsbyggande. Efter

granskningarna har avvägningar av politisk betydelse hanterats av kommunstyrelsens arbetsutskott, som utgör översiktsplanens politiska styrgrupp.

Ärendet är berett av miljö- och byggförvaltningen, med stöd av kommunstyrelsens arbetsutskott. Ansvariga handläggare för antagandehandlingarna har varit Anna Aracsy, Johan Håkansson och Sanna Petersson.

Jennie Vidal Kommundirektör

Trond Strangstadstuen Stadsarkitekt

Beslutsunderlag

- Översiktsplan 2035 del 1,del 2, del 3, del 4, 2021-12-10 - Granskningsutlåtande 2021-12-10

- Hållbarhets- och miljökonsekvensbeskrivning 2021-12-10

Översiktsplan 2035

Antagandehandling

Del 1 | Utgångspunkter

2

Förord

I Ljungby kommun formar vi framtiden tillsammans, 35 000 invånare 2035. Så lyder vår vision och doku mentet som du håller i din hand är ett kraftfullt verktyg när det gäller att förverkliga visionen. Visionen säger väldigt mycket av vad vår nya översiktsplan har för syfte.

I Ljungby kommun: Vår nya översiktsplan tar ett helhets­

grepp på kommunens geografiska yta, inte minst genom att fastställa serviceorter och utvecklingsområde.

Den genomgripande tanken är att serviceorter och utvecklingsområde tillsammans med centralorten ska bidra till kommunens utveckling.

Formar vi framtiden: Med vår nya översiktsplan har vi skapat förutsättningar att själva forma vår framtid och styra åt det håll vi vill istället för att framtiden bara trillar ner över oss utan att vi har verktyg att påverka och förändra.

Tillsammans: Att utveckla en kommun är inte en persons arbete, vi tror att det bara är genom samarbete och genom att göra saker tillsammans som vi kan utveckla kommu­

nenFramtagandet av översiktsplanen har också präglats av ordet tillsammans till exempel genom att våra medborgare har fått tycka till en extra gång under processen genom en tidig medborgardialog i form av ett programsamråd.

Översiktsplanen är en stabil grund att stå på för framtida samarbete i alla former.

35 000 invånare 2035: Våra företag, vårt lasarett och vår kommunala organisation tillsammans med vårt förenings­

liv är alla viktiga stöttepelare i vår kommun. Vi behöver bli fler för att kunna kompetensförsörja dessa stöttepelare.

En större befolkning kommer dessutom att ge ett större utbud och större kraft att utvecklas men också att som kommun tåla oväntade utmaningar. Översiktsplanen är den grund, och utgör den ram, som gör utveckling möjlig.

Som politiker och medborgare i Ljungby kommun är jag stolt över det arbete som gjorts under framtagandet av översiktsplanen och jag vill tacka medborgare, tjänste­

personer och politikerkollegor för ett bra jobb. Vi har nu ett kraftfullt verktyg klart, låt oss använda det väl.

Magnus Gunnarsson

Kommunstyrelsens ordförande

Innehåll

5 Översiktsplan 2035 6 Översiktsplanens roll

6 Varför en ny översiktsplan?

7 Projektorganisation

Related documents