• No results found

Förslag på näringslivspolicy - remiss

Förvaltningens förslag till beslut

Tekniska nämnden antar förslag till yttrande, daterat 2021-09-23, över näringslivspolicy och skickar den till kommunstyrelsen för vidare beslutsfattande.

Sammanfattning av ärendet

Näringslivsavdelningen har tagit fram ett förslag på näringslivspolicy och denna har skickats ut till remiss till samtliga förvaltningar samt till de kommunala bolagen. Eftersom ärendet är av stor vikt har förvaltningscheferna bedömt att ärendet också ska lyftas i facknämnderna för inhämtande av synpunkter även därifrån.

Förvaltningens bedömning och överväganden

Tekniska förvaltningen har tagit del av kommunledningsförvaltningens förslag till närings-livspolicy. Tekniska förvaltningen menar att det ger ett seriöst intryck att, utöver inrättandet av ett fjärde fokusområde, koppla ihop fokusområdet med ett formellt styrdokument. För att ytterligare konkretisera ambitionen med policyn hade det varit önskvärt att det beskrivits hur hanteringen av policyn ska ske. Ska till exempel en verksamhetsplan eller handlingsplan tas fram för att få till en mer konkret beskrivning av hur arbetet med policyn ska gå till?

Tekniska förvaltningen bedömer att ett av de mer kraftfulla sätten att stimulera det lokala nä-ringslivet är att leverera riktigt god grundläggande kommunal service. Bra vägar, gatubelys-ning, snöröjgatubelys-ning, barnomsorg, grönytor, kulturupplevelser, föreningsstöd, villatomter, bygg-lov, vatten och avlopp med mera. Även näringslivet gynnas av den tydlighet som etableras genom att kommunen ägnar kraft åt sina kärnuppdrag. Det skapar också en tydlighet avse-ende de kommunala uppdragen och förhindrar risk att kommunen agerar i frågor där den kommunala kompetensen saknas. Den viktiga roll offentlig sektor genom sina stora investeringar spelar för näringslivet är viktig stimulans för näringslivet. Då kommunen arbetar med mycket god framförhållning i sina investeringar ger detta möjlighet för

näringslivet att blomstra år efter år. Detta hade kunnat belysas på ett tydligare sätt i policyn.

2 (2)

Vissa delar av föreslagen policy redogör för grundläggande principer i kommunala verksam-heter, till exempel kommentarer om likvärdigt bemötande och service, effektivitet, kvalitet och snabbhet. Dessa kommentarer kan tas bort, då de utgör grundstenarna i det offentliga uppdraget. Om den typen av kommentarer används i denna typ av sammanhang, finns risk att allmänheten uppfattar att näringslivsaktörer ska få bättre service än allmänheten eller att näringslivet tror att deras ärenden kan prioriteras framför andra vilket inte är möjligt.

Stycket om de båda globala målen är intressant och kanske kan utvecklas ytterligare. Hur kan kommunen inom de kommunala uppdragen stötta näringslivet? Kanske genom att infor-mera om det sociala ansvaret, hur vi alla är goda ambassadörer för den kommun där vi ver-kar, hur webbplatsen kan länkas i anställningsannonser och liknande? Kan tjänstemän med olika expertkunskap dela med sig på till exempel frukostmöten?

Förvaltningens beredning

Ärendet har hanterats av administrativ chef och verksamhetsutvecklare.

Sonja Edén Lisa Åberg

Teknisk chef Administrativ chef

Från: Joakim Karlsson <joakim.karlsson@ljungbybostader.se>

Skickat: den 4 oktober 2021 08:31

Till: Kommunstyrelsen; Byrskog Bruce

Ämne: VB: Remiss av förslag till Policy för näringsliv Bifogade filer: Förslag på Näringslivspolicy.docx; §131.pdf Hej

Inga synpunkter. Det ser bra ut Mvh

Joakim

Från: Byrskog Bruce <bruce.byrskog@ljungby.se>

Skickat: den 1 oktober 2021 11:10

Till: Socialnämnden Ljungby <socialnamnden@ljungby.se>; Barn och utbildningsnämnden

<barn.och.utbildningsnamnden@ljungby.se>; Kultur och fritidsnämnden

<kultur.fritidsnamnden@ljungby.se>; Miljö och byggnämnden <miljo.byggnamnden@ljungby.se>;

Tekniska nämnden <tekniska.namnden@ljungby.se>; Överförmyndaren

<overformyndaren@ljungby.se>; bo.schonbeck <bo.schonbeck@ljungby-energi.se>; Joakim Karlsson

<joakim.karlsson@ljungbybostader.se>

Kopia: Adolfsson Per Åke <perake.adolfsson@ljungby.se>

Ämne: Remiss av förslag till Policy för näringsliv Hej!

Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att skicka förslag till Policy för näringsliv på remiss till samtliga nämnder i kommunen. Remissvar lämnas senast 31 oktober. Beslut och förslag är bifogat till detta mejl. En tight tidplan har satts eftersom ärendet behöver vara färdigberett under 2021.

Enligt kommunens dokumentstruktur ska en policy ange den politiska inriktningen av hur kommunen ser på en viss fråga i stort. Förslaget till policy är därför allmänt hållen och beskriver förslag till kommunens övergripande målsättningar. Det kan finnas många tankar, idéer och förslag om hur vi ska arbeta vidare utifrån policyn. Det kan därför finnas anledning att ge policyn uppbackning med andra styrdokument, så som en verksamhetsplan, eller handlingsplan som anger de olika roller och uppgifter kommunens nämnder och styrelse har i näringslivsarbetet. Denna typen av frågeställningar avser förvaltningen att framöver diskutera i kommunens ledningsgrupp för att tillsammans hitta en väg framåt.

Remissvar lämnas till kommunstyrelsen@ljungby.se

Önskar dig en bra dag!

Med vänliga hälsningar Bruce Byrskog Rambelo

Kommunsekreterare

Kommunledningsförvaltningen Ljungby kommun

Kansliavdelningen Olofsgatan 9 Ljungby 341 83 Ljungby Tel. 0372-78 91 09

Webbplats: www.ljungby.se

Från: Peter Johansson <Peter@pmuab.se>

Skickat: den 9 september 2021 08:54 Till: Adolfsson Per Åke; Lotta Tagesson

Ämne: Sv: Remiss ny policy för Näringsliv - Arbetsdokument Hej Per Åke.

Jag har gått igenom dokumentet och tycker det är ganska bra, det jag kan sakna är att kommunen skall tillhanda hålla möjlig mark för etablering och ligga steget före i denna process.

Kommunen måste vara snabbare med mark för etablering, man måste kunna se lite i ”framtiden” för att lyckas med detta.

Man kan kanske tolka att det skall vara så i texten, men det borde vara tydligt.

Lika tydligt som det står om kommunens mål med utbildningar.

”Det ska finnas ett attraktivt utbud av utbildningar inom alla nivåer för snabb etablering på arbetsmarknaden och för att tillgodose näringslivets behov av rätt kompetens.”

Tänk om vi kunde skriva liknande om etablerings mark, Te.x

Det ska finnas ett attraktivt utbud av mark för etablering, för snabb etablering och snabb byggstart för att tillgodose näringslivets behov att expandera.

Med vänlig hälsning Peter Johansson

PMU AB

Peter Johansson

Hansatorpsvägen 6 341 32 Ljungby Vxl: +46 372 828 88 Mobil: +46 705 521 060 www.pmuab.se

Från: Adolfsson Per Åke <perake.adolfsson@ljungby.se>

Skickat: den 8 september 2021 13:41

Till: Lotta Tagesson <Lotta.Tagesson@kontek.se>; Peter Johansson <Peter@pmuab.se>

Ämne: Remiss ny policy för Näringsliv - Arbetsdokument Hej Lotta och Peter

Hoppas att allt är bra med er!

I ett led för att ta fram en ny näringslivspolicy skickar jag nu ut ett förslag till er på remiss. Jag skulle vilja ha era kommentarer på denna under nästa vecka med absolut sista datum den 17/9. Jag vet att det är lite tight men ska vi hinna med till årets slut måste den in i de politiska rullarna i slutet av september.

För att förtydliga vad en policy är i Ljungby kommun så är det ett dokument som anger den politiska inriktningen av hur kommunen ser på en viss fråga i stort. Gäller för: Ljungby kommun och dess kommunala bolag (om inget annat anges). Fastställs av: Kommunfullmäktige. Längd: Max en A4 sida.

Till dokumentet kommer vi att skriva handlingsplaner som förtydligar hur vi jobbar med frågorna i respektive förvaltning.

Den tidigare och nu gällande policyn ligger här: https://www.ljungby.se/globalassets/dokument-och-innehall/om-kommunen/styrdokument/policy/policy-for-naringsliv-2018.pdf

Remiss och fastställande förslag på datum:

1. Näringslivsavdelningen och Kommundirektör läser och justerar. Senast den 3/9.

2. Externa parter får den på remiss under vecka 36 med svar under vecka 37 med svar senast den 17/9.

3. Presentation i Ledningsgruppen 16/9 4. Anmälan till KSAU i Sept/Okt

5. Anmälan till KS i Nov 6. Anmälan till KF i Dec

Har ni möjlighet till att kommentera och stämma av i era organisationer till den 17/9?

Ha en fortsatt bra dag!

Med vänliga hälsningar Per-Åke PeO Adolfsson Näringslivschef

Kommunledningsförvaltningen Näringslivsavdelningen Ljungby kommun Garvaren, Stationsgatan 2 341 60 Ljungby

Tel. 0733-73 91 90

Webbplats: www.ljungby.se

Från: Lotta Tagesson <Lotta.Tagesson@kontek.se>

Skickat: den 17 september 2021 15:10

Till: Adolfsson Per Åke

Ämne: Sv: Remiss ny policy för Näringsliv - Arbetsdokument Uppföljningsflagga: Följ upp

Flagga: Har meddelandeflagga

Go fredá PeO,

Nu har jag sammanställt synpunkter och kommentarer från ”LBA-gänget” och i stort tycker vi att näringslivspolicyn ser bra ut men vi kan sakna lite proaktivitet och framåtanda….känns i grova drag som att den beskriver utgångsläget på ett bra sätt men att tankegångar och visioner om att försöka göra förflyttningar utifrån

dagsläget uteblir. Uthållighet och att få grundförutsättningarna på plats är ju väldigt viktigt men samtidigt behöver ju policyn utstråla framåtanda och sätta fokus på de förflyttningar på många olika plan som kommer krävas för att förbättra

näringslivsklimatet.

Vidare tror vi det är viktigt att vi/ni får med någon rad om vikten av hållbar

kompetensförsörjning och just satsningar och tankegångarna kring att etablera ett Science center där Jobbcirkusen blir en naturlig del av innehållet under rubriken

”Öka tillgången till arbetskraft med relevant kompetens”. Det långsiktiga målet med att etablera en science centerverksamhet är ju att få till en hållbara

kompetensförsörjning över tid. Att få en bättre matchning vid val till gymnasiet och skapa en arena för fortbildning och det livslånga lärandet – detta om något borde ju/väl vara något som ligger till grund för kommunens långsiktiga satsningar och en tydlig viljeriktning framåt.

Det jag själv kan sakna är någon formulering med konkreta åtgärder som kommer krävas för att utveckla och förbättra näringslivsklimatet i Ljungby kommun – eller så hör kanske inte sådana tankegångar ”hemma i policyn”…? Men någon liten sägning om vikten av att vi kommer behöva synliggöra det positiva

näringslivsklimatet som redan finns för att kunna locka fler företagare till

kommunen och inte minst för att utveckla stoltheten hos befintliga företagare att vilja driva sina verksamheter vidare kan jag spontant tycka borde finnas med i policyn. Jag tänker att oavsett om man är en kommun eller företag så är det ju viktigt att man låter detta bli ett riktmärke och att man då också väver in

betydelsen av ett långsiktigt varumärkesbyggande kring näringslivsfrågor i policyn.

Just varumärkesbyggande är ju dessvärre inte något som görs per automatik om man inte tydligt visar på kravet och behovet av att det behöver prioriteras

framöver. Ska Ljungby Kommun bli det naturliga ”etableringssstället” för nya företag så tror jag att detta också behöver konkretiseras och finns med i

näringslivspolicyn. Det som görs och redan finns på plats är ju toppenbra men vi behöver ju ”snäppa upp” ytterligare för att kunna nå den övergripande visionen.

Dessutom saknar jag/vi någon sägning om vikten av ett helhetsgrepp och samverkan – att det är flera pusselbitar som hänger tätt ihop för att

näringslivspolicyn ska få kraftfull genomslagskraft. Det krävs ju mer än en bra kontakt in i kommunen t ex för att få till bygglov och annat när man vill etablera sig i stan med omnejd – finns det inget bra boende, skolor, trevliga restauranger, levande centrum mm så blir det hur som helst svårt att få hit nya företagare. Även om detta är en policy för näringslivet så tror vi inte det är fel att nämna något om de positiva effekterna som kan komma från ett ”komplett pussel”, om du förstår vad jag menar😊

Hör gärna av dig om du vill föra ett resonemang om något av ovanstående – jag inser ödmjukt att jag inte är så van vid att jobba med denna typ av dokument och policies (som dessutom ska vara väldigt kortfattade…) så vissa delar som jag har berört ovan kanske inte ens ska stå med, vad vet jag…😊

Och hörs vi inte innan vill jag önska dig en go helg!

//L8

LOTTA TAGESSON Marknadsansvarig 0372 - 890 78 direktnr Kontek Lön AB

Box 193, 341 24 Ljungby Besöksadress: Långgatan 19 Växel: 0372-890 00

www.kontek.se

Konteks personuppgiftspolicy

Från: Adolfsson Per Åke <perake.adolfsson@ljungby.se>

Skickat: den 8 september 2021 13:41

Till: Lotta Tagesson <Lotta.Tagesson@kontek.se>; Peter Johansson <Peter@pmuab.se>

Ämne: Remiss ny policy för Näringsliv - Arbetsdokument Hej Lotta och Peter

Hoppas att allt är bra med er!

I ett led för att ta fram en ny näringslivspolicy skickar jag nu ut ett förslag till er på remiss. Jag skulle vilja ha era kommentarer på denna under nästa vecka med absolut sista datum den 17/9. Jag vet att det är lite tight men ska vi hinna med till årets slut måste den in i de politiska rullarna i slutet av september.

För att förtydliga vad en policy är i Ljungby kommun så är det ett dokument som anger den politiska inriktningen av hur kommunen ser på en viss fråga i stort. Gäller för: Ljungby kommun och dess kommunala bolag (om inget annat anges). Fastställs av: Kommunfullmäktige. Längd: Max en A4 sida.

Till dokumentet kommer vi att skriva handlingsplaner som förtydligar hur vi jobbar med frågorna i respektive förvaltning.

Den tidigare och nu gällande policyn ligger här: https://www.ljungby.se/globalassets/dokument-och-innehall/om-kommunen/styrdokument/policy/policy-for-naringsliv-2018.pdf

Remiss och fastställande förslag på datum:

1. Näringslivsavdelningen och Kommundirektör läser och justerar. Senast den 3/9.

2. Externa parter får den på remiss under vecka 36 med svar under vecka 37 med svar senast den 17/9.

3. Presentation i Ledningsgruppen 16/9 4. Anmälan till KSAU i Sept/Okt

5. Anmälan till KS i Nov 6. Anmälan till KF i Dec

Har ni möjlighet till att kommentera och stämma av i era organisationer till den 17/9?

Ha en fortsatt bra dag!

Med vänliga hälsningar Per-Åke PeO Adolfsson Näringslivschef

Kommunledningsförvaltningen Näringslivsavdelningen Ljungby kommun Garvaren, Stationsgatan 2 341 60 Ljungby

Tel. 0733-73 91 90

Webbplats: www.ljungby.se

Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2022-01-11

1(2)

Justerandes sign

§ 3 Dnr KS2021-0058 800

Motion om turistekonomiska effekter av

Related documents