• No results found

Yrkeshögskolorna bestämmer separat för varje ansökningsobjekt vilka av de nedan nämnda antagningssätten som ska användas. Dessutom ska de bestämma antalet nybörjarplatser för varje antagningssätt. Beroende på vilken grundutbildning de sökande har är de med i de antagningssätt som används inom det område som de valt.

Yrkeshögskolorna anger antalet sökande som kan finnas på reservplats per ansökningsmål och informerar om detta i ansökningsanvisningarna, om antalet är begränsat

Om det inte med dessa kriterier erhålls någon skillnad mellan dem som har samma poängtal, kan yrkeshögskolan välja mellan tre alternativ: alla sökande som har samma poängtal antas, ingen av dem antas eller så används lottning.

Yrkeshögskolan kan återkalla en sökandes studieplats, om den studerande inte lämnar in de examensbetyg som krävs inom den tidsfrist som yrkeshögskolan meddelat eller om sökanden har lämnat oriktiga uppgifter om sig själv.

2 2.1.1 YH-urvalsprov

Yrkeshögskolorna antar studerande baserat på yrkeshögskolornas gemensamma digitala urvalsprov. YH-urvalsprovet anordnas två gånger om året, vid den andra gemensamma ansökan på våren och vid den gemensamma ansökan på hösten. Närmare information om urvalsprovet publiceras och uppdateras årligen på webbplatsen ammattikorkeakouluun.fi innan ansökningstiden börjar.

2.1.2 Betygsurval

Yrkeshögskolorna kan anta studerande baserat på ett betygsurval enligt studentexamen och yrkesinriktad grundexamen (som avlagts efter 1.8.2015). Betygen kontrolleras innan antagningen.

Poängsättningsmodellerna och principerna för betygsurvalet följs på alla yrkeshögskolor. Yrkeshögskolan kan själv fastställa lägsta poänggräns eller tröskelvillkor i betygsurvalet för ansökningsobjektet.

Poängsättningsmodellerna i anslutning till betygsurvalet administreras och uppdateras på webbplatsen ammattikorkeakouluun.fi Närmare information om betygsurvalet publiceras och uppdateras årligen på webbplatsen ammattikorkeakouluun.fi innan ansökningstiden börjar.

2.1.3 Lämplighetstest

Utöver YH-urvalsprovet och betygsurvalet anordnas ett lämplighetstest inom följande utbildningsområden och examina.

2.1.3.1 Utbildning till byggnadsarkitekt

Lämplighetstest för byggnadsarkitektutbildningen anordnas tisdag 3.5.2022 Lämplighetstestet för byggnadsarkitektutbildningen är gemensamt för alla yrkeshögskolor som erbjuder

byggnadsarkitektutbildning (Metropolia Ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu, Savonia ammattikorkeakoulu och Tampereen ammattikorkeakoulu). Tilläggsuppgifter om genomförandet av lämplighetsstestet kommer att läggas ut på de ifrågavarande skolornas ansökningssidor och på

webbplatsen ammattikorkeakouluun.fi Anmälan till lämplighetstestet görs på ansökningsblanketten för den gemensamma ansökan.

Den slutliga antagningen görs enligt följande urvalsmetoder:

1. Studentexamen (198 p) + lämplighetstest (120 p) = 318 p

2. Yrkesinriktad grundexamen (150 p) + lämplighetstest (120 p) = 270 p 3. YH-urvalsprov (80 p) + lämplighetstest 120 p = 200 p

För att bli antagen krävs minst 60 poäng i byggnadsutbildningens lämplighetstest.

2.1.3.2 Sjöfart

Inom sjöfarten anordnas ett särskilt lämplighettest för sjökaptenutbildningarna torsdag 5.5.2022. Alla sökande som har behörighet till inriktningsalternativet sjökapten deltar i lämplighetstestet för första ansökningsönskemålet sjökapten, utan särskild kallelse. Yrkeshögskolorna ger i ansökningsanvisningarna den information som sökanden behöver om lämplighetstestet.

Den sökande ska delta i lämplighetstestet oberoende av urvalsmetod (betygsurval/YH-urvalsprov). De sökande deltar i sjöfartens lämplighetstest på den yrkeshögskoleenhet inom sjöfartsbranschen som är deras första ansökningsönskemål inom sjöfarten. Lämplighetstestet bedöms på skalan 10 min./35 max. (de relativa poänggränserna är nämnda nedan vid respektive urvalssätt) I lämplighetstestet måste den sökande få ett godkänt resultat för att den sökande ska kunna antas till studerande. Lämplighetstestet är ett villkor för att bli antagen som studerande.

3 Den slutliga antagningen görs enligt följande urvalsmetoder:

1. Studentexamen (198p.) + lämplighetstest (30/105p.) = 303p.

2. Yrkesinriktad grundexamen (150p.) + lämplighetstest (24/83p.) = 233p.

3. YH-urvalsprov (100p.) + lämplighetstest (29/100p) = 200p

2.1.4 Arbetserfarenhet inom byggbranschen

I byggmästarutbildningen beaktas förutom betygsurvalet och YH-urvalsprovet arbetserfarenhet inom byggbranschen. Den slutliga antagningen görs enligt följande urvalsmetoder:

1. Studentexamen (198p) + arbetserfarenhet inom byggbranschen (60p) = 258p

2. Yrkesinriktad grundexamen (150p) + arbetserfarenhet inom byggbranchen (60p) = 210p 3. YH-urvalsprov (80p) + arbetserfarenhet inom byggbranschen (60p) = 140p

När poängen för arbetserfarenhet beräknas beaktas endast arbetserfarenheter inom byggbranschen som förvärvats vid 18 års ålder eller senare och som förvärvats före utgången av ansökningstiden. En månads arbetserfarenhet ger ett poäng. För arbetserfarenhet kan man få högst 60 poäng.

Av arbetsintyget ska framgå bland annat exakt datum då anställningsförhållandet inleddes och upphörde, arbetsgivarens kontaktuppgifter, arbetsuppgifter och, om det är fråga om deltidsarbete, antalet arbetstimmar. Beväringstjänst, frivillig militärtjänst för kvinnor, civiltjänst eller vårdledighet räknas inte som arbetserfarenhet inom byggbranschen.

Företagsverksamhet godkänns som arbetserfarenhet om den sökanden kan uppvisa ett intyg som visar att den sökanden har eller har haft en FöPL- eller LFÖPL-försäkring. Företagsverksamhet i utlandet bevisas med motsvarande officiella dokument.

För att få poäng ska den sökanden på ansökningsblanketten uppge den totala mängden arbetserfarenhet inom byggbranschen i hela månader. Den sökande ska omvandla arbetstimmar som den sökande utfört i deltidsarbete till timmar i heltidsarbete på följande sätt: 150 timmar eller 20 dagar med minst 7 arbetstimmar motsvarar en månad. Arbetserfarenheten behöver inte vara sammanhängande eller förvärvad hos samma arbetsgivare. Den sökande som haft flera anställningsförhållanden samtidigt får endast så många poäng som heltidsarbete ger.

Längden på arbetserfarenheten inom byggbranschen ska kunna påvisas med arbetsintyg. Om arbetsintyget har utfärdats på ett annat språk än finska, svenska eller engelska, ska sökanden till ansökningsservicen lämna in både en kopia av intyget på det ursprungliga språket och en kopia av en översättning till finska, svenska eller engelska som gjorts av en auktoriserad translator. Översättningen ska vara försedd med translatorns underskrift och stämpel.

Arbetsintygen granskas innan urvalet. Arbetserfarenheten räknas tills ansökningstidens slut. Arbetsintygen ska bifogas ansökan senast 6.4.2022 kl. 15:00

3 Antagning till dag, webb- och flerformsstudier på engelska

Yrkeshögskolorna bestämmer separat för varje ansökningsobjekt vilka av de nedan nämnda urvalsmetoderna som ska användas. Dessutom ska de bestämma antalet nybörjarplatser för varje urvalsmetod. Beroende på vilken grundutbildning de sökande har är de med i de urvalsmetoder som används inom det område som de valt. Urvalsmetoderna genomförs och publiceras i den ordning som anges nedan.

Yrkeshögskolorna anger antalet sökande som kan finnas på reservplats per ansökningsmål och informerar om detta i ansökningsanvisningarna, om antalet är begränsat.

4 Om det inte fås någon skillnad mellan dem som uppnår samma poängtal med de meddelade kriterierna, kan yrkeshögskolan anta alla sökande som har samma poängtal, antar ingen av dem eller systemet kan lotta ut den/dem som antas.

Yrkeshögskolan kan återkalla en studieplats, om den sökande inte lämnat in krävda examensbetyg inom den tidsfrist som yrkeshögskolan meddelat eller om den sökanden har lämnat oriktiga uppgifter om sig själv.

I vårens första gemensamma ansökan kan följande urvalsmetoder tillämpas enligt rekommendationen om antagningsgrunderna:

1. International UAS Exam 2. SAT-test

3. Betygsurval (finsk studentexamen, internationell studentexamen och yrkesinriktad grundexamen efter 1.8.2015)

Related documents