• No results found

Anteckning gällande Yttrande om remiss rörande område av riksintrese för dricksvattenförsörjning i Västra Götaland län, etc (Dnr KS2013/703)

Socialdemokraterna anser att Kungälv kommun backar från positionen om att ta ansvar för en hållbar framtid genom att bortse från den egna förvaltningens svar och heller inte ens kunna ställa sig bakom vårt egna kommunalförbunds position i frågan i denna remiss. Vi beklagar denna syn på en hållbar framtid, kring ett av vårt viktigaste livsmedel, vatten. Vi ställer oss bakom nedan från GR:

2013-06-13, Lars Heineson Förslag till yttrande

Remiss om förslag till område av riksintresse för dricksvattenförsörjning: Göteborgs Stads anläggningar för dricksvattenförsörjning.

Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Länsstyrelsen i Västra Götaland län, daterad 2013-04-05, beretts tillfälle att yttra sig över rubricerad remiss.

Bakgrund och syfte

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ansvarar för att peka ut områden av riksintresse för anläggningar för vattenförsörjning, enligt 2§ förordningen om hushållning med mark- och vattenområden. Länsstyrelserna har fått i uppdrag av HaV att ta fram förslag på sådana områden av riksintresse. Länsstyrelsen i Västra Götaland föreslår två områden. Det ena området är Göteborgs Stads dricksvattenanläggningar som försörjer Göteborgs kommun, nästan hela Öckerö kommun och delar av Ale, Partille och Mölndals kommuner. Det andra är Skaraborgsvattens Kommunalförbunds dricksvattenanläggningar. Remissen till GR avser förslaget om Göteborgs Stads anläggningar.

Förslaget omfattar två typer av områden, dels området med anläggningarna som utgör själva riksintresset dels influensområdet. Länsstyrelsen vill ha synpunkter på urval, avgränsning av riksintresseområdet och avgränsning av influensområdet. Nu avses befintliga anläggningar.

Kansliets kommentarer

För närvarande pågår arbete med en regional vattenförsörjningsplan för Göteborgsregionen; remiss fram t.o.m. september 2013. I denna plan redovisas bl.a. förslaget att verka för att regionens större anläggningar för vattenförsörjning samt mark- och vattenområden som är särskilt lämpliga för framtida vattenförsörjning klassas som riksintresse. GR ser därför positivt på att ett område i regionen föreslås som riksintresse.

I enlighet med riktlinjer från Havs- och vattenmyndigheten redovisas i Länsstyrelsens förslag dels områden som avser den geografiska utbredning där dricksvattenanläggningarna finns, d.v.s. själva riksintresset dels ett influensområde, dvs det mark- och vattenområde som är en förutsättning för att anläggningarna skall kunna brukas effektivt och i enlighet med dess syfte.

Influensområdet är således, enligt länsstyrelsen, skilt från själva riksintresset, men det visar inom vilket område det finns påverkan på riksintresset som också behöver hanteras planmässigt.

· Göta älvs nya vattenskyddsområde, så som det föreslås i särskild utredning, omfattar Göta älvs avrinningsområde söder om Vänern. Kartredovisningen i remissförslaget är inte helt identiskt med det förslag som just nu föreligger i arbetet med Göta älvs vattenskyddsområde. Då avsikten är att de två avgränsningarna skall följa varandra görs enbart denna notering i detta yttrande.

· Lilla och Stora Delsjöns avrinningsområde vilket också motsvarar det fastställda vattenskyddsområdet för Delsjöarna.

· Rådasjöns fastställda vattenskyddsområde. Förvaltningen Kretslopp och vatten inom Göteborgs stad föreslår att influensområdet bör motsvara sjöns avrinningsområde.

· Lärjeåns avrinningsområde.

Influensområdet är mycket stort till ytan och inrymmer flera tätortsområden och områden som kommer att utvecklas i framtiden, både genom tätortsutveckling, infrastruktur och andra verksamheter. Det är av central betydelse att utveckla värdebeskrivning och underlag som gör det möjligt att analysera och bedöma och allra helst förutse vilka åtgärder som kan antas medföra påtaglig skada på riksintresset för dricksvattenanläggningar. Samtidigt som riksintresset måste skyddas måste även andra samhällsfunktioner kunna utvecklas. En annan fråga att ta ställning till är om riksintresset kan anses

tillgodosett genom att införa vattenskyddsområden.

Underlaget så som det ser ut i remissmaterialet är inte tillräckligt och ger inte det stöd för fortsatt arbete som är nödvändigt.

Värdebeskrivning och underlag måste således utvecklas innan avgränsningen av influensområdet slutligen fastställs. Det finns annars en risk att riksintresseinstrumentets trovärdighet urholkas. Vi ser gärna att dessa beskrivningar och underlag utvecklas i samarbete mellan stat och kommun.

GR är positiv till att ett influensområde definieras och avgränsas. Med hänvisning till att underlaget inte ger ett tillräckligt stöd för att kunna bedöma konsekvenserna av ett influensområde kan dock ingen bedömning göras över om avgränsningen är lämpligt utformad. Detta kan göras först när värdebeskrivning och underlag har utvecklats.

Enligt HaV´s riktlinjer kan områden som pekas ut som riksintressen vara områden där anläggningar redan finns men kan också, med stöd av miljöbalken, vara områden som är särskilt lämpliga som framtida anläggningar för vattenförsörjningen. I detta skede avses befintliga anläggningar. I GR´s arbete med Regional vattenförsörjningsplan för Göteborgsregionen har vattenresurser av särskild betydelse för regionens framtida vattenförsörjning pekats ut. I det fortsatta arbetet blir det därför viktigt att denna kunskap tillförs arbetet med riksintressen för vattenförsörjningen.

Bilaga Föreslaget riksintresseområde Bilaga Förslaget influensområde

Bilaga Föreslaget riksintresseområde och influensområde i samma skala.

Socialdemokraterna är positiva till förslaget. Men vi vill lämna en reservation kring marken, även om den nu anses byggbar uppmanar vi förvaltningen i processen beakta och förtydligande av markförhållandena i denna svårutnyttjade areal, kilformad och delvis belägen i en dalsänka.

Idag stängdes en stor och viktig fråga för framtiden politiskt. Socialdemokraterna konstaterar att Moderaterna försämrar kvalitén i Kungälvs förskolor.

Neddragningen/effektiviseringen i förskolan motsvarande ca 18 000 kronor per barn och år ligger fast i Kungälv i 2013 års budget.

Några konsekvenserna av den borgliga nedskärningen är bland annat:

• Oförmåga att följa Skollagen §9 dvs att ge stöd till barn i behov av särskilt stöd. Detta får också konsekvenser gällande säkerhet och trygghet för hela barngruppen.

• Färre vuxna i barngrupperna

• Minskning av antalet vuxna/ förskoleavdelning.

• Mindre tid att se och bemöta varje barn i gruppen.

• Kortare tid personalen är på förskolan

• Ökade barngrupper inom pedagogisk omsorg

• Samla barn på en avdelning under tidig morgon och sen eftermiddag.

• Barn måste kanske byta till annan förskola.

• Negativta konsekvenser för barnens lärande då verksamheten blir torftigare i förskola och hos dagbarnvårdare, eftersom fokus måste läggas på trygghet och säkerhet, istället för pedagogiskt arbete utifrån läroplanen.

• Oförmåga följa fackliga avtal, risk för att personal söker sig till andra kommuner.

• Personal flyttas runt, arbeta på flera avdelningar för att fylla en heltidstjänst.

Moderaterna vägrade kompromissa, och några hängde på, inte var det för barnens bästa.

Denna höst måste förskolan spara in återstående dryga 3 miljoner av besparingen.

Socialdemokraterna ville riva upp den rena nedskärningen på 3,8 miljoner 2013. Detta kunde förhindrats. Men Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern och Folkpartiet vill inte lyssna på föräldrar, förskolechefer, lärare, rektorer på Montesossori, Viljan mfl…..de vägrar ändra sig!

På bordet låg juridiskt och ekonomiskt hållbara förslag. Moderaterna fick med sig sina gamla kompisar på nedskärningarna, på våra allra minsta barn.

Bakgrund

Den 19 december beslutade alla partier i Kungälv utan Socialdemokraterna att inte bara

”effektivisera” 14 miljoner på skolan i Kungälv 2013, man beslutade dessutom om en regelrätt nedskärning på 3,8 miljoner på Kungälvs förskola (15-timmarsbarnen). Informationen var usel.

Konsekvenserna visades i efterhand. Verksamheten, inklusive de privata aktörerna behandlades dåligt. Alla tycker, inklusive Moderaterna att det var ett dåligt beslut i en dålig process. Då borde man kunna ändra sig? Så den 23 maj startade den politiska processen av Socialdemokraterna som lämnade in en skrivelse om att riva upp besparingsbeslutet på 3,8 miljoner på de små barnen.

Socialdemokraterna har gjort allt för att få något borgligt parti att ändra sig. Frågan har behandlats på flera kommunstyrelsemöten.

små barn.

Alliansen kröp in i sin Alliansbur, de vill inte samarbeta för barnens och Kungälvs bästa. Nu ligger besparingarna fast på de allra minsta barnen. Detta är ett oförlåtligt svek.

Kungälv behöver förändras, det behövs en ny politik, en politik med ett brett samarbete och en något mer Socialdemokratisk inriktning för framtiden. Idag handlar det om de små barnen, imorgon handlar det lika mycket om jobben och våra äldre.

Kungälv behöver en förändring.

Kungälvs skolor skall spara 17 miljoner 2013

Skolan har en budget på ca 935 miljoner 2013. All verksamhet har ett effektiviseringskrav på 1,5 procent. Det innebär att skolan måste effektivisera 14 miljoner 2014. Dessutom har en politisk majoritet i kommunstyrelsen beslutat om extra kvalitetsförsämring med 3,8 miljoner i förskolan.

Totalt har alltså skolan på sig effektiviseringar och neddragningar för 17 miljoner.

Kungälv behöver en förändring.

Idag stängdes en stor och viktig fråga för framtiden politiskt. Socialdemokraterna konstaterar att Moderaterna försämrar kvalitén i Kungälvs förskolor.

Socialdemokraterna i kommunstyrelsen

Related documents