• No results found

6. Conclusion

9.3 Appendix 2 Quotes in Swedish

QUOTES QUESTION 10

Anders Mårtensson (Barnmissionen) - Ja det finns en agenda för hur vi ska agera. Och inom organisationen finns det vem ska meddela vad och vem. Det är inte så att vi har någon vana, vi är glada att vi är lika överraskade varje gång det händer.

Beata Fejer (Cancerfonden) - Fokus är i första hand att förutse krisen och jobba förebyggande genom att aktivt motverka kriser genom att hålla hög kvalitet i det vardagliga arbetet och se till att små misstag inte växer till förtroendekriser eller att rykten och missförstånd orsakar onödig skada eller förvirring. Vi vet att allmänhetens förtroende för Cancerfonden är avgörande för att vi ska kunna nå vår vision: besegra cancer.

Liv Landell Major (Majblomman) - Ja framförallt har vi ju en krishanteringsplan för våra volontärer och det får ju sägas vara internt

Lasse Lähn (Röda Korset) - Vi har inte någon specifik plan som tillämpas på något speciellt scenario, förutom de planer som du ska ha enligt arbetsmiljö och arbetarskydd, alltså att du ska ha för plötsligt dödsfall, du ska ha för utrymmen av lokaler och bortfall av, brand och allt detta, men inte för övrigt eftersom vi responderar på samhällskriser. Vi kan aldrig säga innan vad som ska hända, vi kan inte säga att vi ska respondera på en trafikolycka på E4, eller vi ska, ammoniakutsläpp i hamnen, eftersom vi agerar över hela landet.

Liv Landell Major (Majblomman) - Asså det beror ju på vad som händer men vårt huvudsakliga sätt att kommunicera med våra volontärer, om dom är så många är ju e- post. Sen har vi ju också en växel telefon dit dom kan ringa.

QUOTES QUESTION 11

Anders Mårtensson (Barnmissionen) - Teamet i såna här lägen börjar med att chefen för internationella avdelningar och generalsekreteraren bedömer situationen. Och sedan beslutar vi är det är här ett styrelseärende.

Anders Mårtensson (Barnmissionen) - Vad ska vi göra? Vem ska göra det? Hur ska vi göra det? När ska vi göra det? Hur kan vi kolla att vi gjort det vi ska? Och kan vi slutrapportera att vi gjort det? Det är de frågor man ställer sig först, i första skedet. Beata Fejer (Cancerfonden) - Ytterst är det Cancerfondens generalsekreterare men Kommunikationschefen har ett stort ansvar vid krishanteringen eftersom kommunikation är avgörande.

Lasse Lähn (Röda Korset) - Vi har ju en titt-funktion sedan många år men som vi har liksom ökat deras ansvar mycket så det finns en tjänsteperson i beredskap som går dygnet runt nationellt. Och den personen har i uppdrag att omvärldsbevaka vad som händer i samhället heltiden både inom organisationen och ute i samhället.

Liv Landell Major (Majblomman) - Ytterst är det våran generalsekreterare, men det är också undertecknat.

QUOTES QUESTION 12

Beata Fejer (Cancerfonden) - Krisgruppens roll är att analysera och hantera den akuta krisen samt förse generalsekreteraren/ledningen med underlag och strategiska vägval i syfte att kunna fatta beslut som är till fördel för Cancerfonden. Krisgruppen kallar in sakkunniga vid behov beroende på hur krisen definieras av gruppen. Vid större kriser är generalsekreteraren en del av krisgruppen.

QUOTES QUESTION 13

Lasse Lähn (Röda Korset) - Eh, går vi upp i stab, där vi har 4 olika beredskapsnivåer, där nivå 1, i början av nivåerna, är normala status att det är tibben som roddar det hela och tibben i sig har en ganska omfattande mandat och agera, och kunna skicka ut bedömnings personer och insatsledare i en akut insats

Lasse Lähn (Röda Korset) - Går man upp sen in stab, i de två översta, i nivå 3 eller 4 så ligger, i kommunikationen så ligger en stabskommunikatör, som ingår i tillsammans med stabslogistikerna, administratör och stabs ledaren i själva grunden i en stab. Sen klär man på med massa olika samordnare, som just den här specifika händelsen. Och stabskomminikatören i sig har då ansvar för deras kriskommunikationsplan för det bildas sen en taskforce på vår kommunikationsavdelning.

Lasse Lähn (Röda Korset) - Som sen sköter den biten och där i sin tur kopplas i den taskforcen in i någonting som vi kallar för MOPI som då är en grupp som står för det strategiska arbetet och vad det är vi kommunicerar ut och dehär bitarna. Så att där hyttens ju mycket av hur ser det ut, vad kan detta innebära för kommunikation för sen kommer ju alla som jobbar med sociala media, som jobbar med webben och som jobbar med tidningar och tv osv.

QUOTES QUESTION 14

Liv Landell Major (Majblomman) - Det finns alltid saker som kan bli bättre, personligen är jag intresserad av framförallt hur olika aktörer agerar i media

Lasse Lähn (Röda Korset) - Asså, de där är ju levande dokument hela tiden och man slipar på dem för vi har ju större händelser som vi går in i.

Lasse Lähn (Röda Korset) - Jag skulle vilja säga att just nu så är de väl kanske just kriskommunikationen som är den minst prövade på grund av att den är relativt ny.

Beata Fejer (Cancerfonden) X - I många fall har ideella organisationer inte lika mycket resurser som vinstdrivande företag vilket säkert också påverkar hur mycket resurser man satsar på kris. Men jag tror mer att det handlar om vilka kompetenser man har och numera är även ideella organisationer väldigt professionella.

QUOTES QUESTION 16

Bo Wallenberg (Barnmissionen) X - Nummer ett är mina anställdas liv och hälsa, för det är ju så att vi skickar ju in folk i döds farliga lägen.

Lasse Lähn (Röda Korset) - Och glömmer man bort människan i krisen så går det åt pipan i själva krisen, men sen har du ingenting att fortsätta på efteråt.

Beata Fejer (Cancerfonden) - Att förebygga krisen och jobba med förtroendet varje dag.

QUOTES QUESTION 17

Lasse Lähn (Röda Korset) - Vi har ett utvärderings- och lärande system som vi har utvecklat i hur vi utvärderar händelser beroende på vad det har varit för typ, alltså magnituden på händelsen

Lasse Lähn (Röda Korset) - och sen så finns det rutiner för hur vi via olika workshops och fråge dokumentation sammanställer lärandet och sen då även en lärande-plan hur lång tid de olika sakerna ska ta till det är implementerat.

Beata Fejer (Cancerfonden) - Genom att göra en ordentlig och djupgående utvärdering och vara konkreta i vad vi behöver förändra.

Liv Landell Major (Majblomman) X - Det tycker jag är det mest självklara i krishantering, att man går tillbaka och ser, briefar varandra.

QUOTES QUESTION 18

Beata Feijer (Cancerfonden) - Vi följer upp genom att analysera data och göra en genomlysning/utvärdering för att hitta orsaken och kunna åtgärda eventuella bristfälligheter till nästa gång

Bo Wallenberg (Barnmissionen) - Vi är 34 organisationer som träffas ganska regelbundet. Då har man speciella möten för ledningen inom en organisation. Och sen har man speciella utbildningar för personalen som jobbar fält och så vidare. Och där är vi väldigt öppna med varandra och jag har varit med på flera möten där en organisation får berätta vad som hände när de gick igenom en stor kris.

Bo Wallenberg (Barnmissionen) - Det är en annan sån organisation som vi har varit medlemmar i, FRI. FRI, frivilliga organisationers intresse organisation. De är dem som samordnar alla 90 konton. De har haft flera såna här. Så fort det händer en kris inom en organisation, så vill det snabbt att när den är över att den organisation delar med sig av det till alla andra organisationer. Att så här gjorde vi och det här hände.

Lasse Lähn (Röda Korset) - Men däremot, framförallt, om någon annan har tex frivilliga försvarsorganisationer eller Rädda Barnen eller Amnesty eller whatever i Sverige hamnar i en situation så följer man ju det givetvis. För att där är det mer lika, vi är organisationer som har samma drivkraft men olika mål oftast.

Lasse Lähn (Röda Korset) - Jo, om vi börjar med vår egen organisation så finns vi ju i strykt 190 länder, och varje land är unikt. Röda Korset och Röda Halvmånen, försöker att ha grundprinciper som gör att vi ska vara så lika som det över huvud taget går. Vi har liksom principer kring självständighet och humanitet och neutralitet och sånna här empatiskhet och sånna grejer. Men, det är ändå så att det ser olika ut i olika länder, Röda korset (RK) i Kina ser inte likadant ut som RK i Sverige och RK i Afghanistan eller halvmåne osv.

Lasse Lähn (Röda Korset) - Men däremot om tex danska RK eller finska RK har en förtroendekris då kan vi betydligt mer titta på det för det kommer i från samma kontext. Beata Fejer (Cancerfonden) - Inte aktivt då vi inte är en ”typisk krisorganisation”.

QUOTES QUESTION 22

Bo Wallenberg (Barnmissionen) - Det kan man ju. Först och främst ska man säga att de finns en generell sak och det är ‘Trust and Control’. Det är väldigt viktigt att man har system för att kunna upptäcka varningssignaler. Sen måste du har gjort din omvärldsanalys.

Beata Fejer (Cancerfonden) - Att vara proaktiv och arbeta systematiskt med organisationens brister är den bästa krishanteringen. Att ha ordning och reda på sin ekonomi och kontinuerligt inventera och prata om sina eventuella krigshärdar är ett effektivt sätt. Att jobba med riskanalyser vid större projekt eller förändringar är också viktigt för att hela tiden ha medvetenhet om eventuella hot.

Lasse Lähn (Röda Korset) - jag skulle vilja säga att jo vi kan förutse vissa saker och undvika dem pga att vi lär oss och organisationen är i mångt och mycket repetitiv vi gör saker i landet och utomlands och på årsbasis så vi är inte en organisation som vill ha korta projekt på olika saker utan vi driver verksamheter på lång sikt.

QUOTES QUESTION 23

Bo Wallenberg (Barnmissionen) - Jag skulle säga att det betyder allt!

Beata Fejer (Cancerfonden) - Men har man inte det är det viktigt att köpa in kompetensen och se till att man har krisplan och en handlingsplan samt med jämna mellanrum öva på kris utifrån organisationens frågor.

QUOTES QUESTION 24

Bo Wallenberg (Barnmissionen) - Nej. Jag tror inte att den bedömningen är att “nu ska vi hjälpa han lite mer för det var vårt fel” eller “nej nu får han lite mindre för det var ett plan som kraschade”. Vi har ju speciella försäkringar.

Liv Landell Major (Majblomman) - Ja det måste man ju vara. När det är barn inblandat så måste man vara mer operativ som riksförbund, det har ju hänt många gånger att jag personligen har pratat med föräldrar, och det gör jag ju inte om det är en annat typ av händelse.

Liv Landell Major (Majblomman) - Nu kan ju jag svara medans jag sover, det är ju jätteviktigt.

Beata Fejer (Cancerfonden) - Vi hanterar krisen utifrån dess risk och storlek. Vårt rykte och varumärke är alltid viktigt att värna om oavsett om det är en liten eller stor kris.

QUOTES QUESTION 25

Liv Landell Major (Majblomman) - Ja men det är ju jätte högt prioriterat, såklart! Beata Fejer (Cancerfonden) - Att agera professionellt och transparent är viktigt för oss. Om det innebär att prata med media för att få sätta vår bild av läget så gör vi det. Hur vi agerar beror på frågan och situationen men media är en viktig part för att hjälpa till att sätta vår bild av läget.

Lasse Lähn (Röda Korset) - Kommunikationen ut, både externt och internt, är otroligt viktig för oss, eftersom det är beroende på hur medborgare i landet ser oss som organisation är helt avhängigt av hur resultatet i krisen hanteras.

QUOTES QUESTION 27

Beata Fejer (Cancerfonden) - Att hantera våra olika målgrupper under en ev kris är viktigt och vi ser till att ge skräddarsydd information utifrån en plan som vi sätter. Bo Wallenberg (Barnmissionen) - Det är alltid så att, vanligt folk är väldigt styrd av vad media rapporterar. Så det är ju klart!

Lasse Lähn (Röda Korset) - Nu har vi ju avtal och liksom förberett vi har liksom beredskaps partner typ Företag1 och Företag2 och Företag3, inte Företag3 men andra som har direktavtal med att händer någonting så hjälper de till och sen har vi då massa kontakter runt omkring som med Företag4 och Företag5 och allt vad det heter som säger att är det någonting så är det bara att höra av sig. Så där har vi ju mycket klart och dessa är ju jätteviktiga för oss att de tycker också att det är intressant att samarbeta med RK de här ger oss något i vårt CRA. Men det är fortfarande så att om inte medborgarna, eller personerna som rör sig i landet, tycker att vi gör något begåvat, tycker de inte de så fungerar vi inte.

Related documents