• No results found

Arbeten i det offentliga rummet

In document Blommor och bild (Page 32-35)

Alla utom R2 och R3 säger tydligt att offentliga uppdrag är positivt. R3 arbetar en hel del med offentliga arbeten och R2 uttrycker att de är för dåliga på att visa sina arbeten, därav kan man dra slutsatsen att båda tycker att det är något positivt. R1 menar att offentligheten ökar prestationerna, R8 nämner motivationen och R4 betonar vikten av att de arbeten som görs hamnar på rätt nivå i förhållande till elevernas kunskaper. R4 tror även att offentliga arbeten är positivt för hantverkets utveckling och för den enskilda skolan.

De har lunchbio en gång i veckan på R1´s skola och visar program i skolans biograf på fredagar på lunchrasten. Programmen brukar vara 20-25 minuter långa med inslag av filmer eller musikvideos som eleverna har gjort själva. Alla elever på hela skolan oavsett program får då komma in och titta. Sen är det samma program som visas på lokal-tv. Det blir en slinga som går och eftersom programmet inte blir så långt så får det loopa mellan vissa tider. De bästa filmerna lägger de också ut på deras hemsida.

De har också en slags Oscarsgala på R1´s skola. ”Grunden är att de har olika kategorier där de tävlar: bästa projektfilm, bästa kortfilm, bästa dokumentära reportage o.s.v. och då har vi prisutdelare och en statyett, diplom och blommor, och programledare. Och det spelar vi in då, som en flerkameraproduktion och gör ett tv-program som vi visar i lokal-tv, men det är samtidigt en liveshow.” R1 tror att elevernas prestation ökar för att eleverna har en motivation där de vet att saker och ting ska visas, inte bara för honom som lärare, utan för en publik. Det ska visas för 30,000 hushåll. ”Man vet att mamma eller kompisen eller brorsan kan titta på det där.”

Det finns möjlighet att sända det de gör på Intern-tv på R2´s skola. Han får en känsla av att de är för dåliga på att visa det de gör, även på hans gamla skola. De har ingen filmfestival. Copywrightfrågan för musik måste man lösa om man ska sända, även på en skola. Det är ett problem som många skolor brottas med.

R3 har haft en filmfestival i sex år, den är för grundskolan och för gymnasieskolan, där de har fått chansen att visa sina filmer. Det har varit en gratis föreställning som medieeleverna brukar ordna. Senast var den i aulan. De gör affischer, skickar ut inbjudningar, åker ut till låg- och mellanstadieskolor och berättar om filmarbete, hur man enkelt kan göra sina filmer, enkel skola, enkla tips. Det är en amatörfilms- och videofestival. De tar in filmer som görs på skolor från åk 1 och uppåt. De har haft olika klasser: yngre än 16 år, från 16 år upp till 25. Eleverna visar också sina egna filmer, men det har varit en mindre grupp som arrangerar själva festivalen. Det här är en lokal festival, vinnarna går vidare till en regional festival. Vinnarna där går vidare till Novemberfestivalen i Trollhättan: SM i videofilm. De har kommit till Trollhättan 3-4 gånger.

R4 menar att ett uppdrag på rätt nivå i förhållande till eleverna, som inte är på bekostnad av något annat alltid är nyttigt och roligt. Ett sådant uppdrag måste inte alltid gå in under pågående kurs, det kan finnas andra viktiga skäl att delta. Men möjligheten skall finnas att man lyckas. Det är bra att få visa upp vad man gör för utomstående, som ofta ger väldigt positiv respons. Det kan också vara bra för hantverkets utveckling och bra reklam för utbildningen.

”Det är en kick!” R5, R6 och R7 lyfter fram vikten av spontan positiv respons från andra än läraren. Trots att det ofta medför extraarbete för både elever och lärare, ser man mycket positivt på detta. En övergripande tanke som man arbetar med, är att utbildningen skall vara upplevelseinriktad, och inom detta ryms uppdrag utanför skolans väggar. En förhoppning är också att eleverna efter avslutad utbildning skall våga ta egna initiativ till större uppdrag, och att våga tänja på gränserna när de väl är ute i arbetslivet. ”Ja, jag vet ju inte vad dom här eleverna gör om ett år. Jag hoppas att dom gör något som vi aldrig hade kunnat tänka ut. Så därför vill vi ju ge dom grunder, men också en frihet och en kreativitet och mod”, säger R5.

4.8 Inspiration

Inspirationen kommer från eleverna för flera av respondenterna, andra hänvisar till inspiration från arbeten utanför skolan eller samtal med andra lärare. Böcker, tidningar och naturen inspirerar också.

R1 hämtar sin inspiration från sitt eget skapande. Han har frilansat med film och TV. Han har även blivit inspirerad av vissa pedagoger från utbildningar som han har gått. Vissa övningar som han tyckt varit väldigt lärorika, har han tagit direkt. ”Jag hade inte valt den här banan om jag inte hade viss kreativitet själv. Jag hittar på grejer, och man utvecklar saker, det här funkade hyfsat, men just det funkade inte.”

R2 kan se något på tv eller prata med någon. Igår gjorde R2 en övning där han gav eleverna en tecknad serie, en dagstripp, t.ex. Ernie. En begränsad historia som de ska bryta ner till ett bildmanus så att det blir en film. Sen ska de få de bilderna till film utan att de lägger ner en massa jobb på scenografi och skådespeleri. Den idén fick han på sin förra skola av en teaterlärare, som skulle ha en manusövning med sina elever. Ett begränsat manus som är lätt för tonåringar att identifiera sig med. Själva undervisningen ger uppslag för R2. Något som inte fungerar för en grupp, fungerar för en annan, och då funderar han och letar efter nya lösningar.

R3 läser böcker, senast ett par böcker om ljud och intervjuteknik, samt letar uppslag på nätet.

R4 blir inspirerad av eleverna. Elevernas humör påverkar mycket. Är de engagerade är det lätt att ha en engagerad lektion, är de negativa blir det svårare. Spelet med eleverna påverkar mycket. Kollegor inspirerar, naturen och omgivningarna inspirerar också. Böcker och tidningar är stora källor till inspiration. Inspirationen är en anledning till varför R4 gör grovplaneringar som är ganska öppna. Då finns det utrymme för spontanitet, i planeringen.

Inspirationen hämtar R5, R6 och R7 mycket från varandra. Även externa uppdrag ger inspiration i till idéutveckling. Naturen är ytterligare en källa till inspiration.

Eleverna är till stor inspiration för R8, både när man förstår varandra och inte. När det inte fungerar, blir det som en utmaning till att växa vidare som pedagog. Misslyckanden behöver

alltså i slutändan inte bli något negativt, enligt R8. Utvärderingar är också inspirerande. De sporrar till att gå vidare och förbättra saker. ”Jag kan tycka att jag är en fantastisk pedagog, men eleverna fattar ingenting. Har 20 elever fel, eller 1 lärare? Här kan man ju välja att stå fast i sitt, eller ta åt sig av kritiken.” Kolleger som inte är floristlärare kan vara till stor inspiration för R8. Särskilt då man skall hitta gemensamma nämnare vid integrering av ämnen.

In document Blommor och bild (Page 32-35)

Related documents