• No results found

3. Metod

3.3. Arbetsprocessen

Arbetsprocessen i examensarbetet indelas i tre delar, den första delen omfattar en grov kartläggning av de problem som förekommer inom fallföretag i arbetet med och hantering av APD-planer. Syftet med detta skede är att anskaffa sig en översiktlig bild i området och en bas olika fokusområden som behandlas mer djupgående i ett senare skede.

Den andra delen omfattar mer detaljerade undersökningar av de valda fokusområdena. Syftet med detta skede är att tillägna sig den kunskap som är nödvändig för att förstå problemen mer djupgående, koppla teorin till praktiken och få fram ett mätbart resultat som kan användas som grund till senare utvärdering.

I det sista skede analyseras, reflekteras och utvärderas resultaten. Syftet med det slutliga skedet är att sammanställa all information, indata, resultat, teori och forskning till ett avslutande resultat och därmed besvara de frågor som ställdes i början av examensarbetet.

Arbetsprocessen presenteras visuellt i figur 7.

Figur 7. Visualisering av arbetsprocessen i examensarbetet.

38 3.3.1. Litteraturstudier

Den litteratur som användes i examensarbetet söktes via följande sökmotor:

Karlstads Universitets egna sökmotor onesearch

Google & Google Scholar

DIVA-portal

Sökord som användes var; APD-plan, placeringsritning, produktionsplanering, LEAN, Slöseri, forskningsmetoder, arbetsplatsdispositionsplan, intervju, byggplanering, byggledning, byggproduktion, logistikplanering, logistik, byggstyrning, fel på arbetsplatsen, arbetsplatsfel, slöseri på arbetsplatsen, effektivisering på arbetsplatsen med mera.

3.3.2. Frågeformulär

Efter utförda litteraturstudier samt konversationer med arbetsledare, platschefer och annan personal inom företaget upprättades ett frågeformulär med hjälp av Google formulär. I det första skedet var det viktigt att ägna sig åt personliga kvalitativa svar och därmed användes ett öppet frågeformulär där respondenten skriver sitt eget svar i en angiven text ruta. Syftet med detta formulär var således att få reda på fallföretagets erfarenheter angående faktorer som påverkar fel, brister och slöseri i arbetet med och hantering av APD-planer. Formuläret skickades ut till arbetsledare, platschefer, VDC (Virtual design & Construction) ansvariga och annan behörig personal inom verksamheten. Spridningen av formuläret i verksamheten skede med hjälp av handledare och de interna kontakterna inom fallföretaget.

Alla frågor i frågeformuläret som ställdes redovisas i bilaga A.

39 Figur 8. Frågeformuläret i arbetet

Ett par av de frågor som ställdes i formuläret var:

”Vad betyder APD-planen för fel, brister och slöseri i byggskedet?”

”Hur stora/allvarliga är dessa APD-plan relaterade fel och slöserier som uppstår?”

”Varför och hur uppstår dessa APD-plan relaterade fel och slöserier?”

”Hur behöver arbetet med och hantering av APD-planer förändras för att minska de konstaterade fel, brister och slöserier?”

o.s.v.…

40 3.3.3. Intervjuer

Efter valda fokusområden utfördes semistrukturerade intervjuer mellan fyra ögon samt via mobil/Skype. De ämnen som diskuterades under intervjun behandla resultaten från det första frågeformulär, d.v.s. de orsaker som leder till problem, brister, slöseri i arbetet med och hantering av APD-planer.

Ett mål som författaren hade under intervjuerna var att behålla en öppen konversation och inte sätta press på respondenten. Intervjuerna skulle mynna ut i en öppen diskussion där författaren (intervjuaren) ta upp samtalsämnena men inte styr själva samtalet. Det är respondentens erfarenheter som är avgörande och intervjuerna utformas så att de ska ge möjlighet för diskussioner utanför den ställde frågan.

För skapandet av intervjuns struktur och upplägg så tog författaren hjälp av boken Intervju;

konsten att lyssna och fråga (Krag 1993). Alla intervjuer spelades in för att inte missa någon information, utöver det så fick alla respondenter förfrågan om de vill lyssna på inspelningen för att korrigera eventuella missförstånd eller misstag. Intresset för detta var lågt och ingen respondent önskade inspelningen i efterhand.

Tabell 1. Sammanställning av respondenter [1].

Yrkesroll Avdelning Erfarenhet Intervjumetod Nr

Arbetsledare Betong 4 år Personligt 1

Platschef Bygg 25 år Personligt 2

Arbetsledare Bygg 3 år Personligt 3

Arbetsledare Bygg 5 år Skype 6

Arbetsledare Bygg 4 år Mobil 7

Respondenterna i denna grupp deltog på en intervju kopplade till fokusområden.

41 Tabell 2. Sammanställning av respondenter [2].

Arbetsledare Väg &

anläggning

3 år Personligt 4

Arbetsledare Bygg 3 år Personligt 5

Respondenterna i denna grupp deltog på en intervju som framförallt kopplades med utfört platsbesök.

3.3.4. Enkät

Samtidigt med intervjuer skapades en enkät återigen i Google Forms. Enkäten upprättas som en fortsättning av de tidigare konstaterade problemen (resultaten från frågeformuläret). I examensarbetet utgör enkäten den kvantitativa arbetsmetoden, där svaren är punktsvar.

Respondenten har möjligheten att vikta varje fråga mellan ett och fem, där ett är lägst och fem är högst.

Enkäten skapades i Google forms för att underlätta och öka lusten till att svara på enkäten. Även här skickades enkäten ut inom verksamheten med hjälp av interna kontakter. Innehållet i enkäten fokuserar på viktningen av tidigare resultat som leder till fel, brister och slöserier i arbetet med och hantering av APD-planer. Dessa resultat sammanställs i resultatet i diagram.

Figur 9 visar hur enkäten ser ut för respondenten.

42 Figur 9. Enkäten i arbetet

Enkäten är uppdelade efter fokusområden som bland annat omfattar:

▪ APD Allmänt

▪ Planering och logistik

▪ Uppdatering och tolkning

▪ Tidspress och stress

▪ … osv.

Alla frågor som ingick i enkäten hittas i bilaga B.

43 3.3.5. Observationer

Totalt utfördes tre observationer i examensarbetet i form utav platsbesök.

För att få en bättre inblick och ett bättre resultat i hur fallföretaget använder sig av APD-planer vid olika projekt, observerades tre olika stora projekt. Projekten beskrivs i kap 3.7 Studieobjekt.

Huvudsyftet med dessa observationer var att koppla teori med realiteten, d.v.s. att hitta de problem som enligt frågeformuläret konstaterades finnas i pågående projekt och på så sätt styrka problemens relevans. Men utöver det hade observationerna dessutom syftet att öka förståelsen hos författaren i hur fallföretaget arbetar med och hantera APD-planer.

Undersökning om de konstaterade problemen som leder till fel, brister och slöserier finns på plats verkställdes med hjälp av:

Intervjuer på plats med arbetsledning (angående fokusområdena)

Granskning av APD-planen

Observation av arbetsplatsen

Egna reflektioner

3.3.5.1. Intervju och granskning av APD-planen

Innan observationerna på arbetsplatserna deltog respektive respondent i en kvalitativ intervju.

Syftet med intervjuerna var att införskaffa sig en överblick av den undersökta arbetsplatsen och att få igång en diskussion kring APD-planer med respondenten. Intervjuerna motsvarade en öppen dialog angående hur arbetet med APD-planen har fungerat i projektet samt vad som gick mindre bra på arbetsplatsen (som relaterade till APD-planen). Under intervjuerna diskuterade och granskade författaren och respondenten den vid intervjun befintliga APD-planen. I intervjuerna diskuterades bland annat APD-planernas innehåll och upplägg. Utöver det diskuterades resultaten från frågeformuläret och respondentens syn på dessa. Samtliga intervjuer spelades in.

Sammanfattningsvis: Intervjuerna motsvarade en öppen konversation mellan författaren och respektive respondent om APD-planer. Med fokus på arbetsplatsens APD-plan samt arbetsledningens sätt att arbeta med planen och avslutningsvis en allmän diskussion kring de konstaterade fokusområdena.

3.3.5.2. Okulärbesiktning och reflektion

Efter intervjuerna utfördes observationen på respektive arbetsplats ihop med arbetsplatsernas respondent. Syftet med dessa observationer var att dels undersöker de problem som framkom under intervjun men dessutom hitta ytterligare brister som inte nämndes. Under tiden analyserade författaren arbetsplatsen ordning, personal, generella upplägg och det pågående bygget. De som ansågs viktigt av observationerna skrevs ned på papper och fotograferades.

44

Related documents