• No results found

Arkivariekonventets roll för kulturarvsarbetet vid nationerna

Antikvarieämbetet verkar vara ett ensamt ämbete där mycket tid tillbringas ensam i samlingen. Det är även ett område som kan vara svårt att läsa sig till i böcker om man inte vet var man ska leta. På grund av detta behöver antikvarierna och de övriga föremålsansvariga ett gott samarbete där tankar, idéer och kunskap kan utbytas. Vi ville därför veta hur informanterna ställer sig till Arkivariekonventet. Vi undersöker om informanterna har närvarat vid Arkivariekonventets möten, deras åsikter om vilken funktion konventet fyller samt vad de önskar sig av kon-ventet i framtiden.

De föremålsansvarigas deltagande i Arkivariekonventet

Två svar bortfaller helt från denna fråga eftersom dessa informanter är dels en bibliotekarie och dels en förste kurator på en nation som har en antikvarie. Ingen av dessa har alltså något konst- eller föremålsansvar.

Av de antikvarier vi intervjuat har fem av sex deltagit i Arkivariekonventets möten. En av dessa har haft sitt ämbete i fem år, men har inte deltagit under de senaste åren. Ingen av de tre intervjuade första kuratorerna med konstansvar har deltagit. Nästan alla informanter påpekar dock att Arkivariekonventet legat i träda under en längre tid, vissa menar så länge som två år, och att det därför var ett tag sedan de var på någon sammankomst. Anledningen till detta menar flera infor-manter är en oengagerad styrelse som inte kallar till möten.

Tabell 17. Informanternas deltagande i Arkivariekonventet (9 svarande)

Ja Nej

Antikvarie 5 1

1Q med konstansvar 0 3

Den ende antikvarien som inte har deltagit någon gång har svårt att ta sig tid till det, eftersom denne jobbar och bor i en annan stad än Uppsala. Dessutom upple-ver informanten det, via inbjudningar på e-post, som att ”det alltid är upplagt för fest”.206 Istället för en festgrupp efterfrågar denne informant en samarbetsorgani-sation. Även andra informanter visar ett missnöje med att Arkivariekonventet er-bjudit så få utbildningar och istället fokuserat mer på ceremoniella delar, det vill säga fester. En informant beskriver att denne har visat upp nationens arkiv för övriga i konventet, men att det inte har underlättat informantens arbetsuppgifter som förväntat.

Utifrån svaren kan vi se att antikvarierna har deltagit i Arkivariekonventet, medan konstansvariga förste kuratorer inte har deltagit. Detta beror antagligen på att förste kuratorerna är heltidsanställda på sina nationer och prioriterar andra de-lar av verksamheten som är av större betydelse för till exempel nationens ekono-mi. Tidsbrist kan alltså vara orsaken. Genom att instifta ett antikvarieämbete skul-le varje nation ha en ”expertperson” på sin konst, vilket är att föredra. Att dessut-om återuppliva Arkivariekonventet kan bidra till att antikvarierna får fortbildning inom ämnet.

Arkivariekonventets funktion enligt informanterna

De allra flesta informanter anser att Arkivariekonventet skulle kunna fylla en vik-tig funktion, däremot har konventet under den senaste tiden legat nere. Många av informanterna uttrycker ett behov av ett välfungerande konvent, en säger:

Arkivariekonventet fyller ett jätteviktigt syfte och tillsammans med Bibliotekariekonventet är det en ganska kraftfull kraft som går långt in i både nationer och det gemensamma Kurators-konventet. Det finns absolut mycket man kan förbättra för att förstärka sin plats, men där krävs det samverkan och ett aktivt Arkivariekonvent. Och det är det inte just nu.207

En informant menar att konventet skulle fylla en funktion om rätt personer satt i presidiet, och en annan efterfrågar en mer samarbetsinriktad verksamhet med bland annat studiecirklar.

206 Intervju 10/2 2011.

Enligt en informant är konventet givande dels för att medlemmarna får möj-lighet att se hur det går till på andra nationer, dels för att det anordnas olika nytti-ga saker som exempelvis kurser i hur man tar hand om tavlor och byster. Antikva-rier lär sig då hur arbetet kan förbättras.

Även en annan informant tycker att det är intressant att höra om de andras er-farenheter, men menar samtidigt att det är ”väldigt mycket drickande och väldigt mycket småkulturellt prat”208 och att det endast ibland kommer upp frågor där medlemmarna kan ge varandra råd.

En informant menar att det mest är roligt att vara med och att träffa andra an-tikvarier. Enligt denne är det viktigt att nationerna samarbetar istället för att se varandra som konkurrenter, framförallt när det gäller konsten och icke inkomst-bringande verksamhet.

De konstansvariga förste kuratorerna har inte deltagit på några sammanträden med Arkivariekonventet. Två av dem känner till konventet, men har ingen upp-fattning om vilka aktiviteter det genomför och har aldrig varit med på något möte. Det är inte något informanten skulle ta sig tid till. Den tredje konstansvariga förste kuratorn har inte deltagit själv, men menar att konventets viktigaste roll är att fun-gera som en central punkt för antikvarierna, bland annat i form av utbildning. Det kan exempelvis vara korta kurser där en arkivarie berättar hur man jobbar, hur man ska behandla vissa föremål, bra sätt att katalogisera, samt fungera som en mötesplats där medlemmarna kan diskutera liknande frågor. Informanten menar att man annars blir väldigt ensam i sitt ämbete på nationen, utan att ha någon att fråga om råd.

Sammanfattningsvis kan man, utifrån åsikterna om Arkivariekonventet, förstå att ett starkt konvent efterfrågas. Viktigt att tänka på är att Arkivariekonventet även är antikvariernas konvent. Alltså har två oerhört viktiga kulturarvsbärande ämbeten under en tid varit utan fungerande konvent. Detta är självfallet mycket problematiskt eftersom konventet har en viktig uppgift att fylla.

Informanternas önskemål av Arkivariekonventet

Eftersom en av de intervjuade är bibliotekarie ställs inte frågan till denne. Frågan ställs inte heller till förste kuratorn utan konstansvar. Således sjunker svarsantalet till nio.

En önskan som påtalas av både antikvarier och förste kuratorer är just att kon-ventet borde ha en mer utbildningsbetonad roll, samt främja samarbete nationerna emellan. Några förslag antikvarierna ger är gemensamt överenskomna formulär för inventering och liknande, mer samarbete rent rutinmässigt – bland annat kring hur nationerna bygger kataloger, och en portal på Internet där medlemmarna kan utbyta tankar, åsikter, efterlysningar med mera. Eftertraktat är även fler möten

samt studiebesök, kurser och allmän information som universitetet (exempelvis Museum Gustavianum) kan bidra med. Andra förslag är att gå ihop för att besöka arkiv och att ha gemensamma referenslistor där man kan kontakta konservatorer och andra sakkunniga människor.

En informant nämner att även fler fester där man kan träffa folk är önskvärt, och en annan vill uppmuntra alla aktiviteter som för antikvarier samman och upp-muntrar till utbyte av erfarenheter. Två antikvarier efterfrågar dock mindre fest och mer kurser och samarbete kring arbetsuppgifterna.

Flera betonar vikten av utbildning och råd från Arkivariekonventet, så att an-tikvarierna slipper känna sig obildade och utan någon att fråga om råd. En infor-mant menar att många antikvarier är väldigt intresserade, men samtidigt kan väl-digt lite eftersom de inte har någon tidigare erfarenhet eller utbildning inom kul-turarvsvetenskap.

En enda av informanterna anser att Arkivariekonventet fungerar ganska bra, eller åtminstone gjorde det sist denne var med på någon sammankomst. Märkbart är då att detta är den informant som inte har deltagit på något av Arkivariekonven-tets möten de senaste åren.

En konstansvarig förste kurator skulle eventuellt överväga att gå på något möte med Arkivariekonventet om det handlade om något konkret som kan vara till nytta, exempelvis någon utbildning. En annan förste kurator önskar några kor-ta utbildningsaftnar, och en tredje har inga direkkor-ta önskningar kring Arkivarie-konventets arbete. Däremot önskar denne sig en kunnig och driven antikvarie som kan berätta för förste kuratorn vad denne ska göra.

Tydligt är att många av våra informanter tror att de skulle ha nytta av ett väl fungerande Arkivariekonvent. Samtliga antikvarier efterfrågar ett fungerande kon-vent. Genom att träffa andra med samma arbetsuppgifter och liknande problem kan de få hjälp, diskutera fram lösningar på problem och funderingar. Ett Arkiva-riekonvent som arrangerar workshops och utbildningar ger deltagarna verktyg för att hantverksmässigt kunna förbättra hanteringen av föremålen. På lång sikt kan alltså ett välfungerande Arkivariekonvent bidra till föremålens och nationernas kulturarvs hälsa.