• No results found

Krisen briserar efter att en tidigare anställd gjort ett inlägg på Facebook om varför hon valde att lämna sin anställning hos XXL efter bara en vecka. Hon hade under tiden hon jobbat där blivit tvingad att göra armhävningar varje gång hon kom försent eller råkade säga “kund”

istället för “gäst”. Hon berättar även om något som XXL kallar för “bomben” som går ut på att varje avdelning ska sälja en specifik vara inom en utsatt tid för att slippa bestraffning (Aftonbladet, 2019). Inlägget delades flitigt och flera svenska medier plockade upp nyheten och skrev om de rådande arbetsförhållandena på XXL. Även på XXL:s Facebooksida gjorde många upprörda konsumenter inlägg. Vid denna punkt hade XXL Sverige:s nye VD Per Sigvardsson precis tillträtt posten.

6.1.1 XXL:s uttalanden i dagspress

De första flesta och mest uttömmande uttalandena kom i dagspressen. Huvudsakligen är det den då nytillträdde VD:n Per Sigvardsson som svarar på pressens frågor.

XXL:s försvar i Aftonbladet från den 17 mars 2019

XXL gjorde flertalet uttalanden i början av krisen. Det första uttalandet kom dagen efter det att krisen uppdagats, då Aftonbladet fick en intervju med XXL:s dåvarande VD Per

Sigvardsson. När journalisten frågar Sigvardsson om händelsen kommer han med följande uttalande:

När jag under torsdagskvällen läste om hennes upplevelse och det hon beskrev var jag helt bestört. Vi har bett om ursäkt till berörd person. Redan under fredagen samlade jag ledningen i de aktuella butiken för att prata om det här

Till att börja med kan vi se att Per Sigvardsson börjar sitt uttalande med att uttrycka empati för det inträffade genom att säga att han är “bestört” över det som inträffat. Detta är något som stämmer överens med Coombs och Holladay teorier kring hur organisationer ska justera information under rådande kris, och just vikten av att uttrycka empati i ett tidigt skede.

Sigvardsson har också “bett om ursäkt till berörd person”, vilket sedermera kan tolkas som ett användande av strategin ​ta på sig hela skulden​ som går ut på att organisationen går ut med en ursäkt för det inträffade. Vidare kan vi också utröna användandet av strategin

tillrättaläggande,​ då Sigvardsson i sitt första uttalande tydligt påpekar att han samlat ledningen i den berörda butiken för att prata om det inträffade.

Vidare frågar journalisten vad Sigvardsson tycker om XXL:s företagskultur, varpå han svarar följande:

Det är en öppen och stark kultur men hjälpsam, öppen och framåt. Vi har en stark tävlingsanda och det är många unga människor som jobbar hos oss. Jag har precis börjat på XXL och bara varit vd i två veckor. Men jag upplever inte att vi har en osund kultur.

I det här uttalandet kan vi urskilja användandet av två stycken separata strategier. Dels handlar det om ​påminnande åtgärder, ​i det här fallet påminner Sigvardsson om XXL:s starka och hjälpsamma företagskultur. Men vi ser också ett användande av taktiken ​förnekelse​, då Sigvardsson tydligt påpekar att han endast varit VD i två veckor vilket på ett sätt kan tolkas som en bortförklaring av det inträffade. Det är dock inte solklart men kan i kontexten tolkas som att Sigvardsson personligen förnekar involvering i det inträffade, vilket således kan indikera att han försöker rädda sitt eget rykte.

Vidare frågar journalisten om Sigvardsson är medveten om att detta kanske förekommer på flera varuhus runtom i landet och att det finns anställda som vittnat om just denna del av företagskulturen.

Jag har pratat med många varuhuschefer som säger att det här inte händer i deras varuhus. Jag tror inte att det är något som sker allmänt. Om anställda har upplevt sig orättvist behandlade ska de prata med sina chefer eller ta kontakt med mig.

I det här uttalandet kan vi tydligt se ett användande av strategin ​förnekelse​ då Sigvardsson försöker distansera sig från att armhävningar som bestraffning förekommer på andra varuhus än det som blivit exponerat. Dessutom kan vi se en antydan till användande av strategin tillrättaläggande ​genom att Sigvardsson öppnar upp för anställda att ta kontakt med sina chefer eller honom personligen om de blivit orättvist behandlade.

Journalisten avslutar intervjun med att fråga hur hans syn ser ut på att kalla kunder för

“gäster”, då detta tydligen ska ha kunnat leda till disciplinära straff för medarbetarna om de inte respekterade regeln.

Jag kommer från andra perspektiv. Jag tycker inte att det är speciellt viktigt om man säger kund eller gäst. Men jag vet att det finns starkt i XXL:s koncept.

I detta citat distanserar Sigvardsson sig själv från krisen, men använder sig till viss del av tillrättaläggande ​där han menar på att det finns starkt i XXL:s koncept; och att det därmed är viktigt för koncernen.

Intervju med SVT från den 18 mars.

Sigvardsson ställer dagen efter uppdagandet om armhävningar som bestraffning upp på en intervju med SVT. I artikeln poängteras det att upprinnelsen till krisen ska ha varit för att butiken inte haft någon riktig varuhuschef utan istället haft en ledningsgrupp som lett butiken.

Sigvardsson säger följande om situationen:

Han som är ansvarig till det som hänt är hemma och mår dåligt över händelsen, vi pratar med honom fortlöpande. Han har inte gjort en massa fel utan vi saknar ett ledarskap som har gjort att vi har hamnat här

Vi kan här se en antydan till ​syndabock ​då Sigvardsson menar att det finns någon som är ansvarig för den uppkomna och att han är hemma och mår dåligt över händelsen. Just att den ansvariga personen mår dåligt över händelsen kan också tolkas som att Sigvardsson försöker göra sig själva till ett offer​ då han poängterar att den ansvariga också drabbats negativt av det inträffade. Slutligen kan vi utröna användandet av strategin ​bortförklaring​ då Sigvardsson säger att det är avsaknaden av ledarskap som är upprinnelsen till krisen.

Vi har satt upp en grupp som ska se över hur vi jobbar med de här frågorna och som ser till att vi har policys som täcker in exakt hur vi agerar. Arbetet startar idag så att vi kan säkerställa att vi kommit tillrätta med saker som inte fungerar

Sigvardsson fortsätter här med att använda strategin ​tillrättaläggande​ då han tydligt kommunicerar ut vilka åtgärder som kommer att vidtas för att något liknande inte ska upprepas i framtiden.

Disciplinära åtgärder är olagligt och helt oacceptabelt i min bok. Jag har pratat med alla chefer och jag upplever inte att det är en allmän jargong. Jag säger inte heller att det inte förekommit för det tror jag att det har gjort.

Här kan vi se att Sigvardsson försöker ​minska händelsens anstötlighet ​ genom att dels poängtera att disciplinära åtgärder är olagligt, och därmed appellera till ett högre värde. Han säger dessutom att han pratat med alla chefer och att dessa inte tycker att det är en allmän jargong, vilket kan tolkas som att han menar på att problemet inte är så utspritt och därmed ett förminskande av krisen.

Sigvardsson avslutar intervjun med följande citat på frågan om den ansvariga personen kommer få komma tillbaka till jobbet:

Det får vi se när det kommer så långt. Idag har vi kontroll på läget i det aktuella varuhuset och ger stöttning. Vi ger det här varuhuset extra uppmärksamhet.

Sigvardsson ger inget klart svar på frågan men vi kan se en antydan till användandet av strategin ​tillrättaläggande ​då han säger att de ger extra stöttning och uppmärksamhet till det berörda varuhuset.

Intervju i tidningen Market den 18 mars 2019.

Den 18:e mars, en dag efter det att krisen briserat i Aftonbladet, ställer Sigvardsson upp på en intervju med tidningen Market (en branschtidning för retailbranschen). Sigvardsson inleder intervjun med följande citat:

Personligen tror jag inte att händelserna är representativa för alla varuhus. Jag har hittills hunnit prata med ungefär hälften av varuhuscheferna och ingen av dem känner igen detta från sitt varuhus. Jag tror också att fler medarbetare skulle ha intervjuats och synts i media om detta varit utbrett.

Vi kan se att Sigvardsson i det här uttalandet försöker använda sig av strategin ​minska händelsens anstötlighet​ genom att dels poängtera att problemet enligt honom inte är representativt för alla varuhus. Han menar också på att om det varit ett utbrett problem så skulle antagligen fler medarbetare blivit intervjuade i media, vilket är ett tydligt

förminskande av den uppkomna situationen och även ett sätt för Sigvardsson att attackera trovärdigheten av uppgifterna som uppkommit.

Journalisten frågar vidare hur hans syn på tävlingskultur inom XXL är och om han anser att den gått överstyr.

Ja, vi har en stark tävlingskultur, ska ha det och jag tror den kan bli för stark i vissa lägen. Det är viktigt att behålla glöden och vinnarinstinkten, men det får givetvis inte spåra ur. Här finns en viktig balansgång för mig och oss i företagsledningen

Sigvardsson försöker till viss del ge en ​bortförklaring ​till krisens uppkomst, i det här fallet att XXL har just en starkt tävlingskultur och att denna ibland kan bli för stark i vissa lägen. Han använder sig också av ​tillrättaläggande​, där han menar på att det inte får spåra ur och att

detta är en viktig balansgång för honom och ledningen i framtiden för att undvika att det upprepar sig.

Vi har också jobbat intensivt med berörda varuhus och speciellt med det i Bromma.

Här finns en del extra utmaningar, vi har gjort ändringar i varuhusledningen och det finns ingen varuhuschef på plats just nu. En varuhuschef kommer att tillsättas inom kort, men det kännas en del turbulens och oro i Bromma i dagsläget. Jag vill även tillägga att det berörda varuhuset känner sig väldigt utpekat och personalen mår dåligt över det som har hänt som tagit stora proportioner. Vi har haft personal från ledningen på plats i helgen och stöttat dem.

Uttalandet som Sigvardsson levererar är snarlikt med de som redan figurerat tidigare och har en tydlig användning av ​tillrättaläggande. ​Däremot kan vi se att han på ett sätt även försöker måla upp XXL och dess anställda som offer för den uppkomna krisen, i kombination med användandet av strategin ​försvar eller rättfärdigande​ då han menar på att krisen fått alldeles för stora proportioner, vilket kan tolkas som att han menar att konsekvenserna av denna heller inte är noterbara. Även genom att poängtera att personalen mår dåligt av det inträffade gör att han ​gör sig själv till ett offer​ av den uppkomna krisen.

Till att börja med genom att kommunicera till alla medarbetare att XXL inte på något sätt jobbar på det här sättet, med bestraffningar och disciplinära åtgärder. Sedan ska vi "fininställa" vår tävlingskultur, så att vi fortsätter arbeta engagerat utan att det går snett. Och jag har också uppmanat alla anställda att höra av sig om de ser något liknande, till sin varuhuschef eller direkt till mig.

Detta uttalande innehåller delar från andra uttalanden som Sigvardsson gjort sedan tidigare, bland annat att han kommunicerat ut till medarbetare och chefer samt att alla anställda kan höra av sig om de ser något liknande beteende. Men det tillkommer en strategi här då Sigvardsson säger att de ska “fininställa” deras tävlingskultur. Detta kan tolkas dels som ett användande av strategin ​tillrättaläggande ​men också användande av strategin ​rättfärdigande då han på ett sätt inte erkänner att kulturen är osund utan att den är nödvändig men att den bara behöver formas om.

Generellt vill jag säga att XXL i grunden inte gör några fel i ett större, strukturellt perspektiv. Vi investerar otroligt mycket i utbildning av varuhusledningar och säljare, ska ha en stark tävlingskultur, men den här typen av händelser är förstås helt

oacceptabla.

I det här uttalandet använder sig Sigvardsson av ​förnekelse​ där han tydligt påpekar att XXL inte gör några fel “i ett större, strukturellt perspektiv”. Samtidigt tar han på sig ansvar för det inträffade och säger att det är helt oacceptabelt det som inträffat, vilket till viss del kan tolkas som ett användande av strategin ​ta på sig hela skulden​; även om han explicit inte tar fullt ansvar eller går ut med en ursäkt med uttalandet.

Uttalanden i tidningen Sportfack​ ​från den 19 mars 2019

Den 19:e mars gör Sigvardsson en intervju med tidningen Sportfack, en svensk branschtidning för sportbranschen samt sveriges största affärssajt för sport-cykel och golfbranschen.

Sådant här får inte finnas hos oss. Jag har full respekt för hennes (tidigare anställdes reds anm) upplevelse och jag har pratat med den berörda personen och bett om ursäkt. Samtidigt vill jag säga att jättemånga anställda hos oss känner inte så här​.

Uttalandet är likt det första som Sigvardsson har i Aftonbladet, han använder sig tydligt av strategin ​ursäkt ​när han poängterar att de har pratat och bett om ursäkt till berörd person.

Samtidigt används också ett ​minskande av händelsens anstötlighet ​när Sigvardsson tydligt vill poängtera att flertalet av deras anställda inte känner som den berörda personen gjorde.

Vi hade ett möte om det inträffade. Efter mötet så är min känsla inte att det finns en utbredd kultur av mobbning på det sätt som den tidigare anställde beskriver. Men vi har vuxit snabbt, från ett varuhus till en stor kedja på kort tid. Och det finns en otrolig tävlingsanda hos våra många gånger unga chefer. De vill mycket och ibland blir det fel.​.

Sigvardsson använder sig i det här fallet av strategin ​bortförklaring​. Dels försöker han skylla på att företaget har vuxit snabbt men också att tävlingsandan hos deras unga chefer och att

“de vill mycket” har medfört att denna form av kultur kunnat infinna sig. Slutligen kan vi i början urskilja ett användande av strategin ​tillrättaläggande åtgärd ​då Sigvardsson påpekar att de haft ett möte om det inträffade samtidigt som han försöker ​minska händelsens

anstötlighet​ genom att poängtera att de har en känsla av att det inte “finns en utbredd kultur av mobbning på det sätt som den tidigare anställde beskriver”.

Hittills har jag talat med 80 procent av alla butikschefer och som jag fått det berättat kan det ha hänt liknande saker på andra varuhus men det är absolut inte utbrett, säger Per Sigvardsson som betonar att XXL nu ska fokusera på ett antal punkter för att liknande händelser inte ska inträffa i framtiden​.

Ännu en gång kan vi se att Sigvardsson använder sig av ​tillrättaläggande åtgärder​ genom att poängtera att de ska fokusera på ett antal punkter för att undvika att liknande händelser inte ska inträffa i framtiden. Han poängterar även att han pratat med 80 procent av alla

butikschefer och menar på att problemet som uppdagats inte är utbrett, vilket kan tolkas som ett användande av strategin ​minska händelsens anstötlighet​ då han menar på att problemet inte är så utbrett inom XXL-koncernen som medierna kanske målar upp det som.

Dels har vi gått ut internt att det aldrig får komma någon form av disciplinära åtgärder. Dessutom måste vi skapa policys för hur vi behandlar varandra och vi måste arbeta aktivt med arbetsmiljöfrågor internt. Men vi ska också samla alla butikschefer och utbilda dem i vad bra ledarskap är. Det är unga människor som behöver få kunskaper om rätt typ av ledarskap. Vi har ett jobb att göra för att komma ikapp här

Vi kan här se användandet av strategin ​tillrättaläggande ​genom att Sigvardsson poängterar att de gått ut internt med att disciplinära åtgärder inte är acceptabelt. Han fortsätter också med att säga att de måste skapa policys för att aktivt kunna behandla denna typen av frågor internt, samt att han ska samla alla butikschefer och utbilda dem för att undvika att liknande

händelser händer i framtiden. Vi kan även se att han använder sig av strategin ​bortförklaring.

Sigvardsson antyder att den uppkomna situationen berott på att det är unga människor “som behöver få kunskaper om rätt typ av ledarskap”. Med andra ord skyller han på ett vis på att de anställda är unga och inte vet vad ledarskap är, och försöker därmed skjuta över skulden från XXL som företag till deras unga anställda.

​Journalisten går sedan vidare med att fråga hur de anställda ska kunna ta upp problem kring kränkande behandling om det visar sig att deras närmaste chefer är problemet. På det svarar Sigvardsson följande:

Jag har gått ut med intern information att de då antingen ska prata med regionchefen eller med mig direkt. Sedan ska vi även upprätta ett system där man kan ta kontakt anonymt med oss i företagsledningen liknande den vi använder av oss vid

medarbetareundersökningar.

Här kan vi se att strategin ​tillrättaläggande ​används genom att de kommer att upprätta ett system där medarbetare anonymt kan ta kontakt med företagsledningen om de blir utsatta för liknande behandling i framtiden, vilket därmed också tolkas som ett sätt att förhindra att liknande kriser uppkommer i framtiden. Han poängterar även att det har gått ut information internt till medarbetarna, vilket går i linje med Sturges tankar kring vikten av att gå ut med information i begynnelsen av en kris.

När jag jämför med 20 års medarbetarundersökningar från tidigare bolag jag varit på så trivs folk i allmänhet väldigt bra hos oss. Men får vi veta något i framtiden så ska vi kunna vidta åtgärder. Det är jätteviktigt för oss

Sigvardsson försöker i det här uttalandet poängtera att i jämförelse med andra bolag så är XXL enligt honom ett bra företag att jobba på, vilket stämmer bra överens med användandet av Coombs och Holladays strategi gällande ​påminnande åtgärder,​ där ledningen i sina uttalanden försöka påminna allmänheten om det “goda” som företaget tidigare gjort.

Fråga från journalisten: Hur ska ni arbeta för att undvika liknande händelser i framtiden?

I vårt fall här med XXL så har jag snabbt insett att vi ska lägga resurser på utbildning av ledare. Jag ser att vi kommer ur det här stärkta.

Slutligen kan vi se att Sigvardsson ännu en gång använder sig av strategin ​tillrättaläggande genom att precisera att de kommer att lägga resurser på utbildning av ledare för att undvika liknande situationer i framtiden.

XXL:s försvar i Handelsnytt från den 8 april 2019

Per Sigvardsson ger tre veckor efter att krisen briserat en intervju med tidningen Handelsnytt om hur läget ser ut just nu hos XXL. Frågorna som ställdes till Sigvardsson behandlade främst att två skolor brutit samarbetet med XXL och huruvida fackklubbar är representerade på varuhusen.

Den enda frågan som ställs till Sigvardsson gällande just armhävningskrisen är vilka åtgärder som vidtagits för att det inte ska hända igen, varpå Sigvardsson svarar följande:

Vi har en intern dialog och har uppdaterat våra policys vilket vi även ska ha

utbildning i. Vi genomför också anonyma undersökningar till samtliga anställda kring kränkande särbehandling. Det jag känner till så här långt är att detta är ett enskilt fall och inget utbrett problem inom XXL. XXL nominerades till Årets arbetsgivare förra året och min bild är att vi är en väldigt bra arbetsgivare

utbildning i. Vi genomför också anonyma undersökningar till samtliga anställda kring kränkande särbehandling. Det jag känner till så här långt är att detta är ett enskilt fall och inget utbrett problem inom XXL. XXL nominerades till Årets arbetsgivare förra året och min bild är att vi är en väldigt bra arbetsgivare

Related documents