• No results found

Författare Tidskrift År Land

Titel Syfte Metod Resultat Kvalitet

Depke, J-L. & uppfattar och upplever hinder för att kommunicera och ge rådgivning kring sexuell hälsa. hindren för att initiera ämnet.

Resultatet visade att sexuell hälsa hos patienter med cancer uppfattades som viktigt, men diskuterades sällan.

Ytterligare utbildning kan leda till att sjuksköterskor i större utsträckning sexuell hälsa med patienter som drabbats av hjärtinfarkt. Samt att undersöka de svårigheter som hindrar dem från att lyfta ämnet med sina patienter.

Kvantitativ.

Frågeformulär skickades ut till alla hälsokliniker i

Nederländerna.

Resultatet visade att majoriteten av sjuksköterskorna ansåg att

kommunikation om sexuell hälsa var ett ansvarsområde inom professionen.

Dock visade det att 61 % aldrig tog upp ämnet med sina patienter.

Resultatet påvisade även hinder som påverkade kommunikationen inom ämnet.

Hög

Jaarsma, T.,

Data samlades in under ett vetenskapligt möte om hjärt- och kärlsjukvård i Dublin.

Frågeformulär delades ut under kongressen och deltagarna inbjöds att fylla i formuläret under kongressen och returnera dem anonymt.

Totalt svarade 157 av de 477 tillfrågade sjuksköterskorna.

Resultatet visade att de flesta av sjuksköterskorna kände sig ansvariga för att diskutera sexuella problem med sina patienter, dock gjordes detta sällan i praktiken. Sjuksköterskor trodde att deras patienter skulle kunna bli upprörda, generade eller ängsliga om de ställdes frågor gällande sexuella problem. hälsa i förhållande till livskvalitet.

Kvantitativ.

Deskriptiv tvärsnittsstudie. 576 sjuksköterskor deltog, 530 var kvinnliga.

Resultatet visade att sjuksköterskor inte trodde att patienter förväntade sig att sjuksköterskor skulle fråga om deras sexualitet. Sjuksköterskor tyckte inte att det inte avsattes tid att tala om sexualitet.

Hög

Klaeson, K., Hovlin, sjuksköterskor upplevde då de skulle kommunicera med patienter om sexualitet, så som ålder och kön.

Hög

Att utveckla metoder för att öka kommunikationen kring sexuell för att utvärdera effekten.

Resultatet visade att verktyget ledde till en måttlig ökning i antalet gånger som ämnet sexuell hälsa togs upp bland sjuksköterskor. gällande sexuella frågor när de samtalar med patienter drabbade av testikelcancer.

Kvantitativ.

200 enkäter delades ut, 89 stycken besvarades. Alla deltagare var kvinnor. Studien genomfördes på 5 skilda onkologcenter på Irland.

Resultatet visade att sjuksköterskor upplevde brist på kunskap i ämnet vilket gjorde att de kände sig obekväma att prata om intima frågor.

Sjuksköterskor kände att det fanns dåliga möjligheter till ett

enskilt/privat rum att prata i.

Arbetsbelastningen var tung med lite Hög

tid över som sjuksköterskor inte uppfattning av att arbeta med sexuella hälsoproblem, samt hur de kan hämma eller förbättra sin möjlighet att arbeta med dessa frågor i sitt dagliga arbete.

Kvalitativ.

Utfördes med sju fokusgrupper.

Diskussioner kring

sjuksköterskors definition av sexuell hälsa följdes av öppna frågor.

Resultatet visade en rad personliga och kontextuella skäl som begränsade sjuksköterskors vilja att tala om sexualitet med patienter. Köns- och åldersskillnader, familjeuppväxt, brist på tid och integritet samt begränsad uppfattning om vårdrollen visades uppfattning av att samtala med cancerpatienter om sexualitet.

Kvalitativ.

Tio sjuksköterskor som arbetade inom olika kontext av

cancervård intervjuades.

Resultatet visade att sjuksköterskor uppfattade att de skulle tala om sexualitet med sina patienter. På grund av egna attityder, kunskaper och färdigheter, liksom förhållanden i vårdsmiljön gjordes detta vanligtvis inte.

Hög

Oskay, U.,

Resultatet visade att de flesta sjuksköterskor inte utvärderade eller pratade med patienter angående deras sexuella problem. De främsta orsakerna var bristen på rutin och färdigheter gällande ämnet, tron på att patienter skulle skämmas om sjuksköterskor tog upp ämnet samt otillräcklig utbildning för rådgivning

14 psykiatri sjuksköterskor, från tre områden inom Queensland

psykiatriska hälsovård, deltog i studien.

Resultatet visade att sjuksköterskor tyckte att det var viktigt att samtala med patienter om sexuella problem.

Ämnet ignorerades dock ofta och problemen hänvisades till en annan profession.

kommunikation om sexualitet.

Kvalitativ.

Explorativ metod med intervjuer för att beskriva sjuksköterskors

erfarenheter, uppfattningar och föreställningar gällande att ta upp den sexuella oron med sina patienter.

10 sjuksköterskor deltog i studien.

Resultatet visade hur sjuksköterskor ser kommunikationen kring sexuell hälsa som deras ansvarsområde, samt hur de övervunnit sina rädslor och blivit mer bekväma i sin

profession. Resultatet presenterades i två huvudteman.

Hög

Quinn, C. & Happell,

Att granska om BETTER modellen är lämplig för

psykiatrisjuksköterskor att använda då de ska prata med patienter om sexuell hälsa. kunskap av att prata om sexuell hälsa. Innan den andra intervjun genomfördes hade sjuksköterskorna fått en mindre utbildning i ämnet sexuell hälsa samt presenterats för BETTER modellen.

Resultatet visade att sjuksköterskorna upplevde utbildningen som positiv. Efter utbildningen hade de gått från att avstå från ämnet sexuell hälsa till att inkludera det i sitt arbete.

Sjuksköterskorna nyttjade inte

Att undersöka hur sjuksköterskor i västra Australien ger vård gällande sexuell hälsa, samt hur vården ser ut i jämförelse med andra länder.

Kvalitativ.

Intervjuer med 17 deltagande sjuksköterskor. Under intervjuerna fick deltagarna möjlighet att beskriva sina upplevelser.

Resultatet visade på faktorer som påverkade tillhandahållandet av kommunikation kring sexualitet och sexuell hälsa.

Hög

Related documents