• No results found

Atrium Ljungbergs kontorsfastigheter återfinns i Stockholmsregionen. Här är företaget ledande på långsiktigt starka

In document 2007 Atrium Ljungberg (Page 35-38)

delmarknader.

De långsiktigt starka delmarknader i Stockholm som utgör kärnan i Atrium Ljungbergs kontorsbestånd är innerstaden med Södermalm och Norra Stationsområdet, Sickla, Kista och Farsta.

De fyra delmarknaderna omfattar totalt . m kontor samt blandfastigheter och verksamhetslokaler.

Det totala antalet kontorshyresgäster är cirka  och varje dag arbetar drygt . människor i dessa kontor.

Koncentrationen av kontorsfastigheter till några utvalda delmarkna-der gör Atrium Ljungberg till en betydande aktör på respektive marknad och gör det möjligt att förvalta och utveckla kontoren i egen regi och i nära samarbete med kunderna. Den personliga närvaron i kombination med företagets ambition att skapa långsiktigt hållbara och trivsamma helhetsmiljöer är några av Atrium Ljungbergs största konkurrensfördelar.

Ledande på varje delmarknad

Varje delmarknad erbjuder sina unika fördelar.

I Stockholms innerstad är beståndet av moderna karaktärsfastigheter med tydlig profil en viktig del av framgången där Glashuset vid Slussen är ett välkänt exempel. Kistas kombination av kontor och bostäder har blivit ett föredöme för levande och trygga miljöer. Sicklas unika mix av arbete, handel, utbildning och kultur har skapat en egen mikromarknad för kontoren. I Farsta, som i egenskap av stadsdelscentrum sjuder av liv, har utvecklingen av den självklara mötes- och arbetsplatsen i södra Stockholm börjat ta form. En utveckling som påskyndas och tydliggörs i och med det strategiskt viktiga förvärvet av Farstaterrassen som gjordes i slutet av .

Väl placerade kontor inför framtiden

Atrium Ljungbergs kontorsfastigheter ligger i starka geografiska lägen med bra kommunikationer där Stockholm växer, vilket ger utmärkta ut-vecklingsmöjligheter inför framtiden. Ett aktivt och målmedvetet arbete med att finna profilmässigt och strategiskt rätta samarbetspartners och hyresgäster har resulterat i att en rad starka och namnkunniga företag valt att etablera sina verksamheter i Atrium Ljungbergs kontorsfastig-heter. Under  har bl a Alcro Beckers koncernen, Bonnier, Schering-Plough, Wasabröd, Auktionskompaniet och British Telecom etablerat sig.

Under  har vakanserna stadigt minskat och hyrorna stigit för de attraktiva kontor som utgör basen i beståndet.

Långsiktig och ledande kontorsutveckling

En kontinuerlig utveckling genom förbättring, komplettering och

expan-sion pågår som en naturlig del i den aktiva förvaltningen och utvecklingen av Atrium Ljungbergs kontorsbestånd. Exempel på fastighetsprojekt under året är om- och tillbyggnaden av Ernst Nil-sons Bilhus från , Blästern  i Vasastan, Proppen  (TX ), en pågående om- och tillbyggnad i Hammarby Sjöstad och nyproduktionen av Kunskapsgallerian i Sickla.

Firefly, Proppen 6 i Hammarby Sjöstad.

Visual Arts kontor med tydlig industri- karaktär i fastigheten Blästern 11 på Hälsingegatan 45.

Glashuset, Slussen.

32

Slussen

Vid Slussen ligger en av Stockholms mest karaktäristiska byggnader – Glashuset. Ett klassiskt inslag i stadsbilden, trots att det byggdes för bara drygt trettio år sedan. Fastigheten har under de senaste åren genomgått en omfattande ombyggnad där interiören har förändrats fullständigt. Idag erbjuder Glashuset stora, flexibla ytor för hyresgäs-ter med dagens moderna behov och arbetssätt. Just flexibiliteten och möjligheten att använda lokalerna på ett mycket effektivt sätt, kombi-nerat med Glashusets speciella karaktär, har skapat stort intresse och bidragit till att fastigheten är fullt uthyrd. Här finns flera välkända företag etablerade såsom Wingårdhs arkitektbyrå, Tengbomgruppen, Dice och Tidningarnas telegrambyrå (TT).

Flera företag bedriver verksamhet dygnet runt vilket ger huset liv såväl dag- som kvällstid. I och med att Telenor genomförde den sista delen av sin etappvisa inflyttning i maj  finns nu verksamhet i samtliga lokaler i Glashuset.

Medborgarplatsen

Vid Medborgarplatsen ligger Fatburssjön 8 och Söderhallarna. Fatburssjön , uppförd på - talet, står med sin djupröda tegelfasad i stilig kontrast till grannens ljusa funkisfasader. Fastigheten har genomgått en totalrenovering och de genomlysta och luftiga våningsplanen med högt i tak och funktionella mått passar lika bra för kontorsrum som för öppna arbetsplatser.

Söderhallarna omfattar två huskroppar, Björkhallshuset och Salu-hallshuset, med skilda yttre utseenden. Atrium Ljungberg äger Björk-hallshuset med stenfasad medan Stockholms Stad äger SaluBjörk-hallshuset med glasfasad. Söderhallarna är en av Södermalms stora träffpunkter, lättillgängligt med såväl bil som kollektivtrafik. Fastigheten innehål-ler allt från butiker, restauranger och biografsalonger till kontorsmil-jöer. Interiören bjuder på en ljus öppen miljö tack vare ett atrium som löper genom byggnadens mitt.

Norra Station

Vid Norra Station ligger fastigheterna Blästern  och , ett stycke stockholmsk kulturhistoria.

Här låg en gång Ernst Nilssons Bilpalats och Apotekarnes Mineralvattenfabrik där klassiker som Loranga, Pommac och Grappo tillverkades. Dessa fastigheter erbjöd den tidens mest effektiva arbetsplatser. Många decennier senare har de samma roll, men nu förädlade till arbetsmiljöer för moderna företag.

I helrenoverade Blästern  är IPG, Wasabröd AB:s försäljnings-kontor, Karolinska Universitetssjukhusets avdelning Trial Alliance och Visual Art Production nya hyresgäster från .

I Blästern  har nyuthyrning gjorts till BT Nordic. Dessutom har Schering-Plough Sverige, dotterbolag till ett av de mest forskningsin-tensiva läkemedelsföretagen i världen – amerikanska Schering-Plough Corporation, flyttat sitt svenska huvudkontor till Norra Station under

. Blästern  samägs till lika delar med Länsförsäkringar Liv Försäkrings AB.

Glashuset, Slussen.

Ocean, Blästern 11, Norra Station.

Shering-Plough, Blästern 13, Norra Station.

33

Kungsholmen

Mittemot Västermalmsgallerian nära Fridhemsplan ligger sekelskiftes-fastigheten Roddaren . Det som vid -talets början var en cykel-fabrik är idag ett modernt kontorshus i en levande stadsdel. Mediafö-retag, reklambyråer och arkitektkontor lockas av fastighetens kreativa och representativa miljöer med den gamla industrikaraktären bevarad.

Under  blev Akademiker Försäkring och Sveriges Akademiker Förmedling AB nya hyresgäster i fastigheten.

Sickla

Sickla är en modern citynära arbetsplats som försörjer närområdets sta-digt ökande befolkning med en kombination av handel, arbete, service, utbildning och kultur. Kontoren rymmer arbetsplatser för närmare

. personer och siffran ökar i takt med att vidareutvecklingen av området nu fortsätter.

De äldre byggnaderna med industrikaraktär har förädlats och anpassats för nya verksamheter samtidigt som nya byggnader har tillkommit. Kontoren ligger integrerade i Sickla Köpkvarters handelsmiljö och i Dieselverkstadens kulturutbud vilket skapar ett berikande arbetsliv.

I Dieselverkstaden blomstrar service- och kulturutbudet med verksamheter som bl a teater, konstutställningar, konserter, dans, bibliotek, café och restaurang.

Här finns även Nordens största inomhuscenter för klättring.

Utbildning är representerat av Designgymnasiet och under 

kommer ytterligare ett tillskott av utbildning i området genom att Kunskapsgallerian M färdigställs.

Kista

Kista är idag ett av världens ledande kluster inom IT och telekom, en levande och växande vetenskapsstad. Ärvinge, som utgör en egen stads-del vid entrén till Kista, uppfördes av LjungbergGruppen -.

Kontorsfastigheterna har gradvis kompletterats med ytterligare etapper, och ger utmärkta profileringsmöjligheter mot trafiklederna. Utform-ningen av kontorsbyggnaderna tillåter individuella lösningar och

flexibelt utnyttjande av ytorna och passar företag med höga krav på klimat, data- och telefunk-tioner. Det har bidragit till att flera världsledande företag inom IT, telekom och elektronik har valt Ärvinge, till exempel Novell, Oracle, Atea, Arrow, Agilent och TietoEnator. Under  har Banquit, Atea och Expert expanderat och PGS Technology Sweden har flyttat in som hyresgäst.

Farsta

Kontorsfastigheterna i Farsta ligger i direkt anslutning till Farsta Centrum och innehåller en blandning av lokaler för offentlig service, utbildning och övriga

arbets-platser. Det så kallade Läkarhuset samlar närakut, barnavårdscentral, mödravårdscentral, tandläkare och andra specialistvårdinrättningar.

Även annan service som bibliotek och arbetsförmedling återfinns i beståndet.

Atrium Ljungberg har visionen att skapa en helhetsmiljö och en än mer komplett stadsdel av Farsta Centrum. Möjligheterna till detta har ökat betydligt efter det strategiska förvärvet av Storö  i december

.

Wasabröd, Blästern 13, Norra Station.

Firefly, Proppen 6, Hammarby Sjöstad.

Designgymnasiet, Sickla.

34

I Hammarby Sjöstad skapas unika kontorsmiljöer genom om- och tillbyggnad av ett industrihus från 30-talet. Ledord i projektet är rymd, ljus och god gestaltning.

Hammarby Sjöstad är en internationellt erkänd och prisbelönad stadsdel i Stockholm. Här har bostäder, kontor, shopping och service i kombination med parker och gång- och cykelstråk gjort staden mänsklig och trivsam. Genom ständigt liv och rörelse skapas en trygg och säker miljö på såväl vardagar som kvällar och helger.

Inflyttning i bostäderna pågår för fullt fram till  och inom en snar framtid står Sjöstaden färdig med sin levande stadsmiljö.

Atrium Ljungbergs fastighet, Proppen , på Textilgatan 

(TX ), ligger som ett nav i regionen, naturligt strategiskt där sjöstaden och Södermalm möts. Kommunikationsmöjligheter med bil, tåg, buss och båt är mycket goda.

Här skapas en av de främsta arbetsmiljöerna söder om Slussen

Atrium Ljungbergs pågående projekt i TX  innebär en totalreno-vering av det befintliga industrihuset från -talet på cirka . m samt en tillbyggnad av . m högklassiga kontor. Här bevaras den industriella charmen, den höga takhöjden, de vackra pelarkolonnerna och de stora ljusinsläppen. De dominerande fönsterbanden från

-talet blandas med vår tids noggrant formgivna och med burspråk utsmyckade glasfasader som utgör grunden till ett spännande hus.

Varje våningsplan uppgår till cirka . m kontorsyta där även små lokaler kan skapas för att uppnå maximal effektivitet. Ambitio-nen är att skapa en av de främsta arbetsmiljöerna söder om Slussen med verksamhetslokaler som inte bara klarar av normala kontorskrav utan även kan möta skiftande behov som moderna företag idag ställer.

TX  beräknas vara klart för inflyttning under hösten .

Exempel på några kontrakterade kunder är Alcro-Beckers AB, Tikkurila Coating AB, BNH Nya Hembutikerna AB, Firefly AB, Posten Meddelande AB och Frans Svanström & Co AB.

Genom Kunskapsgallerian M7 i Sickla kommer utbildning

In document 2007 Atrium Ljungberg (Page 35-38)

Related documents