• No results found

Att använda företagets webbsida för e-rekrytering

5. Analys och diskussion

5.3 Att använda företagets webbsida för e-rekrytering

En anledning som Fazer tar upp gällande användningen av Internet för rekrytering är effektivitetstänkandet. Med det menar de att Internet kan behandla information kostnadseffektivt, annonseringsutrymme är obegränsat och möjliggör samlandet av det totala bemanningsbehovet på ett och samma ställe. Dessutom kan informationen uppdateras kontinuerligt samtidigt som det når ett stort geografiskt område. Användningen av Internet är även tidsoptimerande. Cober et al. beskriver att en av de viktigaste fördelarna med användningen av Internet är just dess effektivitet. Enligt dem har företagens rekryteringsansvariga börjat utnyttja denna fördel och användningen av företags egna webbsidor har ökat kraftigt. Vidare beskriver Thomas & Ray att användandet av den egna

webbsidan genererar fördelar som lägre marginalkostnader och att företaget har kontroll över sidans innehåll. Enligt vår mening ligger Fazers uppfattning om fördelarna med e-rekrytering i linje med vad teorin konstaterar.

Fazer förklarar att rekryteringen har förflyttats ut på Internet och att merparten av arbetssökanden söker jobb via nätet. Fazers behov av att synas på Internet ökar i takt med att fler människor använder sig av forumet. Enligt Cober et al. är det just de teknologiska framstegen som har resulterat i en mer omfattande användning av Internet inom hela samhället.

Vid intervjutillfället kom det fram att Fazer inte litar på att människor hittar till företagets webbsida på egen hand, något som kan utgöra ett problem. Vidare räcker inte alltid Internet till när målet är att nå ut till dem som inte är aktiva användare. För att göra fler arbetssökande medvetna om Fazers rekryteringswebbsida använder företaget sig av offentliga jobbsajter. Vi anser att detta motsäger teorin som enligt Thomas & Ray menar att välkända företag i sig själva drar till sig en gedigen onlinetrafik.

Enligt Fazer fyller rekryteringsportalen samma syfte som rekryteringen i helhet, d v s att det långsiktiga målet är att skapa en bild av Fazer som arbetsgivare medan det kortsiktiga målet är att fylla de lediga tjänsterna. Fazers rekryteringsportal fungerar även som ett sätt att differentiera sig gentemot konkurrenterna. Detta ligger i linje med vad Thomas & Ray beskriver att en av fördelarna med användningen av den egna webbsidan är att den kan generera företagsspecifika konkurrensfördelar.

5.3.1 Webbsidans utformning

Estetik

Ett sätt för företag att påverka den jobbsökandes reaktion är att arbeta med sidans estetiska drag, enligt Cober et al. Fazer berättar att det är viktigt att rekryteringswebbsidans utformning ligger i linje med deras design. Dessutom har de särskilda grafiska anvisningar kring webbsidans utformning, som exempelvis font. Cober et al. tillräknar faktorer som färg, font, bilder och användning av vitt utrymme som estetiska drag på webbsidan. Vidare ska utformningen på Fazers webbsida vara trendig och ungdomlig. Faktumet att Fazer har

kring estetiks betydelse i attraherandet av kandidater. Vi kan se kopplingar mellan sidans ungdomliga design och den tilltänka målgruppen som utgörs av unga vuxna.

Fazer menar att texten på sidan ska vara tillräckligt kort och de använder kontrastfärger mellan text och bakgrund. Detta ligger i linje med idéerna från Cober et al. att använda sig av kontraster på sidan i syfte att skapa visuella upplevelser. Att webbsidans visuella utseende stämmer överens med övriga rekryteringsannonser samt användandet av ”Gott arbete ger mersmak”-symbolen på sidan tyder, enligt vår mening, på ett försök att skapa enhetlighet.

Cober et al. menar att enhetlighet skapas genom att olika komponenter är visuellt kopplade till varandra på ett meningsfullt sätt.

Underhållningsfaktor

Skådespelerskan som figurerar på Fazers rekryteringsportal och som ska bidra till att den arbetssökande känner att denne deltar i en riktig anställningsintervju följer den tanke som Cober et al. talar om vad gäller den viktiga aspekten av att webbsidan ska upplevas som underhållande och lekfull. Sidan bör med andra ord vara rolig, spännande och häftig. Idén är att det påverkar deltagarnas attityder gentemot webbsidan på ett positivt sätt. När det gäller webbsidans lekfullhet i rekryteringssammanhang konstaterar Cober et al. att ju mer lekfull sidan är desto mer positiva kommer den jobbsökandes initiala reaktioner att vara. Vi kan se att Fazers vilja att förmedla känslan av värme och hemtrevnad även bidrar till sidans underhållningsfaktor.

Användarvänlighet

Att Fazers webbsida ska vara tydlig, lätt att använda samt att jobbansökningsblanketterna på sidan ska vara enkla att fylla i tyder på deras strävan efter användarvänlighet. Enligt Cober et al. bestäms användarvänligheten av hur lätt det är att erhålla information samt använda webbsidan. Fazer menar på att sidans funktioner ska fungera så de sökande inte blir frustrerade. En sak som enligt Cober et al. kan bidra till detta är att det logiskt och smidigt ska kunna gå att förflytta sig från en sida till en annan. Det som, enligt vår mening, kan få jobbsökanden att tappa fokuseringen och lusten att fortsätta att söka arbete via webbsidan är om den inte fungerar.

Något som även påverkar användarvänligheten på rekryteringsportalen är Fazers önskan att skapa interaktion mellan sidan och användaren. Cober et al. tar upp en denna aspekt när de

talar om graden av gensvar på sidan, d v s närvaron av feedback. Det finns en viss grad av interaktion på Fazers rekryteringsportal i och med kvinnan som guidar den arbetssökande genom ansökningsprocessen. Ett steg längre skulle, enligt vår mening, kunna vara en direktkontakt med en verklig mottagare från företagets sida där kommunikationen mellan de olika parterna sker i realtid. Ett sätt att förstärka denna interaktion ytterligare skulle kunna vara användning av webbkameror.

Det framkom under intervjuerna att Fazer tag hänsyn till estetik, underhållningsfaktorer samt användarvänlighet i utformandet av deras rekryteringsportal något som enligt Cober et al.

bidrar till attraherandet av användare.

Related documents