• No results found

ATT BEAKTA

In document Från Hype till Allvar (Page 35-41)

Det är viktigt att behålla gräsrotsperspektivet. Att inkludera hälsa i verkstaden var ett positivt inslag som även det ska behållas. Dock var efterfrågan på mer ”verk- stad” något som uppmärksammats. En aspekt att tänka på inför nästa verkstad är att flytta fokus från inspiration till engagemang och agerande. Ett exempel som

35

Figur 2. Genomsnittligt betyg på skala 1-5, där 5 är högst. Figur: Petra Selander, Naturvårdsverket

Figur 3. Genomsnittligt betyg på skala 1-5, där 5 är högst. Figur: Petra Selander, Naturvårds- verket

lyfts fram i utvärderingen är att alla deltagande organisationer/företag/myndigheter avger hållbarhetslöften som redovisas och följs upp för att sprida goda exempel. Ytterligare initiativ för att lyfta verkstaden är att utföra fler grupparbeten som mynnar ut i riktiga åtgärder.

För att konferensen ska kännas mer som en verkstad är det viktigt att processen med idéutbyte och andra dialoger äger rum. Det är därför viktigt att ge tid och möj- lighet till deltagarna att ställa frågor till föreläsarna. Det är även viktigt att behålla variationen, att våga lyfta motsatta synsätt och utmaningar, göra workshopövningar som berör deltagarna på ett personligt plan och organisera mingel och speed-dating på ett givande sätt. Det är även viktigt att tydligt identifiera konkreta åtgärder kring vilka mål som ska uppnås och vilka hinder som finns för att nå dit.

Erbjuda möjligheter att experimentera, delta och testa nya tankar och koncept

Detta syfte är svårt att se konkreta re- sultat av och i synnerhet så nära inpå konferensen. Dock visar utvärderingen att en klar majoritet var mycket nöjda med sina möjligheter att nätverk och knyta nya kontakter. Enligt enkäten kände majoriteten av deltagarna sig inspirerade och upplevde att speed- dating med livsstilsinnovatörer bidrog till att arbeta vidare med hållbara livsstilar (se figur 2 och 3). Tanken var att stationerna under speedatingen skulle stå för den mer experimentella delen av konferensen. De som besva- rade enkäten var relativt jämnt utspridda över stationerna och gav i genomsnitt ett högt omdöme för hur verkstaden bidrog till att inspirera att arbeta vidare med hållbara livsstilar. Stationerna anses vara kreativa och inspirerande avseende på nytänkande om åtgärder och idéer.

ATT BEAKTA

Speed-datingen var ett bra inslag i kon- ferensen och är ett moment som bör behållas. Det var positivt med gräsrots- aktörer som belyser frågan väl och vi- sar konkreta exempel på hållbara livsstilar. Flertalet vill se mer speed-dating.

36

Figur 4 Cirkeldiagramet visar samhällssektorerna som deltagarna represente- rar, efter svar från 57 % av deltagarna via enkäten.

Figur: Petra Selander, Naturvårdsverket

Den avslutande fria reflektionerna var ett bra inslag som gav inspiration för nya tankar och koncept.

Enligt enkäten behövdes mer tid till att besöka utställarna. För att öka möjligheten med dialog mellan deltagarna och utställarna är tiden viktig. Fokus behöver läggas kring diskussionerna för att möjligheten till konkreta exempel på hur hållbarhets- frågor och hållbarhetsarbetet kan bli mer inkluderande och nå de medborgare som idag, av olika anledningar, står långt ifrån dialogen. Ungdomar, nya svenskar, gamla svenskar, klimatskeptiker, de som värdesätter helt andra saker, de som inte gillar när någon ”pillar på deras livspussel” osv.

De flesta konferensdeltagarna är överens om att alla i samhället måste kunna känna sig tilltalade, tillfrågade och hitta ingångar till hållbarhetsfrågorna. Frågan är bara hur detta ska ske. Därför är det viktigt att bjuda in flera aktörer, speciellt företag. Deltagarna vill ta del av lyckade projekt som andra genomfört som kan appliceras eller multipliceras, till exempel projekt om solceller.

Gruppövningarna från förra året (2015) var bra, det saknades i år. Möjlighet till mer mingel var också saknad och anses vara en viktig del av verkstaden. En idé för att utöka minglet är möjligheten till att byta bordsplacering för att maximera utby- tet med andra.

Involvera brett med deltagande från olika sektorer i omställningen till hållbara konsumtionsmönster/livsstilar

För att verkstaden och resultatet från denna ska få kraft är det viktigt att tänka brett. Flera kommenterade i utvärderingen att de önskade att flera representanter från samhället hade varit närvarande för att ge sina perspektiv till diskussionerna. Som figur 4 visar var de flesta från någon kommun, myndighet eller ideell organisation. Näringslivet, egen företagare och akademin/forsknings-institut anses vara under- representerade vilket även syns i figuren.

37

ATT BEAKTA

För att kunna diskutera kring, och ge konkreta exempel på hur, hållbarhetsfrågorna och hållbarhetsarbetet kan bli mer inkluderande och nå flera samt de medborgare som idag, av olika anledningar, står långt ifrån dialogen är det viktigt att inkludera flera i verkstaden. De flesta konferensdeltagarena är överens om vikten av att känna sig tilltalad, tillfrågad och hitta ingångar till hållbarhetsfrågorna. För att kunna svara på frågan hur, är det viktigt att skapa en bred dialog i samhället. Förslag på förbättring är att bjuda in flera aktörer från civilsamhället. Även forsk- ning är viktig att få med på agendan. Dessa två aktörer är viktiga för att ”fylla på” med kraft, inspiration och nya idéer samt att knyta viktiga kontakter ansikte mot ansikte. Det är dessutom viktigt att bjuda in flera politiker då ett flertal frågor be- rör systemperspektivet. Det talas ofta om att en folklig opinion är viktig för att ge institutionerna kraft att förändra. Jag skulle vilja höra reflektioner från politiker i stat och kommun, tjänstemän och företagsfolk om betydelsen av opinioner och opinionsuttryck.

Öka samverkan mellan olika nivåer, från det lokala till nationella

Även detta syfte är svårt att se konkreta resultat av och i synnerhet så nära inpå konferensen. Dock visar utvärderingen att en klar majoritet var mycket nöjda med sina möjligheter att nätverka och knyta nya kontakter (figur 5 och 6).

Figur 5. Genomsnittligt betyg på skala 1-5,

38

Figur 7. Genomsnittligt betyg på skala 1-5, där 5 är högst. Figur: Petra Selander, Naturvårdsverket

ATT BEAKTA

Enligt enkäten var bordsplaceringen (runda bord) ett bra verktyg för ökad dialog och bör behållas. Detta medförde möjlighet att träffa personer från olika organisat- ioner och även spridningen var bra. Det var bra att kunna sitta kvar vid borden för möjligheten att träffa personer från olika organisationer. De långa pauserna bör även de behållas om inte även förlängas för att skapa tillfällen för möten och dialo- ger. För att öka samverkan mellan olika nivåer i ett senare skede hade det däremot varit bra om en tillgänglig deltagarlista fanns för att hitt kontaktuppgifter till olika aktörer. Dessutom för att öka interaktioner mellan deltagarna bör byte av plats och bord ske mellan dagarna.

Bidra till att uppnå generationsmålet, miljökvalitetsmålen samt det globala hållbarhetsmålet om hållbar konsumtion och produktion. Då Verkstaden uppenbarligen

inspirerat många att agera vidare för hållbara livsstilar och underlät- tat för deltagare att träffa nya kon- takter har den förhoppningsvis bidragit på sikt till fler insatser för att uppnå de nämnda målen. Det är självklart svårt att uttala sig kon- kret, men sannolikheten ökar om det arrangeras fler och ännu bättre konferenser. Enligt enkäten ansåg deltagarna att verkstaden hade en tydlig koppling till målen (se figur 7).

Det är viktigt att försätta att inte- grera sociala och ekologiska in- gångar på hållbara livsstilar, något som verkstaden ska behålla. Kopplingen mellan målen och de olika initiativen behöver däremot bli tydligare. Ofta finns struktu- rella hinder. Därför är det viktigt med inspiration om hur arbetet sker med att undanröja dessa hin- der.

39

Vad är betydelsefullt för nästa konferensarrangör att beakta?

Enkätens avslutande fråga består av ett friskrivet svar på vad deltagarna anser ska behållas, läggas till samt eventuellt förbättras. Ett flertal av svaren har kategorise- rats under respektive underrubrik. Det som presenteras är övergripande synpunkter för att ge en överblick av resultaten.

BEHÅLL

− Blandning av deltagare från flera sektorer, åldrar och geografiska områden − Speed-datingpasset

− Bredden på ämnen under verkstaden − Bra moderator

− Vegetarisk mat till alla

− Föredrag med gräsrotsperspektiv − Runda bord för ökad dialog

− Att blanda interaktionssätt under konferensen: ha såväl informativa, inspi- rerande talare (Jörgen Larsson, Cecilia Solér, prisutdelningen), som upp- styrt nätverkande (t.ex. speed-datingen) och fritt mingel (ordentliga kaffe- pauser och middag).

− Bra med inkludering av beteendefrågor och hälsa. LÄGG TILL

− Flera representanter för näringslivet, egenföretagare, branschorganisation- er, samt för unga, akademi och forskning.

− Tänk efter väl innan vad syftet ska vara med konferensen som helhet och med eventuella workshops (speed-dating): inspirera generellt eller få till stånd faktiska lösningar och åtaganden?

− Gå djupare in på samarbetsmöjligheterna. Det måste styras upp mer kon- kreta möjligheter för samarbete.

− Tydlig kommunikation om syftet med konferensen och stationerna, samt vad för slags resultat som är önskat – både internt och till deltagarna. − Betänk om stationerna ska vara båda dagarna, så att en kan sova på saken

och diskutera vidare dag 2.

− Livestreaming av konferensen. Om konferensen livestreamas i kombinat- ion med att frågor kan ställas via t.ex. Twitter eller annat digitalt verktyg, kan personer delta även på distans. Detta minskar miljöpåverkan av trans- porter och ökar tillgängligheten till konferensen.

− Använd Twitter eller annan social media som ett aktivt verktyg under kon- ferensen för att skapa dialog.

− Använd Twitter eller annan social media som ett aktivt verktyg före och ef- ter konferensen för att sprida information.

− Mer workshop som resulterar i tydliga åtgärder för att skapa mer av en verkstad.

SLÄPP

− Generella frågor och prat om visioner. Vi vet vart vi ska – frågan är HUR når vi dit.

− Perspektivet var staden och borde släppas. Landsbygden borde vara inklu- derad i denna fråga.

In document Från Hype till Allvar (Page 35-41)

Related documents