• No results found

En attraktiv och modern arbetsgivare Region Uppsala ska vara en enhetlig,

In document Regionplan och budget (Page 33-36)

sam-ordnad, attraktiv och modern arbetsgivare som, i enlighet med beslutad reform, bidrar till integration och mångfald.

Alla medarbetare har stor betydelse för att skapa en framgångsrik verksamhet. Arbetsgi-varen ska skapa förutsättningar som bidrar till att organisationen kan behålla medarbe-tarna och deras kompetenser. För att stärka Region Uppsalas förmåga som arbetsgivare, inför de utmaningar och utifrån de behov som framtidens välfärd för med sig, behöver arbetsgivarfrågorna hanteras utifrån flera olika perspektiv. Nedan beskrivs ett antal av de uppdrag som omfattas av handlings-planen för genomförande av reformen.

Kompetens och utbildning

Region Uppsala ska ha långsiktig och struktu-rerad kompetensplanering, och ska under 2022 vidareutveckla arbetet med kompetens-försörjningsprocessen och

kompetensmodel-ler. Förmågan att planera kompetensutveck-ling, vidareutbildning, bemanning och nya ar-betssätt ska vara hög, så att Region Uppsala kan ta tillvara de kompetenser och möjlig-heter som finns i organisationen. Chefer och medarbetare ska ha förutsättningar att ar-beta utifrån sin kompetens och profession, samt kunna lära av varandra och ta tillvara olika erfarenheter och kompetenser.

Region Uppsala har ett viktigt forsknings- och utbildningsuppdrag och ska tillhandahålla en god utbildningsmiljö. Under planperioden behöver antalet AT-platser ökas från ett årligt intag av 40 AT-läkare till minst 55, i syfte att bättre möte de nationella behoven av läkar-försörjning. Region Uppsala behöver även in-föra möjligheter till bastjänstgöring (BT) och besluta om dimensionering av densamma.

Anställda, studenter, elever och praktikanter som forskar och utbildas inom Region Upp-sala ska uppleva Region UppUpp-sala som en at-traktiv och modern framtida arbetsgivare.

33 Organisationskultur och förändring

Region Uppsala ska agera som en enhetlig ar-betsgivare och erbjuda goda förutsättningar för chefer och medarbetare att genomföra sina uppdrag och bidra i förändringsarbete.

En organisationskultur som främjar utveck-ling och samarbete skapar delaktighet och engagemang, vilket ger möjligheter till ett medarbetarskap som aktivt bidrar till ut-veckling och initiativ för att nå verksamhet-ens mål. Under 2022 ska Region Uppsala där-för där-förtydliga där-förutsättningar och arbetssätt så att organisationen stärker förmågan att genomföra förändringsarbete.

Likabehandling

Likabehandling i Region Uppsala handlar om att beakta medarbetares olika förutsättning-ar. Likabehandlingsarbetet ska bedrivas sys-tematiskt och ingå som naturlig del i den dagliga verksamheten, så att Region Uppsala är fritt från diskriminering, kränkande särbe-handling och trakasserier och utmärks av ett professionellt bemötande.

Arbetsmiljö

Region Uppsalas ska ha ett arbetsmiljöarbete som skapar förutsättningar för att uppnå en arbetsmiljö som främjar hälsa, förebygger ohälsa och stödjer rehabilitering, samman-taget en hälsofrämjande arbetsplats som är hållbar över tid. Arbetsmiljöarbetet ska bed-rivas systematiskt och ingå som naturlig del i den dagliga verksamheten. Pandemin har kraftigt ökat arbetsbelastningen för stora de-lar av Region Uppsalas medarbetare. Till följd av den ökade belastningen genomförs en satsning på personalfrämjande insatser un-der 2022. Region Uppsala gör även en sats-ning på personalvårdsförmånen friskvårds-bidrag som ska vara enhetligt och upplevas som attraktivt. Friskvårdsbidraget ska stödja medarbetarna i att förebygga ohälsa även utanför arbetsplatsen.

Medarbetarskap

Medarbetarna är Region Uppsalas viktigaste resurs, och för att upplevas som en attraktiv arbetsgivare ska Region Uppsala under 2022 skapa förutsättningar för medarbetarna att

dela med sig av sin kunskap och samtidigt lära av andra. Medarbetare ska ta ansvar och bidra till utveckling, se behov och agera med kvalitet i fokus.

En förståelse för vilka verksamheten finns till för, och en förståelse för förutsättningarna för en politiskt styrd organisation, bidrar till utveckling, nya lösningar i verksamheten och följsamhet till överenskomna beslut och ar-betssätt.

Chef- och ledarskap

Chefer och ledare är medarbetare som samti-digt har en viktig roll att leda arbetet. Chefer och ledare ska arbeta utifrån en helhetssyn, skapa delaktighet på arbetsplatsen och på så sätt utveckla verksamheten tillsammans med sina medarbetare. För att chefer ska uppleva Region Uppsala som en attraktiv arbetsgivare ska arbetet med att tydliggöra chefers förut-sättningar, så att chefsuppdragen blir håll-bara, fortsätta under 2022.

Löne- och anställningsvillkor

Som ett led i att vara en attraktiv och modern arbetsgivare och säkerställa god kompetens-försörjning ska Region Uppsala ha konkur-renskraftiga anställningsvillkor, där goda ar-betsprestationer uppmärksammas och pre-mieras.

Lönebildningen ska vara långsiktigt hållbar och bedrivas på ett ekonomiskt ansvarsfullt sätt. Lönen är ett av flera verktyg för att ut-veckla och styra mot verksamhetens mål.

Den ska stimulera till förbättringar av verk-samhetens effektivitet, produktivitet och kvalitet och därför vara individuell och diffe-rentierad. Lönesättning inom Region Uppsala ska vara fri från diskriminering.

Förutsättningar

En förutsättning för arbetet är en god digital infrastruktur och tekniska förutsättningar, som stödjer Region Uppsalas arbetssätt och ger chefer och medarbetare rätt förutsätt-ningar att nå uppsatta mål. Under 2022 ska ett digitalt stödsystem upphandlas, som kan stötta i delprocesser från introduktion och

34 utbildningsplanering till kompetenskartlägg-ning och medarbetarsamtal. Region Uppsala ska under planperioden vidareutveckla arbe-tet med effektiva och automatiserade pro-cesser inom ramen för arbetsgivarfrågorna.

En annan förutsättning är att Region Uppsala har ett välutvecklat analys- och prognosarbe-te för arbetsgivarområdet. Under 2022 ska ett utvecklingsarbete genomföras, för att tydlig-göra arbetssätt och verktyg för detta.

Uppdrag under 2022 till:

Regionstyrelsen och sjukhusstyrelsen

 Under 2022 ska Region Uppsala utöka det årliga intaget av AT-läkare från 40 till 50.

 Under 2022 ska Region Uppsala imple-mentera en BT-organisation i den samord-nade utbildningsorganisationen.

Regionstyrelsen

 Under 2022 ska en satsning på personal-främjande insatser genomföras, till följd av pandemin.

 Under 2022 ska Region Uppsala införa ett likriktat och attraktivt friskvårdsbidrag för medarbetarna.

 Under 2022 ska Region Uppsala fortsätta arbetet med att genomföra planen för reformen Attraktiv och modern arbets- givare.

Styrande dokument

 Arbetsgivarpolitiskt program

 Chefspolicy för Region Uppsala

 Likabehandlingspolicy för Region Uppsala

 Lönepolicy

 Medarbetarpolicy för Region Uppsala

 Policy för hälsofrämjande arbetsplatser

 Riktlinje för arbete med likabehandling

 Riktlinjer för landstingets förtjänsttecken

35

In document Regionplan och budget (Page 33-36)