• No results found

En nyskapande region

In document Regionplan och budget (Page 73-77)

En nyskapande region innebär ett Uppsala län som är internationellt erkänt för en ut-manings- och kunskapsdriven utveckling och hållbar tillväxt. Hela länet präglas av innova-tion, kreativitet och kompetens i såväl före-tag, offentlig sektor, som samhället i stort.

Företag har goda förutsättningar för att star-ta och växa, och det finns en kompetensför-sörjning som möter behoven. Vi har världs- ledande universitet, forskning och innova-tionssystem, som bidrar till att möta de stora samhällsutmaningarna

.

Kompetensförsörjning

En bra matchning mellan tillgång på utbildad arbetskraft och arbetsgivarnas efterfrågan på kompetens kommer vara avgörande för en regional hållbar tillväxt och konkurrenskraft.

Det råder ökad konkurrens om den högutbil-dade arbetskraften och det krävs ett aktivt arbete för att behålla internationell kompe-tens. Därför är arbetet med talangattraktion till länet av stor vikt och Region Uppsala del-tar i utvecklingen av ett talangcentrum för att kunna stärka länets spetskompetensunder-lag. Syftet är att underlätta rekryteringen av kompetenta personer med specialkunskaper inom olika områden. Detta sker genom in-formation och marknadsföring, att under-lätta myndighetskontakter, samordna bo-stadsanskaffning samt kontakt med inter-nationella skolor och förskolor i länet.

Kompetensförsörjning är ett strategiskt vik-tigt område för Uppsalas omställningsförmå-ga och utvecklingskraft. Det näringslivsfräm-jande systemet har också en viktig funktion i både kompetensförsörjningsfrågor på strate-gisk nivå samt vad gäller att föra en kvalitativ dialog kring behoven, så att rätt insatser pla-neras.

Covid-19 har påverkat strukturerna och förut-sättningarna för matchning mellan utbild-ning och arbetsgivarnas efterfrågan på kom-petens samt skapat större klyftor i arbets-kraftsunderlaget.

Genom arbetet med Kompetensförsörjnings-strategin utvecklas länet genom att exempel-vis; bygga och brygga strukturer och samver-kan kring kompetensförsörjningsfrågan, ut-maningarna med omstrukturering, företa-gens kompetensförsörjning och tillväxt, god kompetens och riktad inlärning i arbetslivet.

Regional samverkan kring vuxenutbildning och en god dimensionering av utbildningarna som svarar mot arbetsgivarnas behov är ock-så det en viktig utvecklingsfråga.

Ett stärkt samarbete mellan arbetsgivare, ut-bildningsanordnare, fackförbund och arbets-givarorganisationer ska bidra till att lösa re-kryteringsbehov, bidra till att fler strategiskt efterfrågade utbildningar ges inom länet. Här finns redan Teknikcollege och Vård- och om-sorgscollege som viktiga branschforum för strategiska kompetensförsörjningsfrågor, men det finns behov av fler strategiska sam-arbeten.

Ett gott klimat för näringslivsutveckling Länet erbjuder ett gott företagsklimat där företag kan starta, verka och växa och länets utveckling är god trots pandemin. En viktig del i den positiva utvecklingen är näringslivet som sysselsätter en stor del av länets befolk-ning. Näringslivets fortsatta tillväxt är av stor vikt för att upprätthålla, utveckla och finansi-era länets vision om det goda livet. Region Uppsala strävar efter att tillgodose närings- livets olika behov och verkar proaktivt för att skapa bra förutsättningar för näringslivet att

73 fortsätta utvecklas. Trots att länets

utveck-ling är god har pandemin slagit hårt mot vissa branscher exempelvis, besöksnäring, hotell och restaurang och transportbran-schen.

För att ytterligare stärka förutsättningarna för näringslivet har Region Uppsala, i den regionala utvecklingsstrategin, pekat ut två långsiktiga utvecklingsområden med flera långsiktiga och underliggande åtagande som behöver stärkas under kommande år. Under det långsiktiga utvecklingsområdet Ett gott klimat för utveckling och hållbar tillväxt i hela länet finns följande åtaganden:

 ge stöd till fler företag att bli internation-ellt verksamma

 utveckla en växande besöksnäring.

Under det långsiktiga utvecklingsområdet In-novation för hållbar tillväxt och utveckling är åtagandena att:

 utveckla det regionala företags- och in-novationsstödsystemet,

 skapa bättre förutsättningar för socialt entreprenörskap och sociala företag samt

 utveckla och kopplar samman företag, akademi och offentliga organisationer inom länets viktiga fokusområden ge-nom smart specialisering.

Under 2022 ser Region Uppsala ett behov av att verka för att utveckla det regionala företags- och innovationsstödsystemet och Smart Specialisering. Exempelvis sker detta genom att utveckla och koppla samman före-tag, akademi och offentliga organisationer inom länets viktiga fokusområden, stödja fler företag att bli internationellt verksamma samt genom att utveckla en växande besöks-näring.

Utveckla det regionala företags- och innova-tionsstödsystemet

Företags- och innovationsstödsystem består av ett antal företagsfrämjande aktörer, mö-tesplatser och innovationsmiljöer som är

viktiga för hela näringslivets fortsatta goda utveckling. Region Uppsala stödjer några av dessa aktörer (Almi Företagspartner Uppsala AB, Uppsala Innovation Centre, STUNS, STUNS Energi, Uppsala BIO, Drivhuset, Coompanion, Connect Uppsala samt Green Innovation Park.

En del av arbetet syftar till att, genom STUNS Life Science i Uppsala, säkerställa ett ökat högkvalitativt inflöde av bolag till Testa Cen-ter från hela Sverige och Europa. Målgrupps-bolagen verkar inom områdena; biologi, tek-nik och digitalisering.

Länet behöver arbeta för att nå uppsatta energi- och klimatpolitiska mål. Region Upp-salas stöd till STUNS Energi för att identifiera behov att omsätta till konkreta projekt/inve-steringar är ett sätt att bidra till att målen nås.

Smart Specialisering

Smart specialisering handlar om att förstärka regionens konkurrenskraft genom att identi-fiera och prioritera områden med potential för tillväxt. Region Uppsala antog under 2021 en Smart Specialiseringsstrategi för länet med förslag på insatser och genomförande 2022.

Stöd till fler företag att bli internationellt verksamma

Region Uppsala ska fortsatt att, genom Almi Uppsala, driva och utveckla regional export-samverkan (RES) i nära export-samverkan med det regionala partnerskapet; Almi Uppsala, Busi-ness Sweden, Uppsala Innovation Centre, Connect, Enterprise Europe Network, Han-delskammaren, Svensk exportkredit och Ex-portkreditnämnden.

Öka andelen regionalt utvecklingskapital som investeras i länet

Ett konkurrenskraftigt näringsliv spelar en viktig roll genom att bidra med tillväxt, inno-vationer och nya jobb som i sin tur ger länet kraften att hantera välfärdsuppdraget. Regi-on Uppsalas har, som regiRegi-onalt utvecklings-ansvarig, ansvar att bevaka och arbeta med

74 nationella utlysningar och initiera och finan-siera utvecklingsprocesser som gagnar nä-ringslivets fortsatta utveckling.

Målet för den regionala utvecklingspolitiken är utvecklingskraft med stärkt lokal och regi-onal konkurrenskraft för en hållbar utveck-ling. I syfte att nå framgång i arbetet med den regionala utvecklingspolitiken ska Region Uppsala stärka sin förmåga att tillgodogöra sig externa medel.

Utveckla en hållbart växande besöksnäring Utifrån en regional process med strategi- arbete skapas handlingsplaner som tydligt visar prioriteringar och mål framåt. Region Uppsala fortsätter arbetet med att stärka utvecklingsrelationen mellan region och kommuner samt mellan kommunerna.

Uppdrag under 2022 till:

Samtliga styrelser och nämnder

 Under 2022 ska Region Uppsala säker-ställa en förstärkt implementering av riktlinjerna för upptäckt av våldsutsatta medarbetare.

Regionstyrelsen

 Under 2022 ska Region Uppsala fortsätta arbetet med att utveckla kontinuitets-hantering, robusthet och säkerhetsskydd vad gäller krisberedskap, civilt försvar och materialförsörjning.

 Under 2022 ska Region Uppsala fortsätta att utveckla arbetet med höjd beredskap och krig, inkluderat process för krigsorga-nisation och dess bemanning.

 Under 2022 ska Region Uppsala genom-föra ett kompetenslyft i samverkansled-ning för de funktioner som arbetar inom regional utveckling.

 Under 2022 ska Region Uppsala, i syfte att nå en hållbar utveckling inom ramen för Agenda 2030 och det regionala ut-vecklingsuppdraget, ta fram varaktiga samrådsmodeller dels i syfte att föra dia-log och samverka med civilsamhälle och näringsliv dels i syfte att föra systematisk dialog med barn och unga när det gäller övergripande samhällsprocesser.

 Under 2022 ska Region Uppsala bedriva kompetenshöjande insatser och upp-märksamma frågan om våld i nära rela-tion.

 Under 2022 ska Region Uppsala tillsam-mans med kommunerna och näringen i länet upprätta lokala handlingsplaner el-ler insatser utifrån den regionala besöks-näringsstrategin.

Fastighets- och servicenämnden

 Under 2022 ska Region Uppsala skapa en plan för vattenhantering inom Region Uppsalas fastighetsbestånd.

75 Styrande dokument

 Krisberedskapsplan för Region Uppsala

 Likabehandlingspolicy för Region Uppsala

 Länsplan för regional transportinfrastruktur 2018–2029 för Region Uppsala

 Miljöprogram Region Uppsala 2019–2022

 Mötes- och resepolicy för Region Uppsala

 Regional plan för infrastruktur för förnybara drivmedel och elfordon i Uppsala län

 Policy för att förverkliga barnets rättigheter

 Riktlinje för arbete med likabehandling

 Riktlinje för biologisk mångfald

 Riktlinjer för hantering av Region Uppsalas regionala tillväxtanslag 1:1-medel

 Riktlinjer för marknadsföring och sponsring

 Riktlinjer för regionala utvecklingsanslag

 Regional cykelstrategi för Uppsala län

 Regional kompetensförsörjningsstrategi

 Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län

 Region Uppsalas riktlinjer för verksamhetsbidrag

 Region Uppsalas riktlinjer för överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap

 Strategi för internationell lyskraft

 Storregional godsstrategi

 Säkerhetsprogram för Region Uppsala 2019–2022

 Säkerhetspolicy för Region Uppsala

 Tillämpning av Region Uppsalas resepolicy

In document Regionplan och budget (Page 73-77)