• No results found

Avsiktsförklaring avseende tjänstekoncession – Drift och skötsel av Härnösands simhall

Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige beslutar

att anta reviderat tjänstekoncessionsavtal avseende drift av Härnösands simhall.

I beslutet deltog inte ledamöterna i den Moderata gruppen.

Yttranden

I ärendet yttrar sig Fred Nilsson (S), Anders Gäfvert (M), Sara Nylund (S), Eva Olstedt-Lundgren (L), Jonny Lundin (C), Ingemar Wiklander (KD), Martin Neldén (V), Björn Nordling (S), Karin Frejarö (MP) och Lars Edvin Lundgren (SD).

Yrkanden

Fred Nilsson (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag med ändringar under följande punkter:

 Sista sidan: Tjänstetitlar införd

I yrkandet instämmer Sara Nylund (S), Eva Olstedt-Lundgren (L), Jonny Lundin (C), Ingemar Wiklander (KD), Martin Neldén (V), Björn Nordling (S) och Karin Frejarö (MP).

Lars Edvin Lundgren (SD) yrkar avslag till tjänstekoncessionsavtal.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Propositionsordning

Kommunfullmäktiges ordförande finner att det föreligger tre förslag till beslut, liggande förslag och liggande förslag med vissa ändringar samt ett avslagsyrkande från Lars Edvin Lundgren (SD).

Ordförande frågar först om kommunfullmäktige avser att besluta enligt liggande förslag.

Ordförande frågar om kommunfullmäktige avser att besluta enligt liggande med vissa ändringar.

Ordförande finner att kommunfullmäktige har beslutat i enlighet med liggande förslag med vissa ändringar.

Ordförande frågar sedan om kommunfullmäktige avser bifalla Lars Edvin Lungrens (SD) förslag.

Ordförande finner att kommunfullmäktige har beslutat i enlighet med liggande förslag med vissa ändringar.

Protokollsanteckning

Moderaterna vill verkligen betona att vi ställer oss positiva till en hotelletablering i Härnösand, men vi kan inte delta i debatt och beslut angående tjänstekoncessionen under rådande förhållande, då det är uppenbart att beredningen är bristfällig. Den 17 juni kl. 14.31 så tillkom ytterligare ändringar i avtalstexten vilket inte möjliggjort

kommunfullmäktiges ledamöter att läsa in, förstå och säkerställa innebörden.

Vi anser att ändringarna är mer omfattande och inte enbart av språklig karaktär.

Moderaternas kommunfullmäktigegrupp i Härnösand genom Anders Gäfvert (M), gruppledare/Oppositionsråd

Bakgrund

Redan 2007 diskuterades frågan om att Härnösand behöver ytterligare hotellkapacitet för att kunna utveckla besöksnäringen och för att man ska kunna ordna större konferenser.

Under ett antal år har man undersökt hotellmarknaden och fört dialog med olika intressenter. En analys gjordes kring förutsättningarna att lyckas med en hotelletablering. Den visade att det kan fungera med en ny

hotelletablering i Härnösand, läget och möjligheter att dra gäster flera veckodagar är avgörande om det ska kunna bli möjligt. Beräkningar visar att ett nytt hotell kan skapa upp till 45 arbetstillfällen i Härnösand och generera kringeffekter till handel och övrig näring på 22-32 Mkr årligen. (Källa:

Razorminds rapport: Hotelletablering Härnösand 2013)

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

År 2008 påbörjades en planändring för att möjliggöra ombyggnation för trafikstruktur, ett framtida utomhusbad och hotell. Planen beslutades i Kommunfullmäktige 2010, dock utan hotell. Samhällsnämnden beslutade om ny detaljplaneändring september 2013 med syfte att möjliggöra för hotell i anslutning till Simhallen. Ett planprogram var ute på samråd våren 2013.

Kommunfullmäktige beslutade i januari 2014 (Dnr:2013–000496 820) att gå ut med en inbjudan där företag får lämna in intresseanmälningar om att driva och utveckla simhallen, närområdet och samtidigt förvärva tomt avsedd för att bygga ett hotell i anslutning till simhallen.

En etablering vid och utveckling av Kanaludden förväntas leda till fler arbetstillfällen, möjlighet till nya verksamheter samt stärker befintligt näringslivs och myndigheters möjlighet till konferenser och övernattningar i Härnösand.

Detta överensstämmer med ett av kommunens övergripande mål om att Härnösand ska arbeta för ett växande näringsliv med mångsidig

arbetsmarknad. Hotell och gästhamnsfaciliteter samt utvecklade aktiviteter i parkmiljön kan alla stärka utvecklingen av besöksnäringen. På samma sätt kan målet vara en attraktiv kommun för boende i unik livsmiljö införlivas, genom bättre förutsättningar för ett rikt kulturliv och en aktiv meningsfull fritid med varierat utbud.

Genom att ge Härnösandsborna god tillgång till fritidsaktiviteter som stimulerar till god folkhälsa stöds även samhällsnämndens mål av etableringen och en utvecklad drift av Härnösands simhall. I maj månad 2014 beslutade därför samhällsnämnden vilka principer som skall gälla när kommunen upphandlar simhallsdriften efter Kommunfullmäktiges beslut jan 2014, (Dnr: 2014–000106 822).

I Höga Kusten kommunernas gemensamma destinationsutvecklingsbolag finns även målet om att Höga Kusten ska bli en destination med

internationell attraktionskraft vilket vi starkt bidrar till genom utvecklad simhall med nytt hotell.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Beslutsunderlag

Kommunstyrelsens protokollsutdrag, 2016-06-08 § 157 Kommunstyrelseförvaltningen, tjänsteskrivelse, 2016-06-02

Sammanträdesprotokoll, Samhällsnämnden, 2016-06-08Förslag avtal tjänstekoncession Simhallen

Rev. Tjänstekoncessionsavtal – Drift och skötsel av Härnösands simhall Bilaga – Särskilda bestämmelser – Badhus

Innan justering – Tjänstekoncessionsavtal

Bilagor – Tjänstekoncession Härnösands simhall ______

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Kommunfullmäktiges ordförande finner att det endast föreligger ett förslag till beslut, liggande förslag.

Ordförande frågar om kommunfullmäktige avser att besluta i enlighet med liggande förslag.

Ordförande finner att kommunfullmäktige har beslutat i enlighet med liggande förslag.

Bakgrund

Härnösands kommun redovisar för första fyramånaderna ett positivt resultat på 31,2 mnkr exklusive ökningen av semesterlöneskulden. Samma

resultatmått för samma period 2015 (exklusive jämförelsestörande poster) var 24,3 mnkr. Det innebär att det löpande driftsresultatet har förbättrats med 6,9 mnkr. Resultatet enligt resultaträkningen (inklusive

semesterlöneskulden) på 5,0 mnkr.

Nämnderna redovisar ett överskott jämfört med budget på 18,5 mnkr exklusive semesterlöneskuld, pensionskostnader samt upplupna timlöner.

Nämndernas resultat för 2015 var 21,2 mnkr vilket är 2,7 mnkr sämre.

Kommunens resultatprognos på helåret visar ett resultat på 15,0 mnkr, vilket följer budgeterat resultat. Ekonomiavdelningen bedömer att balanskravet för 2016 kommer att klaras.

Related documents