• No results found

Det har personligen varit oerhört lärorikt att arbeta med detta examensarbete då jag fått reflektera över både min och kollegans undervisning, vilket ökat min medvetenhet inför de språkdidaktiska val jag kommer att göra. Under arbetets gång har arbetssätt och undervisning ändrat sig drastiskt för både elever och lärare på skolan på grund av karantän och restriktioner, vilket är en process som fortgår. Det rådande läget och resultatet av studien har öppnat för kontinuerliga förändringar och flexibilitet vilket gör det intressant att se hur undervisningen kommer att se ut den närmaste framtiden.

Internationella forskningsresultat styrker teorier om vikten av att se vuxna elevers modersmål som en resurs i undervisningen och hur olika slags stöttning i form av interaktion genom sociala aktiviteter spelar en betydande roll för språkutvecklingen. Eleverna i vår undervisningsgrupp blandar dock ofta ihop språken när de kommunicerar och svenska språket som flertalet elever läser parallellt kan ha negativ effekt på utvecklingen av målspråket. I enlighet med Lundahl kommer jag i framtiden att använda elevernas modersmål som en resurs och tillgång där eleverna genom exempelvis samtal, bilder och bakgrundsinformation aktiverar deras förförståelse innan de börjar läsa på egen hand. Å andra sidan kommer jag att försöka begränsa utrymmet för elevernas användning

av modersmålet och även svenska språket under lektionstid, då jag erfarit att många elever gärna tar den enkla vägen istället för att försöka kommunicera på målspråket.

Förförståelse inför läsning är en viktig faktor för läsförståelsen då det är viktigt att ge elever så rättvisa förutsättningar som möjligt att visa vad de förstått. De aktiviteter gällande läsförståelse som eleverna hann göra i klassrummet innan rådande karantän var enligt resultatet utvecklande, då de gavs tillfälle att öva på att skriva sammanfattningar i samband med läsningen och att samtala om texterna. Dessa tillfällen gav mig också möjligheten att observera och höra eleverna återberätta och sammanfatta början på deras roman. När man undervisar elever med begränsade läs- och skrivkunskaper som majoriteten i gruppen bör man tillvarata deras kommunikativa förmåga som en resurs i

34

lärsituationer. Eftersom läsförståelse är en förmåga som måste uttryckas kan man, som nämnts tidigare, säkrast bedöma vad eleverna förstått vid skriftlig eller muntlig redovisning. Uppgifter och strategier som presenterades i undervisningen visade sig vara utvecklande för läsförståelsen för vissa elever men inte tillräckligt nivåanpassade med hänsyn till de eleverna med begränsad förmåga att uttrycka sig på engelska. Kommunikation i olika former av aktiviteter gynnade heller inte alla elever, vilket delvis kunde bero på att de blandade sitt modersmål med svenska och engelska. På grund av schematekniska och praktiska begränsningar måste ofta grupper från olika nivåer slås ihop och undervisas samtidigt, och flertalet elever kan också ha upplevt att sammanslagningen av nivåer försvårat inlärningen och förmågan att få det stöd de behöver av lärarna. Samma gupp av elever hade dessutom svårt att göra exempelvis skriftliga sammanfattningar om vad de läst, vilket också gjorde det svårt att som lärare bedöma vad de förstått.

Det visade sig svårt att få klarhet i om eleverna verkligen förstått informationen och instruktionerna inför läsningen. Enligt mina observationer och enligt min kollega framgick det att vissa elever kunde uppfatta förförståelseuppgifterna som språkligt svåra, vilket delvis kan bero på att de fått för mycket information under tolv planerade lektioner enligt kursens planering. En vecka efter introduktion av läsdelen blev eleverna undervisade på distans, vilket ändrade förutsättningar för kommunikation. Jag har i min undervisning utifrån resultatet av undersökningen valt att behålla vissa förförståelseuppgifter inför och under läsning som eleverna i studien ansåg var lärorika och som visade sig vara utvecklande för läsförståelsen. En formaliserad uppgift (se Malmgren) som jag valt att ta bort är där eleverna skulle skrivna egna meningar till lösryckta ord utifrån deras roman, vilket inte gynnade elevernas läsförståelse för att kunna förstå sammanhanget av texten. Något som jag även tagit lärdom av från distansundervisningen är behovet av digital litteratur med tillhörande ljudfiler, vilket dessvärre begränsas av skolans läromedelsbudget som styr inköp av sådant material.

35

Val av litteratur

En röd tråd genom de resultat som visat sig i denna undersökning är hur valet av kurslitteratur spelar in i läsförståelse, skrivande och behov av pedagogisk stöttning. Ett alternativ för att hitta en gyllene medelväg är att välja vuxenlitteratur som är lättläst och på andra sätt pedagogiskt anpassad i form av enklare språk. En annan aspekt att väga in är vuxenlitteratur som har en kulturell kontext och referenser som inte är lika svåra att ta till sig för läsare som är mindre bekanta med västerländsk, anglosaxisk, och nordeuropeisk kultur, historia och samhälle. Detta är en avvägning eftersom litteraturen bör erbjuda en introduktion till den nya kulturen såväl som språket, men inte på bekostnad av en alltför brant inlärningskurva, då eleverna har fått anstränga sig men i själva verket inte fått ökade kunskaper när det gäller läsförståelse, vokabulär, och referenser.

En annan faktor att väga in i val av litteratur är speciellt en av Lundahls strategier för stöttning (se Lundahl, 2019, s.15), nämligen texter som även finns tillgängliga på elevernas modersmål, i den mån det är möjligt. Om denna möjlighet inte finns kan man välja texter som är så transkulturellt tillämpbara eller så universella som möjligt, eller engelskspråkiga texter som även behandlar teman från elevernas egna kulturer och samhälle. Man kan därigenom förekomma de problem som informanterna uttryckt kring att ”komma in” i en text, där tiden de lägger på att slå upp termer, fraser och ord de inte känner till har saktat ner läsningen alltför mycket. Därmed utgår man från en funktionell modell för att möjliggöra för en mer självständig studieteknik.

Baserat på intervjuerna med informanterna blir det även tydligt hur viktig gruppdynamiken är för läsförståelsen, något som försvåras när varje enskild elev väljer sin egen text. Ett sätt att bibehålla enskilda val av texter från litteraturlistan och därmed tillgodose den varierande nivån av förkunskaper men även öppna för att fler väljer samma text kunde vara att, i form av gruppindelningar, se till att minst två elever väljer samma text och därmed har hjälp av varandra.

Har undersökningsfrågorna besvarats?

Frågorna som skulle besvaras är hur olika lässtrategier presenteras i undervisningen, vilka aktiviteter som observerats och utförs i klassrummet och om de kan förbättra elevers förmåga att utveckla sin läsförståelse samt på vilka sätt läsförståelsen kan bedömas. Från

36

empirin som presenterats framkommer det hur olika didaktiska förhållandesätt inför och under läsning enligt resultatet visade sig vara mer eller mindre utvecklande för elevernas läsförståelse. Kommunikation på olika sätt för att utveckla läsförståelse visade sig spela en central roll både ur ett inlärningsperspektiv men även för hur man kan bedöma vad eleverna förstått. Skriftliga uppgifter kompletterades med inspelade muntliga presentationer, vilket är ett alternativ där eleverna fick möjlighet att visa på kommunikativa strategier där man som lärare i efterhand kan säkerhetsställa elevernas kunskapsnivå språkligt och där det är elevernas verkliga kunskap som bedömts. Sista frågan som berör uppdelningen av förmågorna i planeringen besvaras i en enkät där elever uttrycker åsikter och önskemål om innehållet i planeringens, men inga direkta slutsatser kan dras om just läsförståelsen påverkats.

Undervisningen idag

I nuläget, när denna studie avslutas är jag ensam ansvarig lärare för engelska nivå 1–4. Eleverna är fortfarande indelade i nivå 1–2, respektive nivå 3–4 grupper, vilket, som tidigare nämnts, är en organisationsfråga med ekonomiska och schematekniska faktorer (engelskan krockar exempelvis schematekniskt med andra ämnen). Förmågorna är endast uppdelade i elevernas digitala klassrum för att underlätta översikten, samt för att lättare kunna hitta uppgifter som ska genomföras, men i övrigt berör lektionerna flera förmågor vid varje tillfälle utan någon specifik uppdelning i planeringen. Undervisningen bedrivs i dagsläget enbart på distans. Individanpassade lösningar jag numera använder i större utsträckning är lärarplattformen Clio som jag nämnt tidigare och som innehåller olika arbetsområden där elever får träna på samtliga förmågor med tillhörande självrättande tester. Läromedlet rekommenderas av specialpedagogiska skolmyndigheten för Grundskola åk 7–9 men även till elever inom Komvux på grundläggande nivå. En annan digital resurs som ett bra komplement till undervisningen är Read Works, ett kostnadsfritt digitalt pedagogiskt verktyg där man via Classroom skapar grupper efter elevernas nivå och kan skicka ut uppgifter med tillhörande läsförståelsefrågor. I respektive grupp kan eleverna läsa samma texter och få dem upplästa med tillhörande ljudfiler. Detta material kan med fördel användas till vuxna studenter då urvalet av texter erbjuder ämnesövergripande texter om exempelvis olika kulturer, samhällsvetenskap, konst och historia, vilket kan vara en utgångspunkt för samtal i mindre grupper.

37

Förslag till vidare forskning

Teorier och forskning i Sverige om engelskundervisning på grundläggande nivå av flerspråkiga vuxna elever var väldigt svårt att hitta och jag anser därför att det finns ett behov av undersökningar av detta ämne. Precis som Hammarberg (2016) menar så är det förvånande att det saknas svenskspråkig litteratur om flerspråksinlärning för vuxna och dess komplexitet om hur olika språk interagerar, trots att det är relevant i flera sammanhang i Sverige. Det skulle också vara intressant att ta del av framtida forskning, studier och undersökningar av engelsklärare runt om i landet och deras erfarenheter av distansundervisningen som vuxenutbildningen fick övergå till i slutet på mars 2020. Relevant vidare forskning med tanke på denna studie och min erfarenhet som engelsklärare skulle även vara hur distansundervisningen påverkat elevernas utveckling av läsförståelse, lärares bedömning av förmågorna läsa, skriva, tala, lyssna, och vilka undervisningsmetoder som provats.

38

Referenser

Cummins, Jim (2017). Flerspråkiga elever: effektiv undervisning i en utmanande tid. Första utgåvan Stockholm: Natur & Kultur

Elmeroth, Elisabeth (2017). Möte med andraspråkselever. Upplaga 1 Lund: Studentlitteratur

Förordning (SKOLFS 2012:101) om läroplan för vuxenutbildningen. (2012). Stockholm: Skolverket

Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2945 Hämtad 2020-04-20

Gibbons, Pauline (2013). Lyft språket, lyft tänkandet: språk och lärande. 2., uppdaterade uppl. Uppsala: Hallgren & Fallgren

Gibbons, Pauline (2006). Stärk språket, stärk lärandet: språk- och kunskapsutvecklande

arbetssätt för och med andraspråkselever i klassrummet. 1. uppl. Uppsala: Hallgren &

Fallgren

Gibbons, Pauline (2009). English learners, academic literacy, and thinking: learning in

the challenge zone. Portsmouth, NH: Heinemann

Hammarberg, Björn (2016). Flerspråkighet och tredjespråksinlärning [Elektronisk resurs] Några grundbegrepp. Tredjespråksinlärning. 33–58 Tillgänglig på Internet:

http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-130340 Hämtad 2020-05-16

International Literacy Association. (2020). “Teaching Writing to Improve Reading Skills” [Research advisory]. Newark. Traga Philippakos, Steve Graham och Mary Emily.

Tillgänglig på internet: https://www.literacyworldwide.org/docs/default-source/where-

we-stand/ila-teaching-writing-to-improve-reading-skills.pdf

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå [Elektronisk resurs] : kursplaner och kommentarer - reviderad 2017. (2017). Stockholm: Skolverket

Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=3882

Lundahl, Bo (2019). Engelsk språkdidaktik: texter, kommunikation, språkutveckling. Fjärde upplagan Lund: Studentlitteratur

Läroplan för vuxenutbildningen (Reviderad 2017) [Elektronisk resurs]. (2017). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig på Internet:

http://www.skolverket.se/publikationer?id=3814. Hämtad 2010-04-23

Malmgren, Lars-Göran (1996). Svenskundervisning i grundskolan. 2, [aktualiserade] uppl. Lund: Studentlitteratur

39

Nilsson, Jan (1999). Att se och förstå undervisning. Lund: Studentlitteratur

Patel, Runa & Davidson, Bo (2019). Forskningsmetodikens grunder: att planera,

genomföra och rapportera en undersökning. Femte upplagan Lund: Studentlitteratur

Svensson, Gudrun, Rosén, Jenny, Straszer, Boglárka & Wedin, Åsa (2018). Greppa flerspråkigheten [Elektronisk resurs] en resurs i lärande och undervisning. Skolverket Tillgänglig på Internet: http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:du-27353

Hämtad 2020-05-01

Säljö, Roger & Liberg, Caroline (red.) (2017). Lärande, skola, bildning. Fjärde utgåvan, reviderad Stockholm: Natur & Kultur

Van Lier, L. (1996). Interaction in the Language Curriculum. London and New York: Longman

Vetenskapsrådet (2002) Forskningsetiska principer inom humanistisk- samhällsvetenskaplig forskning: Stockholm. Tillgänglig på Internet:

http://www.gu.se/digitalAssets/1268/1268494_forskningsetiska_principer_2002.pdf Hämtad 2020-05-14

Vinogradov Patsy and Bigelow Martha (2010)“Using Oral Language Skills to Build on the Emerging Literacy of Adult English Learners”, University of Minnesota.

Tillgänglig på Internet: https://www.cal.org/caelanetwork/pdfs/using-oral-language- skills.pdf Hämtad 2020-05-17

Vygotskij, Lev Semenovič (1986). Thought and language. [Rev. ed.] Cambridge, Mass.: MIT Press

Övriga elektroniska referenser

Specialpedagogiska myndigheten. Hitta läromedel som passar i specialpedagogiska

sammanhang. Tillgänglig på internet: https://hittalaromedel.spsm.se/clio-engelska-7-9-

webbaserat. Hämtad 2021-02-01

Bonnier (2020).Making kids smarter. Tillgänglig på internet: https://www.clio.me/se/om-

40

Bilaga 1

Book/Novel List Level 3-4

Level 3

A Christmas Carol- Charles Dickens- Oxford Bookworms Library

Sherlock Holmes, The Hound of the Baskervilles- Sir A.Conan Doyle-Penguin Readers

Rain Man - Leonore Fleischer- Penguin Readers JAWS -Peter Benchley-Penguin Readers

Murder on the Orient Express -Agatha Christie- Penguin readers

The diary of a young girl- Anne Frank- Penguin ELT Simplified Readers The horse whisperer -Nicholas Evans-Pearson Education Limited

Level 4

Two Cities -Charles Dickens- Oxford Bookworms Library

Uncle Tom's Cabin- Harriet Elisabeth Beecher Stowe-Bring the Classics to Life Jane Eyre - Charlotte Brontë-Penguin Readers

Great Expectations - Charles Dickens-Helbling Readers

The Count of Monte Cristo - Alexandre Dumas-Foxton Readers Pride and Prejudice - Jane Austen -Penguin Readers

Lord of the Flies – William Golding-Penguin Study Notes

The Old Man and the Sea – Ernest Hemmingway

41

Bilaga 2

Bild 1

ASSIGNMENT - BOOK READING

Please write the title of your novel and the name of the author.

1. After each chapter - write a short summary of approximately 100 words in the document in Classroom. If your book is thin/short, write 3 - 4 summaries altogether.

2. Write and explain ten words from each chapter/the chapters you summarize. Use your ten words in ten new sentences.

3. Each time you write your summary and your sentences, please write the date and the name/number of the chapter, or the pages.

42

Bilaga 3

To summarize - a few guidelines

A summary is a short description of the most important events in a story.

To summarize a fiction story, readers need to think about the important story elements such as:

● characters ● plot

● setting

These story elements help answer the questions who? what? where? why? when?

Remember don't include your opinion!!!

Someone- Who is the main character/s?

The character who is “going through something” is the Someone.

Wanted- What did the character/s want?

What the character/s wants, or what their goal is (in relation to the problem)

But- What was the problem?

What is getting in the way of the character/s reaching their goal? What the character/s did or how they reacted to the problem

So- How did the character/s solve the problem? Then- What was the resolution to the problem?

43

Bilaga 4

Enkät Resultat

Bild 1 Gradering 1-6 , 1=missnöjd 6=mycket nöjd

44

Bild 3

45

Bilaga 5

PLANNING - ENGLISH - Groups 3 and 4

Spring Term 2020

Vecka Tuesdays 10.00 - 12.00 L14 Fridays 10.00 - 12.00 - L14 Homework/Tasks

4 -

20/1 - 26/1

Focus - Speaking/Listening Welcome to a new term :)

The Stranger /Discussions

/Presentations

Oral presentations in groups (choose a question)

5 -

27/1 - 2/2

Focus - Speaking/Listening The Stranger

Phonetics

Listening exercises & discussions

Chapters 1 - 3

The Stranger

6 - 3/2 - 9/2

Focus - Speaking/Listening The Stranger

Phonetics CLIO Presentations - book trailers. Chapters 4 - 8 The Stranger 7 - 10/2 - 16/2 Focus - Writing Warm-up The Stranger -

Writing about the story CLIO

Presentations - book trailers.

Help each other to improve your texts/Write your final draft - Hand in!

CLIO

Grammar links from

Classroom 8 - 17/2 - 23/2 Focus - Writing Warm-up

Write about a picture in pairs Discussions and response in groups

Write about a picture in pairs

Discussions and response in groups - rewrite and improve your story - Hand in!

CLIO

Grammar links from

46

9 -

24/2 - 1/3

Focus - Writing

Individual writing Individual writing

CLIO

Grammar links from

Classroom 10 - 2/3-8/3 Focus - Reading Read a novel Reading strategies Read a novel Reading strategies CLIO

Grammar links from

Classroom 11 - 9/3 - 15/3 Focus - Reading Read a novel Online/distance lesson Focus - Reading Read a novel Online/distance lesson CLIO

Grammar links from

Classroom

12 - 16/3 - 22/3

No lesson - Individual work

Focus - Reading

Read a novel

Oral presentations in groups (about your novel)

Online/distance lesson

CLIO

Grammar links from

Classroom

13 - 23/3 - 29/3

Write a text about your novel / Recording - oral presentation / Vidyard

Flex/Mix

Online/distance lesson 10.00 am

Online/distance lesson Hand-in your tasks about your novel - March 27 14 - 30/3 - 5/4 Flex/Mix Online/distance lesson Reading Comprehension- test-Clio Essay writing-Clio Listening comprehension- Clio

47 15 - 6/4 - 12/4 Online/distance lesson Warm-up - discussion in groups Discussion Bilingual Canada - in groups

Discussions (grades) with Sofia and “Marie”

Focus - Speaking/Listening

Friday April 10 - Easter - no lesson

Read text from Clio - School Shooting, reading guides and quiz

16 - 13/4 - 19/4 Focus - Speaking/Listening Online/distance lesson Warm-up - discussions in groups Online/distance lesson 17 - 20/4 - 26/4 Focus - Writing Online/distance lesson Focus - Writing Online/distance lesson 18 - 27/4 - 3/5

Focus - Writing –Grammar Online/distance lesson

Discuss a picture in groups Correct the sentences Linking words

Friday May 1 - No lesson- individual work

Write a text - first draft

19 - 4/5 - 10/5

Focus - Reading - short stories

Online/distance lesson

Peer review

Cool statues - discussions and writing in groups Online/distance lesson

48

20 - 11/5 - 17/5

Focus - Reading - short stories - Reading 6 & 7 Online/distance lesson

Focus - Reading - short stories - Reading 8 & 9 Online/distance lesson

21 - 18/5 - 24/5

Flex/Mix - Introduction

The same stars

Online/distance lesson

The same stars

Online/distance lesson

22 - 25/5 - 31/5

Flex/Mix

The same stars

Online/distance lesson

Individual work - choose your own tasks

No lesson Hand in reading comprehension question “The same stars” 23 - 1/6 - 7/6 At school

Tests - Tuesday June 2 - 8.30 - 13.00 - oral exams, reading

comprehension, listening

comprehension & grammar test - At school 8.30 - Oral exams 24 - 8/6 - 12/6 Individual work No lesson

Grades and feedback

49

Bilaga 6

Book Review

Write a book review by using the following questions:

Please do not forget to write a coherent text. (sammanhängande) Your text should be minimum 450 words maximum 500 words.

 What did you like best about this book?  What did you like least about this book?

 Which characters in the book did you like best?  Which characters did you like least?

 Share a favorite quote from the book. Why did this quote stand out?  Would you read another book by this author? Why or why not?  What feelings did this book evoke for you?

 What did you think of the book’s length? If it’s too long, what would you cut? If too short, what would you add?

 If you got the chance to ask the author of this book one question, what would it be?

 Which character in the book would you most like to meet?  Which places in the book would you most like to visit?

50

Bilaga 7

You will record a short presentation of your book and post it in Classroom.

Below are some guidelines and tips to think about when talking about your book:

● Begin with the author and title

● Speak clearly, and look directly into the camera

● Showing the cover of the book is a nice way to capture the attention of the audience, and to quickly demonstrate the book’s length, size, and appearance. ● Summarize the thesis or main idea(s) of the book in 2-4 sentences.

● Mention at least one memorable aspect of the book, so that in the end the audience will remember something distinctive about your book.

● Limit the presentation to approximately 5 - 10 minutes. You should time yourself at least once in advance so you have some sense of how much can be

Related documents