• No results found

Syftet med denna uppsats är att utreda om tillämpningen av rekvisitet i väsentligen oförändrat skick i 2:12 DHL, i rättstillämpning och i den policy som tillämpas av internetbutiker verksamma på den svenska hemelektronikmarknaden, överensstämmer med lagstiftarens motiv bakom bestämmelsen. Uppsatsen avser även diskutera om, och i så fall hur, bestämmelsen kan förändras för att bättre motsvara dessa bakomliggande motiv.

I propositionerna bakom den lagstiftning som granskats uttrycker sig lagstiftaren förhållandevis kortfattat och opreciserat vad gäller begreppet i väsentligen oförändrat skick.

Det är dock tydligt att syftet bakom bestämmelsen är att köparen har rätt att undersöka varan på det sätt som krävs för att köparen ska kunna avgöra om han eller hon är nöjd med den utan att ångerrätten förverkas. Om detta råder inga tvivel vilket vidare framgår i propositionerna bakom samtliga jämförbara lagar vi granskat. Det framgår också att köparen har rätt till ovanstående undersökning utan att förverka sin ångerrätt även om varan därigenom genomgår en värdeminskning. Ångerrätten innebär att köparen har rätt att frånträda de förpliktelser som denne åtagit sig genom avtalet och avtalet innebär huvudsakligen att köparen i utbyte mot överenskommen betalning erhåller en överenskommen vara. Ångerrätten ger köparen rätt att frånträda avtalet i sin helhet (med det uttryckliga undantag som innebär att köparen är skyldig att betala returfrakten för varan), vilket medför att köparen har rätt att skicka tillbaka varan och få tillbaka vad denne betalat; alltså det överenskomna priset. Detta innebär i sin tur att köparen har rätt att genomföra en undersökning av varan även om varan därigenom genomgår en värdeminskning och ändå få tillbaka hela köpeskillingen, om inga andra villkor reglerar priset. Det är nämligen det överenskomna priset i avtalet som ångerrätten är knuten till. En säljare som inte i förväg villkorat prisavdrag vid retur kan alltså inte kräva kunden på en sådan ersättning. En sådan ersättning är dessutom uttryckligen förbjuden i direktiven.

Enligt skäl 14 i direktiv 97/7/EG får inte ångerrätten bli en tom formalitet. För att tillgodose detta nämns exempelvis förbudet mot återställningsavgifter. Ett omfattande missbruk av återställningsavgifter skulle kunna medför att näringsidkarna villkorar att konsumenterna endast får utöva ångerrätten i utbyte mot en avgift som utgör en betydande del av köpeskillingen vilket gör att ångerrätten aldrig skulle bli ett ekonomiskt försvarbart alternativ för köparen. En näringsidkare skulle i princip kunna villkora att endast exempelvis 50% eller mindre av köpeskillingen återbetalas vid utnyttjande av ångerrätten för en vara. Konsumenten skulle då ha betalat halva köpeskillingen utan att ens fått en vara för pengarna vid utövande av ångerrätten. En sådan tillämpning skulle med största säkerhet falla under oskäliga avtalsvillkor men exemplet illustrerar problematiken. Rekvisitet i väsentligen oförändrat skick riskerar även att göra ångerrätten till en tom formalitet om begreppet tolkas allt för restriktivt.

Av skäl 14 framgår att motivet med ångerrätten att en kund inte ska ha sämre möjlighet att undersöka en vara köpt via distans än på det sätt som denne haft möjlighet om varan införskaffats i en fysisk butik. En restriktiv tolkning av rekvisitet i väsentligen oförändrat skick i Allmänna reklamationsnämnden kan medföra att en sådan undersökning inte blir möjlig utan att ångerrätten förverkas vilket innebär att ångerrätten blir just en tom formalitet.

Samtidigt menar vi att det ligger i både konsumenternas och näringsidkarnas intresse att varor som säljs och marknadsförs som nya inte egentligen är begagnade. I direktiven preciseras inte varans skick uttryckligen men det är enligt vår mening nödvändigt att på något sätt reglera skicket i relation till ångerrätten för att både tillgodose konsumentens rätt att undersöka varan och intresset av att använda produkter inte säljs vidare som nya.

Sammantaget överensstämmer svensk lagstiftning väl med bakomliggande direktiv.

Formuleringen i 2:12 DHL samt de uttalanden som återfinns i lagens förarbeten ger intrycket av att lagen ger konsumenten omfattande rättigheter på näringsidkarens bekostnad. Samtidigt framhåller lagstiftaren att ångerrätten inte får medföra att använda varor som säljs som nya förekommer i allt för stor utsträckning. Även detta måste anses ligga i konsumenternas intresse. Utöver detta finns det anledning att tro att en alltför generös ångerrätt som överutnyttjas även kan leda till att marknadspriserna på konsumentköpvaror ökar vilket även det vore till nackdel för konsumenterna. Enligt vår mening vore det svårt att precisera den praktiska innebörden av rekvisitet i väsentligen oförändrat skick närmare på det sätt som exempelvis Konsumentverket önskar i sin rapport, utan att rubba balansen mellan ovan nämnda hänsynstaganden samt bibehålla överensstämmelsen med direktiven.

Att tillämpa en generell ångerrätt på alla varor mer eller mindre oavsett skick är enligt vår mening tolkning fullt möjligt enligt direktiven. Som vi tidigare nämnt riskerar detta medföra att marknaden översvämmas med använda produkter som i värsta fall marknadsförs och säljs som om de vore nya. Marknaden skulle dock kunna lösa problemet genom att varor som returnerats enligt ångerrätten helt enkelt såldes som så kallade fyndvaror med rabatterat pris.

Modellen tillgodoser både konsumentens rätt att undersöka varan utan att förlora sin ångerrätt samtidigt som risken för att begagnade varor marknadsförs som nya minskar då det skapas en parallellmarknad för ’nästan nya’ varor. Det är en lösning som blir allt vanligare på hemelektronikmarknaden och som tillämpas mycket framgångsrikt av exempelvis Netonnet (se avsnitt 3.3.2). Problemet är dock att det finns anledning att tro att denna lösning är starkt kopplad till näringsidkarens storlek och omsättning vilket framgår av att de större aktörerna vi undersökt generellt tillämpar generösare villkor än de mindre. För en liten aktör utgör en återlämnad dator som måste säljas som fyndvara en större andel av den totala omsättningen.

Den mindre aktörer skulle givetvis kunna kompensera för detta genom en höjning av nypriserna men detta medför i sin tur att de hamnar i en sämre konkurrensposition gentemot sina större konkurrenter.

Det är vår bestämda uppfattning att den tolkning av begreppet i väsentligen oförändrat skick gällande ångerrätten för användarinteraktiva hemelektronikprodukter som man från Allmänna reklamationsnämndens sida tycks ha för avsikt att etablera i sin praxis inte kan anses som ändamålsenlig. Tolkningen är inte förenlig med varken ångerrättsreglernas syfte, som de måste förstås enligt de skäl som anges i direktiven, eller med svensk köprättslig lagstiftning och rättstradition. 2:12 DHL innehåller i sin nuvarande form ett undantag som anger att varan inte behöver vara i väsentligen oförändrat skick om skicket påverkats till följd av en åtgärd som varit nödvändig för att undersöka den. Detta hindrar dock inte ARN från att i sina beslut slå fast att slutförande av den inledande installationsprocessen av en dators operativsystem är att betrakta som en åtgärd som medför att ångerrätten förverkas. Enligt vår mening borde undantaget från rekvisitet utvecklas så att det tydligt framgår att konsumenten har rätt att vidta de åtgärder som krävs för att utvärdera om varan motsvarar dennes förväntningar och krav, med hänsyn till det användningsområde varan är avsedd för utan att gå miste om ångerrätten.

Bestämmelserna bör utformas så att det inte finns något som helst utrymme för att neka en konsument ångerrätt till exempelvis en dator med motiveringen att konsumenten startat datorn eller genomfört andra jämförbara åtgärder. För att samtidigt säkerställa att ångerrätten inte överutnyttjas vilket ökar risken för att använda varor säljs vidare på marknaden i större omfattning, bör lagen uttryckligen ge näringsidkarna större möjligheter än idag att utforma avtalsvillkor som preciserar vilka åtgärder konsumenten får vidta innan ångerrätten förverkas.

Vår utredning visar att detta redan förekommer i stor utsträckning idag. Skillnaden dock att denna typ av villkor förvisso förekommer men saknar uttryckligt stöd i lag. Vid en eventuell

tvist gällande innehållet i dessa villkor är parterna hänvisade till exempelvis Allmänna reklamationsnämndens kortfattade och ej bindande uttalanden. Även om nämnden i vissa fall hänvisar till sådana villkor (se exempelvis ärendet 2005-4813) så baseras nämndens uttalanden i dylika situationer formellt på rekvisitet i väsentligen oförändrat skick. Med uttryckligt lagstöd för sådana villkor öppnas nya möjligheter för en mer förutsägbar och därmed mer rättssäker tillämpning av reglerna ibland annat ARN.

För att säkerställa att innebörden av ångerrätten inte urholkas skulle dessa bestämmelser kunna kompletteras med vissa begränsningar exempelvis avseende omfattningen på eventuella återställningsavgifter. En sådan avgift skulle till exempel kunna begränsas till en viss procentuell andel av köpeskillingen. Förknippat med ett tydligt informationskrav skulle detta göra det möjligt för konsumenterna att välja den näringsidkare med bäst villkor i det fall.

Återställningsavgifter är uttryckligen förbjudna i direktivet 97/7/EG artikel 6 punkt 2.

Återställningsavgifter kan därmed endast medges varor som inte kan medges ångerrätt enligt 2:12 DHL. Ångerrätt mot återställningsavgift blir alltså en avtalsrättslig lösning utanför det ångerrättsbegrepp som avses i direktivet. Endast varor som nekats ångerrätt på grund av rekvisitet i väsentligen oförändrat skick kan återlämnas mot återställningsavgift en lösning som redan förekommer idag (se exempelvis ärendet 2008-8043). Skillnaden blir att om en näringsidkare inte uttryckligen preciserat i sina villkor vilka åtgärder en konsument får vidta i sin undersökning av en vara har konsumenten större möjlighet än idag att göra en mer omfattande undersökning av varan utan att ångerrätten förverkas. Om en näringsidkare däremot tydligt preciserat sådana åtgärder i sina villkor blir dessa villkor i större utsträckning än idag föremål för bedömning i exempelvis Allmänna reklamationsnämnden. Detta ger näringsidkarna möjlighet att ge konsumenterna sämre rätt till undersökning av en vara än idag men eftersom villkoren måste preciseras betydligt tydligare än idag för att näringsidkaren ska kunna hänvisas till dem vid eventuellt tvist ger detta samtidigt konsumenterna större möjligheter välja vilken näringsidkare man vill vända sig till beroende på vilka köpvillkor som tillämpas. Näringsidkare med generösa villkor har möjlighet att hantera den mer omfattande förekomsten av återlämnade varor i sortimentet genom att antingen justera sina priser eller genom att sälja dessa varor som så kallade fyndvaror. Konsumenter som föredrar större undersökningsmöjlighet utan att riskera att förlora sin ångerrätt kan därmed välja säljare med generösare köpvillkor i utbyte mot ett eventuellt prispåslag medan konsumenter som föredrar ett eventuellt lägre pris i utbyte mot restriktivare möjligheter att undersöka varan kan välja säljare med restriktivare köpvillkor. Enligt vår mening skapar modellen incitament för både näringsidkare och konsumenter att göra avtalsvillkor till en konkurrensvariabel samtidigt som konsumenter med olika riskpreferenser får ökade valmöjligheter.

K ÄLLFÖRTECKNING

O

FFENTLIGT TRYCK

Regeringens proposition 2004/05:13. Distans- och hemförsäljningslag m.m.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/65/EG om distansförsäljning av finansiella tjänster till konsumenter […].

Regeringens proposition 1999/2000:89. Lag om konsumentskydd vid distansavtal och hemförsäljningsavtal.

Regeringens promemoria DS 1999:45.

Europaparlamentets och rådets direktiv 97/7/EG om konsumentskydd vid distansavtal.

Regeringens proposition 1989/90:89. Ny konsumentköplag.

Regeringens proposition 1988/89:76 om ny köplag.

Rådets direktiv för att skydda konsumenten i de fall då avtal ingås utanför fasta affärslokaler (85/577/EEG).

SOU 1984:25 Ny konsumentköplag.

Regeringens proposition 1981/82:40 om hemförsäljningslag.

Kungl. Maj:ts proposition nr 138 år 1973 [...] med förslag till konsumentköplag, m.m.

Kungl. Maj:ts proposition nr 86 år 1971 [...] med förslag till lag om hemförsäljning, m.m.

L

ITTERATUR

Gerhard, Peter. Köprättens grunder (upplaga 11:1, Liber AB), 2011.

Grobgeld, Lennart. Konsumenträtt (upplaga 14:2, Nordstedts Juridik AB), 2010.

Hultmark, Christina. Elektronisk handel och avtalsrätt (upplaga 1:3, Nordstedts Juridik AB), 1998.

Lehrberg, Bert. Praktisk juridisk metod (upplaga 6:1, I.B.A. Institutet för Bank- och Affärsjuridik AB), 2010.

A

VGÖRANDEN FRÅN DOMSTOL OCH BEDÖMNINGSORGAN Allmänna reklamationsnämndens ärenden nr:

2001-3703 2001-4815 2002-2164 2004-1225 2004-7650 2005-1660 2005-4813 2007-0781 2007-1367 2007-3263 2007-8038 2007-8207 2008-0474 2008-8043 2009-7274 2010-3140

Europadomstolens förhandsavgörande. Messner mot Scholl (C-489/07).

A

RTIKLAR

Bengtsson, Henrik. Elektronisk handel i förhållande till konsumenter.

Ny juridik nr 2, 2002, sidan 72.

Walter, Jenny. Hedbäck, Julia. Var uppmärksam på hur du säljer dina varor på nätet. Juridik idag (2011).

I

NTERNET

Allmänna reklamationsnämnden (www.arn.se).

4/6 -2012

Prisjakt (www.prisjakt.se) 4/6 -2012

Om KO, Konsumentverket (www.konsumentverket.se).

http://www.konsumentverket.se/omkonsumentverket/KO/

4/6 -2012

Vägledande avgöranden, Domstolsverket (www.domstol.se).

4/6 -2012

E-barometern, HUI Research (www.hui.se).

http://www.hui.se/statistik-rapporter/index-och-barometrar/e-barometern

4/6 -2012

Elgiganten (www.elgiganten.se).

Köpinformation: http://www.elgiganten.se/cms/s-OKsKeQuwz2oAAAEomCJD0KZP/retur-av-produkt

4/6 -2012

Expert (www.expert.se).

Köpinformation: http://www.expert.se/webapp/wcs/stores/servlet/PageDisplayCmd?catalogId=10051&

langId=102&storeId=10151&file=anger-och-returratt.htm

4/6 -2012

Dustin home (www.dustinhome.se).

Försäljningsvillkor: http://www.dustinhome.se/page/17/forsaljningsvillkor/

Fyndavdelning: http://www.dustinhome.se/page/1923/fyndhorna/?intcmp=button_leftmaster_fyndhorna

4/6 -2012

Fyndbörsen (www.fyndborsen.se).

Köpvillkor: http://www.fyndborsen.se/kundtjanst/kopvillkor

4/6 -2012

Inet (www.inet.se).

Försäljningsvillkor: http://www.inet.se/info/9/forsaljningsvillkor

4/6 -2012

Inwarehouse (www.inwarehouse.se).

Köpvillkor: http://www.inwarehouse.se/k/k.aspx?action=custserv&topic=villkorprivat

4/6 -2012

Komplett (www.komplett.se).

Köpvillkor: http://www.komplett.se/k/k.aspx?action=custserv&topic=cond

4/6 -2012

Misco.se (www.misco.se).

Köpvillkor: http://www.misco.se/#m2c.699269.

Fyndavdelning: http://www.misco.se/Product/Section.aspx?SL_SectionId=5797&cm_sp_o=dyzFlbpzCjCsEz5 5CjCqH-C1Gma-W

4/6 -2012

Netonnet (www.netonnet.se).

Köpvillkor: http://www.netonnet.se/Content/CustomerInformation/PurchaseOnApproval Fyndavdelning: http://www.netonnet.se/art/fyndvaror

4/6 -2012

Phone House (www.phonehouse.se)

Köpvillkor: http://www.phonehouse.se/Kundtjanst/Fullstandiga-kopvillkor

4/6 -2012

Webhallen (www.webhallen.com).

Köpinfo: http://www.webhallen.com/se-sv/info/bestallning/kopinfo

4/6 -2012

XCore Systems (www.xcore.se).

Köpvillkor: http://www.xcore.se/kopvillkor.html?submenu_id=-1

4/6 -2012

B ILAGA 1

V

ÅRA FRÅGOR

Den frågeställning vi använde oss av när vi kontaktade de av oss utvalda internetbutikernas respektive kundtjänster var formulerad på följande sätt:

Hej! Enligt köpvillkoren på er hemsida får man ångra ett köp om produkten kan återlämnas

“i väsentligen oförändrat skick” och att man får använda produkten i den utsträckning som krävs för att avgöra om man är nöjd med den, vilket normalt är en gång.

Om man exempelvis köper en bärbar dator hos er via hemsidan, hur mycket kan man i så fall testa datorn innan möjligheten att lämna tillbaka den enligt ångerrätten går förlorad?

Kan man slutföra installationen av operativsystemet och lägga in ett användarkonto som ofta krävs på nya datorer för att kunna “komma in” i operativsystemet?

Vad får man göra på en mobiltelefon innan ångerrätten går förlorad? Får man t.ex. stoppa i sitt SIM-kort och starta telefonen? De flesta telefoner går ju inte att komma in i utan att man stoppar i ett SIM-kort.

Vissa av internetbutikerna vi undersökte sålde inte mobiltelefoner vilket medförde att vi i dessa fall utelämnande sista stycket.

1. E

LGIGANTEN KÖPVILLKOR

Du har 14 dagars ångerrätt enligt Distans- och hemförsäljningslagen, när du handlar varor och tjänster på distans. Ångerrätten löper från den dag du tar emot varan. Du har rätt att försiktigt undersöka produkten, men för att kunna ångra köpet måste den vara i väsentligt oförändrat skick. Ångerrätten gäller inte om du bryter förseglingar på exempelvis spel, film och programvaror eller om du använder produkten. Meddela oss inom tidsfristen om du vill använda ångerrätten.

Väljer du att returnera din vara behöver du själv stå för returfrakten. Vi önskar då att du använder Posten.

Bifoga en kopia av ditt kvitto, tillsammans med returschemat, som du hittar på sidan två i orderbekräftelsen eller via länken nedan, och skicka produkten till:

Elgiganten Returcenter Port C Möbelvägen 54

556 52 Jönköping

Returschema för Elgiganten.se

Vi rekommenderar att du skickar försändelsen på ett sådant sätt att den är spårbar. När vi har mottagit varan återbetalar vi hela beloppet snarast möjligt, dock senast inom 30 dagar. Önskar du skicka in produkten för service, inom reklamationstiden, kontaktar du oss för att få en fraktsedel tillsänd. Vid godkänd reklamation ersätter Elgiganten kunden för uppkommen ekonomisk skada, enligt konsumentköplagen. Du har också möjligheten att returnera eller lämna in produkten för service i något av våra fysiska varuhus.

53

KUNDTJÄNST

Hej Marcus, tack för ditt mail.

Ångerrätten man har i 14 dagar enligt distansavtalslagen är något man alltid har om man köper en vara på distans, dvs via internet eller telefon. Man har då rätt att försiktigt undersöka produkten men den ska då vara i väsentligt oförändrat skick.

Vi på elgiganten lämnar dock alltid 30 dagars öppet köp på varor man köper av oss. Oavsett om man köper dem i våra varuhus, via internet eller telefon. Om du inte är nöjd med varan har du full returrätt i 30 dagar.

Du får pengarna tillbaka även om varan är använd. Förutsättningen är att du har kvittot, att varan är komplett och i det tillstånd som den var i när du tog emot den.

De enda undantagen är: Mobiltelefoner där emballagen är bruten. Produkter som är sålda med abonnemang.

Spel och film där emballagen är bruten.

En bärbar dator får du alltså använda och kan retunera den till oss inom 30 dagar. När det gäller mobiltelefoner får man inte bryta embalaget om varan är köpt i varuhuset. Är den köpt via distans får man försiktigt undersöka varan, men ej starata den.

Du kan läsa mer om våra garantier på följande länk:

http://www.elgiganten.se/cms/s-biGsGQVpQFsAAAEwr6FqIUri/oppet-kop-hos-elgiganten-i-30-dagar Ha en fortsatt bra dag, och välkommen åter om du har ytterligare frågor

Med vänlig hälsning /Best Regards Hanna W

54

53 Elgiganten. Köpinformation (http://www.elgiganten.se/cms/s-OKsKeQuwz2oAAAEomCJD0KZP/retur-av-produkt).

2. E

XPERT KÖPVILLKOR

14 dagars ångerrätt

Vid köp på expert.se gäller alltid 14 dagars ångerrätt i enlighet med distanshandelslagen. Det innebär att du har 14 dagar på dig, från det att du mottagit varan, att meddela oss om att du önskar häva ditt köp. För en effektivare returhantering rekommenderar vi att du kontaktar vår kundtjänst via telefon eller via e-post. Vid ångrat köp inom 14 dagar står du själv för returkostnaden. Detta gäller även vid avbeställning

För att ångerrätten ska kunna tillämpas måste varan vara i väsentligen oförändrat skick, det vill säga oanvänd och i originalskick. Observera att på vissa produktgrupper gäller inte ångerrätten om du brutit förseglingen. Expert förbehåller sig rätten att granska returen och göra en bedömning om kraven för ångerrätt uppfylls. Först därefter kan returen till fullo godkännas och köpet hävas.

Om du har valt att köpa någon av våra paketprodukter, dvs där du har betalt ett specialpris (paketpris) för ett antal av oss utvalda artiklar och vill returnera endast delar av paketet så får du betala ordinarie pris på de varor som du vill behålla.

Du rekommenderas att kontakta Expert kundtjänst vid ångerretur antingen via telefon eller antingen via e-post.

Vid reklamation av felaktig produkt alternativt fellevererad beställning står Expert för kostnaden av returen.

Vid ångerretur står du som kund för returfrakten. Expert löser inte ut några paket mot postförskott.

Observera att ångerrätten endast gäller vid köp i vår Internetbutik, andra regler gäller vid köp i fysiska butiker.

Undantag

Ångerrätten gäller inte om du har:

 brutit förseglingen på en ljud- eller bildupptagning (t.ex. musik-CD eller DVD-film)

 brutit förseglingen på ett datorprogram

 brutit förseglingen på en vara som p g a sin beskaffenhet inte kan återlämnas eller som snabbt kan försämras eller bli gammal (exempelvis hygienprodukter eller andra produkter av förbrukningskaraktär såsom bläckpatroner, batterier, projektorer med mera)

 lagrat information på en produkt med separat eller inbyggt lagringsmedia såsom en hårddisk, flashminne eller minneskort

 ångerrätten gäller ej heller om en tjänst och fullgörande har påbörjats med konsumentens samtycke under ångerfristen, t.ex. abonnemang (mobiltelefoni, digital-TV)

 vid retur av en produkt med inbyggt minne, t.ex. datorer, digitalboxar med inbyggd hårddisk, mobiltelefoner, minneskort och dylikt skall kunden återställa produktens ursprungsinställningar samt eventuell programvara

55

Fortsättning följande sida.

54 Elgigantens kundtjänst via e-post, 21/5 -2012.

55 Expert. Köpinformation (http://www.expert.se/webapp/wcs/stores/servlet/PageDisplayCmd?catalogId=10051

55 Expert. Köpinformation (http://www.expert.se/webapp/wcs/stores/servlet/PageDisplayCmd?catalogId=10051

Related documents