• No results found

Avslutande kapitel .1 Slutsats

Entreprenör Anställd

5 Avslutande kapitel .1 Slutsats

Fastighetsföretaget fattade 2008 beslutet att den kommunala verksamheten och stiftelsen skulle slås samman till en organisation. I med sammanslagningen kun-de administrationen minskas ner och även antalet fastighetsskötare blev färre. Antalet anställda var innan sammanslagningen 44,5 och idag är 37 personer an-ställda hos fastighetsföretaget. Fastighetsföretaget minskade inte ner antalet anställda genom att avskeda, utan genom pensionsavgångar. Men fastighetsföre-taget har fortfarande samma områden att förvalta med färre anställda, vilket har lösts genom att ytterområdena outsourcats.

 Varför valde ledningen att outsourca? Ledningens huvudmotiv till att out-sourca var för att minska kostnaderna gällande nyinvesteringar i maskinparken och för att entreprenörerna har en bättre kunskap inom just sitt arbetsområde. Eftersom fastighetsskötarens arbetsbelastning under sommaren påverkas av hur gräset växer och under vintern av hur mycket snö som faller, ville ledningen att arbetsbelastningen skulle jämnas ut. Entreprenörerna tas in efter vad de behövs och följer den varierande efterfrågan. Utöver minskade av kostnader och jäm-nare belastning för fastighetsskötarna, ville ledningen fokusera på kärnkompe-tensen. I den nya organisationen vill fastighetsföretaget tydligt visa vem som är viktigast, kunden.

Hur påverkas de anställdas av att företaget outsourcat? Fastighetsskötarna är ansvariga för helheten i sitt område, men andra sköter ytterområdena. Kun-den ser fastighetsskötaren som ansvarig för entreprenörernas arbete. Vaktmäs-taren har idag blivit fastighetsskötare och det innebär att yrkesrollen förändrats. Det krävs fortfarande att fastighetsskötaren har en bred kunskapsbas och själv-ständigt ska kunna arbeta ute på området. Arbetet är varierande, men vissa uppgifter har blivit enklare. Vid frågan om de som arbetat som fastighetsskötare i 25-30 år förlorat kunskap i samband med att ledningen outsourcat, ansåg de att de får användning av all sin kunskap även idag. Fastighetsskötare har alltid haft en god helhetssyn över sina fastigheter och en stolthet över att det är fint, men som nämndes ovan anser N2, G2 och G3 fastighetsskötare att de inte längre har den.

 Vilka skyldigheter har arbetsgivare och anställd gentemot varandra? I det psykologiska kontraktet används som hjälp för att fastställa exakt hur de an-ställda påverkats. I det psykologiska kontraktet mellan fastighetsskötare och

36

arbetsgivare fullföljdes de grundläggande skyldigheterna. Efter att företaget out-sourcat fullföljer arbetsgivaren fortsatt skyldigheten anställningstrygghet. Före-taget erbjuder även skyldighet som fastighetsskötarna inte förväntade sig, näm-ligen möjligheter till ökade ansvarsområden och därigenom ökad lön. Det som fastighetsskötarna förväntade sig var en möjlighet till övertidsarbete i form av snöskottning. Genom att företaget lagt ut ytterområdena på entreprenad fullföl-jer arbetsgivaren inte denna förväntade skyldighet, vilket utifrån fastighetssköta-rens synvinkel upplevs som kontraktsbrott. Den individuella lönesättningen som baseras på ansvar förväntades inte av fastighetsskötarna och sågs av en del som ett kontraktsbrott. Idag uppfattas det inte som ett kontraktsbrott, utan som en skyldighet som fullföljs av arbetsgivaren. Den skyldighet som fastighetsskö-tarna värdesätter högst är friheten i arbetet, men flera av fastighetssköfastighetsskö-tarna oro-ar sig över att det nya datasystemet kommer att begränsa på denna förväntade skyldighet. Arbetsgivaren förväntar sig att fastighetsskötaren ska samarbeta i sina team, att hjälpa varandra upplever fastighetsskötarna som en skyldighet. Efter att företaget outsourcade förväntas fastighetsskötarna ansvara för entre-prenörernas utförande och kontakt med entreprenörerna inte fullföljt sina skyl-digheter. En del av fastighetsskötarna upplever sig skyldiga att ansvara för både entreprenörernas utförande och kontakt vid brister i fullföljandet av skyldighe-ter. Däremot upplever N3 sig inte ansvarig för entreprenörernas utförande. G2 upplever att han inte skulle behöva kontakta entreprenörerna för att påpeka att det finns brister i fullföljandet av skyldigheterna. G1 har även utökat sina skyl-digheter, genom att istället för att ringa till entreprenörerna när de inte fullföljt sina skyldigheter så rättar han till bristen. Entreprenörerna upplever att de har skyldigheter gentemot företaget, medan fastighetsskötarna förväntar sig att ent-reprenörerna ska fullfölja vissa skyldigheter. Vilka skyldigheter som fastighets-skötaren förväntar sig att entreprenörerna ska fullfölja, skiljer sig från fastig-hetsskötare till fastigfastig-hetsskötare.

37

5.2 Diskussion

Enligt min åsikt följer fastighetsföretaget samma mönster som andra företag som outsourcat. Ledningens motiv stämmer bra överens med anledningarna till att företag väljer att outsourca. Det jag vill påvisa är att utifrån den teori jag funnit gällande outsourcing, stämmer bra överens med fastighetsföretagets verklighet. Det innebär att fastighetsföretaget har dragit fördelar av outsour-cingens styrkor, men även dess nackdelar.

För att klargöra hur de anställda påverkades när företaget outsourcade val-de jag att använda val-det psykologiska kontraktet till hjälp. Fastställanval-det av skyl-digheter belyste subjektiviteten av hur de anställda uppfattade de förändrade förutsättningarna. Förväntade skyldigheter och upplevda skilde sig åt gällande vissa skyldigheter. Den fullföljda skyldigheten om att ökat ansvar leder till högre lön har de anställda inte tagit till sig. Att individualisera löner och ansvarstagan-de är ansvarstagan-de anställda vana vid och därför tror jag att ansvarstagan-de har haft svårt att ta ansvarstagan-det till sig. Jag anser att företaget ska lägga tid på att bättre implementera och upp-muntra till ökat ansvarstagande. Jag tror nämligen att företaget och även de an-ställda skulle dra stor nytta av detta. De anan-ställda värdesätter friheten i arbetet och jag anser att även detta bör finnas i tankarna vid vidare omstruktureringar. De anställdas oro inför det nya datasystemet tror jag bottnar i avsaknad av in-formation. Att datasystemet finns tillgängligt för de anställda startar processen för meningsskapande och ger de anställda möjlighet att bearbeta förändringen, men avsaknaden av information leder till oro. Jag rekommenderar därför före-taget att inte vänta för länge mellan introduktion av en förändring och till ex-empel utbildning. Företaget bör även se över hur entreprenörernas skyldigheter ska se ut. Hos vissa av fastighetsskötarna är skillnaden mellan vad de förväntar sig och entreprenörernas upplevde skyldigheter stor. Denna skillnad leder till att fastighetsskötarna känner att området inte sköts ordenligt. När inte området sköts ordenligt, uppstår en känsla av att fastighetsskötarens arbete inte är så viktigt. För att undankomma glappet mellan det som förväntas och det som utförs bör skyldigheterna definieras. Vilka skyldigheter har egentligen entrepre-nören och vilka skyldigheter har fastighetsskötaren? Om fastighetsskötarna är med och definierar skyldigheterna, kan missnöjet minskas.

38

6 Källförteckning

Related documents