• No results found

6. Diskussion

6.2 Avslutande kommentarer

Trots att vår studies omfång är litet anser vi att vi lyckats visa på betydelsen av att medvetandegöra pedagoger om att maktutövning förekommer i förskolans vardag även under den så kallade fria leken. Genom att göra pedagoger medvetna om

maktrelationernas betydelse ökar vi barns möjligheter till inflytande över mellanrumstiden i förskolan. Vi anser också att vi med vår studie har visat att mellanrumstiden i förskolan har ett eget värde. Vår förhoppning är att vår studie kan bidra till att pedagoger i sina diskussioner kring barns inflytande förhåller sig till såväl den planerade verksamheten som till mellanrumstiden.

35

Litteraturförteckning

Alvehus, J. (2013). Skriva uppsats med kvalitativ metod: En handbok. Stockholm: Liber AB.

Arnér, E. (2006). Barns inflytande i förskolan: problem eller möjlighet för de vuxna? Örebro: Örebro universitet. Tillgänglig: http://oru.diva-

portal.org/smash/get/diva2:716104/FULLTEXT01.pdf.

Arnér, E. (2009). Barns inflytande i förskolan: en fråga om demokrati. Lund: Studentlitteratur.

Arnér, E., & Sollerman, S. (2013). Kan barn förstå vad demokrati är?- Inspiration och utveckling i förskolan. Lund: Studentlitteratur.

Bengts, M. (den 20 02 2013). Frågan är inte om utan hur. Hämtat från Lärarnas nyheter: http://www.lararnasnyheter.se/forskolan/2013/02/20/fragan-ar-inte- utan-hur den 07 11 2014

Emilsson, A. (2008). Det önskvärda barnet: fostran uttryckt i vardagliga

kommunikationshandlingar mellan lärare och barn i förskolan. Akademisk avhandling, Göteborgs universitet. Tillgänglig på Internet:

http://hdl.handle.net/2077/18224.

James, A., & Prout, A. (1997). Constructing and reconstruction childhood:

contemporary issues in the sociological study of childhood. London: Falmer. Johannesen, N., & Sandvik, N. (2009). Små barns delaktigehet och inflytande - några

perspektiv. Stockholm: Liber.

Johansson, E. (2003). Att närma sig barns perspektiv: Forskares och pedagogers möten med barns perspektiv. Pedagogisk forskning, 8(1-2), 42-57.

Kvale, S., & Brinkman, S. (2009). Den kvalitativa forskningsintervjun (2:a uppl.). Lund: Studentlitteratur.

Larsen, A. K. (2009). Metod helt enkelt - en introduktion till samhällsvetenskaplig metod. Malmö: Gleerup.

Läroplan för förskolan Lpfö 98. (2010). [Ny, rev. utg.] Stockholm: Skolverket Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442. Markström, A.-M. (2007). Att förstå förskolan - vardagslivets institutionella ansikten.

36

Sommer, D. (2008). Barndomspsykologi. Utveckling i en förändrad omvärld (3 uppl.). Malmö: Liber.

Stukát, S. (2011). Att skriva examensarbete inom utbildningsvetenskap (2:a uppl.). Lund: Studentlitteratur.

Svenska Akademin. (2014). Svenska Akademins ordlista över svenska språket. Tillgänglig:

http://www.svenskaakademien.se/svenska_spraket/svenska_akademiens_ordlista /saol_pa_natet/ordlista [24 11 2014].

Tullgren, C. (2003). Den välreglerade friheten: att konstruera det lekande barnet. (Malmö studies in educational sciences, 10) Malmö: Malmö Högskola, Lärarutbildningen.

Westlund, K. (2011). Pedagogers arbete med förskolebarns inflytande: en

demokratididaktisk studie. Licentiatavhandling Malmö : Malmö högskola, 2011 Tillgänglig på Internet: http://dspace.mah.se/handle/2043/12262.

Vetenskapsrådet. (2002). Forskningsetiska principer inom humanistisk- samhällsvetenskaplig forskning. Stockholm: Tillgänglig på Internet: http://www.cm.se/webbshop_vr/pdfer/etikreglerhs.pdf [17 11 2014].

Åberg, A., & Lenz Taguchi, H. (2005). Lyssnandets pedagogik - etik och demokrati i pedagogiskt arbete. Stockholm: Liber.

37

Bilaga 1

Informationsbrev till undersökningsperson

Vi heter Mia och Jessica och läser termin sex utav sju på Lärarutbildningen där vi studerar till Förskollärare.

Vi arbetar nu med vårt examensarbete med inriktning på barns inflytande i sin vardag på förskolan. Vårt syfte med studien är att undersöka vilka möjligheter och hinder det finns i verksamheten för att barnen ska kunna ges inflytande under ”mellanrumstiden” Med ”mellanrumstid” avses här den tid som inte är styrd av rutiner eller planerade aktiviteter. Du tillfrågas härmed om deltagande i vår studie i form av en intervju.

Med Din tillåtelse vill vi gärna spela in intervjun. Inspelningen kommer att förvaras så att ingen obehörig kan ta del av den. Efter att arbetet har slutförts kommer materialet att förstöras.

Deltagandet är helt frivilligt och Du kan avbryta när som helst utan att ange någon orsak. Resultatet av vår studie kommer att redovisas så att Du inte kan identifieras.

Tid och plats för intervjun kommer vi gemensamt överens om.

Om Du har några frågor eller vill veta mer, ring eller skriv gärna till oss och/eller vår handledare.

Med vänlig hälsning

Mia Blomstergren Studerande 0703-257099 mia.blomstergren @gmail.com Jessica Rosdahl Studerande 0708-259990 jessica.rosdahl@staffanstorp.se Peter Lilja Handledare Malmö Högskola, Lärande och Samhälle 040-6658358

peter.lilja@mah.se

LÄRARUTBILDNINGEN Barn Unga Samhälle

INFORMATIONSBREV

38

Bilaga 2

Samtyckesblankett

Jag har tagit del av informationen om studien

Jag har också tagit del av informationen att deltagandet är frivilligt och att jag kan avbryta när som helst utan att ange någon orsak.

Härmed ger jag mitt samtycke till att bli intervjuad och att intervjun spelas in.

Underskrift av undersökningsperson __________________________________ Ort, datum __________________________________ Underskrift __________________________________ Telefonnummer Underskrift av student _______________________________ Ort, datum _______________________________ Underskrift _______________________________ Telefonnummer

39

Bilaga 3

Frågor:

• Vad innebär begreppet inflytande för er? • Vad innebär begreppet delaktighet för er?

• Vad är skillnaderna och likheterna i dessa begrepp?

• Brukar ni i personalen diskutera barns inflytande, är ni överens om vad begreppet står för och vad det innebär i ert arbete?

• Vad är mellanrumstid för er? (Tiden mellan planerade aktiviteter/rutiner)

Dilemma:

Barngruppen består av 20 barn och tre pedagoger. Vi har en halvtimmes mellanrumstid innan det det är dags för mat. Tre barn vill spela ett spel där de behöver ha med en vuxen som stöd. Några barn sätter sig vid ett bord och pysslar med olika saker som rita, lägga pärlplattor och klippa ut bilder ur en tidning, de behöver stöd emellanåt med att hämta saker de inte når. En grupp är i byggrummet där det blir konflikter med jämna mellanrum. Några barn väljer att stänga in sig i hemvrån och ytterligare några vet inte vad de ska hitta på och irrar planlöst omkring mellan rummen. Nu kommer ett av barnen och säger till dig att hen vill bygga en helikopter.

Följdfrågor:

• Vad har barnen på era avdelningar inflytande över under mellanrumstiden? • Berätta hur barnen gör för att utöva inflytande under denna tiden?

• Anser ni att man som vuxen bör styra barnen under denna tiden? Varför/varför inte? • Vilka faktorer påverkar hur mycket inflytande barnen har under denna tiden? Vilka

hinder eller möjligheter påverkar mest?

• Anser ni att synen på barns rätt till inflytande har förändrats med tiden? Positivt eller negativt?

Related documents