• No results found

Avslutande reflektion

4. Diskussion och slutsats

4.4 Avslutande reflektion

4.4.1 Egen insats

Jag kan naturligtvis se att mitt eget deltagande och iscensättandet av situationer har betydelse för undersökningens resultat. Jag försökte skapa en situation där barnen kom i kontakt med kläder på olika sätt för att inspirera till vidare eftertanke och ibland hade jag inte en tanke på att presentationsformen i sig, som till exempel filmen, kändes mer spännande än själva ämnet jag ville beröra. Men det är ju detta som är så oerhört fascinerande med barn!

gjorde och bjöd in mig i deras verksamhet. Barn engagerar mig och jag blir lätt medryckt i det som engagerar dem. Detta känns viktigt att tänka på om man planerar att observera små barn i förskolan. Att jag därför valde att medverka i de projekt jag genomförde kändes självklart då det även handlar om vad jag förmedlar som pedagog då ett projekt introduceras. Jag kan i efterhand fundera på vad jag hade fått för resultat om jag enbart observerat verksamheten och varken aktivt medverkat eller haft projekt med barnen. Jag känner därför attdet hade varit väldigt spännande att forska vidare genom att enbart observera nästa gång. Vidare forskning inom små barns identitetsskapande hade överhuvudtaget varit spännande och kanske med en annan fokus än kläder.

4.4.2 Relevans för framtida pedagogroll

Min undersökning har gett mig en tydligare förståelse för hur barns identitetsskapande går till samt vad kläder har för betydelse i detta skapande. Jag upplever att den interaktion som ständigt pågår i våra liv är lika påtaglig hos ett barn som hos en vuxen, och den ligger också till grund för hur vi skapar våra identiteter.

Interaktionen sker inte bara barnen emellan utan även mellan barnen och tingen som omger desamma, och i dessa möten kommunicerar individer med ting och ting med individer.

Som pedagog är jag därför efter detta arbete, än mer medveten om miljöns, omgivningens och tingens betydelse för barnets identitetsskapande. Färger och former i rummen, de leksaker som finns till förfogande och det material barnen har att jobba med på förskolan har betydelse för det samspel och den kommunikation som sker mellan dem dagligen.

Referenser

Litteratur

Bandsjö, Rita (2007) Klädernas betydelse – en studie om föräldrarnas förhållningssätt till

barnkläder. D-uppsats: Lunds Universitet.

Barnard, Malmcolm (1996/2002) Fashion as communication. New York: Routledge Bennet, Mark och Sani, Fabio (2004) The development of the social self. East Sussex: Psycholog press.

Berger, Peter L. och Luckmann, Thomas (2003) Kunskapssociologi. Hur individen uppfattar

och formar sin sociala verklighet. Stockholm: Wahlström & Widstrand.

Edin, Linda (2006) Bilder talar sitt tydliga språk . om könsschabloner i marknadsföring av

leksaker och barnrum. D-uppsats: Högskolan Dalarna.

Ellneby, Ylva (2007) Bars rätt att uvecklas. Stockholm: Bokförlaget Natur och Kultur Fast, Carina (2007) Sju barn lär sig läsa och skriva. Familjeliv och populärkultur i möte med

förskola och skola. Uppsala: Acta Universitatis Upsaliensis.

Gauntlett, David (2007) Creative explorations. New approaches to identities and audiences. New York: Routledge

Gens, Ingemar (2002) Från vagga till identitet. Jönköping: Seminarium. Giddens, Anthony (2007) Sociologi. Lund:Studentlitteratur

Giddens, Anthony (1997) Modernitet och självidentitet. Självet och samhället i den

senmoderna epoken. Göteborg: Daidalos

Johansson, Bo och Svedner, Per Olov (2006) Examensarbetet i lärarutbildningen. Uppsala: Kunskapsföretaget.

Johansson, Thomas (2004) Socialpsykologi. Lund:Studentlitteratur

Michélsen, Elin (2005) Samspel på småbarnsavdelningar. Stockholm:Liber. Nilsson, Bo G (2005) Påklädd, uppklädd, avklädd. Om kläder, kropp och identitet. Stockholm: Nordstedts akademiska förlag.

Persson, Marcus (2007) Mellan människor och ting. Ett interaktionistisk analys av samlandet. 2007. Lund: Sociologen.

Repstad, Pål (2007) Närhet och distans. Kvalitativa metoder i samhällsvetenskap. Lund: Studentlitteratur.

Sparrmann, Anna (2002) Visuell kultur i barns vardagsliv – bilder, medier och praktiker. Linköping: Linköpings universitet, Tema Barn.

Stern, Daniel (2003) Spädbarnets interpersonella värld-ett psykoanalytiskt och

utvecklingspsykologiskt perspektiv. Stockholm: Bokförlaget Natur och Kultur Trost, Jan och Levin, Irene (1999) Att förstå vardagen. Lund:Studentlitteratur.

Internet

Magnus Jacobsson (2002), Barn är aktörer – inte offer.

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/artikel_66165.svd. Publicerat 26 september 2002. Hämtat 23 mars 2008.

Vetenskapsrådet.(2002) Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällsvetenskaplig

forskning.http://www.vr.se/download/18.668745410b37070528800029/HS%5B1%5D.pdf. Hämtat 21 mars 2008.

http://www.weblistingster.com/garden-home/article2844.htm Hämtat 10:07 19 mars 2008. http://www.lib.latrobe.edu.au/AHR/archive/Issue-March-1997/finkelstein.html. Hämtat 14:35 19 mars 2008.

Digitalt

UR (2007) Tunggung: Kläder. AV-nr:100429tv 1

Kataloger

Ellos, vår/sommar 2008

Josefssons, spring/summer 2008 La redoute, våren och sommaren 2008

Bilaga 1 – brev till föräldrarna

Hej!

Mitt namn är Jenny Stigsson och jag går min sista och avslutande termin på

Lärarutbildningen där jag utbildar mig till Kulturpedagog. Jag har precis satt igång med mitt examensarbete och har som ämne valt att fördjupa mig i små barns identitetsskapande i relation till de kläder de bär.

För att undersöka detta kommer jag, under vecka 15, att ta del av förskolans dagliga

verksamhet för att kunna observera, utan att göra intrång i barnens vardag. Min tanke är att observera på plats genom att föra anteckningar men även, om godkännande ges, samtidigt filma barnen för att jag skall kunna gå tillbaka och få syn på saker som jag eventuellt missat i stunden. Jag kommer även att ha små gruppsamtal med några av barnen.

I mitt arbete kommer jag naturligtvis att använda mig av fingerade namn på både förskolan, personalen och barnen och alla deltagande får, närhelst de önskar, avstå från att medverka. Det filmade materialet kommer endast att användas av mig i dokumenterande syfte och kommer ej att visas offentligt.

Tack för hjälpen!

- - - Sätt kryss om följande påstående stämmer:

Jag beviljar att mitt barn får vara med på film ____________

Jag beviljar att mitt barn får vara med på foto ____________

Jag beviljar att mitt barn får vara med på ljudupptagning ____________

Mitt barns namn:_________________________________________________________

Related documents