• No results found

I detta avslutande kapitel kommer till sist svaret på forskningsfrågan. Studiens resultat diskuteras, både utifrån vilka slutsatser som låter sig dras men även vad som inte kan sägas med säkerhet. Det sker en diskussion kring metod- och empirival som format studiens resultat och det viktigaste bidraget till forskningen belyses. Kapitlet avslutas med förslag till vidare forskning och betydelsen för yrkesutövningen.

5.1 Svar på forskningsfrågan

I vilken utsträckning kunde informationsutbytet genom infostrukturen skapa de operativa effekter som beskrivs i NCW-teorin under Irakinvasionen (2003)?

Utifrån det resonemang som förts vid operationaliseringen har 50% av indikatorerna uppfyllts och svaret på forskningsfrågan blir följaktligen att informationsutbytet har skapat operativ effekt men på en låg nivå. Den låga interoperabiliteten innebär även att osäkerheten i detta

Sida 33 av 40 resultat inte kan ignoreras. Möjligheten att det finns andra konkurrerande faktorer som skapat operativ effekt kan inte uteslutas.

5.2 Diskussion och Slutsatser

Denna studie började med att skapa en bild av nätverksanvändning som en eventuell framtida källa till operativ effekt och erbjöd en teori med ambitionen att förklara denna process, nämligen NCW. En teori som i åtminstone en handfull studier visat lovande resultat och som föranlett stora investeringar av försvarsmakter runt världen. Investeringar som skett tillsynes utan att betydande kunskap funnits om NCW, särskilt på markarenan. Samtidigt har teorins vetenskapliga status blivit ifrågasatt från forskarsamhället och bland annat Försvarsberedningen har uttryck sig kritiskt till konceptets faktiska verkan. Syftet med denna studie var att se till NCW möjliga potential vid markoperationer och bidra med en insikt till denna konflikt. Frågan blir således vilken vägledning detta resultat kan ge den som är kritiker eller förespråkare? Som ofta i forskning blir svaret; det beror på…Det finns nämligen vissa reservationer som kommit till följd av studiens metodval.

Fallet uppfyller inte fullt ut Yins ”förutsättningar” som studien diskuterat i metodkapitlet. Under operationaliseringen diskuterades konsekvensen av ett lågt interoperabilitetsvärde, nämligen att det blir svårare att uttala sig i definitiva termer om resultatet. Frånvaron av god interoperabilitet innebär att det finns en större risk att vissa alternativa påverkansfaktorer bidragit till resultatet i studien. Det sagt kommer nu studien fokusera på vad som snarare kan sägas.

Valet av en enfallsstudie gör att resultatet inte kan jämföras mot det som annars varit ett alternativt fall och som kunnat nyansera kunskapen ytterligare. Detta innebär att utfallet får ett begränsat värde eftersom det är svårt att dra precisa slutsatser från resultatet. Enheterna inom tredje infanteridivisionen, om än ”digitaliserad” och utpekade som brukare av NCW, anses i slutänden sakna den MCP-status som teorin efterfrågar för att fungera optimalt. Ett andra fall med till exempel en av strykerbrigaderna bedöms ha kunnat tjänat studien mycket väl och tydliggjort skillnaden mellan dessa förband.

Det som har framgått från denna undersökning är att NCW kan ha en förmåga att producera operativ effekt om kravet på interoperabilitet mellan olika system uppfylls. Försvarsberedningen beslut att överge NBF var utifrån detta klokt. Studien har visat att interoperabilitet på markarenan kräver ett omfattande helhetstänk och väldigt mycket resurser. Resurser som en småstat bör fokusera mot saker med en konstaterad förmåga att skapa operativ effekt. Att vara världsledande tenderar att kosta mycket, särskilt när det kommer till försvar.

Sida 34 av 40 Således bör NCW verkliga potentialen fortsatt utredas av större aktörer med större resurser. Samtidigt kvarstår flera problem i hur alla nivåer av teorin skall förstås och användas. Problem som denna studie medvetet inte rört vid men som om teorin skall bli relevant för framtiden måste tydliggöras.

Det stora bidraget från denna studie blir det analysverktyg som framtida studier av NCW kan använda. Indikatorerna i verktyget kan dock modifieras för nå ytterligare begreppsprecision såväl som tillförlitligare resultat. Interoperabilitetsstapelns funktion bör konkretiseras för att säkerställa att resultaten inte blir missvisande. Utifrån denna studie bedöms verktyget avspegla de verkliga förhållanden som skildrats i empirin. Ytterligare prövningar får dock utvisa om det är briljans eller arrogans som får denna uppsats att komma till den slutsatsen.

5.3 Vidare forskning

Två studier ses som särskilt relevanta för framtida kunskapsutveckling. En fallstudie som likt denna studerar NCW effekter men hos ett förband med bättre interoperabilitet. En sådan studie har potentialen att lämna ett viktigt bidrag till forskningen och kan bekräfta eller avfärda de tendenser som identifierats i denna uppsats. Ett av de förband som åtminstone, utan djupare inläsning, ser lovande ut är 25:e infdiv. 1:a brigad, en av de styrkerbrigader som omnämnts i tidigare forskning. Mycket tyder på att förbandet lyckades bra i Irak och att de även prövades hårt vid försvaret av Mosul november 2004.119

Ett intressant konstruktivistiskt angreppssätt skulle vara att genom diskursanalys se till alternativa förklaringar till varför NCW i stor utsträckning försvann från forskarkollektivets medvetande under mitten av 00-talet. I introduktionen nämndes att teorin inspirerades av den nya ekonomin och IT-utvecklingen. Både DNE och IT fick ett sobert uppvaknade med IT- kraschen och det är inte alltför långsökt att tänka sig att NCW måste påverkats av detta. Detta mer kritiska angreppssätt bedöms ha stor potentialen att bidra med ny kunskap om NCW utformning och modern militär teoriutveckling.

5.4 Relevans för yrkesutövningen

NCW är idag inte en aktiv teorin och påverkar inte hur Försvarsmakten organiserar sina resurser. Som nämnts tidigare i bidraget får denna studie av den anledningen begränsad relevansen för professionen. Det finns dock en andra funktion som kan vara minst lika viktig. De kommande 10 åren finns en hög risk att Försvarsmaktens kompetensbredd successivt urlakas när erfaren personal ersätts av ny. Detta ökar behovet av att återbesöka ”gamla idéer”

Sida 35 av 40 inte bara för att ompröva gamla beslut utan även för att påminna en ny generation officerare om varför beslut togs. Denna studie har förvisso inte kunnat ge ett definitivt svar på om NCW bör få en framtida relevans men kan ses som en introduktion till en av flera debatter om gamla tankars som förväntas återupptäckas.

Sida 36 av 40

Related documents